Jak chytat v Chorvatsku na Jadranu?

Poradí mi prosím vas nekdo jak mam chytat na Jadranu?ja chytam jen ze břehu!Lod nemam!chytam jen same male ryby a chytam na testo!prosím vás napište mi sve zkušenosti z rybolovem v chorvatku!snad se od vas trošku poučím!předem děkuji za odpovědi!
Autor diskuse: Mara.Kyjov - , 10.7.2006 všeobecné - ostatní

Knapík - Profil | Po 20.2.2023 10:25:47

TomVl >> už jsem to zjistil, kamarád chytil další tři kousky.
Inshore lizardfish - po našem snad ještěrohlavec

TomVl - Profil | Po 20.2.2023 10:08:18

Knapík >> sám nevím, zije u dna a absolutne neni videt.

Knapík - Profil | Pá 17.2.2023 17:58:31

TomVl >> co je to zač? Kamarád chytil totéž na Krétě.

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 16:00:33

jurasoft >> no jasně ono záleží na okolnostech a taky síle.

Já vždy chytám u moře nebo oceánu pouze ze břehu, experimentuji a tak. Nejtěžší má ryba měla tak 2,5 - 3 kg a bylo to jak 12 kg kapr možná ještě horší, myslím dostat jí ke břehu. Pruty mám většinou buď 150 g feeder nebo 80g vláčku. Jinak chytám většinou z pohledu někoho kdo např. jezdí do Norska čudly, ale krásné, např. na fotce je letošní úlovek. To je teda Atlantic oceán a ne středozemní moře a wobler je 15 cm Rapala. Bohužel zde byly takové vlny, že jsem byl stále mokrý a neměl jsem u sebe telefon a tak fotky nemám, ale některé ryby byly nádherné... třeba jenom 20 cm, ale nádherné.

jurasoft - Profil | Čt 17.8.2017 15:25:06

TomVl >> viděl jsem video jak z poměrně lacinýho belly boatu vytáhli na Labi sumce do 2 metrů..a nebo jak v mušákem na labské zapřáhl kapra co měl do 80 sotva půl cenťáku..a taky ho dostal na klín... dívam se na kabelu na lov tuňáků, neviděl jsem že by dolámali prut ale v pohodě vytáhli 3 metrovýho tuńáka. Jedni se jebou se sotva metr a půl dlouhým prckem 3 hodiny na prut a druzí zapnou bank či jak se jmenuje ta špulka na zádi co mají na vzduchovej pohon. a ta 15 minut mají na lodi cvalíka 2 a půl metru...

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 12:38:04

jurasoft >> ty si jako myslíš, že tuto rybu by jsi na gumáku z přívlačákem dostal z vody ? :))))))) S gumákem by si dělala co chtěla a odtáhla by tě až do Tuniska :))))) I ze břehu by jsi musel mít surfový prut s popruhy a pravděpodobně druhého, kdo by tě podpíral..... :)))) Takovou jsem v létě u břehu nikde neviděl, ale určitě se tam v zátokách občas pohybují, když jsem viděl chlapů mrazáky, tak to byly pultové mrazáky a ryby se tam sotva délkou vešly. :) , ale nachytané byly většinou na jaře a samozřejmě z lodí.

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 11:11:09

Serjoža >> Já jsem byl jednou na jejich typickém nočním lovu, myslím ve velkém , kdy stahují celou zátoku. To mi domluvil Stojan u profi rybářů samozřejmě malé firmičky, lodě byly velikosti malé jachty Dělají to tři lodě, které mají rozsvícené obrovské reflektory a pomalu se k sobě přibližují a postupně se ty dvě zhasnou a ta třetí to dotáhne, na to jak velkou plochu stáhli těch ryb taky moc nebylo......jinak se mi z toho zvedal žaludek nic víc to komentovat nebudu. Oni k rybám nemají vztah. Trochu se to mění, ale oni vytáhnou ryby a nic nepustí zpátky....

Serjoža - Profil | Čt 17.8.2017 11:00:42

TomVl >> Asi to chce pořádně znát.Aji sem tam potkal rybářa které zatahoval sítí takovou zátoku.Schválně sem tam čekal bylo to brzo ráno.A asi na 40m sít vytáhl tak 15 rybek do 18cm.A byla to tam přes noc ta síť.

