Chov masných červů v "terénu"

V archivu otázek jsem nenašel, jak se chovají , získávají masňáci-(pokud jsem hledal špatně-nasměrujte mě.)
Jedná se o to, zda máte zkušenost s chovem masňáků v terénu-čili při výpravě, kdy nemáte u sebe ledničku, je teplo a do obchodu se nedostanete.
Jakým způsobem se dají masňáci za těchto podmínek "vyrábět" a co vše je k tomu potřeba. Popřípadě popište technologii při chovu v tzv. divokých podmínkách někde u vody za bivakem.
Autor diskuse: Miroslav.S - Profil , 21.4.2006 feeder - nástrahy, návnady
69 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NMajsher - Profil | So 8.8.2009 15:42:27

llllllllllolo >> já už se lekl, že to nevíš :)

Nllllllllllolo - Profil | So 8.8.2009 13:13:28

Majsher >> :-D nooo velikej:-Dnee kecam:-Dmožná mají lepší plet:-D

NMajsher - Profil | So 8.8.2009 11:38:07

X-Kmen >> tak první 2 dcl červů se povedly a ani to moc nesmrdělo. Chce to dával málé dávky masa a jde to.

NX-Kmen - Profil | So 8.8.2009 10:15:31

Majsher >> Masnaci se chovaji pro maso,kostnaci pro kosti.:).

NMajsher - Profil | So 8.8.2009 9:50:32

llllllllllolo >> a jaký je rozdíl mezi masnaky a kotnaky? :)

Nllllllllllolo - Profil | Po 3.8.2009 18:37:55

Miroslav.S >> no nevim jak je to s mastnyma ale jestli si chces "vyrobit" kostní cervy tak si u reznika kup nejakou kost a nech ji na slunicku,..zanedlouho tam máš vystaráno:) jen dej bacha !hodne to smrdí!! hodne stestí

NMajsher - Profil | Po 3.8.2009 18:35:49

karel.datel >> tak tomu říkám pane jo návod, díky!

Nkarel.datel - Profil | Po 3.8.2009 18:21:23

Libovolná, nikoli papírová nebo z čirého skla nádoba nebo krabice, na dno piliny nebo šrot, kousek nade dno na mřížku, nebo jen podložit kouskem cihly či prkýnka, talířek aspoň o 2 cm menší než průměr nádoby, na talířek mamočené psí granule a nechat otvor, aby dovnitř mohly mouchy. Nevím jak dlouho červi rostou, ale ti, kteří už se vykrmili, opustí potravu a spadnou na dno. Nádobu zastínit nebo zašít do křoví, občas přidat žrádlo, červy vybírat denně. Ani to moc nesmrdí a funguje to. Budeš se divit kolik masa vyroste z hrsti granulí. Granule nikoli vlhčit, musí být skrz naskrz nasáklé, ale bez zbytkové vody.

NMiPo - Profil | Po 3.8.2009 18:03:25

Nsven - Profil | Po 3.8.2009 13:33:30

S chovem "masných červů" v terénu neporadím ale v domácích, (tím nemám na mysli v bytě ) to možné je. Dospělci se chovají v insektáriu (klec z mušího pletiva) při teplotě 25-27°C a vlhkosti cca 50%. Krmí se směsí cukru a sušeného mléka. Nezbytná je napaječka. Vajíčka kladou mouchy do vaty namočené v roztoku slazeného mléka s masokostní nebo rybí moučkou, která je umístěna ve skleněné nebo keramické misce.
Vajíčka se přenesou na živnou půdu z masokostní nebo rybí moučky, nebo rozdrcených psích či kočičích granulí zvlhčených mlékem nebo vodu, případně ve směsi s agarem. Červeného zbarvení larev docílíme krmením směsi moučky s červenou řepou.
Pokud budeme chovat masařky, celá procedůra se urychlí, neboť masařka je téměř živorodá. To znamená, že larvičky se líhnou z nakladených vajíček okamžitě.
Lepší je ale založit chov z kukel prodávaných druhů. Už jen pro pocit větší hygieničnosti chovu.
Jistě nedocílíme výsledků jako komerční chovy ale pro naše malopotřeby bude výsledek dostačující.

