na JM 1 ušlechtilá ryba deně?

Na JM se muže poslední dva roky vzít jen jedna ušlechtilá ryba za jeden den.Nejsem žádnej masař,ale když si někdy vemu kapříka 48,a pak musím pustit 60 tak to naštve.Prý by se to mělo od příštího roku změnit,nevíte o tom něco?
Autor diskuse: Zdenál - , 29.9.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

drozďák - Profil | Čt 5.10.2006 14:29:23

xycht: klíďo, rád tě poznám osobně

rybomil | Čt 5.10.2006 13:44:21

Petrson: Ty nejvíc prodávané krabky v ryb. prodejnách za cca 40 Kč mívají dost běžně v železářství 5 + 1 zdarma za 150 Kč.

Petrson - Profil | Po 2.10.2006 21:59:02

>>xycht > jo, Dejvické, už pomalu tradiční, trhy - viz:
http://www.mrk.cz/kalendar.php?id=3663
rozhodně jdu, bo minule jsem byl doslova nadšen možností nákupu nejrůznějších drobností (fakt super výběr) za dumpingové ceny. Takové feeder - košíky za10 kaček, krabičky, vidličky za 2 - 3 pětky, splávky za bůra... EDIT > takže pokud by se chtěl někdo přidat a spojit tyto zajímavé akce v jednom dni tůrou po Praze, bude vítán. >> Zdenál - sorry, že je to mimo téma, ale s rybkama to souvisí :-)

xycht | Po 2.10.2006 21:31:06

Petrson: v Dejvicích? Ta bude zase někde v tý studentský menze ne?

Petrson - Profil | Po 2.10.2006 21:08:55

>> Xycht > jasně, můžem se domluvit. Vidím to, že k vodě dorazím až někdy brzy odpoledne, protože datum se kryje s Burzou RP v Dejvicích, což si ráno nechci nechat ujít.

Petrson - Profil | Po 2.10.2006 20:53:52

>> Pyzda > že váháš. I když odkojen jsem stojáky, protože v oblasti mého původu tekl široko daleko jen úzký potok, letos jsem na řekách strávil dost času, na Berounce a Vltavě v poslední době chytám častěji, než na rybnících. Výsledek? Kachny, kachny, eh...kapři, kapři, kapři....Hurá, jeden cejn! Kapři, kapři... A tak vesele dál.

Míra Rybář - Profil | Po 2.10.2006 16:53:07

Pyzda - byl to jen můj názor, který se stejně nedá prosadit. Ale takovejch keců je tady daleko víc a horších.

xycht | Po 2.10.2006 16:22:12

drozďák, Petrson: taky se půjdete mrknout? Já jen že bych se k Vám připojil :-)

Zdenál: omlouvám se za offtopic příspěvek

Pyzda | Po 2.10.2006 16:21:26

Míra Rybář : TO, aby se sadily pouze mírové ryby, které se vybuší do měsíce, tak jak to je a ty to chceš ještě umocnit, by povolenka musela stát podstatně víc a ostatní druhy ryb by pak šly na červený seznam. Co takhle váhový sortiment: kapři 30%15cm, 45%30cm, 25%45cm a to samé i v jiných druzích ryb?

Pyzda | Po 2.10.2006 16:14:38

Petrson : i ty Brute, i ty chytáš na řece?

Petrson - Profil | Po 2.10.2006 3:28:24

>>Míra Rybář > je z toho patrné, jaké jsou rozdíly mezi revíry jiných MO a ÚS. Kéž by to v okolí mého bydliště chodilo, jak uvádíš. Vpodstatě jde o efektivnější naplnění plánů, protože se nejen nasadí víc ryb, o to větší prostor mají k adaptaci a získání zkušeností s udicí. U nás to letos asi proběhlo tak, že se nad plán vysadil pouze kapr, a to víc než hodně, k tomu v mírových velikostech. Jedno nasazování jsem náhodou viděl, opravdu vlečka plná kaprů (nic jiného). Krásně je šlo pozorovat při rozplavbě, protože se držela ještě dost čistá voda s viditelností tak do 5 - 6 m. Kousci +- 50 nebyli výjimkou. Na udici začli skákat asi za 2 dny.
Ono to samozřejmě potěší, když začnou brát na hod, za den vytáhneš nějakých 15 - 20 kaprů (ostatní ryby toliko v pár exemplářích, neb násaďáci je prostě k "lizu" nepustí), všechny dost velké k pořádnému boji. Ale když pak zjistíš, že na ostatní ryby se "zapomělo", už se tak neraduješ. No, a pokud se to samé opakuje i na proudné řece, kde čekáš parmy, podoustve, tlouště, tak už se pomalu nasíráš...

