Bivakování na svazových vodách v Jižních Čechách

Ahoj, jak je to s bivakováním (stanováním či jen přespáním) na revírech v Jižních Čechách? Kde je to tolerováno a kde to raději ani nezkoušet? Co se týče právních předpisu tak to mám jakž takž načtené. A šlo by mi hlavně o ty větší revíry.
Autor diskuse: Davas89 - Profil , 12.12.2017 kaprařina - ostatní
18 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nneprduch - Profil | St 13.12.2017 14:54:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Také jsem vloni uvažoval o bivaku, ale když jsem zjistil, že když na revíru není nonstopka, že vlastně v noci (0-4) nejsem rybář a jako normální občan vlastně nemám důvod přespávat venku pod širákem a že tudíž nesmím, tak jsem bivak nekoupil. Tehdy jsem narazil na nějaký článek, který jsem si zkopíroval a nyní tím "obohatím" tuto diskusi:

Bivakování na svazovkách
12. 09. 2016

ČRS nestanovil a nestanoví žádný zákaz stanování či kempování na kterémkoliv revíru v rámci ČR, nemá k tomu oprávnění, dokonce ani rybářská stráž není oprávněna kontrolovat stanování, kempování či bivakování, viz také oprávnění rybářské stráže ve smyslu § 16 zák. č. 99/2004 Sb. Nabízí se tedy otázka, proč je u některých revírů v popisech revíru tento zákaz uveden? ČRS tak upozorňuje rybáře na fakt, že v blízkosti daného revíru se již v minulosti vyskytly problémy tohoto druhu a chce určitým způsobem varovat a předejít možným konfliktům.

Pozemky, které se nacházejí v okolí našich revírů a mohou mít nejrůznější majitele. Těmi mohou být osoby fyzické či právnické, soukromé i státní. Stanování sice není obecně a všude zakázáno, ale existují například obecně závazné vyhlášky obcí, které zakazují na určitých pozemcích obce stanování, kempování, bivakování atd. Každý občan ČR má povinnost se s těmito lokálními úpravami seznámit, než se rozhodne např. postavit stan. Ruku na srdce, málo kdo z nás tak učiní – kdo z nás má čas běhat po katastrálních úřadech, zjišťovat si hranice a vlastníky pozemků a případné místní vyhlášky. To nás ale neomlouvá. V případě, že by rybář porušil takové předpisy, vystaví se postihu ze strany orgánů oprávněných tyto skutky kontrolovat a ukládat sankce (Policie ČR, ČIŽP).

Naopak, bude-li rybář důsledný a zajistí-li si souhlas majitele pozemku, případně výjimku od toho, kdo daný zákaz stanovil, může si na příslušném pozemku stanovat.

Každý revír zpravidla leží na desítkách i stovkách pozemků, proto nemůže soupis revírů detailněji rozepisovat, kde je stanování povoleno či zakázáno – v mžiku by nabyl rozměrů starých telefonních seznamů: navíc, ke změnám vlastníků, místních vyhlášek obcí i dalších zákazů dochází i v průběhu roku, takže by takový seznam stejně nebyl aktuální.

Zákon ani vyhláška neznají termín „bivak“, hledáme tedy marně, chceme-li nalézt nějakou přesnou definici. Pro nás, rybáře, myslíme bivakem většinou stan bez podlážky, který můžeme před příslušnými kontrolními orgány označit jako „přístřešek“ sloužící k ochraně lovícího před nepříznivými povětrnostními vlivy po dobu výkonu rybářského práva. Tzv. bivak, neboli přístřešek není většinou nikým zakázán a my tím tak trochu obcházíme zákaz stanování. Nicméně zůstává v platnosti fakt, že v době, kdy je lov ryb zakázán (zpravidla mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno), měli bychom daný „přístřešek“ odstranit, což se, popravdě, málokdy děje. Rovněž, jsme-li o to požádáni majitelem pozemku, měli bychom v této době pozemek opustit, neboť právo na vstup na pobřežní pozemky máme toliko v době, kdy můžeme lovit ryby.

Závěrem, proč je důležité dodržovat určitá pravidla hry – například zákazy bivakování, stanování atd.? V první řadě je to jistě obecná slušnost a snaha o soužití v rámci naší společnosti, ale v neposlední řadě fakt, že ČRS si řadu nádrží pronajímá a v případě, že se namnoží konflikty s rybáři, může dostat ČRS výpověď a o revír prostě přijde. Tak se kvůli zarytosti několika osob, které se kupodivu zpravidla chovají na samé hranici dobrých mravů, může s daným revírem rozloučit řada slušných rybářů – a to je jistě škoda.