Takže mouchy lze chovat i bez masa a smrad eliminovat na minimum :-)

Njambo - Profil | Po 3.8.2009 12:43:24

Majsher >> hele nenaváděj jo ,abych neměl v práci ještě ostudu :-) Dnes jedu pod Pálavu na ryby,tak až se vrátím, zdarec.

NMajsher - Profil | Po 3.8.2009 8:05:03

jambo >> myslím, že krátké video by se mohlo dostat i mezi nejsledovanější - a bylo by i poučné - zběr živé složky krmení v praxi

Njambo - Profil | Po 3.8.2009 6:51:39

Majsher >> ahoj, tak jsem zrovna přišel z práce, od pátku bylo v kontejneru maso ! 3 dny bylo docela teplo - hic, takže dnes kontík pěkně "vřel" a taky dost zaváněl. Červů neskutečně ,ale natáčet to tedy nebudu ! Když tak foto jestli se zdaří zase v příští várce .

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 22:47:34

Majsher >> No závody můžem dát "ale do vezírků,važ slova tady na Mrku skoro všude se dočteš že je to týrání ryb" pozor pozor pozor, opatrně jdu bydlet tak zítra čus

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 22:45:03

omambik >> máte doma slepice?

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 22:44:49

omambik >> jinak, zkoušel už si někdy tu slepici na větvi? :) může to být docela hukot!

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 22:43:51

omambik >> to bys měl, to jo :) a netoč mě, nebo někdy dáme regulerní závody do vezírků a uvidíš

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 22:38:53

Majsher >> Rozsekám tě na nudličky do polívky (u vody) , ale musím se hodit do klidu, to chápeš

Nmalamut - Profil | Ne 2.8.2009 21:52:32

Majsher >> tak jich dávej do krmení míň. Nebo jak chceš, ale já bych je nechtěl produkovat.

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 21:45:46

omambik >> však uvidíme u béčka, kdo má pravdu :)

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 21:30:30

Majsher >> To jseš pěkný vrtkoleno, hlavně nezlob v neděli večer

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 21:29:12

malamut >> jenže jde to do peněz - 1 dcl 20 kč, na lov jich klidně 3 dcl vypotřebuju, klidně i víc.

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 21:25:46

omambik >> no tak se pchlub, můžeš se i rozepsat :)

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 21:05:51

sadraj >> To je počteníčko, no nic tak mně to zmohlo, že jdu bydlet

Nmalamut - Profil | Ne 2.8.2009 21:03:47

Miroslav.S >> to snad ani není nutný, daj se koupit všude, já jich kdysi viděl pár litrů v popelnici a nebylo to hezký.

Nsadraj - Profil | Ne 2.8.2009 21:00:13

Majsher >> Dělám ja z jater koupím tak 1/2 kilička a mam to jen v kyblu s jemnou přecezenou hlinou u rašeliny jen prášek anžto sem v Praze nesehnal piliny , nrmalne užiznu platek a dam to n vrstvu tho prachu vva 5-7 vcm v kyblu na dne a necham to tka 1-2 hodiny na slunci na balkoně a počkam až se muchy vařádeji a pak to musim zktejt hnedka gazou nebo necim čim další muchy nprolezou ab nekladli i daleí dny jinak součervi nestejně veliký pak počkam tka 33-5 dnu a když to odryju a kouku tak z jater pbyde jen neco jak kus tvrdá zavloby jsou jen jao by nejaký zetlelý listí a všechnomaso je fič pak je n přesau ten praček a v cedsniku mui zustanou červici , neni to sice velkovýrroba ale na chytaní to stačí a kupodivu sem si maslel ja k to bude zapachat a ono vubec nic to jaktro na povrchu zaschne a pak už hoje n likvidujou čeri a stčej ho sežrat dčiv než se rozloží a začne smrdet
když je udelam tka dam zase kus a opakuje se to okola . delám to s hovezima jiný sme nezkoušel ,. z ryb nebo zmasa a kosti je ot puhch desnej ale u tohohle zpusobu sem nejakej vetší uch nezaznamenal a že by se soudsedi určtě ozvali kdby to vonelo po celý baraku bydlim v pulce vejšky tak mám nad sebou cca 7 paret a zatim nic . je fakt že to nedelam z 10 kilo ale tka z 1/4 kila maximalně a ais ja to leží na tý přesátý rašelině tka je to brzo zaschlý a nepáchne to ,zkus a uvidš

