Chov masných červů v "terénu"

V archivu otázek jsem nenašel, jak se chovají , získávají masňáci-(pokud jsem hledal špatně-nasměrujte mě.)
Jedná se o to, zda máte zkušenost s chovem masňáků v terénu-čili při výpravě, kdy nemáte u sebe ledničku, je teplo a do obchodu se nedostanete.
Jakým způsobem se dají masňáci za těchto podmínek "vyrábět" a co vše je k tomu potřeba. Popřípadě popište technologii při chovu v tzv. divokých podmínkách někde u vody za bivakem.
Autor diskuse: Miroslav.S - Profil , 21.4.2006 feeder - nástrahy, návnady

Majsher - Profil | So 8.8.2009 15:42:27

llllllllllolo >> já už se lekl, že to nevíš :)

llllllllllolo - Profil | So 8.8.2009 13:13:28

Majsher >> :-D nooo velikej:-Dnee kecam:-Dmožná mají lepší plet:-D

Majsher - Profil | So 8.8.2009 11:38:07

X-Kmen >> tak první 2 dcl červů se povedly a ani to moc nesmrdělo. Chce to dával málé dávky masa a jde to.

X-Kmen - Profil | So 8.8.2009 10:15:31

Majsher >> Masnaci se chovaji pro maso,kostnaci pro kosti.:).

Majsher - Profil | So 8.8.2009 9:50:32

llllllllllolo >> a jaký je rozdíl mezi masnaky a kotnaky? :)

llllllllllolo - Profil | Po 3.8.2009 18:37:55

Miroslav.S >> no nevim jak je to s mastnyma ale jestli si chces "vyrobit" kostní cervy tak si u reznika kup nejakou kost a nech ji na slunicku,..zanedlouho tam máš vystaráno:) jen dej bacha !hodne to smrdí!! hodne stestí

Majsher - Profil | Po 3.8.2009 18:35:49

karel.datel >> tak tomu říkám pane jo návod, díky!

karel.datel - Profil | Po 3.8.2009 18:21:23

Libovolná, nikoli papírová nebo z čirého skla nádoba nebo krabice, na dno piliny nebo šrot, kousek nade dno na mřížku, nebo jen podložit kouskem cihly či prkýnka, talířek aspoň o 2 cm menší než průměr nádoby, na talířek mamočené psí granule a nechat otvor, aby dovnitř mohly mouchy. Nevím jak dlouho červi rostou, ale ti, kteří už se vykrmili, opustí potravu a spadnou na dno. Nádobu zastínit nebo zašít do křoví, občas přidat žrádlo, červy vybírat denně. Ani to moc nesmrdí a funguje to. Budeš se divit kolik masa vyroste z hrsti granulí. Granule nikoli vlhčit, musí být skrz naskrz nasáklé, ale bez zbytkové vody.

MiPo - Profil | Po 3.8.2009 18:03:25

sven - Profil | Po 3.8.2009 13:33:30

S chovem "masných červů" v terénu neporadím ale v domácích, (tím nemám na mysli v bytě ) to možné je. Dospělci se chovají v insektáriu (klec z mušího pletiva) při teplotě 25-27°C a vlhkosti cca 50%. Krmí se směsí cukru a sušeného mléka. Nezbytná je napaječka. Vajíčka kladou mouchy do vaty namočené v roztoku slazeného mléka s masokostní nebo rybí moučkou, která je umístěna ve skleněné nebo keramické misce.
Vajíčka se přenesou na živnou půdu z masokostní nebo rybí moučky, nebo rozdrcených psích či kočičích granulí zvlhčených mlékem nebo vodu, případně ve směsi s agarem. Červeného zbarvení larev docílíme krmením směsi moučky s červenou řepou.
Pokud budeme chovat masařky, celá procedůra se urychlí, neboť masařka je téměř živorodá. To znamená, že larvičky se líhnou z nakladených vajíček okamžitě.
Lepší je ale založit chov z kukel prodávaných druhů. Už jen pro pocit větší hygieničnosti chovu.
Jistě nedocílíme výsledků jako komerční chovy ale pro naše malopotřeby bude výsledek dostačující.

Takže mouchy lze chovat i bez masa a smrad eliminovat na minimum :-)

jambo - Profil | Po 3.8.2009 12:43:24

Majsher >> hele nenaváděj jo ,abych neměl v práci ještě ostudu :-) Dnes jedu pod Pálavu na ryby,tak až se vrátím, zdarec.

