Kolik z vás už přestalo používat trojháčky při pstruhové přívlači?

Prakticky každou rybu pověšenou na trojháčku je třeba vzít do ruky. Když se mrská, a to pstruzi dělají, člověk ji instinktivně sevře. Z toho jsou polámaná žebra a několik hodin až dní chcípání, i když po puštění ryba zdánlivě v pořádku odplave. O namáčení rukou před manipulací s rybou při lovu ze břehu také asi nejde mluvit jako o pravidle. Snažíte se ryby i při lovu chyť a pusť nezabíjet zbytečně? Zejména krátce po zahájení nejsou výjimkou desítky uvláčených pstruhů za vycházku. Jakou předpokládáte úmrtnost pstruhů při lovu na trojháčky s protihroty, trojháčky bez protihrotů, jednoháčky s protihrotem a bez?
Autor diskuse: strejka - Profil , 16.4.2009 dravci - nástrahy, návnady

Nejvražednější způsob lovu pro pstruhy na tekoucích pstruhových vodách je:

A) přívlač s trojháčky48%

B) přívlač s jednoháčky4%

C) muškaření26%

D) plavaná, položená6%

E) jakýkoli lov s protihroty6%

F) je to jedno, ryba vydrží skoro vše10%

Od 16.4.2009 hlasovalo 284 čtenářů.

1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NAntonM - Profil | Ne 8.5.2011 13:26:28

Nemá někdo tuhle knihu ?

" Hospodaříme na pstruhových vodách"


Pro ověření udajů v bakalářské práci oné dámy.

NSalmo1 - Profil | Ne 10.4.2011 10:16:50

Pak nám zbudou už pouze tito granulovaní.

Ngeorge87 - Profil | Ne 10.4.2011 9:48:50

Už som to v jednej diskusii napísal ale opakovanie je matka múdrosti: Strejka je mrzký klamár, zámerne zavádza rybársku svätopeterskú obec, vyvoláva nepotrebné diskusia a všeobecne sa správa v nesúlade so všetkými morálnymi aj právnymi normami. Nie je pravda, že trojhák s protihrotmi poškodzuje rybu viac ako bezprotihrotý jednoháčik. Takisto nie je pravda, že lov rýb 7 dní v týždni a lov na rybku majú negatívny dopad na pstruhové revíry. Kaprár môže loviť na bolelíz celý ťýždeň a ja na rotačku nemôžem? Už vôbec nie je pravda, že chytanie do rúk, pokladanie na suchý podklad, noviny a do drezu v kúpeľni majú negatívny vplyv na životaschopnosť pstruha.
Keby všetky tieto fabulácie boli pravdivé, už by sa v našich revíroch lovilo len veľmi málo pstruhov alebo dokonca žiadne. A to tiež nie je je pravda! V našich revíroch sa loví veľa rýb a pekných rýb.
Všetko vďaka strarostlivosti a obetavosti zväzových funkcionárov, brigádam, kontrolným odlovom, špeciálnym známkam na závody za 10korún a ďalším aktivitám, bez ktorých by to proste nešlo.
Tieto fakty sú overené mnohoročnými skúsenosťami a podložené nespočetnými štúdiami, ktoré si môže každý nájsť na internete. Fakt existujú, ale akurát sa mi ich nechce hľadať.
A aby Strejka nemohol povedať, že nie on, ale naopak ja som mrzký klamár, prikladám aj fotodokumentáciu, ktorá jednoznačne potvrdí čo som napísal.

NJaroch - Profil | Ne 4.4.2010 9:18:40

Taky to funguje - druhý kroužek je tam kvůli postavení oka na háčku.

NWalleye - Profil | Ne 4.4.2010 6:29:10

strejka - >> Z jednoháčkem na wobleru a to i z větším wobem, lovím už poměrně dlouho.Důvody k tomu mě přivedli dva ! Jednoháčekem nikdy nesešiju tlamičku pstruha jako trojháčkem. Druhý důvod je větší procento proměněných záběrů a setřepání pstruha.Největší kritiku a nejvíce poškozených hlavě menších ryb mají suveréjně rot.třpytky !Může za to konstrukce této nástrahy.Hubený korpus z drátu a,,korálků" umožní psruhovy zavřít tlamku takřka na doraz ta pak při záseku přinde k parádnímu sešití.Připočtu-li k tomu háčky z protihroty tak výsledkem je další zmařený psruží život zbytečně.PS:Tohle řešení jsem tady už někde vkládal.

NLauri - Profil | So 3.4.2010 19:27:56

Chytám většinou na gumy, ale woby používám samozřejmě taky. Nesouhlasím s tím, že bych musel rybu do ruky když chci woba uvolnit. Samozřejmě ne pokaždé to jde tak jednoduše vyndat, ale to se stává i u jednoháku na gumě. Pokud se k rybě chováš šetrně, tak ji snad nic moc nehrozí. Jestli jsi někdy viděl umělý výtěr tak tam se berou ryby ro rukou normálně a kromě štičích mlíčáků z toho vyváznou bez úhony. Je to dost otřepané téma, které tady na MRKu nelze vyřešit. Myslím, že třeba pro lipany je mnohem hrozivější muškař s nymfou na zahájení, který jich popíchá desítky za vycházku. Za pár dní je člověk vidí jak obaleni bílou plísní čekají někde mimo hlavní proud na smrt .

Červené karty: : vydrák