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 20:57:38

Majsher >> Já má nápad jak se v pr...i drápad, když ryby nejdou

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 20:49:04

má ještě někdo nějaká fajn nápad ? :)

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 17:27:21

Majsher >> Každý týden mi projde rukama cca20L červů musím je čistit nechávat je proběhnout přes síto zkrátka pečovat o ně aby byli v kodici a pěkný čistý a zákazníci nemrmlali , ale přiznám se bez mučení dělat bych je nechtěl a postupy znám i typ mouchy ale radši je koupim

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 17:21:15

Majsher >> Tak si nech chutnat

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 17:20:33

Majsher >> Nebuď zvědavej, nebo budeš brzo starej

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 17:20:24

omambik >> zrovna te´d jsem v očekávání úrody - zatím je ten smrádek docela malej, takovej svěží :)

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 17:18:28

jambo >> neměl bys fotky nebo video toho kontíku a sběru?? bych byl docela zvědavej

Njambo - Profil | Ne 2.8.2009 15:51:25

Chov červů nedělám a ze zkušeností znám, co je to za smrad z uhynulé zvěře jako srnec, jelen apod.Takže plech. kontejner jak jsem už psal ,plný masných odpadů (bez natrávené potravy),se dá zvládnout. Nabrat 5kg kýbl ve 2 minutách a zadarmo to jde, a na rybách to funguje ,každý asi zná.Dál to neřeším .

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 15:36:12

jambo >> Nedotklo, za tu krátkou dobu co jsem na Mrku tak jsem splachovací ještě víc než jsem byl a některých případech(teď to nepatří tobě) blbu odolný

Ngama - Profil | Ne 2.8.2009 15:35:03

osobne bych se do toho nepoustel bo jsem slaba natura.

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 15:27:53

Majsher >> ÁÁÁ kdo to vylezl z pod lupenu, tak když to říkáš ty tak je to určitě pravda

Njambo - Profil | Ne 2.8.2009 15:27:20

omambik >> ale jistě, chápu za 1. já je nechovám to byl jen taký návod do diskuse, za 2. nikomu nic nevnucuji a omlouvám se za tu fajnovku jestli se tě to dotklo. At se červ kroutí keždému, jak kdo chce .

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 15:23:34

omambik >> já myslím, že fajnovka trochu seš ;-)

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 15:19:43

jambo >> Fajnovka nejsem, ale vím co je to obtěžovat okolí puchem při výrobě červů,to je za 1. a za 2. můj zápis nebyl určenej tobě to jsis jistě všiml byl to jen můj názor jak bych tu situaci asi řešíl já

Njambo - Profil | Ne 2.8.2009 15:07:33

omambik >> fajnovko :-) na tyhle červáky berou ryby nejvíce .Malovýrobu nedělám nemám potřebu, to byl jen tak návod.

Nomambik - Profil | Ne 2.8.2009 14:59:13

Miroslav.S >> Mež se tam nechat ukamenovat za ten smrad, nebo absolvovat ten vopruz s malovýrobou červů, tak bych si ty červi nechal každý 3týdny poslat poštou ,třeba do chorvatska stojí balík necelých 500,-kč

NJarda Š. - Profil | Ne 2.8.2009 14:55:25

Mira Ř >> To byly larvy jiných much nebo brouků, larvy masařek potřebují živočišnou potravu.

Njambo - Profil | Ne 2.8.2009 14:53:47

ahoj kluci, můj chov v "terénu"je takovej ,že zajdu v práci ke kontejneru z masným odpadem a kbelík naberu v pohodě. No až na ten smrad ,co bych pro rybolov neudělal :-) Na jatkách od jara do podzimu červů dostatek, hlavně teplo a když do toho trochu zaprší, tak to je vana na tatru v pohybu ! Návod : kus masa do nádoby mouchy masařky přilétí a pak už jenom sledovat . Možná dám i foto až jich bude dost,je to síla .