Ještě doplnění vyjádření Judr. Alexandra Šími:

Při samotném lovu smíte vstupovat (nikoliv vjíždět) na pobřežní pozemky a užívat je k výkonu rybářského práva, a to i bez souhlasu vlastníka pozemku. Bivakování ale není činnost, která je potřebná k výkonu rybářského práva. Takže můžete mít samozřejmě ochranu před povětrnostními vlivy (deštník, přenosný přístřešek apod.), ale k lovu nepotřebujete bivak, stan, rozdělaný oheň atd. Na pozemcích, které nejsou pobřežními pozemky (tedy třeba na přilehlých loukách apod.) smíte tábořit jedině tehdy, jestliže to nezakazují obecně závazné předpisy, např. zákon o lesích, zákon na ochranu přírody a krajiny, nebo také obecní vyhlášky. Druhou podmínkou je, že s tím souhlasí vlastník pozemku, To samé ovšem platí i pro pobřežní pozemky v době, kdy nelovíte. V tu dobu nejste rybář, tudíž můžete takový pozemek užívat jako kdokoliv jiný, tedy zase se souhlasem vlastníka (a není li to zakázáno speciálními předpisy). Za táboření se obecně považuje postavení stanu, bivaku (je úplně jedno, jakou má podlážku), rozdělávání ohně atd. Zcela přesná definice není.

Jednoduchá rada: Lovíte-li, věnujte se plně lovu. A když prší, tak se přiměřeně chraňte. Nelovíte-li, můžete se na pozemcích chovat jako každý jiný občan, tedy se souhlasem majitele pozemku na něm pobývat, třeba i stanovat, rozdělávat oheň, tábořit, pokud to ovšem navíc nezakazují zákony nebo vyhlášky. Táboření není činností, kterou lze zahrnout pod výkon rybářského práva. Znamená to, že pokud RS zjistí nedovolené táboření, může na to rybáře pouze upozornit a dále upozornit příslušné orgány (např. ochrany přírody, obecní policii apod.). Protože však nejde o rybářský přestupek, nesmí rybáři např. zadržet povolenku.

Nrici2 - Profil | Čt 21.12.2017 12:24:17

poky82 >> :)), to je přesně to, co tady kolegům v práci - taky rybářům říkám, že jsou sto let za opicema, představ si, že oni chodí k vodě relaxovat, skoro nikdo nechyta na boilies, radeji splávek u leknínu, rákosů... ,kukuřici, červíky, když nezavadí o rybu, tak řeknou : ,, třeba příště,, a jdou spokojení domů, prostě nikam nespěchají. Když přijedu domů a vezmu hostenku na týden, tak u vody skoro pláču, stovky metru břehů zaminovaný prutama, pochopitelně nikde nikdo, o padesát metrů výš na chatě nekdo za oknem, když na candáty tak jedině 2 pruty na rybku a třetím vláčet, co kdyby náhodou, těžba je těžba, tak to je. Nikoho nenapadám, každýmu se líbí neco jinýho, ale tady se pokaždý k vodě těším přesně tak, jako když jsem v 8 letech začínal a nemohl jsem dospat zahájení.

NBacha - Profil | So 16.12.2017 13:25:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Protože mě to dlouhodobě zajímá, přečetl jsem debatu celou a nemohu se ubránit dojmu, že část lidí slyší, ale neposlouchá. Část lidí by chtěla všechno a další část nic. A pak je hodně lidí, co budou tvrdit stále to samé.
Nic z toho není špatné a zřejmě je to snaha dosáhnout toho samého. A to je klid u vody a jakýsi kmfort při rybařině. A pak si tedy dám otázku. Proč, proboha, když chceme to samé, je výsledek tristní:-)
Nedělám si iluze, že na MRKu jsou jenom ti dobří, a mimo MRK jenom ti, co dělají bordel.
Kdo jezdí do Norska ví, že v celé zemi platí pravidlo, že každý člověk ve volné přírodě má právo jednu noc přespat ve stanu či bivaku, jeden den využít darů přírody a pak se musí sebrat, pobalit věci a odcestovat na jiné místo. To platí pro všechny, i pro rybáře. Všichni to dodržují i bez kontrol.
Několik postřehů. Dvacet let jezdím v Česku i na Moravě na ryby tak 2x-3x do roka s bivi. Nikdy a nikde jsem neměl žádný problém. Nikdy a nikde jsem nenechal odpadky a všude jsem před lovem uklidil. A to, pěkně prosím, si pivo také dám a i muziku si občas, když nikoho neruším, pustím. Navíc nejezdím sám a někdy jsou na jednom fleku i tři bivaky. Ale jenom prostě neděláme bordel, nikoho neobtěžujeme, pečlivě vybíráme fleky, kde je člověk tak nějak sám.
Mnoho mladých kluků si myslí, že čím dál za rybou jedou, tím ta ryba bude větší, a zapomínají, že spoustu ryb mají za humny. Je taky pravda, a bylo to tu psáno, že rybařina se stala módou a vyčůranost čecháčků nezná mezí. Povolenku má každý a trest za nedodržování se naprosto míjí účinkem. Aby se to rychle postihovalo na místě, k tomu chybí osobní odvaha (raději vymyslet nový předpis) i proto, že předpisy si každý vykládá po svém, protože jsou nepřehledné a vykladači často jednoduší. Navíc příklady táhnou, a když si beztrestnost zaplatí hlavoun, proč by se podřizovali kmáni.
Čeština je navíc jazykem, který si dovede vždy najít cestičku k tomu, nějak se vykroutit. Alespoň pro teď, a pak už to bude jedno. Proto stan, bivak, dočasný přístřešek, áčko, podlážka, táboření bivakování, šlapání po trávě atd.atd.atd (proto minulý příspěvek, ve kterém je pouze čínský překlad slova stan). A všechno tohle je jenom a jenom proto, že někdo nechce něco dodržovat. Nechce se podřídit pravidlům, a i když si myslí, že tím je všechno v pořádku, ničí tím rybařinu jiným. A o to tady jde především.
Každý, kdo porušuje při rybaření předpisy, a to jakékoliv, kazí tím rybařinu ostatním.
Pak tedy otázky. Proč se takovýchto lidí nezbavit??? Proč pro to nestanovit jasná a jednoduchá pravidla???

