Šnúra či vlasec na feeder.

Ahoj, pýtam sa Vás vážení kolegovia kedy používate feedrovú šnúru a v ktorých prípadoch? Aké sú prednosti jej použitia a aké nedostatky?
Celkovo všeobecne ak to zhrniete lepší je silon či šnúra?
Ďakujem a Petrov zdar!
Autor diskuse: TINO - , 20.4.2006 feeder - techniky lovu

karelc - Profil | Čt 20.4.2006 4:30:00

Obecně:
pletenka - lov na větší dálku, velice jemné drbance
monofil - lov na blízko, důvěřivé záběry, bojovné ryby (např. větší kapři a amuři)

Celkově neumím říct, co je lepší, spíš používám pletenku, ale příjemnější chytání je s monofilem. Pletenka sice mnohem líp detekuje záběry, ale vrže v očkách. Problémy s padáním ryb jsem s ní neměl...

PS: narozdíl od Petrsona se bavím o použití šňůry na kmen, ne jako forpas...

Petrson - Profil | Čt 20.4.2006 3:50:58

Nevím jestli jde jen o můj dojem nebo to pocítilo víc lidí, ale zvlášť teď na jaře, kdy je mnohde čistá voda, se mi zdá, že se neosvědčují pletenkové návazce, ryby je podle mne vidí. Pravda, musím dodat, že nejtenčí jsem na feederu měl 0,12, což asi nelze opticky srovnávat s vlascem stejného průměru, protože plochá strana pletenky podle mne o dost překračuje uvedenou míru. Když to zobecním s položenou, na šňůrkový návazec záběry přicházely pouze v zakalené vodě nebo větší hloubce s bahnitým dnem, a to ještě dost nevěrné, pouze pevná (sekací) montáž se trošku chytala. Naproti tomu dlouhé monofilní návazce (0,10 - 0,18) 40 - 60 cm, nejen co do četnosti záběrů, ale i důvěřivosti (plné, plynulé výtahy i od malých ryb) jednoznačně vedou. Byl to jeden z prvních kroků letoška - musel jsem všechny šňůrové forpasy zaměnit, abych se vůbec dočkal záběrů.
Zatím nejchytlavější feedrovou koncovku pro mě letos představuje jednoduchý boční návazec (balaton) nebo paternoster, kdy háček visí až pod krmítkem. Ještě se mi to při náhozu nezamotalo (možná i díky krmítkům tvaru placky).