NMajsher - Profil | Ne 2.8.2009 14:34:06

zajímalo by mě, jestli je lepší dáít maso rovnou do nádoby s pilinami nebo nad ní na síto?

NBrendy - Profil | Po 11.8.2008 12:48:16

Prý jde použít i paštika ta by nemusela tak smrdět, otázka je jestli při ceně paštiky není levnější červy koupit.

NHony - Profil | Po 11.8.2008 11:48:59

Jde to taky na kostech,nejsou to takpové s***ky jako s masem.

NMajsher - Profil | Po 11.8.2008 11:42:53

též bych si někdy červy odchoval sám, má někdo nějaké info či odkaz na nějaký článek? díky

NMira Ř | Út 8.8.2006 10:45:33

Mnohdy jsem si všiml menších bílých larev v rozkládajících zbytcích org.látek bohatých na škrob či bílkoviny(brambor,hrach).Hmota byla mírně rozmačkaná.Larvy byly vždy však drobnější.Otázkou je ,zda to byly larvy pravých masařek,či zda jsou ty pravé schopny na této potravě dorůst požadované velikosti.Každopádně by m i to bylo přijatelnější než z rozloženého masa.

NMagy - Profil | Út 8.8.2006 9:47:49

spevák.P >>>napis odkaz please

NSpevák.P | So 5.8.2006 14:45:03

Jak na to?
Nejdříve budete muset sehnat 2 nádoby, jednu menší a druhou větší. Rozměr závisí na vás. Tyto nádoby by měly mít rovné stěny, protože masní červi umí velice dobře šplhat a při nakloněných stěnách by velice snadno utekli.
Postup:
1. odstraňte dno menší nádoby
2. místo něj napevno vlepte/navrtejte síto s oky 2-4 mm
3. druhou(větší) nádobu vysypte asi tak do 1/2 pilinami
4. tyto nádoby přidělejte k sobě, jak je patrné z nákresu
5. zbývá najít místo, kde to nikdo neucítí, protože zápach je téměř nesnesitelný. vhodná je např. nějaká stará kůlna, kam budou mít masařky přístup a přitom do okolí moc zápachu neunikne.
Jak to funguje?
Do vrchní nádoby (se sítem místo dna) nakladete vrstvu masa. Do spodní nádoby dejte piliny. Celé to zavěšte někam na strom, ideálně do stínu. Za nějaký čas se na maso slétnou masařky a nakladou do něj vajíčka. Z těch se poté vylíhnou červi, kteří se snaží zavrtat do masa, přitom narazí na síto a propadnou skrz něj do nádoby s pilinami, kde se očistí od slizu a zápachu. Ideální pro tuto výrobnu červů jsou letní dny, kdy je masařek nejvíce.
Tento návod jsem našel na internetu.

Nmirmen - Profil | Po 24.4.2006 22:55:59

Miroslav.S - jak jsi na tom s anglinou?Napiš na majla, možná bych měl pro Tebe odkaz na návod.

Npz - Profil | Po 24.4.2006 17:02:29

jo, prikrmuji se kalama z mlekarny - ale ono spis asi zalezi, kdo co levneho sezene...

Nšeptal - Profil | Po 24.4.2006 7:29:02

Někde jsem se dočet, že právě kvůli tomu puchu se odkrmují i sušeným mlékem. Doma jsem to zkoušel, docela se v tom udržely. Ale že by mi na to nějaká matka rodu nakladla potomstvo, to ne. To maso bude nutný asi aspoň na začátek.

Npavouk28 | Ne 23.4.2006 22:03:05

co ja vim tak cervy jdou udelat i ze syra.. nejlepsí je nechat naklast mouchy vajicka na malou rybku a vylihle cervy po te co sezerou rybku krmit syrem.. ale ja to osobne nezkousel

Npz - Profil | Ne 23.4.2006 19:54:40

jaryk
mrtvou v pohode :)
slepice je pro "amatery", to se delalo (dela) casto, ale slysel sem i o zdechle srnce - a to uz je jina cervi liga....

