prut+naviják

Zdravím začínám s vláčením a chtěl bych si koupi Berkley - Cherrywood Spin (3m)-(10-35g) chci s tím vláčet převážně twistry a třpytky semtam i nějakýho woblerka, převážně na lov candátů,okonů,štik myslíte že se na to tento proutek hodí? popř jaký naviják k tomu?
Autor diskuse: Žádňas - Profil , 15.6.2007 dravci - nástrahy, návnady

Piscicapus - Profil | Čt 29.11.2007 20:21:31

DeProfundis: přesvědčil jsi mne, naprosto a dokonale.

svižná ratolest: nic si z toho mladíku nedělej. V životě se dějí horší věci. :-) :-)

DeProfundis - Profil | Čt 29.11.2007 18:44:38

Hele dýdžeji svižná ratolesti - pokud náhodou nejsi sám potomkem Piscicapuse, měl by sis za ním radši doběhnout vyměnit kuličky za kousek plastu, než tu doporučovat literaturu, o který zřejmě nemáš ani potuchy. Dejme tomu že mám dodnes před očima jistého profesora na FEL ČVUT tam u vás v Praze, kterak nám přes šílenou matematiku pomocí integrálů osvětluje problematiku ložisek do takových detajlů, o kterých se ti v životě nezdálo! (Pokud tam tedy právě nestuduješ, ale to se nechá vzhledem k tvému stylu vyjadřování s velikou pravděpodobností vyloučit:))) )

svižná ratolest - Profil | Čt 29.11.2007 17:22:45

Vy tady řešíte ale pěkný blbosti... Souhlasím s Piscicapusem ten je tu z vás všech asi nejrozumější, odpoví na rovinu, logicky a srozumitelně. A s tím ložiskem v rolničce má pravdu, kolikrát se mi to už zakouslo. Měli byste si o tom přečíst nějakou literatůru aby jste tu nepsali takové kraviny.

Rasto. - Profil | Čt 29.11.2007 15:47:40

Radost citat.Tiez by som to vyriesil vymenou za gulickove lozisko a bolo by.........

Laci - Profil | Čt 29.11.2007 10:21:59

DeProfundis - vyzerá to tak, keby sme stracali čas mazaním strojov by sme nemali čas chytať ryby o ktoré ide a hlavne o zážitky z rybačiek takže pokial všetko funguje tak sa chyta :-)))

DeProfundis - Profil | Čt 29.11.2007 9:38:34

Laci: včera jsem využil jednu z možností jak tuto debatu ukončit:))) A to z toho důvodu, že Piscicapus je zřejmě jediný kdo tu pozná jestli se valivé ložisko otáčí nebo je zadřené. Taky bude asi jediný, který radši 2x týdně kápne jemný olej do plastu, než aby mu běžné kuličkové ložisko sloužilo na 50% po pěti letech roční údržby! Na zbytek nemám chuť reagovat.

Laci - Profil | Čt 29.11.2007 7:19:54

Piscicapus - v tých dobách bol ten quick jediný naviak na privlač čo som používal a to som vláčil veľa a 5 rokov bez poruchy je hadam dosť, niesom sprosty aby som nepozrel či sa ložisko otáča bez zádrhelov ked robim udržbu, ktorú robím každý rok, a plastové puzdro nikdy viac, preto ho mam ešte na dvoch naviakoch :-))))))))))), napodiv tie zatiaľ nehučia, dufam že ani nezačnú

Piscicapus - Profil | St 28.11.2007 15:30:48

Hernajs, nač být stručným, že? :-) :-)