Petrson - Profil | Ne 1.10.2006 23:48:07

>> Drozďák > ještě něco k Orvisu, ale nechci zabírat místo zde, bude to v muškařině.

drozďák - Profil | Ne 1.10.2006 23:36:58

Petrson:
startovat nebudu, ale podívám se...
Dostatek relevantních informací nemá prakticky nikdo, o to se stará náš zprostředkovatel lidové zábavy velmi fundovaně a navíc důsledně.

Petrson - Profil | Ne 1.10.2006 23:16:08

>> drozďák > těžko bych našel rychlou odpověď, každopádně pokud bych se měl nad tím hloubkově zamyslet, bylo by to na několik stran. Různé útržky a kritické komenty ode mě k tomuto lze nalézt snad ve všech otázkách, které se nějak organizační struktuře svazu věnují.
K jednoznačným závěrům nemám dostatek relavantních informací, ale jestli bych nějaký epilog měl zařadit, bylo by to mé oblíbené: Pokud vedení svazu tyto špatně nastavené mechanismy - toky financí, zarybňování, zastaralá pravidla apod. - se ani nepokusí do budoucna měnit a poskytnout veškeré informace členům, bude to nejrychlejší cesta svazu k záhubě. Možná s tím soudruzi už počítají a dohlíží na to, aby se k informacím nikdo "nepovolaný" nedostal. Pak se jim bude o to veseleji privatizovat. Toť jeden z možných důvodů.
Mimo téma - budeš startovat na Orvisu a už se těšíš? Blíží se to... :-)

drozďák - Profil | Ne 1.10.2006 23:04:42

Petrson:
vezeš se na správné vlně :-)
Jenom bych doplnil ne nepodstatnou poznámku.
Nezapomeň si jako epilog tvého příspěvku položit dvě základní otázky: proč je to takto nastaveno a kdo a jaký by z toho mohl mít profit?
Jinak řeč je o ČRS, to preventivně upřesňuji

Petrson - Profil | Ne 1.10.2006 21:22:24

>> Boyscout > když to po sobě znova čtu, opravdu to vyznívá, jako rozdíl 100 / 1, jakoby v MRS bylo vše jak má být a v ČRS naopak vše špatně. To nebylo cílem, pravda, jak se říká, v takovém srovnání bude "někde uprostřed". Ale i když připustím, že v MRS zdaleka ne vše je ideální a stále je co vylepšovat, pár zásadních rozdílů tu existuje: Především pouze dvojsložková organizační struktura (MO a vrcholový orgán), která umožňuje skutečně demokratickou průchodnost odspoda, dále evidentní snaha změnit pojetí sport. rybolovu z dosavadního laciného zdroje masa na humánní způsob seberealizace ve volném čase, z čehož vyplynulo i tak podstatné omezení, které zde diskutujem, ovšem taky např. důraz na vysazování původních ryb v juvenilních stadiích ad. Takové omezení (1 ks kapra) by v ČRS nemělo šanci, zejména z důvodu nechuti přestat vnímat rybolov jako obživu. Ono když jsou stále každoročně holedbáni a oceňováni masaři a vedení svazu to vyhovuje, těžko se můžeme dočkat změn myšlení běžných členů. Pokud osvěta v prosazování "CHyť a pusť" chybí, změna se dostaví velmi pomalu pouze generační obměnou.
Třetí zásadní krok vpřed je zavádění profi - RS, která se rodí sice pomalu a nikoli bez problémů, ale o to víc si vážím, že se do toho MRS pustil. A myslím, že již přináší výsledky.

