Pochoutky ze štiky

Včera se mi podařilo chytit kapitální štiku, ale bohužel jsem rybožravec, takže skončí na pekáči. Vzhledem k velikosti asi na třikrát. Chtěl bych se zeptat, co se dá dělat se štičíma jikrama? Tahle jich měla poměrně hodně. Dá se z nich dělat taky něco jiného než polévka? Kdysi jsem slyšel něco jako "kaviár" ze štičích jiker, nemá někdo nějaký recept?
Autor diskuse: Hlinyr - Profil , 17.10.2006 dravci - ostatní

Harvy - Profil | Po 25.12.2006 8:10:02

Zdar, když je to takový macek, tak zkus udělat i klasický špíz (zelenina, slanina). Předem naložit, vytáhnout rybí chuť mlékem-jak má kdo rád. Kosti jsou velké a pokud si s nima pohraješ, tak můžeš mít čisté maso. Jikry nevím, nikdy jsem nezkoušel-vyhazuju.

Karkulín | Ne 24.12.2006 0:18:57

Doporučuji zkusit do pekáčku s porkem v poměru 1:1 (čím větší ryba,tím větší porek). Chvilku pod pokličkou aby nebyla vysušená. Sakra už se mi sbíhaj sliny ..... :))

colek - Profil | Ne 24.12.2006 0:17:31

já bych ji zmasil taky páč sem si letos kloudně rybu dom nevzal

colek - Profil | Ne 24.12.2006 0:16:03

hlinyr- sem čekal že tě tu 90%ˇlidí označí za masaře a prase co všechno sežere- vijímka potvrzuje prvidlo:)

Vítek | So 23.12.2006 23:54:32

PJ: Britové prý říkají štice "smradlavka"( nevědí, co je dobrého).Okoun je o třídu lepší. V Dánském království jsou okouni dokonce na rybím trhu - lovějí je do sítí a jsou to kousky loket dlouhé.

Vítek | So 23.12.2006 23:48:07

dodatak: Když už pečete štičku, potřete ji občas peroutkou.

Vítek | St 20.12.2006 10:58:04

když ji pečeš, dobrá je na smetaně s bobkovým listem. ale přikrýt pokličkou, jinak vyschne( to jsou ty stížnosti na suché štičí maso)

Vítek | St 20.12.2006 10:54:05

když už jsi ji vzal - já to taky někdy dělám, jindy zase pouštím zpět - zasmaž je obalované v těstíčku - mňam!:-)

maros - Profil | Po 18.12.2006 19:14:25

Hlinyr - Gratulujem a paci sa mi ze si priznal ze pojde na pekac a nestruhas fotmu ! Tiez si sem tam nieco neham " je to normalne " Prajem pekne sviatky

Vjeno | Po 18.12.2006 17:49:53

na tejto adrese je kaviár, tie aj ine recepty
http://www.podhajska-rk.szm.sk/

šeptal - Profil | Čt 19.10.2006 7:26:13

V kuchyni jsem jen se lžící v ruce, ale dovolím si taky trošku poradit. Tchán kdysi připravoval mnou zdolanou cca 5 kilovou štiku. Jen máslo a sůl. Z lehka krátce osmah kvůli uzavření povrchu a pak dusil pod pokličkou. Vrchol delikatesy. Maso perfektně zachovalo svojí chuť a bylo krásně křehké a přitom soudržné.

sklerotik | St 18.10.2006 15:10:19

Hlinyr, keď si ešte nespakoval ikry, tak ich zbav blany, umi, okrv, atď, vlož na 20 minút do mierne slanej vody, vyber, nechaj odkvapkať a môžeš požívať, dobrú chuť. Nezabudni zapíjať pivkom, a pri spracovaní čím menej styku s kovom.

xycht | St 18.10.2006 14:31:34

Hlinyr: budeš dělat ten kaviár z tý štiky?

Míra Rybář - Profil | St 18.10.2006 8:15:36

Michal - Nevím, proč se mi to zkopírovalo, ale už jsem to zeditoval.