Piscicapus - Profil | St 28.11.2007 15:28:33

Laci + DeProfundis.
Vážení kolegové, vzhledem k mé časové tísni si dovolím spojit dvě odpovědi v jednu.
Netušil jsem jaké reakce spustí má věta o uložení kladky překlápěče smekacího navijáku a určitě nemá smysl se opakovat.
To, že nebyl problém s kladkou uloženou na ložisku (mám na mysli valivé) bez prachovky ještě neznamená, že ložisko plnilo svou funkci na 100%. Dalo by se napsat, že po pěti letech provozu možná plnilo svou funkci na méně než 50%. Samozřejmě, byl-li naviják využíván minimálně, párkrát za sezónu, je má předešlá věta zbytečná. O poruchovosti/neporuchovosti té které části navijáku by se mohla vést debata další.
Hučení kladky na navijáku Catana FA mi nic neříká, což bude tím, že je mi značka Shimano naprosto ukradená. Možná by stálo za to vyzkoušet pravidelnou údržbu.
Prdění na to je jednou z možností jak tuto debatu ukončit. :-) :-) Samozřejmě každý má vlastní názor, proto existuje třeba i MRK
Určitě bych ale netvrdil, že se mi kladka nezadřela, když se stále otáčí, takže se vlastně nic neděje. V tomto případě se odvolávám na druhý odstavec tohoto příspěvku. Možná by stálo za to vyzkoušet kvalitu otáčení samotného ložiska, zda se otáčí plynule, lehce a bez sebemenších náznaků kousnutí se. Určitě tomu tak není, to jsem si naprosto jist. Proč? Protože už z výroby jsou běžná, BĚŽNÁ, ložiska nedokonale zbavena drobného znečištění při samotné výrobě. Zde většinou pomůže vyvaření ložiska v destilované vodě uloženého na roštu tak, aby bylo mimo usazeniny. Toto ale nejde praktikovat u všech typů ložisek, protože se ložisko musí zbavit prachovek. Omlouvám se za odbočení a berte tyto řádky za zpestření nudně dlouhého textu. :-) :-)
K tomu moři: chtěl bych vidět Ticu, která absolvovala po dvou hodinách denně minimálně celý týden pobyt u moře a jak, či nijak se projevilo působení mořské vody! Může se tu i argumentovat tím, jak je (nejen) Tica upravena i pro mořský rybolov. Za 1 500Kč to bude úprava jako řemen!!!
Díky za odkaz, ale pro mne nic neříkající a místy dle mého až zavádějící. K tomuto bodu se optám na jediné. Proč se kluzná uložení používají tam, kde valivá selhávají? Kde jsou problémy s mazáním a častý provoz za sucha? Asi to bude v použitých materiálech a jejich vlastnostech - od plastických hmot po kompozitní materiály.
Ještě že tak, ještě že na mne se Shimánem nechodíš, ani s tím od přítelkyně. :-) :-) Znovu musí opakovat, že nevím jak jsou na tom Shimána, protože mi je tato značka ukradená. V jakékoli cenové kategorii.
Pokud jsem jen náznakem kolegu Hatoriho mystifikoval, tak se nejednalo rozhodně o záměr, pouze jsem reagoval na… Však víme. :-) :-)
A máme tu poslední bod, kterým je černočerná vrstva, kterou má na svědomí tření pohybujících se součástí. Pozastavím se u, cituji: “ “mazlavé” konzistence, tak jak tomu bývá u valivých ložisek (směs maziva a kovu)”. V tomto případě se již jedná o mrtvé ložisko (valivé?), jehož nynějšímu stavu předcházelo zadření. Jak jsem na toto přišel? Jednoduše, přivedla mne na to směs maziva a kovu.
A mazlavá konzistence? Co třeba mikromletý grafitový prášek, využívající se na mazání. Ale kde je ona mazlavost? No? Prosím o polopatický výklad. Děkuji předem. :-) :-)
O vysoušení a přidírání se silonu stručně - chce to pravidelnou údržbu, občas vyčistit a třeba 2x týdně kápnout jemný olej.
Zbytek bych s prominutím nechal bez reakce. Vlastně ne, dloubnu si. :-) :-) Oním novým navijákem od kterého by se neměla čekat minimálně rok jakákoli údržba je jaké značky? Mohu hádat? Že by Shimano?
Ufff, a je tu veselé finále: jsem rád, máš-li takový názor (snad nejsi sám), když nenazýváš tuto debatu zaneřáděním této otázky a naše brebentění může pro někoho přinést trochu osvěty do problematiky problému problémů s uložením kladky… :-) :-)


