Psaní docházky a úlovku.

Paní a páni kolegové, mám na vás jeden dotaz. Když jdete s čeřenem na nástražní rybičky, zapisujete docházku k vodě na revír, kde čeříte a zapisujete nástražní rybky do sumáře, počet a váhu?
Pdlw mě by se tyto zápisy provádět měli, nikde v řádech jsem se o tom nic konkrétního nedočetl a nebo jsem blbě hledal.
Autor diskuse: Míra Rybář - Profil , 29.6.2006 všeobecné - ostatní

Petrson - Profil | St 5.7.2006 15:37:06

Jo, radši zapisovat. V RŘ pro ČRS zmínka o zákazu přenášení ryb z revíru do revíru není, ale tuším, že to je v zákoně na ochranu zvířat. Což sice RS vymáhat ani postihovat nemůže, ale víme, že mnozí strážníci vesele jedou podle norem z r. 63, takže je lepší takové hady nedráždit bosou nohou. Btw, loni jsem na to furt zapomínal a nástražky dopsal až před odevzdáním sumáře, letos už to raděj píšu před odchodem stylem: plotice / 4 ks / 10 cm / 0,05 kg. A je to. Zatím to nikdo nepřeměřoval :-)

kamet - Profil | Pá 30.6.2006 15:59:04

chlapi co to resite stejne musite ty papiry vyndat k zapsani dochazky tak to tam snadno napisete napisu tam treba basnicku dyz jim to udela dobre akorat nevim jak napsat nitenky a dafnie tezko se mi pocitaji

tomfisherman - Profil | Pá 30.6.2006 15:15:19

profo: Samozřejmě, že je to benevolencí RS či celé MO hospodařící na revíru.
Někdy je to možná škoda, protože ztráty se v celkových kg někde dost nasčítají.

profo - Profil | Pá 30.6.2006 15:08:08

tomfisherman - ® : takhle to zní docela rozumně a částečně s tebou souhlasím, jen při nezapsání RS nepochybí při odebrání papírů. Osobně si myslím, že je nevezme kůli např. 5-ti kusům plotice velikosti 5-8 cm. To ve většině případů vyřeší domluvou a hotovo. Právě RS musí sama posoudit závažnost přestupku, na to nejsou žádné tabulky a podle toho se zachovat. RS není robot na sběr papírů ani bestie bez rozumu (i když pár takových se taky najde). Pak si samozřejmě můžeš stěžovat a klidně požadovat omluvu. Výsledek si tipovat nechci.
PS : to co píšeš je ale benevolencí RS a je to taky důvod proč to tady vypadá tak, jak to tady vypadá. Nic víc k jednání RS na těch inkriminovaných revírech nemám co dodat.

tomfisherman - Profil | Pá 30.6.2006 14:58:37

Profo: Možná to "cítíš" správně a v tom jediném s Tebou mohu souhlasit. Ovšem v předpisech oporu v tomhle nemáš, ani kdyby ses zbláznil. Pokud půjdu od vody a budu mít v řízkovnici několik rybiček, které nebudu mít napsané (a nepůjdu pouze a jenom s čeřínkem či malým proutkem) a budu tvrdit, že rybičky, zde nejsou ulovené, že jsou přinesené z domova, tak mi sice rybářská stráž může sebrat papíry v domnění, že jsem je nezapsal, ovšem velmi pochybí! Já do hlášenky napíši, že rybičky byly přinesené z domova, což dozorčí komise bez pochyby uzná a budu na dotyčné rybářské stráži požadovat aspoň omluvu.
PS: Mezi námi, je mnoho revírů, kde se RS zapisováním těchto rybiček a také ostatní bílé ryby(plotice, perlín, cejn...) moc nezabývá a v klidu to přechází!!

profo - Profil | Pá 30.6.2006 14:51:05

MM : jj máš pravdu.

tomfisherman - Profil | Pá 30.6.2006 14:40:00

Ottar: Zákaz použití nástražní rybičky z jiného revíru neplatí a ani neplatilo. Byl to všeobecně se šířící omyl vyplývající ze špatného výkladu některých rybářů. Nesměla se používat rybička z jiného revíru či koupená, pouze pokud nesplňovala v daném revíru, kde měla být použita platné ustanovení. Např. někde bys chytil či koupil kapra 35 cm, a na jiném revíru, kde má ovšem kapr míru 40 cm, ho chtěl použít jako nástrahu - tohle bylo zakázáno, nic víc.