NJaryk - Profil | So 22.4.2006 20:26:35

pz-tak jsem se už dlouho nenasmál,opravdu.Při představě jak věším slepici na strom....

NMíra Rybář - Profil | So 22.4.2006 18:53:38

Miroslav.S -červi jsou vývojové stádium hmyzu,v tomto případě tak zvaných much masařek. Na jejich produkci je nejlepší zdechlina v kůži. Pokud dáš samotné maso,musíš ho přikryt alespoň mokrým hadrem, ale nezabalit, aby se k němu dostaly muchy a mohly naklást vajíčka.Celkem dobře se mi osvěčili ají ryby. Nejlépe je mršinu položit na síto,pod které se umístí nádoba se suchými pilinami, do kterých červi padají a tím se čistí.Na maso, ani do pilin nesmí pršet a ani průvan není dobrý. Po třech,až čtyřech dnech piliny proséváš a tím ti červi zůstanou na sítu.Je potřeba co nejjemější piliny.Pro stálý přísun červů stačí tak jednou za deset dní přidat nový kousek masa a suché vyhodit.Pozor na velmi silný smrad. Je potřeba to vyrábět co nejdál od lidských příbytků.Teplota, kterou uvádíš je vinikajíci. Tak přeji mnoho úspěchů a hodně silný žaludek. Je ale fakt, že si časem člověk přivykne.

Nllolo | So 22.4.2006 11:14:05

na nicem jinem nez na mase je asi neudelas,nedavno bezel v televizi dokument z anglicke farmy ,delali je v hale na podlaze a vsude vyselo maso z ktereho to padali na zem do pilin.do masa davaj barvu podle toho jaky chtej cervy,ale puch to musi bejt hroznej.....

Nholda | So 22.4.2006 10:21:42

Miroslav S - možná by nebylo od věci zjistit,čím vykrmujou červy ve velkochovech....třeba se dají krmit i něčím jiným,než masem....

NMiroslav.S - Profil | So 22.4.2006 0:08:19

Tu otázku jsem zadal proto, jelikož jsem služebně každý rok v létě s přestávkama tři měsíce na Jadranu. Rád tam chytám ryby, ale široko daleko není rybářskej kšeft pro sladkovodní rybařinu ,kde bych masňáky sehnal. A jelikož mám vyzkoušeno, že i malé příbřežní mořské ryby berou na masňáky jako šílené, zajímá mě, jak je získávat, chovat v podmínkách, kdy ve dne máte teplo cca 30 stupňů a v noci tak 12. Na dvorku baráku to moc nejde, takže někde kus od něj nebo poblíž moře v olivovém háji a tak, abych je mohl nabírat a pravidelně si brát.Vím, že to asi není žádná ňamka, ale nic jiného mi moc nezbývá. Pouze nemám zkušenost s tou technologií výroby.Takže ocením téměř podrobný návod na výrobu včetně toho, jak je nabírat, čistit,kdy a jak měnit maso,jak odstraňovat staré kukly,atd.Věřím,že to někdo z vás někdy zkoušel...za případné rady díky moc.

NMíra Rybář - Profil | Pá 21.4.2006 15:50:09

Na chovném soukromáku jsme u travin udělali budku, aby tam nepršelo a nebyl průvan.Tam jsme na síto 10x10 mm pokládali zbytky z jatek, co nám nechali. Ten, kdo měl službu a musel tam jít tyto suroviny měnit, se občas vrátil nějakej nazelenalej, ale přírůstky, které jsme tam měli, za ten smrad stály. Ještě je nutno zdůraznit, že v okruhu 2 km, nebyla žádná vesnice a v přilehlém lese jsme zbírali nádherné houby jenom my.