DeProfundis - Profil | St 28.11.2007 7:27:32

Piscicapus: včera už jsem šel chrnět, tak jsem nestihl odpovědět. Jen to doženu a prdíme na to, protože jak sám píšeš - praxe je mnohdy jiná, tak evidentně je praxe jiná i u nás dvou:) Takže k odpovědím na tvé dotazy: né opravdu nikdy se mi rolnička nezadřela (snad jen u starýho MK100 (kluzné uložení), ale ten mě zase na svou dobu mile překvapil keramickou rolničkou, dokonce jsem jí po jeho dosloužení i použil do 3x dražšího Zebca (stejný rozměry, pouze kovová rolna)) a nezadřela se mi snad i proto, že stejně jako ty neznám pojem neudržovaný naviják. K tomu moři: letos jsem si na dovču k moři vzal jednu Ticu, neboť mě jinak moc nenadchla. Říkal jsem si, že když jí tam "oddělám" tak mě těch 1500, - mrzet nebude. Každej den byla u vody - vláčka a plavačka průměrně tak 2 hodiny denně. Za ten tejden se na ní kromě map od soli nic mechanického neprojevilo. K problému možnosti zadření valivých/kluzných ložisek snad jen jeden odkaz: http://ppettullka.ic.cz/strojirenstvi/6.htm No já na tebe se Shimanem nechodím:))) asi oba víme jak jsou na tom "levnější šíma". Já jen, že se kolega Hatori ptal konkrétně na Shimano a tvůj první příspěvek pro něj mohl vyznít, jako by si mu spíše doporučil levnější šímo se silonem než něco jinýho s běžným ložiskem. A snad už poslední reakce: černá vrstva otěru by nic neznamenala, pokud by byla "mazlavé" konzistence, tak jako tomu bývá u valivých ložisek (směs maziva a kovu). Bohužel v tomto případě byla vrsta vysušená a tak už přidírala silon (byl to silon na 90%). V podstatě to dopadne asi tak, že třecí plocha mezi osičkou a silonem je minimálně 20x větší než plocha, kterou zabírá monofil (šňůra) za rolničku. Aby jí roztočila, musel by být třecí odpor u monofil(šňůra)/titan min. 20x větší než "černá vrstva otěru"/silon. Ale nemyslím si, že to je výsledkem neúdržby - od nového navijáku bych čekal, že musí minimálně rok běžet bez rozdělání.
Rozhodně bych naše příspěvky nenazýval zaneřáděním této otázky:) Naopak nějaké snad hodící se praktické zkušenosti, leč u nás poněkud rozmanité.

Laci - Profil | St 28.11.2007 6:56:18

Piscicapus - od prvého naviaku ktorý som mal s ložiskom v rolnicke a to dam quick mal ložisko nekryté, majú ostatné naviaky ložiská kryté a nieje s nimi žiadny problém, ale ani s tým nekrytým a to išiel 5 rokov na vláčku a dalšie 3 či 4 čo ho mam na feeder a ide dodnes a myslim že to je najmenej poruchove miesto na tom naviaku, a dokonca rolnička nehučí dodnes zato na catane FA hučala od prvého dňa ako najatá, dokedy som ho nevymenil tiež za guličkové teraz je pokoj

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 22:29:11

smradzjzd: na jiný prdím, protože jsem každýmu ukradenej. :-) :-)

smradzjzd - Profil | Út 27.11.2007 22:26:09

Piscicapus - a u jiných ho znáš, nebo potřebuješ nějaké synonymum :-)

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 22:20:58

smradzjzd: také jsem přesvědčen, že vše podstatné bylo napsáno. Že jó pane? :-) :-) Pouze dodám a pouze za sebe, že neznám pojem neudržovaný naviják.
Tolik k upřesnění. :-) :-) A nesu velký podíl na zaneřádění této otázky! Kéž mi bude odpuštěno.

smradzjzd - Profil | Út 27.11.2007 22:17:30

Piscicapus - já bych to asi ukončil :-)
Co říkáš na konstatování
Neudržovaný naviják se špatným kuličkovým ložiskem v kladce, může být horší než ten se silonovým futrem.
Může být, nebo upřesníš ?