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 10:58:05

jurasoft >> na vláčku jedno wobler nebo rotačku jsem ze břehu v Chorvatsku nikdy nic nechytil..... z lodi jsem byl s Chorvaty chytat, používají woblery, silon mají jak ke strunové sekačce, drží to v ruce přes tělo a nastaví motorový člun na konstantní rychlost a plynulým pohybem ruky wobler popotahují. Vlasec je navinutý na kusu vyříznutého prkna do H . Držet top musíš speciálně přes tělo, aby jsi rybu při záběru udržel, ale kdyby si chytil woblerem o skálu tak, aby tě to z lodi nestáhlo, žádný omotání na ruku a podobně. Pokud ryba zabere a sekne se začneš člunem kroužit okolo a pomalu kruhy zkracovat a při tom navíjíš na cívku až jí dostaneš k lodí a potom jí hákem vytáhneš. Nepoužívají, žádné 200g pruty a multiplikátory, pouze mají špičkový cvik v souhře vedení lodi a korigování ryby...... Mluvím o těch jejich přerostlých pramicích se závěsným motore, co je dole na fotce za mým prutem. Tou jsem byl na tomto způsobu lovu několikrát. Jo základ je pustit ten wobler ca 20-40 m za loď podle toho kde jsi. Samozřejmě tímto způsobem se loví jiné ryby ne Pražmy

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 10:49:17

Serjoža >> a potápěl jsi se tam ve 4 a 7 ráno nebo později ? To je ten podstatný rozdíl, přes noc se malinko větší ryby vrátí ke břehu se nažrat a jak se začnou lidi cachtat, tak odjedou někam, kde lidi nejsou.a do větší hloubek, jinak např. Pražma jede v hejnu a pokud člověk nasek oliheň a nakrmí si určité místo tak brzy ráno určitě něco chytí buď Pražmu - Oradu nebo Arbuna- Mořského okouna. Mluvím o lovu ze břehu...... Na podzim chytíš i zubatce a jiné, ale v létě jsem.
Ryby co většina lidí vidí při šnorchlování v průběhu dne jsou většinou cípaly, které jsou hodně obtížně chytatelné na prut. a malé rybu do 15 cm. Nevím jak hluboko se potápíš, ale Pražma žije tak od 6m a více hloubky, Nahoře budou pouze malé a tak okolo 10-15m jsou ty větší..... čím se více ochladí stahují se hlouběji.

jurasoft - Profil | Čt 17.8.2017 10:19:26

Chcete tím říct, že kdybych vzal nafukovačku, malý nafukovací člun, belly boat nebo třeba jen pneumatiku a s přívlačákem a gumou nebo woblerem, rotačkou, plandavkou kousek od břehu zkoušel chytat ryby že nic nechytnu ? a asi máte pravdu že u břehu nejsou ryby ale jsou tam docela slušné paryby

Serjoža - Profil | Čt 17.8.2017 9:58:49

TomVl >> Já tam byl vždy první týden před prázdninama asi před 6léty sem tam přestal jezdit(mám to projety od vrchu až dolů.Jsem se tam i potápěl ale větší rybu (jak 30 cm)sem tam neviděl nikde.Jsou tam ůseky i uplně mrtvé,že tam není vůbec nic živého.

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 9:49:46

Serjoža >> To by jsi se divil, ale ryby v létě odtáhnou dál do moře zvláště ty větší a ke břehům se vrací až v říjnu a jsou tam přes zimu do jara než začne ruch a to předpokládám, že tam nejezdíš :) Na podzim tam klidně z útesu chytneš i 3 kg Pražmu a pod . Pravda je, že moře je proti minulosti extrémně vylovené.

Serjoža - Profil | Čt 17.8.2017 8:58:23

V Chorvatsku jsou v moři ryby??Když přijel chorvat po jednodenním chytání asi kilometr od břehu a měl 2 asi 20cm rybky a machroval co chytl(jeho manželka hned brousila nože),tak sem mu říkal že takové rybky jeho velikosti jsou u nás jako nástražní.