Majsher - Profil | Po 3.8.2009 8:05:03

jambo >> myslím, že krátké video by se mohlo dostat i mezi nejsledovanější - a bylo by i poučné - zběr živé složky krmení v praxi

jambo - Profil | Po 3.8.2009 6:51:39

Majsher >> ahoj, tak jsem zrovna přišel z práce, od pátku bylo v kontejneru maso ! 3 dny bylo docela teplo - hic, takže dnes kontík pěkně "vřel" a taky dost zaváněl. Červů neskutečně ,ale natáčet to tedy nebudu ! Když tak foto jestli se zdaří zase v příští várce .

omambik - Profil | Ne 2.8.2009 22:47:34

Majsher >> No závody můžem dát "ale do vezírků,važ slova tady na Mrku skoro všude se dočteš že je to týrání ryb" pozor pozor pozor, opatrně jdu bydlet tak zítra čus

Majsher - Profil | Ne 2.8.2009 22:45:03

omambik >> máte doma slepice?

Majsher - Profil | Ne 2.8.2009 22:44:49

omambik >> jinak, zkoušel už si někdy tu slepici na větvi? :) může to být docela hukot!

Majsher - Profil | Ne 2.8.2009 22:43:51

omambik >> to bys měl, to jo :) a netoč mě, nebo někdy dáme regulerní závody do vezírků a uvidíš

omambik - Profil | Ne 2.8.2009 22:38:53

Majsher >> Rozsekám tě na nudličky do polívky (u vody) , ale musím se hodit do klidu, to chápeš

malamut - Profil | Ne 2.8.2009 21:52:32

Majsher >> tak jich dávej do krmení míň. Nebo jak chceš, ale já bych je nechtěl produkovat.

Majsher - Profil | Ne 2.8.2009 21:45:46

omambik >> však uvidíme u béčka, kdo má pravdu :)

omambik - Profil | Ne 2.8.2009 21:30:30

Majsher >> To jseš pěkný vrtkoleno, hlavně nezlob v neděli večer

Majsher - Profil | Ne 2.8.2009 21:29:12

malamut >> jenže jde to do peněz - 1 dcl 20 kč, na lov jich klidně 3 dcl vypotřebuju, klidně i víc.

Majsher - Profil | Ne 2.8.2009 21:25:46

omambik >> no tak se pchlub, můžeš se i rozepsat :)

omambik - Profil | Ne 2.8.2009 21:05:51

sadraj >> To je počteníčko, no nic tak mně to zmohlo, že jdu bydlet

malamut - Profil | Ne 2.8.2009 21:03:47

Miroslav.S >> to snad ani není nutný, daj se koupit všude, já jich kdysi viděl pár litrů v popelnici a nebylo to hezký.

sadraj - Profil | Ne 2.8.2009 21:00:13

Majsher >> Dělám ja z jater koupím tak 1/2 kilička a mam to jen v kyblu s jemnou přecezenou hlinou u rašeliny jen prášek anžto sem v Praze nesehnal piliny , nrmalne užiznu platek a dam to n vrstvu tho prachu vva 5-7 vcm v kyblu na dne a necham to tka 1-2 hodiny na slunci na balkoně a počkam až se muchy vařádeji a pak to musim zktejt hnedka gazou nebo necim čim další muchy nprolezou ab nekladli i daleí dny jinak součervi nestejně veliký pak počkam tka 33-5 dnu a když to odryju a kouku tak z jater pbyde jen neco jak kus tvrdá zavloby jsou jen jao by nejaký zetlelý listí a všechnomaso je fič pak je n přesau ten praček a v cedsniku mui zustanou červici , neni to sice velkovýrroba ale na chytaní to stačí a kupodivu sem si maslel ja k to bude zapachat a ono vubec nic to jaktro na povrchu zaschne a pak už hoje n likvidujou čeri a stčej ho sežrat dčiv než se rozloží a začne smrdet
když je udelam tka dam zase kus a opakuje se to okola . delám to s hovezima jiný sme nezkoušel ,. z ryb nebo zmasa a kosti je ot puhch desnej ale u tohohle zpusobu sem nejakej vetší uch nezaznamenal a že by se soudsedi určtě ozvali kdby to vonelo po celý baraku bydlim v pulce vejšky tak mám nad sebou cca 7 paret a zatim nic . je fakt že to nedelam z 10 kilo ale tka z 1/4 kila maximalně a ais ja to leží na tý přesátý rašelině tka je to brzo zaschlý a nepáchne to ,zkus a uvidš

omambik - Profil | Ne 2.8.2009 20:57:38

Majsher >> Já má nápad jak se v pr...i drápad, když ryby nejdou