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 22:04:30

smradzjzd: jistý si nejsem ničím, ale napadá mne myšlenka proč nebyly použity ložiska jiného výrobce. Třeba toho "asijského". :-) :-)

smradzjzd - Profil | Út 27.11.2007 21:58:13

Piscicapus - a jsi jistý, že ty švýcarský ložiska co tam máš nepatří v jejich výrobním sortimentu do low-endu :-))

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 21:50:59

smradzjzd: v rámci jednoduchosti přistupuji na tvůj způsob dělení… :-) :-)
Máš v podstatě a téměř ve všech bodech pravdu.
Tvá domněnka o nepravděpodobnosti použití nejlepších ložisek v relativně nenáročném navijáku je ale naprosto mylná. Proč? Protože v některých mých miláčcích jsou použita kuličková ložiska firmy JESA ze Švýcarska. Jsou hodně kvalitní a důvod jejich použití je prostý. Dokonalý chod a vysoká životnost.
To je můj názor k běžnému ložisku v běžném nenáročném navijáku. :-) :-)

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 21:39:39

DeProfundis: teoreticky by jsi mohl mít pravdu, ale praxe je mnohdy jiná a hlavně zcela jinde. :-) :-)
Pokud mne paměť neklame, tak co jsem měl rozebrané své navijáky, tak některý měl kul. ložiska s prachovkami, některý nikoli. Píši samozřejmě o kladce.
Souhlasím a je jasné, že pouhým okem NEMUSÍŠ kvalitu prachovky poznat, poměrně často je ale vidět na samotné kuličky. Je to v místech, kde je prachovka blíže k ose ložiska. Převážně jsou takto postižena ložiska s možností demontáže prachovky. Účelem tohoto opatření může být třeba údržba ložiska.
Ještě nikdy se ti nezadřela kladka vinou poškození ložiska? Zajímavé a hlavně pozoruhodné. O to zajímavější, byl-li naviják vystaven mořské vodě. Malý dotaz: co znamená: …a to dostala na prdel třeba i na moři. Prosím o polopatický výklad.
Zkus si vyzkoušet plynulost chodu nového ložiska a ložiska delší dobu trápeného u vody (hlavně slané).
Tebou jmenované značky a typy navijáků osobně neznám a cena může hrát dosti podstatnou roli.
Nakousnutý problém kolegy s pachem z JZD je dle mého vyřešen.
Tvůj nesouhlas s mými názory respektuji. Jen dodám to, že kluzné ložisko není až tak náchylné na mechanické, ale i chemické nečistoty, tak jako ložisko valivé.
I dostanou se mezi kluzné plochy nečistoty, samozřejmě není-li ložisko patřičně ošetřeno, ale následky nejsou až tak drastické.
Jak jsem již napsal, náchylnost kluzných ložisek na nečistoty je o řád nižší než u valivých ložisek a nečistota, jež vyřadí kul. ložisko z provozu jim nečiní problém. Ale to se opakuji. :- :-
S navijáky značky Shimano na mne nechoď, tuto značku uznávám pouze jako velice drahou a za hodně peněz, hodně málo muziky!
To, že se nacházela pod silonovou vložkou černá vrstva otěru ještě nic neznamená. Maximálně to, že naviják nebyl udržován! Otázkou je, zda se jednalo skutečně o silonovou vložku? Vůbec jde o použité materiály. Dále píšeš o ukradení samomazných vlastností silonu. K tomuto jsi došel díky oné černé vrstvě? K otěru a vlastně tření dochází u všech pohyblivých součástí nejen v navijáku. Díky samomazným vlastnostem nedošlo k zadření kladky.
Přeskočím podivné zvuky navijáku Sukmano i jeho stav a ukončím tento příspěvek tím, že souhlasím bezezbytku s řádnou údržbou. Nejen ložisek, ale navijáků jako celku.

DeProfundis - Profil | Út 27.11.2007 21:36:30

smradzjd: rozdělil si to naprosto přesně:)))

smradzjzd - Profil | Út 27.11.2007 21:12:53

Piscicapus - stále se motáme kolem jednoho problému a tím je dělení ložisek do jakýchsi nesmyslných kategorií.
Dovolil bych si na základě běžné kvality rozdělit zapozdřená ložiska jen do třech kategorií a to dejme tomu na:
nejlepší
běžná
nejhorší
Pokud je takto rozdělím, je dost nepravděpodobné, že ty nejlepší se budou používat z hlediska přesnosti, spolehlivosti, odolnosti,.. atd. zrovna v relativně nenáročném navijáku.
Takže ty nejlepší navijáky budou mít běžná ložiska a ty ostatní budou mít ty nejhorší.
To je muj názor k běžnému ložisku :-))