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 7:09:56

TomVl >> ještě ti doplním něco k tomu povolení. Za prvé nepodporuji obecně pytlactví a tak, ale v Chorvatsku je to něco jiného. U nás jsem na pytláky alergický jako každý . Díky tomu, že tam mám přátele vím detaily. Lov ze břehu nikoho nezajímá tím moře nevypleníš to není Sázava. Oni bojují proti černému rybolovu z lodi ze sítěmi ve velkém. Taky si občas zgustnou na luxusní jachtě ze které visí pruty a majitel se chová arogantně. Mimochodem přátelé ke kterým jezdím jsou prokurátor ze Zahřehu, vedle bydlí prokurátorka ze Zadaru a významný Zadarský právník a můj nejlepší kamarád je šéf finančního úřadu a policisté tam jezdí běžně na grilování a petang pravidelně v policejních autech My tam již nejezdíme jako typický hosté. Vaříme spolu a vzájemně ochutnáváme speciality našich zemí. Všichni mezi sebou jsou viditelně kamarádi na život a na smrt a to myslím doslovně, protože všichni byli za války členové Chorvatských milicí. Oni před turistou obecně nemluví o válce, ale nechtěj to ani slyšet. Když tě vezmou za svého a dovíš se detaily. Ti policisté ví, že chytám protože jsou to taky rybáři a večer při petangu nebo u piva probíráme spolu mimo jiné úlovky a v životě mi ani nenaznačil, že bych toho měl nechat. Jinak ti doporučím si přečíst jejich rybářský rád to co vidíš na molu, jak chorvat chytá na chuchvalec háčků nebo jich má deset nad sebou a pod je samozřejmě zakázáno. Oni taky správně mohou chytat pouze na dva navazce na jednom prutu a ne na to co tam ti dědové předvádí.

TomVl - Profil | Čt 17.8.2017 2:46:17

Deniodus >>
Ahoj, prosím tě každý Chorvat ti řekne, že povolení k lovu nepotřebuješ myslím k lovu ze břehu. Oni ho sami vetšinou nemají, teda neznám nikoho kdo by ho měl :)))) a mám ta mezi místními dost kamarádů. Policajti dost jdou prý po lovu z lodí, ale ze břehu to neřeší. Asi tuší , že většina lidí chytne prd. :))) Nesmíš, ale porušovat jejich předpisy a provokovat. Oficiálně se nesmí chytat v přístavech, i když tam oni chytají. A oficiálně mají i jejich ryby své míry, ale to žádný Chorvat nedodržuje. Já nikdy neměl povolení a to jsem taky opatrný. Já tam mém kamarády a ty mají pozemek u moře a chytám pod jeho domem, kde na mne nikdo nevidí pouze na mne vidí z lodě. Dokonce mi řekli abych si klidně šel zachytat pstruhy na řeku Zrmanju, ale to jsem si teda nedovolil. Letos jsem byl na Gran Canarii a tam jsem povolení vyřídil a měl jsem ho.Tam jsou velké pokuty. Pokud by jsi ho i tak chtěl dá se vyřídit dopředu přes net a nebo osobně např. v Zadaru. Chorvatsky se řekne Lov na moři ze břehu - " ribolov na moru s obala" neznají tvrdý y ! Mrkni se na google a youtube a najdeš mnoho zajímavých videa a článků, které si googlem přeložíš. Tady máš článek jak chytat Orady po jejich a po našem Pražmy ještě pro info rybolov z lodi se řekne " rybolov sa broda" aby jsi to rozeznal
http://sportskiribolov.hr/more/ribe/orada/ ---- je v chorvatštině, ale google preloží
Měj se fajn

P!F - Profil | St 16.8.2017 23:47:16

Deniodus >> na každom rohu je nejaká turistická info agentúra, dajú ti stránku kde sa to da kúpiť.

Deniodus - Profil | St 16.8.2017 23:35:11

Ahoj, chtěl bych se jen zeptat jak přesně si vyřídím povolenku k lovu v chorvatsku. Sem tu na týden a rád bych zkusil že břehu nějakou tu prazmu... jen nevím jak je to s povolením. Mělo by to jít online ale nějak sem to nedohledal každý smoula tu chytá na prutiky za 200kun od mongola a povoleni neřeší ale me to strach nedá:) má někdo zkušenost? Diky