Npz - Profil | Pá 21.4.2006 11:59:40

na vlastni oci sem videl, jak stari "mazaci" v "terenu" driv prikrmovali mastnakama - nechal si na slunci dva dny zdechlou slepici se spagatem na nozickach, pak ji das do igelitoveho pytle, tak jak kdyz prevlekas lozni pradlo, tj aby si se ji zbytecne nedotkl a spagat s ockem nechas trcel ven - zavazes, prijedes k vode, rozrezes dno pytle, na ocko ve spagatu das hacek a povesis pomoci nejakeho bidla ci bice na strom nad vodu - je to v igelitu, drzi si to vlhkost, navic to diky tomu ani moc nesmrdi a nekolik dni ti odpadavajici cervici pekne prikrmuji vodu - bys videl, jak pak nekolik dni po sobe voda par metru od brehu doslova vari....

neni to sice nic pro slabe natury, neda se to pokladat ani za uplne kosher zpusob vnadeni (ostatne jelikoz jako rybar vim, co je kdo schopen na prikrmeni do vody dat, tak do vody radsi nelozim....), ale uspech zarucen, navic neni to skoro citit a pri sikovne manipulaci se slepice ani nedotknes, takze cistota a poradek predevsim - jo ale pak nesmis zapomenout tu kostru s perim a pytlem sundat a spalit, jelikoz igelit se hned tak nerozlozi....

varovani - doma to radeji nezkousejte :)

jinak zakopane kelimek v zemi s cervama vydrzi tyden v pohode, ale musis se vyvarovat vlhkosti

hosi, kdyz uz pisi, chovejte se u vody jak doma, abych nemusel z ryb v kyblu od krmeni odvazet porad po nekom nejaky bordel!

NJaro - Profil | Pá 21.4.2006 8:45:00

Miroslav - raz si to skús a viackrát to už nebudeš v živote robiť. Je to desný hnus a "spríjemňovať" si dovolenku takýmto spôsobom by ťa už viac určite nenapadlo.
Šeptalova rada je najrozumnejšia, zakopané v tieni a v suchom substráte ti v pohode vydržia aj výpravu. Odporúčam ten substrát vymeniť raz za deň, aby sa červy pohybovali stále v suchom prostredí.

NBachy - Profil | Pá 21.4.2006 8:16:14

Párkrát jsem to kdysy zkoušel. Je to fakt humus to pak vybírat. Za bivakem bych to tedy rozhodně nezkoušel. :o) Různé velikosti červů jsou taky podle času kdy mouchy nakladly vajíčka. Taky jsme tenkrát objevili u drůbežárny malou místnost (nebyla za plotem), měla původně chladit, a tam dávali uhynulé slepice. Jelikož chlazení nefungovalo a nikoho to moc nezajímalo, tak se tam daly masáky nabírat na kachličkách lopatkou. Není to nic pro slabé nátury a ten kdo si masáky jen kupuje často ani nemusí vědět z jakého svinstva vlastně jsou. Myslím, že z ryb ty masáky nejsou tak velké jako z jiných zvířat. Taky se dá ta ryba (i jiné maso) pověsit někde na větev a pod to dát plechovku s pilinama. Nesmí to ale zmoknout, hned se zakuklují.
Ryby se ale dají nachytat i na hygienicky přijatelnější nástrahy, že.

Nšeptal - Profil | Pá 21.4.2006 7:38:13

Než bych celou dovolenou čuchal nějaký puch, to si radši nakoupím zásobu. Mám vyzkoušené, že červi zahrabané i s krabičkou na stinném místě do písku vydržely bez úhony skoro měsíc.

Nmirmen - Profil | Pá 21.4.2006 7:35:08

V terénu je nepřipravuju, ale viděl jsem "venkovní výrobnu" přímo na rybářově místě ( na řece).

System sestával ze 2 plechovek ( asi od nějakých sladkostí, průměr asi 25 cm a výška asi 6-7 cm).

Horní plechovka měla místo části dna kovovou síťku o průměru oček asi 3-4 mm.
Pasovala do spodní, ve které byly piliny.
Na sítě horní bylo maso ( kus cejna), a červíci se jen hemžili.
Aby do toho nepršelo, měl nad plechovkou kryt z nějaké desky ( vedle měl sítko, asi z prodejny potravin, cca 20 cm průměr a oka asi 4 mm, zřejmě na několikeré prosévání červů s pilinami, červíci vypadali hnusně oslizle).

Byl to docela humáč, sledovat jak na "discovery" to slizké hemžení a navíc s libým čichovým doprovodem.

Hemžilo se to směskou červů různých velikostí, zřejmě povícero druhů hmyzu.