Njeden3 - Profil | Čt 14.12.2017 22:57:51

sven >> nevim,kde drive se pouzivalo slovo bivak...ale v horolezectvi se pouzivalo jiz dlouha desetileti....a opravdu to znamena improvizovany prostredek k prenocovani ci ukryti se pred nepohodou. To ovsem je treba i rybarsky bivak...vlastne i turisticky stan.....je to proste docasny ukryt.....to znamena neurceny k trvalemu bydleni..tezko by nekdo rekl,ze na horach byla boure a tak bivakoval v horske chate :-))))
Ja třo spisemyslel v tom vztahu,ze tady vadi nekomu bivak u sporne ciste reky.....v Alpach si na prespani postavis bivak-horolezecky stan ve 3000m n.m. as pokud nedelas bordel,nikdo te prudit nebude. U nas je to vsechno tak nejak papeztejsi nez papez....a takovych prikladu o tom,jake nesmysly se tu vydavaji za rozumne zakony jsou desitky,jestli ne stovky.
Cely nas pravni system stoji za starou backoru,zatotality nasi stanovali nadivoko u reky-nikomu to nevadilo. Dnes mame svobodu a je tu vic zakazu nez za totality :-((((

Nsven - Profil | Čt 14.12.2017 13:16:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >>
Nejprve je třeba si ujasnit, co označení "bivak" vlastně znamená.

Bivak je většinou nouzový příbytek či stavení, které má v horách sloužit jako náhrada chaty či stanu v nepříznivých podmínkách. Bivakovací stavení mají velkou tradici v Alpách a staví se tam, kde je daleko do civilizace nebo vzdálenost výstupu či pochodu je tak velká, že během výstupu může hrozit prudká změna počasí či selhání jiných faktorů. Je možné se setkat s bivaky kamennými, plechovými budkami pro několik osob, dřevěnými chatkami atd. V mnoha případech jsou boudy vybaveny např. i postelemi, dekami, dřevem, kamny, vařiči, pochutinami atd.

Bivakem nebo bivakováním také můžeme nazvat nouzové přespání pod širým nebem (třeba i v bivakovacím pytli - Žďárského vak) v horách či přírodě. Nejvyšší bivakování uskutečnil v roce 1983 horolezec Josef Rakoncaj se spolulezcem Agostinem da Polenzou a to ve výšce 8561 m n. m.

Ve Vysokých Tatrách se bivakem obvykle rozumí velký balvan, pod kterým je možné se ukrýt, případně přespat. Údajně lze v každé tatranské dolině nalézt alespoň jeden takový úkryt.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bivak

Tzv. "Bivak" není nic jiného, než obchodní název předraženého stanu .. mezi ním a stanem je rozdíl jako mezi cikánem a romem...

A že závidět, že si ho nemůže každý koupit ?
Ještě jsi ani nebyl na světě, když jsem měl svůj stan, srandisto ! :-)

Nfires - Profil | Pá 15.12.2017 14:13:24

Pimbo >> Bivak sice nepoužívám a nic na tom nemíním měnit, ale ty píšeš nesmysly. Znám x vod kde jsem bivak v životě neviděl, ale bordel dost často. Bivakování s bordelem nemá nic společného. Bordel je o lidech a je jedno jestli je to rybář nebo není. Čuňata jsou napříč zájmovým spektrem.

Njeden3 - Profil | Čt 14.12.2017 21:10:52

sven >> podivej-leta jsem byl aktivni registrovany horolezec.... v Himalajich jsem samozrejme nikde nelezl :-))) ale ve Vysokych Tatrach jsem byl mockrat. Jelikoz to byl vzdy chraneni narodni park,jiste uznas,ze je tam nutna ochrana prirody na vyssi urovni,nez treba u nasich rek a rybniku(chranene druhy fauny a flory,vzacne biotopy). Presto jsme se jako organizovani horolezci mohli pohybovat mimo znacne cesty a take prespavat treba u Zabych ples. Samozrejme jsme po sobe vzdy uklidili a horolezci uklizi kazdorocne treba i Skalak-ovsem ne po sobe,ale po turistech. A jiz tenkrat do nas sili radovi vysokohorsti turisti,kteri se po Tatrach prohaneli v sandalech a asi si pripadali jako horsti vudcove-jak je mozne,ze my muzeme spat treba zrovna u Zabiho plesa a oni ne....
Dnesni hysterie nekterych jedincu zde mi hodne pripomina ty horske vudce v sandalech na vysokohorskem chodniku,ovsem mozna u reky ci rybnika dnes uklizim bordel od svaciny zrovna po podobnych,protoze oni jdou prece nalehko a tak treba pytel na odpadky sebou nebudou tahat.........

