Vysoké procento neproměněných záběrů na dírkách?

Tato otázka je věnována všem, kteří propadli kouzlu dírkování. Mám dojem, že u tohoto specifického lovu mnohem častěji dochází k neproměněným záběrům (hlavně při plavané) a chci se zeptat, čím to je podle Vás způsobeno? Hraje roli užívání menších háčků bez protihrotů, specifické chování nástrahy - plovoucí pasty, jedná se o četné přejezdy ryb v hejnu?
Zároveň bych rád, jelikož etapa dírkování se chýlí ke svému završení, abyste napsali, čím Vám tento způsob nejvíc překvapil a okouzlil, co Vám dal či naopak vzal, případně, jestli něčím zklamal.
Autor diskuse: Petrson - Profil , 8.3.2006 dravci - techniky lovu

Sančo - Profil | Čt 9.3.2006 21:46:00

Pro Petrson:v Krči jsem nebyl,bydlím v Oslavanech,kousek od Brna,mé zkušenosti jsem vyzkoušel na Cortině.

Petrson - Profil | Čt 9.3.2006 20:10:27

>> Sančo > na tom asi něco bude, kolega na dírkách mi vyprávěl něco podobného - za slunečného dne pozoroval prý duháky, jak útočili na brok. Nebyl jsi to náhodou Ty, minulý pátek v Krči? :-)

El Duffus - Profil | Čt 9.3.2006 12:05:22

Pánové dobrý den. Chytám na dírkách na ochucené twistery- tzn montáž je složena pouze z twisterové hlavičky, twisteru a vlasce(chytám průměr 0.14). Když ještě nebyla voda přikalena bylo vidět prakticky až na dno(kolem max 2m) Asi tři hodiny jsem s twisterem pracoval a potom jsem si dal pauzu,odložil prut a nechal twister jenom viset ve sloupci, málem jsem přišel o prut, zachránila nmě jenom povolená brzda.Opět jsem twistera spustil do sloupce a otvorem pozoroval, co se bude dít. Ryby ho brali důvěřivě, někdy rychle, jindy se zastavili a t.si prohlíželi, potom po něm chňapli. Udělal jsem menší pokus a navázal jakousi chobotničku, také ochucenou. Změna v chování ryb byla markantní, projížděli mnohem rychleji a do nástrahy tukali zavřenou tlamou- neměl jsem záběr.
Jinak musím potvrdit vše jak píše Sančo

Sančo - Profil | Čt 9.3.2006 7:42:55

Nad tímhle jsem si také dlouho lámal hlavu, tak jsem vysekal dírku 20x30 cm v metrové hloubce, nakrmil trošku granulkama a sledoval reakci pstroužků.
1. pstruh se světelného kuželu bojí, většinou jím jenom rychle projede a čeká v přítmí.Jestliže se ti podaří umístit návnadu pod led, záběr přichází téměř okamžitě a pstruh bere razantně.
2.Minimálně půlka záběrů je pouze do olůvka, pstruhovi asi připomíná granulku, kterou celou dobu svého mládí přijímal.
3.Spousta záběrů byla velmi rychlých, kdy pstruh po nástraze vystartoval ve snaze rychle opustit světelný kužel.
4.Přejezdy přes šnůru byly také, ale většinou to na splávku nebylo ani patrné nebo jen mírně popojel do srany.Jestli takový záběr sekneš, závisi asi na délce návazce, velikosti háčku a hodně na štěstí.
5.Většinu těchto pokusů jsem zkoušel za slunečného počasí, abych lépe viděl do dírky.Je dost pravděpodobné, že když je zataženo, problém s opatrností pstruha ve světelném kuželu odpadá a ryba bere mnohem lépe.Proto je lepší ve sluných dnech si dírku trošku zasypat sněhem.

Petrson - Profil | St 8.3.2006 21:15:32

>> karelc a všichni > Novela zákona se v parlamentu nechystá, víc je patrné z odpovědi, kterou jsem na tento dotaz obdržel:
12. 1. 2006
"Dobrý den,

k Vašemu dotazu sdělujeme, že rybářský zákon byl změněn zákonem 444/2005 Sb., kterým se mění zákon č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, a některé další zákony. (Pravomoc k vybírání a vymáhání pokut byla přenesena na celní úřady). Není nám známo, že by v současné době byla připravena k projednání v Poslanecké sněmovně další novela. Pokud jde o prováděcí vyhlášku, její přijetí není v kompetenci Parlamentu.
Vážený pane, doporučujeme proto, obrátit se o prodrobnější informace na Ministerstvo zemědělství, do jehož působnosti uvedená problematika náleží.