Michal | St 18.10.2006 8:12:12

No, opakování je sice matka moudrosti, ale nic se nemá přehánět :-)

Míra Rybář - Profil | St 18.10.2006 8:09:40

Tady je zatím nejlepší recept na pečenou štiku, který mám několikrát vyzkoušený a nejen se štikou, ale i s jinými rybami.



Pečený candát nebo štika

Candát, nebo štika, 20 dkg nakrájené slaniny, sůl, hladká mouka, paprika, citron, olej, 3 kuličky
nového koření, 6 kuliček pepře, cibule, šlehačka.

Postup: Rybu naporcujeme, osolíme a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Na pánvi
a rozpáleném oleji zprudka dokola osmahneme. Přerovnáme do pekáčku, který jsme
pokryly polovinou slaniny. Na ní rozložíme porce ryby, opět naklademe slaninu,
na kolečka nakrájenou cibuli, citron, koření a pečeme v předehřáté
troubě do měka cca 25 min. Nakonec zalijeme šlehačkou, necháme 10 min zakryté a
podáváme s bramborem. Má výbornou nakyslou chuť.

PJ - Profil | St 18.10.2006 7:03:15

Peterson: nevim jestli se o kvalitním mase dá říct, že je suché a obsahuje hodně svalových kůstek, ale souhlasím, že když se štika udělá na špeku s citronem, tak se to dá jíst. Připravoval jsem ji letos jednou, podotýkám netrofejní, obloženou slaninou, pokladenou plátky citronu s nějakým kořením a šlo to. Můj příspěvekl Hlinyrovi , jak zpracovat třetí várku.

rybomil | St 18.10.2006 6:58:55

Hlinyr: No do kuchařky jsem dával recept na štiku nejen mnou mnohokrát vyzkoušený, tak tam případně MRKni. Tento způsob mi chutná ze všech co jsem doposud zkoušel nejvíc, ale třebas jiné budou taky pro tebe vynikající.

Petrson - Profil | Út 17.10.2006 23:26:09

>> PJ > dovolím si nesouhlasit - štika má velmi kvalitní maso jak chuťově, tak jakostně; je tužší a velmi soudržné. Problém, jak už bylo řečeno, u mnoha lovců tkví v tom, že štika se opravdu musí umět připravit, neb je suchá, a pak má taky dost svalových kůstek, což může někoho odradit. Svou první jsem připravoval na slanině se smetanou, což se moc nevydařilo. Ale další už se povedly - ať pečená v troubě nebo na grilu. Slaninu jsem dával vždy, jen se to nesmí přehánět, aby právě tu rybí chuť nepřebila (tedy spíš na kostičky, než plátky). Úplně nejlíp dopadla při pečení v troubě na másle, s cibulí, slaninou a citronem. Jikry z karasa jsem zkoušel míchané s vajíčkama a česnekem, ale nic moc, to takové mlíčí, opražené v mouce, je jiná pohádka. Takže experimenty s jikrami jsem už vynechal a dávám je pouze do polívky.

PJ - Profil | Út 17.10.2006 17:49:06

Řízek, strejka: dělám si samozřejmě prdel, strejka má pravdu, když se to bere s rozumem, je to o.k., ty trofejní kusy by se ale pouštět mohly. V každém případě, už nebudu rušit kulinářskou debatu.

Řízek - Profil | Út 17.10.2006 17:14:38

PJ: hrichy z mladi, lipany uz prakticky nejim, protoze mi zase tak moc nechutnaj a je jich spis min a sou hezky, navic se musej skrabat:-) a ani je cilene moc nechytam, loni sem sned asi 3 nad 35 cm, letos 0:-), potocaka nad 45cm si vemu, letos to byly 3 ryby, takze zadna panika:-)

strejka - Profil | Út 17.10.2006 17:11:03

PJ: myslim, ze i muskarska mravnostni policie prosazuje, at si kazdy dela, co chce, ale at se hlavne nechova jak kokot :-)))

PJ - Profil | Út 17.10.2006 17:08:44

Řízek: jestli tě tu vyhmátne muškařská mravnostní policie a praskne, že žeres potočáky, nedej bože lipany! Nechci domyslet co tě čeká...