NRK - Profil | Čt 14.12.2017 18:52:17

fheavy >> jasně a to je právě začátek konce. Možná, že ze mne mluví ta zatrpklost starších lidí, kteří nemají rádi změny.
Ale ohledně přírody se to ví.Ty změny jsou jenom k horšímu. A ten směr rybařiny je nemlich to samé.Proč se furt snažit ó lepší krmení, víc krmení, lepší a ještě lepší cajk, proč mít furt vetší převahu v konfrontaci s rybou, proč chtít chytit víc a větší? Přece jde o tu pohodičku, překvápko. Hele, podvědomě to musí být jasné každému. Ale možná jsem naiva. Každopádně mladí chtějí něco jiného, než starší. Rybaření je i módní záležitost, jinak by se tolik nemohlo diskutovat ó cajku a tak málo ó rybách, rybářských příbězích od vody atd. Ten posun myšlení je za posledních cca 10 let neuvěřitelně velkej.Ale už toho nechám.Jsou to filozofický keci k hovnu...

NFishky - Profil | St 13.12.2017 12:41:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jirisyky >> rozdíl v tom není žádný, rozdíl si vymysleli jen kapraři, aby byli víc cool. Je to jako s granulemi a peletami. Na výkrm hospodářských zvířat se používají granule pro králíky, slepice, koně, krávy... ale pro kapra se používají pelety! Přitom je obojí to stejné. Vypadá to stejně, vyrábí se to stejně, ale aby byli kapraří cool, tak granulím říkají peleta a stanování vydávají za bivakování, jen ve snaze obejít předpisy. Přitom paradoxně bivak či brolly bez podlážky je k přírodě velmi nešetrné, mnohem šetrnější je v tomto ohledu i obyčejný stan s podlážkou.

Nhraji - Profil | St 13.12.2017 10:13:05

Herryman >> ono totiž povolení lovu 24 hodin výjimkou MZe není automaticky povolení stanování kdekoliv. Ta výjimka vám umožňuje lov, nikoliv spaní. V tom je ta potíž.

Nmzxy - Profil | So 23.12.2017 17:22:39

postavit někde bivak na 10 dnů znamená faktické zabrání.- vyhrazení si daného místa jen pro sebe...děje se to běžně a proto se nelze divit, že to část rybářů odmítá

Nrici2 - Profil | Čt 21.12.2017 11:26:45

fheavy >> Je to někdy docela zábavný číst zdejší příspěvky. V Anglii žiju i chytám ryby a nevidím tady žádnej problém, jaký jsou tu popisovaný. Když jdu na rybník, je pravda, že jsou mista min. 20m od sebe, pokud nejdu v sobotu odpoledne, tak si ale můžu většinou sednout kam chci. Jsou tu velice jednoduché pravidla, které každý dodržuje, jinak přijde doslova likvidační trest, pokuta, popř. nahlášení přestupku zaměstnavateli, soud... Asi i díky tomu je ve zdejších vodách to co je, chytit lina pod 40 se mi ještě nepovedlo, to samé když jdu na pstruhy, menší ryby než 0,8-0,9 kg se většinou nevysazují, pro mě je každá zdolaná ryba tady zážitek, jsou vody, kde je povolenka drahá, jsou vody, kde stačí ryb. lístek. Chytal jsem lososy ve Skotsku na River South Esk a North Esk, denni povolenka stála £4,20, tedy 130 korun, za tu cenu jsem si mohl odnést 1-2 lososy, nebi v tahu mořáků 4 pstruhy. Nemám problém chytit štiku, candáta, okouna okolo 50 cm. Jasně že jsou soukromý revíry s jinými pravidly, ale tam mě nikdo nenuti chodit, takže za mě, kéž by to tak fungovalo i u nás.

Njeden3 - Profil | Ne 17.12.2017 8:56:44

RK >> koukam,dalsi plavackar atd...co nejvice rozumi treba kaprarum
zacinate mi pripadat panove,jako kdyz vas proste doslova a do pismene zerou kaprari,tak se tu do nich stale dokola navazite.
Asií jste jinak normalni lidi-o tom nepochybuji,ale tady se dokola vyjadrujete jako jako nejaky zeleni fanatici.
Ochrana prirody u nas pritom je jen podvod a bic na lidi. Chrani se nesmysli a na dulezite veci se tu kasle. U nas je treba kazdou chvilku otravena Nisa,tak nejak se vi,ze za tim je jista nadnardni firma a co???Nikdo s tim nic nedela-pachael neznamej!!!! Takzže to je v poradku....Ale kdyz si tam nekdo u te priotravene reky nekdo postavi stan(treba vodak) je to ekologicka katastrofa a je treba ho oflastrovat. Jste k smichu.
Jezdim do Alp v lete i v zime. Ty delas ve stavebnictvi-stavel jsi nekdy v posledni dobe neco hezkeho ve vyssich partiich nasich krtincu-pardon hor??? Ja ne... Protoze v zajmu ochrany krtincu,zamorenych kurovcem a stale jeste kyselym sestem se tam nic -ani pri dodrzeni prisnych predpisu EU stavet nesmi. Ve vsech alpskych zemi z EU se vesele stavi a pritom lesy i vody maji zdravejsi nez my. Protoze u nas je vzdy bic jeen na ty male-obycnejne-ale ti znecistuji nejmene.
Takze zachranime asi nasi "zkur.enou" prirodu a vody tim,ze budeme sikanovat a flastrovat kaprare.
Fakt super,je videt,ze veci vidite v souvislostech a vidite si dal nez pred spicku vaseho plavackarskeho nosu.