DeProfundis - Profil | Út 27.11.2007 20:43:17

Piscicapus: s teorií lze tak napůl souhlasit:) Pokud mě paměť neklame, tak co jsem měl rozdělaný svoje navijáky, ani jeden neměl "otevřené" kuličkové ložisko v rolničce. Všechny ložiska byly zapouzdřeny. Je jasný, že od oka člověk kvalitu protiprachovky nepozná, ale u žádnýho kousku se mi nikdy nezadřela rolnička a to dostala na prdel třeba i na moři. Z toho mi vychází že "ložisko běžné kvality" (Tica, Okuma, RedArc od 1500,- výše) je dostatečně odolné proti vodním nečistotám. Tady by mohl být právě ten problém, který nakousnul kolega smaradzjd.
Ale s čímž teda souhlasit nemůžu, tak to je tvrzení: "Pokud je kladka vybavena například silonovým, či teflonovým pouzdrem, je výše popsaný problém de facto neproblémem, neb se jedná o samomazné materiály. " To mám věřit, že kluzné ložisko není náchylné na mechanické nečistoty? Nebo že se do něj nedostanou? Právě níže zmíněné Shimano jsem měl po roce vláčky rozdělané a pod silonovou vložkou byla černá vrstvička, které byly nějaké samomazné vlastnosti silonu naprosto ukradené. Byl to naviják kamarádky a ta mi ho dala právě proto, že se jí nezdál podivnej zvuk - jinak zbytek roláku byl kupodivu v docela dobrém stavu.
Důležitá je jedna věc, ať je ložisko kluzné nebo valivé a to je údržba (vyčištění/promazání).

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 20:33:30

smradzjzd: nechceš abych odvolal co jsem ještě neodvolal, ale pouze neodolal a napsal svůj silně subjektivní názor podložený praktickými zkušenostmi a postřehy. :-) :-)
Proč myslíš, že jsou lepší zakrytovaná ložiska běžné kvality, než silonové pouzdro, když jsou prachovky netěsné a nečistotám nezabrání vniknutí.

Mitchell - Profil | Út 27.11.2007 20:15:16

Caute vsichni a co rikate na tenhle navijacek mate nekdo nejakou zkusenost http://www.awashima.cz/index.php?page=details&prod=52&cat=15&group=9

smradzjzd - Profil | Út 27.11.2007 20:09:57

Piscicapus - no dobře
Potom ale nemohu souhlasit s tím, že je lepší silonové kluzné ložisko v kladce, než zakrytované ložisko běžné kvality :-))

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 19:54:43

smradzjzd: s poznámečkou souhlasím, ale dovol jednu poznámku.
Ano, napsal jsem co jsem napsal a i zakrytované ložisko nemusí být z těch více kvalitních a může vystihovat “dost nepřesný” pojem “ložisko běžné kvality”.
Snad jsem tímto napravil nepřesnost, které jsem se dopustil.
Pokud ne, jsem pro smysluplnou diskuzi. :-) :-)

smradzjzd - Profil | Út 27.11.2007 19:34:16

Piscicapus - ano s tím se dá takhle souhlasit.
Jen poznámečka
Pokud bys napsal hned nezakrytované ložisko, asi by se kolega ani neptal.
Pojem " ložisko běžné kvality" je totiž dost nepřesný.

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 19:22:57

DeProfundis: je to velice prosté a stačí se zamyslet. Valivé ložisko běžné kvality není vybaveno vodotěsnými prachovkami a jak zajisté víš, kladka je v kontaktu s vlascem (šňůrou). Tyto jsou vystaveny vodě v níž jsou různé nečistoty, které se následně dostanou až k samotnému valivému ložisku.
A nyní se dostáváme k jádru věci: co se stane s valivým ložiskem pokud je znečištěno mechanickými nečistotami? Dříve nebo později se zadře a v podstatě již nevykonává svou funkci. Dále se většinou stane to, že je kladka neschopna pohybu (v případě ložiska zalisovaného), nebo se z valivého ložiska stává kluzné ložisko nevalné kvality s minimálními samomaznými vlastnostmi.
Pokud je kladka vybavena například silonovým, či teflonovým pouzdrem, je výše popsaný problém de facto neproblémem, neb se jedná o samomazné materiály. Další výhodou je snazší údržba a většinou i tišší chod kladky.
Ale abych to zkrátil, pokud kuličkové ložisko, tak pouze s kvalitními prachovkami, jinak je třeba počítat s problémy, anebo obětovat jedno kuličkové ložisko z často neopodstatněného kvanta za vobyč futro.
Souhlasíš? Pokud ne, jsem pro smysluplnou diskuzi.