TomVl - Profil | Ne 30.7.2017 1:29:00

Pokud mohu taky něco přidat a oprášit staré téma tak chytám pravidelně již mnoho let na pruty feeder, ale nemusí to být přímo feeder. Možná se to někomu hodí. Větší ryby když zaberou tak ohnout jakýkoliv prut s jemnější špičkou. 30cm otázka zabere silněji než 4kg kapr. Používám i 3m válčecí prut. Jako nejlepší nástraha se osvědčila tzv klobása z mušle ( tak tomu říkají ) ta je z masa mušlí které si nalovíš a ukončena kostičkou kalamaru. Lepší je čerstvý a ne mražený kalamar. Kupuji si vždy na 10- 12 dnů 2-3 kalamáry na trhu. Mušle se postupně obalí a propichuje háčkem a na konec se napíchne pásek nebo kostička kalamáru. Ta podrží mušli aby jí ryby nestáhli a mušle děla tu chuť. Kmen stačí ca .25 až .28 a navazec .22 az .25. Duležitá je průbežná montáž a navazec ca 70 az 90 cm. Pražma nebo větší mořan nejprve nástrahu uchopí mezi zuby a rozjede se a pokud cítí odpor tak nástrahu pustí. Začne polikat až za jízdy. Proto dlouhý návazec. Olůvko stačí ca 40g záleží jak daleko házíš. Slušné ryby jsou tak od 7m do 15m až 20m hloubky myslím tržní pražmy a pod.. Nemá cenu házet do větší hloubky pokud nechceš chytat jiné druhy ryb tzn. velké ryby , ale to tam musíš znát nejsou všude a musí ti některý místní napovědět a jeste k tomu za týden ji nemusíš nikdy spatřit.Většinou jsou velké ryby myslím 70cm a více, tam kde nejsou lidi a tam to bez lodě nejde. Pražmy a pod se dají nachytat i po ránu v místě kde se lidi koupou nebo jsou mola a pod. Pozor pouze sleduj kde jsou mušle tam budou i ryby. Je to jejich potrava. Pokud tam mušle nejsou tak tam bude prd. Po ránu myslím od 4 do 7 hod než lidí vylezou z apartmanů je nejlepší doba na chytání. Místní tak chytají a proto je turisté většinou nevidí. Za ráno si nachytáš večeři. Pouze podotykám pokud rybu vytáhneš prudce z 12 m tak ji již nepustíš. Nepřežije to. Tady v CZ taky takřka vše pouštím, ale v Chorvatsku to nejde. Změna tlaku ryby často poškodí. Musíš s tím počítat a selektovat menší ryby.

vokounek - Profil | Ne 19.8.2012 17:53:20

domáci tam chytajú na malé kúsky kalamára čo predávajú v potravinách. toho nakrájajú na štvorčeky. dostal som zopár kúskov od dvoch cca 50 ročných miestnych rybárok a je to fakt bomba. je to tuhé takže to perfektne drží na háku a ryby to milujú..

mates202 - Profil | Ne 19.8.2012 17:49:29

Mara.Kyjov - >>
Zdar,
tohle jsou mé postřehy z Chor = viz můj lov:
u mě se také jednalo o lov ze břehu a byla to celkem zábava

(text z ML)
Petrův zdar všem,

tak jsem měl možnost si deset dnů vyzkoušet rybolov v moři a zážitek to byl super.
Je až neuvěřitelné, co se v moři dá chytit = rybky všech možných druhů, tvarů a barev.

Před odjezdem jsem pochytal pár základních rad od kamarádů a samozřejmě zde na Mrku, na co a jak se tam vlastně chytá a TOP byly pravé české masné červi, pak ty jejich černé mušle a nakonec Chorvatský chleba/kuh a to na plavanou těsně u dna..

Záběry byly hned po nahození a dalo se chytat i několik hodin v kuse.

Doporučuji všem, co se dostanou do Chorvatska si ta chytaní vyzkoušet, je to zajímavá změna a zážitek k nepopsání.

baracuda123 - Profil | Ne 19.8.2012 17:27:50

Ja chytal na ostrove Murter. Chytal som z mola a nachytal som tam pekne ryby ako baracudy alebo ihlice. Jednoduchy navazec: silon 0,20 i mene, krmitko, pod nim 10 cm hacik (12), a nakonci 15 gramove olovko. Krmivo najlepsie musla (da sa zakupit aj v cr). tento system sa hodi do hejna sardiniek a potom co zacnu zrat krmivo rychlo zaseknut. Je to sice zakazana technika lovu ale ucina. Sardinky mozu byt aj konzervovane ale musia byt vo vlastnej stave. Cerstve sardinky sa daju kupit aj na trhu ale aj priamo z rybarskej lodekotviacej v pristave. Ked nachytam zo 10 sardiniek previazeme udicu. Silon cca 0,30 trojobratlik 50 cm silonu dalsi trojobratlik 50cm silonu 150g olovo. na prvy trojobratlik urobime navazec: kevlar 2 haky 4 3 cm od sebe. jeden hak dame za chrbtovu plutvu a druhy pod kozou na bruchu. ten druhy hacik prepichneme cez rybku a nechame volne visiet. Toto je navazec na ihlice alebo mensie baracudy. druhy navazec bude blisie ku dnu a na ten dame kevlar, 8 hacik a na ten hacik dame bud kostne cervy alebo musle. kazde 3 hod bez zaberu prehadzujeme. druha udica by mala mat aspon 0,25 silon maly brok, ocelove lanko a dvojhak. Rybku presijeme a len tak ju nahodime vedla hufu sardiniek na miesto kde sme videli dravca. touto technikou mozme chytit ihlice ale aj ine morske hladinove dravce.