Nhraji - Profil | So 16.12.2017 13:04:08

jeden3 >> podsouváš mi tvrzení, které jsem nenapsal. Celý život je otázkou volby, od školy až do smrti, furt musíš nějak a o něčem rozhodovat. A volba, to je otázka osobní preference. Lyžoval jsem, ale odstěhoval jsem se do naprosto nelyžařského kraje, protože v tom by důležitější zájem. Lovil jsem na pstruhových vodách, a odstěhoval jsem se na rovinu, kde musím na pstruhy jezdit daleko. Prostě každý si musí vybrat, co je pro jeho život, rodinu, to důležité. A podle toho se zachovat.
Když na něco nemám peníze, tak to nedělám. Byla doba, kdy jsem si nemohl dovolit utratit za ryby stotisíc za rok, tak jsem chodil s jedním prutem a batůžkem na řeku, co mám blízko, chytat tlouště a plotice na rohlík a červy. V okamžiku, kdy se moje situace zlepšila, jsem rybaření rozšířil, v okamžiku, kdy jsem měl vystudované a zajištěné děti, jsem se do toho opřel naplno. Ale nikdy aby mě nenapadlo si stěžovat, že nemám na rybaření. Vykonávat koníček není Ústavou zaručené právo.
že existují lidé, kteří mají málo peněz, to chápu, jen je potřeba vidět také proč mají málo peněz. Jistě, u některých je to dáno životními okolnostmi, které nemohli zásadně ovlivnit, je to smutné ale je to realita, kterou nikdo z nás nezmění. Na druhou stranu je mnoho lidí, kteří mají málo, ale nejsou ochotní pro to, aby měli víc, udělat ani to nejmenší. Jen si stěžují.
Život není vždycky spravedlivý, ale pořád je potřeba spoléhat na sebe. To že na něco nemám, není důvod k tomu, abych si osoboval právo využívat něco, co využívat nesmím na základě nějakého právního stavu.
Máš-li na pozemek na břehu řeky, kup si ho a neřeš práva využívat pobřežní pozemky. Protože by se ti mohlo stát, že někdo, kdo na to nemá, tvůj pozemek obsadí s odůvodněním, že on na to nemá a co má tedy jako dělat?

Ndrvoštěp - Profil | So 16.12.2017 11:48:03

Teď jsem přijel od kolegy co má pastviny s koňmi pod lesem. Tu ceduli dal kvůli myslivcům. Tak nejenom rybáři jsou nevychovaní ;)))

Njeden3 - Profil | So 16.12.2017 10:58:27

TG007 >>Ahoj Tibore... nevim,jestli nastesti nebo bohuzel-ale v podstate kazdy ma pravo si oplotiot sve soukrome pozemky-umoznit nebo neumoznit jejich pouzivani. Navic kolem toku je pas,ktery nepatri soukromnikum,ale povodi. Tam ti nikdo ke vstupu branit nemuze-ale to neznamena,ze tře musi pustit pres svuj pozemek-ty dohady nejsou jen kvuli rybam,kolik je pripadu,ze nekoho nechteji pustit ani domu k baraku po soukrome ceste!!!!!! Je tu pomerne jednoduche reseni...vzit si lod,nalozit veci na lod a na misto dojet po vode...na to ne potrebujes lod za 20.000,pokud ti nevadi veslovat....pak je ovsem otazka,jestli se ti bude chtit kvuli trem hodinam u vody lod sebou tahat??? A jsme u toho z druhe strany.....na par hodin se to nevyplati,proti 24h zase brojite vy(Tibore uprimne: tebe by rodina pustila na dva tri dny na ryby????) A je to porad zacarovany kruh. Ti co bydli u vody,kde ryba je a mohou si tam dojhit dvakrat denne dojit jen tak prokrmit a treti den prijit na jeden den chytat proste broji proti tem,co tu moznost nemaji a nevyplati se jim jezdit na jeden den 100 a vice km..... Vyjit si vstric je ovsem problem,stejne jako tolerance moznosti druheho.....Sobectvi lidi,kteri si neuvedomuji,ze stejne penize plati ten,kdo kolem sebe zadne reviry nema,jako ten,kdo bydli treba primo u Orliku ci Labe a tak se mu snazi vsemozne branit,aby na ty ryby mohl vyjet.......yJa to zde jiz psal loni,holt bydlim v kotli mezi Jizerkama a Luzickyma horama-reviry katastrofa,co take na horach...Podle toho,co se deje u ruznych reviru,kde se propichuji a vypousti kola prespolnim .....ja bych mel take vypoustet kola lidem ,kteri dojeli 100km na bezky k nam a ja ted nemam kde zaparkovat??????Jen proto,ze mam Jizerky doslova za barakem mi to dava pravo vymyslet nesmysl,ze jako mistni mam treba prednostni pravo na parkovaci misto??? A o tom to cele je........mistni nesnasi prespolni,kteri maji tu smulu,ze proste kloudny revir maji treba 100km daleko,uz jen tim se pro ne konicek stava daleko nakladnejsi a casove narocnejsi,proto musi porizovat stan ci bivak nebo destnik......aby mohlcas,ktery si urval pro ryby stravit na rybach a nee vecnym balenim a vybalovanim cajku.....Ovsem spousta lidi se chova jako hovnival-pres svoji kulicku hnoje nevidi na moznosti ostatnich a jejich daleko slozitejsi moznost,se k vode dostat :-)