Martin M. - Profil | Pá 30.6.2006 14:39:05

profo> my o prenaseni rybek mezi reviry nic v RR nemame a podle mne za to tedy RS nemuze trestat. Mozna u vas je to jinak.

profo - Profil | Pá 30.6.2006 14:36:44

tomfisherman - ® : zádná kontrukce, přečti si předpisy a netrhej z nich jen kousky. RS ti nic dokazovat nebude tak jak píše MM. Když si je přineseš a budou tě kontrolovat při lovu je jasný, že je nikde zapsaný mít nemusíš a nic dokládat taky nemusíš. Pokud ale jdeš od vody a odnášíš je, tak RS nezajímá kde jsi je vzal, ale to jestli je máš zapsaný a pokud né, tak důvod proč je zapsaný nemáš. K tomu důvodu ti slouží třeba paragon. Jinak je to z pohledu RS a púředpisů bráno jako porušený RŘ a postih za to znáš.Prostě přenos ryby z jiného revíru je podle předpisu nepřípustný, tudíš se ve většině případu RS na to dívá tak, že ryba (ať nástražní či jiná) odnášená od vody je na této vodě ulovena. O tohoto se opře a ty buď dokážeš, že jsi si rybu přinesl a nebo ji zapíšeš. Při jiném postupu tě to bude stát papíry a dělej si potom co chceš. Stačí, že RS takzvaně přivře oči nad tím, že doneseš nástražní rybky třeba z krámu. Po odebrání povolenky si klidně stěžuj, ale myslím si že spláčeš nad výdělkem. Nepopírám, že by to mělo být popsáno líp, aby se to pro některé líp chápalo, ale jednou je to tak a mysli si co chceš.

xycht, Rush : nástražní rybka se zapisuje až při odchodu od vody.

MM : máš pravdu, ale realita je většinou jiná a dokazuješ ty a né RS. Souhlasím s tebou raději zapsat a je klid.

Michal | Pá 30.6.2006 14:26:16

Ottar: v pohodě, s tím kaprem bych si dal pozor, ponecháním není jen odnesení si ho domů, prostě když ho nepustíš, musíš ho zapsat

Martin M. - Profil | Pá 30.6.2006 14:17:30

Je v tom bordel, pokud plati presumce neviny, mel by mi porybny dokazovat, ze ten nezapsany kapr ve vezirku je opravdu muj a ze jsem ho opravdu chytl na tomto reviru. Presto mi tohle dokazovat nebude a automaticky prijdu o papiry a myslim, ze ani paragon z rybarny mi nepomuze. Radeji nedrazdit a zapisovat.

Ottar - Profil | Pá 30.6.2006 14:14:55

Michal - ®
Jak jsem psal.Danou problematikou se nezabývám tudíž nejsem v této otázce znalý.Byl to jen můj názor a nebráním se tomu,že byl špatný

Michal | Pá 30.6.2006 13:56:47

Ottar: tak to jsi na omylu, pokud ulovíš kapra a nepustíš ho zpět bez háku ve hřbetu nebo kdekoliv jinde, pak jsi si ho ponechal a jsi povinen ho ihned zapsat, argument, že je pořád ve vodě a že jsi si ho neponechal to bude platný mrtvýmu zimník

Ottar - Profil | Pá 30.6.2006 13:52:02

MM.
K tvé otázce o použití mírového kapra.Upozorňuji, že tímto způsobem nechytám a snad to nebudu ani zkoušet.Myslím si však, že polemiku k mírovému kaprovi řeší odpověď na tuším Pyzdovy otázky na úvod této diskuse.Domnívám se, že je to stejné jako kdyby jsem chytil mírového kapra a okamžitě ho nastražil na sumce nemusím zapisovat vůbec nic neboť si rybu neponechávám.Pokud nic (sumce) nechytím mám dvě možnosti.
1- kapra , kterého jsem nastražil šetrným způsobem a není závažně poškozen pustit
2-kapra (poškozeného, usmrceného) zapsat a vzít domů a tudíž ZAPSAT
PS: Vím stopro, že dříve bylo v platnosti nařízení v RŘ , že nesmíš používat ryby z jiných revírů.Jestli to platí v novém zákonu nevím-nezajímal jsem se o to.Byl jsem přítomný diskusi prodavače v rp , když na žádost o vystavení paragonu na rybičky se ptal k čemu ho dotyčný potřebuje.Když mu bylo řečeno, že ho chce použít jako důkaz, že rybky koupil a nikoliv ulovil, tak byl upozorněn na ustanovéní rř o použití rybek z jiného revíru.

xycht - Profil | Pá 30.6.2006 13:47:37

K otázce: Zapisuju, ale až při odchodu od vody

xycht - Profil | Pá 30.6.2006 13:47:18

Rush: taky si to myslim...dokonce jsem o tom přesvědčenej, protože nástražní ryby pokud to není kapr, stačí zapsat až před odchodem od vody.