Řízek - Profil | Út 17.10.2006 17:05:22

PJ: Jednoznacne Po ci Pd, nejlepe z Ohre ci V8P a ve velikosti nad 40 cm, diky slozeni potravy maji maso jak losos, co jak losos, mnohem lepsi:-).

PJ - Profil | Út 17.10.2006 17:00:26

Řízek: pěknej seznam, je vidět, že jsi ichtyolog. Co je tvůj favorit?

karelc - Profil | Út 17.10.2006 17:00:08

petr: vývar bez hlav stojí za prd - hlavy tomu dodají tu pravou sílu...

Řízek - Profil | Út 17.10.2006 16:56:52

PJ: :-), neboj nejaky pud sebezachovy jeste mam:-)

Řízek - Profil | Út 17.10.2006 16:55:10

Petr:Tss, me teda jako podcenujes:-) Seznam sezranych sladkovodnich: Kapr, pstruh o i d, siven,lipan, okoun, candat, stika, plotice, sumec, ouklej, cejn, cejnek, tloust, proudnik, karas o i s, uhor, amur, tolstolobik-bec, bolen, hrouzek.
Nejvetsi stika kterou sem jedl mela 113 cm, na tu si vzpominam matne neb mi bylo asi 8 let, ostatni meli okolo 60-70 cm, posledni letos v kvetnu ze pstruhovky, opravdu sem si nejake extremni suchosti nepovsiml a stika mi celkem chutna, mozna je to zpusobem pripravy, ten obal brani vyteci i tomu malo tuku, ktere obsahuje. Popisuju pouze vlastni zkusenost, taky mam znam prihody kamosu, ktery ji ani nedojedli:-)

PJ - Profil | Út 17.10.2006 16:43:24

Řízku: to je úplná mystika, hlavně se nepouštěj do myslivosti, střelíš jelena a nechci domyslet, co se bude dít...

xycht | Út 17.10.2006 16:39:07

Michal: je to novej mejl a ještě sem to nenastavil :-)

Petr | Út 17.10.2006 16:38:24

re BULK:Co je na hlavě za maso??Tak možná líčka,štičí jazýčky nemusím..mě ty hlavy prostě přijdou nechutný,ještě jak se vznáší v té vřící vodě a koukají těmi prázdnými očními dírami-no to je moje noční můra :))
re Řízek:tak štika je fakt suchá(=málo tučná),jedl jsi vůbec někdy i jiné ryby?Pokud ano,tak mi musíš dát za pravdu..
Ale je fakt,že co se týče kvality masa,tak obvzlášť větší kusy nic moc.

Michal | Út 17.10.2006 16:10:44

xycht: no jo, zlatej psací stroj a poštovní holub viď ? :-)

Řízek - Profil | Út 17.10.2006 16:07:30

Ja teda stiku jim tak jednou za 2 roky, ale celkem mi chutna, priprava tradicni- paprika, kmin, sul, tymian, pripadne neco co zrovna najdu, obalit v mouce a usmazit na oleji, pred pripravou i po priprave pokapat citronem, ze by byla nejaka sucha sem si fakt nevsim. Jeste jsem zkousel obalit jako kapra a tez byla vynikajici. Jikry sem smazil taktez obalene v mouce, jim je takhle ze vsech ryb, polivka dle predchozich receptu je z nich taky vynikajici. Dobre jsou i syrove, jen vyprane a osolene,nechat chvilku odlezet v chladu, celkem to ujde. U vody je to tradice-pravda neodlezene a bez soli-snezenim syrovych pohlavnich organu uloveneho zvirete ziskas jeho silu a statecnost:-))))

xycht | Út 17.10.2006 16:01:46

Michal: :-)) díky
....Jinak ty písmenka v mejlu - to nebyla chyba na mym přijímači, ale ten emailovej klient si nějak s diakritikou nerozumí :-)