Nfheavy - Profil | Pá 15.12.2017 17:54:08

pujctetomartinovi >> nejsme tady ani bukvice a ani zeleni,jestli ses jeden z tech ochranaru tak bys mel bydlet v zemljance nepouzivat elektriku ani plyn a jist jenom co najdes v prirode,takzvany navrat k prapuvodu))
takovych jak ses ty byt vic tak by tady bylo krasne 👌👌✌

NPimbo - Profil | Čt 14.12.2017 21:26:58

Vetsina nadava jak to stoji na svazovkach za hovno, ze se malo zarybnuje, boji se, ze se bude zdrazovat!!! Kdyz chcete bivakovat, tak jezdete na soukrome reviry!!! Nevim, proc by se melo bivakovat nebo stanovat na svazovych vodach!!! Ten bordel co tam pak zustava na to nikdo neni zvefavi. Jo jasny, zase tu bude nekdo psat, ze on si po sobe uklizi. Bohuzel vice rybaru jsou prasata a bordel neuklizi. Okolo Vltavy a Labe uz je to takhle preplneni!!!!!

NRK - Profil | Čt 14.12.2017 18:23:46

fheavy >> víš co si Karle myslím opravdu? Že stejně se do budoucna budou pravidla zpřisnovat všeobecně.
Kamery, osobní vlastnictví, zákazy parkování, flastry za všechno, paušálně. To je prostě budoucnost. Myslel jsem si, že my to už nějak doklepem, ale když nám svíčka bude hořet pomalu, tak to ještě zažijeme.
A ten trend chrápání u vody, kdy si levně chceme užít hvězdičky v noci, dupání ježka a výkřik kvakoše bude jedním z momentů, který nám to pohřbí.
Dřív si šel na ryby a pak domu. Někdy se někdo stulil do klubička pod celtou a ráno celej ztuhlej pokračoval v lovu. Někdo si postavil áčko atd. To bylo úplně v pohodě. Ale pak se to zvrhlo tak, že to začal bejt ,,životní styl" Prostě někdo vypadne na chatu, chalupu a někdo si udělá dovču se vším všudy na rybách. A těch lidí je čím dál víc.
Ale z toho pramení problémy.Vidim to u nás na Labi. To je fakt, jako když přijeli k nám "kačeři", tak říkala babička těm kolotočářům, když zas dorazili do vsi. Ta rybařině je fakt už dneska divná. Připadá mi, že víc záleží na všem okolo, než právě o to, jak se to jmenuje....

Nufo 48 - Profil | So 23.12.2017 23:08:29

fheavy >> doufám že se z toho vyspíš, jestli ne,tak mi tě je líto...hezké Vánoce

Nretrívr - Profil | Pá 22.12.2017 19:12:31

poky82 >> Víš co, kamaráde, je třeba se podívat i někam jinam, je třeba se nepředpos.at, je třeba být objektivní. Je to oblast o oblasti, je to člověk od člověka. Ale pamatuj - všechno zkurví lidi sami, tedy v tomto případě rybáři.Je to ve všem. Víš, je mi 70 roků, doufám, že nejsem blbec ani dement. Tak jen prodávám co jsem nakoupil. Nic víc. nic míň. retrívr

NSallySalic - Profil | Pá 22.12.2017 17:45:02

S tímto můžeš kdekoliv:-)

NDědek - Profil | Čt 21.12.2017 23:04:39

fheavy >> Já chápu, že někdo může mít jiný pohled na věc, ale já tomu říkám zlodějina, i když je ryba chycená legálně. Nikde není napsané, že chycenou rybu nesmíš někomu prodat, když s ní odjedeš od vody, je to na každém, jak s úlovkem naloží. Ale udělat si ze svazové vody dojnou krávu a výhodný kšeft tím, že velké ryby, které jsou zajímavé pro soukromníka, budu cíleně chytat a jemu prodávat, je na blití a takový člověk u mě nemá "kredit".
Když příklad, tak jeden dám... Je to stejné, jak někdo chodí pro sociální dávky, příspěvek na bydlení a dostane pro pěti členou rodinu skoro čtyřicet ticíc od státu a při tom chodí na černo makat třeba na stavbu. Pro mě je to prostě zloděj, co okrádá stát a lidi, stejně jako ten, co chytá velké ryby v revírech svazu a prodává je soukromníkovi, ten zase okrádá svaz a jeho členy.