DeProfundis - Profil | Út 27.11.2007 18:16:48

Piscicapus: a na tohle si přišel jak???

Piscicapus - Profil | Út 27.11.2007 15:36:32

Valivé ložisko běžné kvality v kladce překlápěče smekacího navijáku rozhodně není výhra a lepší službu udělá ložisko kluzné. Třeba i to silonové.

saxana - Profil | Út 27.11.2007 10:32:45

dobrý stroj v dobrej cene - dragon 720 a čo ma na ňom prekvapilo - je bez vôlí, čo sa o shiamne povedať nedá

DeProfundis - Profil | Út 27.11.2007 10:14:32

Ještě teda k tomu Redovi: určitě to nebude navijákem že mu kroutí vlasec. To dopadne u šíma naprosto stejně jako u spročka nebo jinejch mašinek. Proto nerad používám rotačky. A jestli mu lítají z roláku paruky, tak jen proto že si to nehlídá a má obě ruce levý.

DeProfundis - Profil | Út 27.11.2007 10:11:47

Hatori: za opravdu nízkou cenu není co řešit, přinejhorším si časem koupíš lepší. Jinak Laci tě nelakuje! To šímo rozodně není celokovový a v rolničce je jen kus silonu místo ložiska. Ale na lehkou vláčku ti to minimálně sezónu vydrží, tím jsem si jistej. Nedávno jsem ho rozebíral kámošce a až na tu rolničku vypadal uvnitř docela fajn. Osobně bych ho teda ale nechtěl:))) Ta rolnička by mě srala jen bych na to pomyslel - prostě naviják na vláčku bez ložiska v rolničce???!!!

Laci - Profil | Út 27.11.2007 9:55:13

hatori - neviem aké vlasce používa kamarát ale ja aj šnúru aj vlasec a v pohode, no ja to shimano za taku cenu nemožem mať tak preto radšej priplatim, ale ked fakt nizka cena tak prečo nie, je rozdiel ak s naviakom len gumuješ alebo ťahaš woblery vtedy dostane oveľa viac zabrať, na 3m prut je 4000 dobrá je to sice už dosť ťažký naviak ale o to má silnejšie a mohutnejšie prevody

Hatori - Profil | Út 27.11.2007 9:20:45

2 ALL: Brácha vyhrál to Shimano na závodech, tak mi ho chce přenechat za hodně dobrou cenu. Ryobi Zauber je jednou tak drahý, jako toto Shimano. Red Arc se mi za prvé nelíbí a navíc kámoš co ho má pořád nadává, že mu kroutí silon a dělají se mu často paruky. Proto půjdu určitě do Shimana jenom pořád nevím jaký typ mám dát na Skeletora. Mám představu nějakou 4000 s přední brzdou, jedná větší klička, ale na Stellu fakt nemám:)

Palky - Profil | Út 27.11.2007 9:05:43

ZADNAS> zalezi urcite aj od toho ako vela sa chystas vlacit...pravdupovediac ja som nikdy netuzil po najdrahsich a najlepsich veciach...zacinal som s laminatkou ako deco, potom som fical na teleskope silstar a netusil, ze moze byt nieco lepsie az kym nedosli do mody dvojdiely atd, atd....hit je jedna vec a to co skutocne potrebujes vec druha...osobne som si vystacil s mitchel avocet gold do teraz...nuz ale asi budem musiet tiez investnut do niecoho lepsieho, kedze chalan sa nejako dosuchtal z FL 0.15...proste na beznu vlacku ti staci to co chces, ked chces investovat do dobreho stroja, ktory bude posluchat x-rokov ver lacimu a spol....tie moje avocet-y ti viem odporucit tiez, no skor na lahsiu privlac, velke gumy a hlboko-potapave voby ho daju dolu, tak ako idu tie moje... :-((