Rush - Profil | Pá 30.6.2006 13:31:30

Nechápu, proč bych měl mít nástražní rybičky zapsaný během lovu. Vždyť přece stačí zapsat před odchodem od vody , né?

tomfisherman - Profil | Pá 30.6.2006 13:25:43

Martin M. - To je to samé? Je to nejspíš nedokonalost předpisů, ale zde rybářská stráž nic nezmůže a pokud Ti sebere papíry, tak neprávem.
profo: Opět sice hezky konstruuješ, ale opět něco nepodloženého a neprokazatelného. Ano pokud skončíš lov čeřínkováním a budeš odnášet rybičky a v tu chvíli Tě bude RS kontrolovat, musíš mít tyto rybičku napsané, to je bez diskuse.
Ovšem pokud přijdeš k vodě s mrtvými či živými nástražními rybičkami, tak napsané je nikde mít nemusíš, ani mít sebou paragony či darovací listiny....
Zde se RS v předpisech nemá o co opřít!!

xroman | Pá 30.6.2006 13:15:44

profo: Hluboce se mýlíš, já nic dokazovat nemusím. RS musí dokázat, že jsem rybičky chytil na revíru a nezapsal.

profo - Profil | Pá 30.6.2006 13:09:28

MM : pochopil jsem tvůj příklad. To byla jen řečnická otázka na kterou mi jak tak čtu níže odpověděl docela výstižně MrKos. Já si rybky dávám taky do sudu, ale i se vzduchováním se snažím je spotřebovat max. do 30 dnů od nachytání.

profo - Profil | Pá 30.6.2006 13:04:01

MrKos : tak to ti gratuluju, to je z tebe velmi úspěšný sladkovodní akvarista...:-)) Ale teď vážně. Jsi dobrej když je dokážeš tak dlouho uchovat. Je pravda, že tohle je něco co není dotaženo tam kde by to asi mělo být. Já jen psal, že je raději napíšu (pokud nejsem schopen dokázat jejich původ) než bych se dohadoval s RS o tom, že jsem je tady nenachytal, tak že je psát nemusim.
Tomfisherman : nikdo po tobě nechce aby jsi to sebou nosil, jen si uvědom co je psáno a to je, že je musíš zapsat a pokud narazíš na někoho (RS) která to bude po tobě tvrdě vyžadovat (myslím zapsání) tak tě to bude stát papíry, pokud jim nedokážeš, že jsi je nechytil, ale třeby koupil a nebo že jsou chyceny již dříve a zapsány tedy taky dříve, páč pokud je odnášíš měl by jsi je správně zapsat a nebo dokázat, že jsi je přinesl a nechytil. To je to co musíš dokázat ty, protože oni ti to že je máš dokážou tím, že je odnášíš.

Martin M. - Profil | Pá 30.6.2006 12:54:11

tomfisherman> a pokud jako nastrazni rybku pouzijes koupeneho miroveho kapra?

tomfisherman - Profil | Pá 30.6.2006 12:37:28

Je jasné, že při lovu čeřínkem musím zapsat docházku a ulovené rybičky musím před odchodem zapsat do úlovkového lístku.
Ovšem, pokud přijdu k vodě s nástražními rybičkami, které lze jako nástrahu použít, tak nemusím rybářské stráži dokazovat jejich původ (zapsání, paragon o koupi....) - nevím tedy, že by o tomhle v rybářských předpisech byla někde zmínka?!!

hajan | Pá 30.6.2006 12:17:53

MrKos: Z kraje sezóny zapsat třeba 20 rybiček asi nikoho nezabije, a není potřeba se potom s někým dohadovat.

MrKos - Profil | Pá 30.6.2006 11:54:07

profo: a to nemluvím o tom že rybky byly ze soukromáku a tedy ani v září jsem je nikam nezapsal :-)

MrKos - Profil | Pá 30.6.2006 11:50:46

profo: rybky opatřené v září minulého roku jsme ůspěšně používali ještě na dírkách letos v březnu... způsob uchování mám vyřešený poměrně dobře na to abych je měl klidně nejen půl roku ale i celý rok... a dokonce i povyrostou :-) a jak je mám tedy zapsat? to by mohl tvrdit totiž každý že rybky nachytal minulej rok... a zpětné dokazování?

hajan | Pá 30.6.2006 11:49:46

Martin M.: tuším vplatném veterinárním zákoně, já ho nečet, tak to ber s rezervou. Ale je to tak, fakt to platí.

JKL - Profil | Pá 30.6.2006 11:25:52

jepice.cz Zkus mu říct pravdu. Zatím tady čtu jen návody, jak to okecat. Já v tom zásadní problém nevidím. Koupené rybky by měly projít jakousi karanténou, takže zavlečení nemocí by mělo být eliminováno. Přenášení z revíru do revíru nedělají jen rybáři ale i jiní predátoři. Pokud by se na obsah řízkovnice ptala RS - buď ukázat zápis, nebo po pravdě říct že jsou z nějakého nebesáku nebo soukromého bazénku. Nemůže to být důvod k sankcím. Platí presumpce neviny - nebo ne?