Nretrívr - Profil | St 20.12.2017 22:27:21

Jsem už starý muž, myslím, že jsem nebyl až tak úplný blbec. Dnes mi však přijde, že rodina , která není " mrtvá " a nemá rodinného právníka musí zahynout. Nebo musí mít ve svém středu blána, který hlídá od auta po důchod všechno. Stát je ten, který tě nejvíc pronásleduje. Já si myslel, že by tě měl chránit. Je to velký omyl.

Ndrvoštěp - Profil | Ne 17.12.2017 17:57:40

fheavy >> Hlavně bylo více srandy ;)

Nfheavy - Profil | Ne 17.12.2017 17:56:46

sven >> hmm,kdyz ti pak vsechno dovoli tak uz te to ani nebavi,ale i dnes ta slavna demokracie ma dve strany mince,byt poctivy a normalne pracovat to zrovna neni u vsech modni trend,v tech dobach musel kazdej byt zamestnanej jestli to bylo dobre nebo spatne to uz hodnotit nechcu,ale poradek byl urcite vetsi .

NGrasel - Profil | Ne 17.12.2017 15:20:58

Vy píšete jako kdyby se vám po těch kurvách bolševickejch stýskalo...

Nsven - Profil | Ne 17.12.2017 14:53:10

kakr >> stan měli jen mastňáci...pořádnej čundrák, měl maximálně celtu ..:-)
Ale jinak souhlas. Jak jsme zelehli někde poblíž "civilizace", už nás hnali svinským krokem..
Že prý: "máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás"..
Kdo se opozdil, dostal tím černým, co píše modře :-)

Nkakr - Profil | Ne 17.12.2017 14:14:32

Je žinantní číst, jak jsou lidská práva majitelů stanů které nazývají bivaky při výkonu rybářského práva omezována.
Dovolím si podotknout, že za bolšána SNB, (dnes PČR) velmi tvrdě proti "divokému táboření" zasahovala. Jezdili jsme na ryby pod stan na Dyji 11 do Valtrovic, ale byli jsme poliši donuceni rozbít tábor na pozemku který tehdy patřil jedné brněnské organizaci. Prostě nás od vody vykázali i s pokutou.
To co je dnes k vidění na Mušově a Mlejnech by se za komančů skutečně stát nemohlo, tehdy si tam nedovolil nikdo ani zajet autem, natož rozbít na 14 dní táborové ležení. Pochopitelně jsme tam byli mnohdy i před noc, ale maximálně pod kusem igelitu, který se ráno sbalil. Tedy jsme vlastně bivakovali........

Njeden3 - Profil | Ne 17.12.2017 9:28:39

hraji >> zrejme si si me celkem nespravne zaradil do kolonky zaryty kaprar...
tak to jsi vedle,vetsina mojich vychazek k vode je s feedrem a palvacakem,podzim i vlacka...
takze se nelituji,nemam duvod,na kapry na svazovky jezdim na soukrome pozemky a nebo na soukromaky,protoze nemam zapotrebi se dohadovat s nejakym zakomlexovanym jedince,jestli nepusobim ekologickou katastrofu svojim bivakem.
Ty jsi plavackar a vim,ze velmi dobry...sam jsi mi zde poskytl par cennych rad ohledne plavane,kterych si vazim.
Ale plavana-a ty uspesny jsi-prece mi nechces rict,ze vsechno co chytnes,beres domu? Jiste to poustis. Tedy stejne jako kaprar popichas rybu jen pro svoji zabavu at uz na vychazce ci zavodech. A protom jediny,do koho se zde navazi,je prave kaprar,ze jen popicha rybu pro svoji zabavu? nebo si to uvedomujes a proto ty toto nerikas a tak se trefujes jen do tech bivaku?
mas pravdu,jsem problematicky jedinec-ne proto,ze se podle tebe lituji-nemam k tomu duvod,ale proto,ze se nebojim kdekoliv ozvat a pranyrovat nesmyslne narizemni,zakony ci vyhlasky. Je pohodlnejsi drzet usta,neozvat se a max si myslet svoje.

Nhraji - Profil | Ne 17.12.2017 9:12:45

jeden3 >> psal jsem ti, aniž jsem rozlišoval, kdo chytá plavanou a kdo kapry. Mimochodem, chytám i feeder, přívlač a mušku, jediné, čemu se již nevěnuji a veškeré vybavení jsem prodal, je chytání kaprů na položenou.
Ale nerozlišuji mezi rybáři podle způsobu lovu, rozlišuji mezi rybáři ty, co dodržují předpisy a ctí práva jiných uživatelů vody a přírody, a ty co nedodržují.
Všechno kritizuješ, ochrana přírody je podvod, naše hory jsou krtince, chráníme zku.venou přírodu.
Asi tak, podle mého názoru jsi poměrně nevyrovnaný človíček, a k smíchu jsi bohužel ty, tou svou snahou dokázat, že všichni si zasedli na kapraře.
Napíšu to ještě jednou. Povolenka k rybolovu nedává nikomu právo využívat pozemky kolem vod k ničemu jinému, než k lovu ryb. Nemáte žádné zaručené právo někde stavět stany. Ano, pokud je pozemek soukromý a dohodnete se s majitelem, nic proti tomu.
Přeji ti do nového roku mnohem větší míru nadhledu a ohleduplnosti a méně sebestředného litování.