S pozdravem

Judr. Pavel Zpěvák,
legislativní odbor KPS P ČR".

Co se vyhlášky týče, zaslechl jsem, že novela vyhlášky se chystá, ale to by legalizaci dírkování asi nepomohlo.

>> boyscout > souhlasím, stačilo by zažádat o výjimku, ale něco mi říká, že vedení svazu je velmi rádo, že dírkování je zakázáno.
Ono to myslím souvisí s jinou skladbou ryb v klasických revírech, než na soukromých vodách. Ač to dosavadní (ovšem nevalné) zkušenosti nepotvrzují, myslím, že by masivní dírkování mohlo nadělat paseku mezi zimujícími rybami. Ale plošný zákaz je nesmysl, proč nepřesunout pravomoc na provozovatele? Ať sám vytipuje, které vody jsou vhodné pro tento způsob lovu. Myslím, že ve svazech je k tomu odborně kompetentních lidí dost.
PS: Děkuju všem za příspěvky a klidně reagujte dál :-)

Petrson - Profil | St 8.3.2006 20:57:55

>> Petrus > vítej, barde! Docela mě to láká. Budu sice po noční, ale možná se tam uvidíme. Došla ti pozvánka na závody (12. 3.)? Pokud ne, přepošlu ti ji, jestli chceš. V tu Ne sice nemohu, ale ten pátek si nechám rozležet (asi vemu předtím do práce spacák :-)
Ad neproměněné záběry - minulý pátek jsem jich měl fakt dost, možná víc, než záseků, minimálně 1:1. Setřepané ryby naproti tomu pouze 2. Musíme prozkoumat, v čem vězí jádro pudla.

Petrus | St 8.3.2006 20:40:45

Tak jak je to letos jsem spokojen .Soukromého dírkování je poměrně dost , ceny byť nemalé , jsou zdůvodnitelné . Svaz bych vynechal , je tam tolik jiných věcí k řešení ... Petrson : Zkusím v pátek Krč abych prověřil počet neproměněných záběrů !

Pete - Profil | St 8.3.2006 19:30:42

Podle mě se zlegalizování jen tak nedočkáme. Stejně si myslím že by svazovky nebyli tak často navštěvovány jako duhákodromy zdůvodu daleko menší početnosti záběrů. Jinak k otázce - já teda se proměněním záběrů zas tak problém neměl daleko víc mě trápilo že se mi vždy tak polovina seklých ryb vytřepala což je podle mě způsobeno vertikálním zdoláváním.

boyscout - Profil | St 8.3.2006 16:18:22

karelc>nemusí být novela, stačí zažádat o výjimku...ale pochybuju že to svaz udělá

karelc - Profil | St 8.3.2006 16:17:13

hraji: to by vůbec nebylo špatný, povolit to i na revírech. Musela by se ale schválit novela zákona, ne? Nevíš, jestli se něco takového chystá?

Petrson: mě se stávalo, že jsem sekal každej miniaturní drbanec (často bez úspěchu), protože jsem zkrátka pidi pohyb splávku viděl. Na dálku bych ho neviděl, sekal bych až tutovku. To je taky jedna z příčin. Podle mě...

hraji - Profil | St 8.3.2006 16:11:41

Proč se zasekne menší procento ryb nevím, je docela možné, že řada "záběrů" vlastně ani záběrem není. Mě se spíš stává, že se ryba utřepe během zdolávání, zejména již v dírce samotné. Používám malé háčky, i to může být problém.
A co k dírkované? Lovil jsem tak kdysi dávno v Rusku a myslím si, že je na čase povolit tento způsob lovu i na revírech. Slušný rybář rybě neublíží ani v zimě, a lov na běžném revíru je mnohem a mnohem obtížnější, než na duhákodromech, ale bohužel tím, co se často děje na komerčních vodách díky nezkušenosti a neetickému přístupu lovících, jsem občas znechucen.