Johan | Čt 13.7.2006 12:44:03

Navaz nad sebe malinky hacky po cca 7cm (dohromady takovejch 10 hacku) a posledni navaz malej trojhacek. Potom nech tak 50cm a přidej plovatko a pred nej gumicku.
Koupis ten jejich bilej chleba, odtrhnes z neho kus (10x10cm) a pomalu kolem neho omotas vlasec s hacky pricenz se snazis je zapichovat do stridky. Dakonec za kurku chytnes ten trojhak. Uspech je zarucen.

detreux - Profil | Út 11.7.2006 18:28:10

bachy je to kanic písmenkove. Me nejvíác v choirvasku zaujaly dve metody, jedna odkoukaná od místních a druhá mnou "vymyšlená" a adaptovana na mistni podminky,. Tou prví je lov olihní a kalamar v noci za měcíse, celke učiný,chce to vlasec asopon třidítku a koupit si takýho spešn volbera kterej nemá trojkáh ale jakýsi jehlice, kdyz to v noci hodíš do vody, nechaš klesnout a pak přitahuješ skokama ke břehu da se zachytat celkem slušně. Druha metoda je lov jehlic rohozobejch- jsou to svině vychcanný, chce to vlasec max 0,15, jemnej dlouhej prut, malí háčky a sardinky ( na trhu koupíš kilo myslím za 5 kuna, a to stačí na půl dne) Navažeš na konec vlasce háček, pul metru pred nej malej plavačkovej brok a napíchneš za hlavu sardinku, nahodíš to do hejna menších ryb kde jsi videl lovit jehlice ( je jich tam fšude docela dost, skoušel to hlavne okolo mol ald) Drsný je jak bojujou, jsou temeř nevyčerpatelný a nevzdavaj to ani na břehu, nádherne vyskakujou nad vodu , paráda...... Jinak jse skoušel třebas na káču ( mrvtvá rybka, jednoháček), chyt jsem spouštu kaniců, ruznejch jinejch pro me neznamejch ryb, jednu ropušsnici ze který jsem měl celke respekt...... Drsnej je i lov krabu- na tlustší vlasec daš olovo a přivážeš nebo na vetší hák napíchneš kus zasmradle ryby, kdyz vlasec začne cukat pomalu tahneš a až bude krab u beřhu podebereš ho do sítky. Nasztrahy jsou nej slávky, ruzny mušle, vodní sneci atd ale naprosto nej byl kousek olihně nebo kalamáry- vyrdří na háčku i nekolik ryb za sebou, to se vyplůati hlavne při lovu drobotiny pro zábavu protože napichovat nev kousek masa je docela otrvava, zvlášt kdyz mekej kousek masa každá druha ryba strhne aniz bys ji sek......... Je to napsany dost ksotrbatě a s chybama, skoro vubec jsem dneska nespal tak to pls omluvte :)

Bachy - Profil | Út 11.7.2006 11:04:40

Na kamenitém břehu a poblíž bývají malé zelené rostlinky - v těch rostlinkách se dají najít hlemýždi. Je to zajímavé jak se na tak malém porostu mezi šutry a blízko slané vody mohou udržet, ale loni i předloni jsem jich našel překvapivě hodně. Chytal jsem na kousky a to většinou drobné rybky a okouny 15-20cm na plavačku ze břehu. Nevím, jestli se tak jmenovali - vypadali jako okouni, ale nádherně zbarvené. Bez loďky se toho myslím nedá moc čekat - možná jak kde. Jinak stačí do vyhledávání zadat "chorvatsko". Nedávno se tu řešilo třeba tohle:http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=11736&kw=chorvatsko

Gosa - Profil | Po 10.7.2006 22:08:39

Zkus to na malé krevetky. Dají se nachytat při klidné vodě na kamenech a molech. Nejlíp dětskou sítkou za 20 kuna.Minulý týden to byla top nástraha těsně nade dnem.