Petrson - Profil | Ne 1.10.2006 20:51:22

>> Pyzda > chytání čeřínkem, pouze jako doplňek k dalšímu nastraženému prutu, podle mě není náročnější, než obsluha druhého prutu. Narážíš na potřebu většího prostoru - tomu rozumím a mohl jsem to upřesnit. Samozřejmě, pokud by takto užití čeřenu bylo povoleno, musela by tam být stanovena podmínka, že "rádius" tohoto lovce nesmí překročit ony 3 m, které, jako zažitý zvyk i opatření vůči rybářům, lovícím pohyblivými způsoby, jsou chápány coby nutný prostor k lovu "nepohyblivého" rybáře. Prakticky by to znamenalo, že by ti upadla poslední rybka, vytáhl by si 2. prut a místo něj poblíž svého místa hodil do mělčiny vezírek. Není nutné kvůli ulovení 1 - 2 malých rybek obcházet celý revír. Jinými slovy, takto lovící by i nadále musel splňovat podmínku bezprostřední manipulace s pruty. Jsem přesvědčen, že větší škody ani z hlediska sportovního pojetí rybolovu by výměnou prutu za síťku nezpůsobil. Ale pro úplnost by mi vůbec nevadilo, kdyby RŘ byl doplněn o pravidlo, že náhodné úlovky ryb, které mají stanovenu míru, by musely být puštěny, i když by tuto překračovaly.

Zdenál | Ne 1.10.2006 8:12:39

Mira Rybář-něco na tom bude,u nás prý zjara vysadili asi 1000 kapríku 30-40cm, a ten rybářskej tlak rozhodně polevil. kdykoliv sem tam přišel tak sem si dobře zachytal.Na druhou stranu sem zase musel posloucht že sem dali samí čudle.

Míra Rybář - Profil | Ne 1.10.2006 0:17:58

Tady jsou názory, že je kapr přemnoženej a já s tím souhlasím. Jenže to přemnožení spočívá hlavně v tom, že se do vod nasazují kapři, kteří ještě nemají lovnou míru. Svaz má zarybňovací plán v metrácích a tak aby bylo co chytat vysazují raději větší počet menších, než menší množství, ale zato větších kaprů. Tím by bylo u vody plno akorát chvíli po vysazení, kdy by ti co bez ryby odejít od vody nedokážou si něco odnesli domů, ale po zbytek roku by byl u vody klid. A my, co nás potěší i lov bílé ryby a nějakej ten kapr mezi ní by jsme měli více klidu a hlavně prostoru pro zakrmení a nalákání ryb. Dneska, když mě někdo uvidí večer, že si zakrmuju a připravuju si místo na další den, na 99% se bude snažit mi toto místo obsadit. Zhruba před 14 dny jsem seděl se dvěma mými známými u vody, kde si zakrmili a chytali na plavku.Seděli od sebe asi 3 metry a bavili se s malými kapříky a bílou rybou. Jeden starší a taky známej, když viděl, že jim tam ryby jdou, klidně se mezi ně nasomroval, postavil stoličku a začal si tam klidně chytat. Nějaké narážky, že je drzej, že dle řádů mají být 3 m rozestupy mu byly úplně jedno. Obdivoval jsem ty kluky, že ho nehodili do vody.Jsem tedy pro vysazovámí raději menší množství větších kusů a věřím, že dost ,,rybářů" by přestalo chodit na ryby.

xycht | So 30.9.2006 18:15:41

soulfly: tak je máte nakopat do prdele ... bohužel tyhle lidi co berou metráky ryb, svaz je ještě vyznamenává ...je to prostě zvrácený

Zdenál | So 30.9.2006 18:05:51

xycht-stačilo by těch 20 i s dravci.Ale znám několik lidí co si odnáší 80+,a to jen těch napsaných.Moji uvodní otázku sem asi špatně položil.Ještě tedˇ to rozdýchávám.

soulfly - Profil | So 30.9.2006 18:00:22

To se na JM máte u nás v Jč smíme dvě a jsou tu takový hovada co maj za rok 350kg ryb a pak na nás kapraře ještě řvou, že se nesmí zavážet. A to chytáme jenom chyt, vyfot a pust. Samozřejmě si to nenecháme líbit a pak na sebe štěkáme přes pískovnu jak blbci. Nevim proč neudělaj náký omezení těmhle rádoby rybářům co legálně drancujou vody. Jo a ještě je na konci roku daj do místních novin jako nejlepší rybáře.

xycht | So 30.9.2006 17:34:30

Zdenál: to rozhodně neni, nebál bych se jít vejš