Ndrvoštěp - Profil | So 16.12.2017 12:05:03

jeden3 >> U nás byla prázdná ulice a jenom před mýma vratama stálo auto realitky a pinda fotila naproti barák na prodej. Na můj dotaz jestli je to normální mi odpověděla že to bude trvat jenom 20 minut. Slušně jsem ji vysvětlil aby přeparkovala. Tak nejen myslivci a rybáři ale i realitní makléři jsou pičusové :)))

Nhraji - Profil | So 16.12.2017 11:31:43

jeden3 >> promiň, ale když mi vadí hluk od letiště, změním bydliště, když mi vadí hluk u dálnice, změním bydliště. Nikdo nemá přikázané, že tam musí bydlet. To je ale bohužel náš takový český rys, že si myslíme, že musíme umřít na stejném místě, kde jsme se narodili.
Kdybych dnes bydlel tam, kde jsem s narodil, těžko bych mohl dělat to, co dnes dělám, stěhoval jsem se třikrát a plánuji ještě jedno stěhování, až odejdu do penze, abych nemusel bydlet ve městě.
A k problematice pozemků kolem vody. Řeky se posouvají, hlavně tam, kde nejsou zregulovány kamennými břehy a tak často pozemky soukromých osob zasahují dokonce až do toku. Takže tvrzení, že určitý pás kolem toku patří povodí, respektive státu, nemusí být vůbec pravda.
Zakoupením povolenky k rybolovu si kupuješ právo vykonávat rybářské právo. Lov ryb nezahrnuje ani bivakování, ani stanování. V tom je problém, který nevnímáš. Povolenka ti nedává žádné jiné právo, než lovit ryby.

Nfheavy - Profil | So 16.12.2017 8:06:06

TG007 >> tak to je i u nas na morave,ovsem mnozi se zakazy typu jen na povoleni obecniho uradu tzn.99% zvyhodnovani mistnich ,ty kdyz tam jedes 3x do roka tak mas smulu,
a mnohdy prave clenove MO jsou v zastupitelstvu,takze si to svym zpusobem delaji sami pro sebe a klidne se prohaneji auty po louce,coz ja jsem si nedovolil i kdyz tam zakaz nebyl ,jak rikam prijde doba kdy budou sedet u svyho rybniku ktery bude prazdny /vychytany/protoze na to nebudou mit penize,ja budu prvni kdo bude pro vyjmuti ttehle reviru ze svazoveho hospodareni))

NToM1977 - Profil | So 16.12.2017 7:34:28

neprduch >> Ahoj, omlouvám se, že kopíruju tvůj příspěvek, ale přišlo mi, že už tak nějak "zapadl" v textu...

Bivakování na svazovkách
12. 09. 2016

ČRS nestanovil a nestanoví žádný zákaz stanování či kempování na kterémkoliv revíru v rámci ČR, nemá k tomu oprávnění, dokonce ani rybářská stráž není oprávněna kontrolovat stanování, kempování či bivakování, viz také oprávnění rybářské stráže ve smyslu § 16 zák. č. 99/2004 Sb. Nabízí se tedy otázka, proč je u některých revírů v popisech revíru tento zákaz uveden? ČRS tak upozorňuje rybáře na fakt, že v blízkosti daného revíru se již v minulosti vyskytly problémy tohoto druhu a chce určitým způsobem varovat a předejít možným konfliktům.

Pozemky, které se nacházejí v okolí našich revírů a mohou mít nejrůznější majitele. Těmi mohou být osoby fyzické či právnické, soukromé i státní. Stanování sice není obecně a všude zakázáno, ale existují například obecně závazné vyhlášky obcí, které zakazují na určitých pozemcích obce stanování, kempování, bivakování atd. Každý občan ČR má povinnost se s těmito lokálními úpravami seznámit, než se rozhodne např. postavit stan. Ruku na srdce, málo kdo z nás tak učiní – kdo z nás má čas běhat po katastrálních úřadech, zjišťovat si hranice a vlastníky pozemků a případné místní vyhlášky. To nás ale neomlouvá. V případě, že by rybář porušil takové předpisy, vystaví se postihu ze strany orgánů oprávněných tyto skutky kontrolovat a ukládat sankce (Policie ČR, ČIŽP).

Naopak, bude-li rybář důsledný a zajistí-li si souhlas majitele pozemku, případně výjimku od toho, kdo daný zákaz stanovil, může si na příslušném pozemku stanovat.

Každý revír zpravidla leží na desítkách i stovkách pozemků, proto nemůže soupis revírů detailněji rozepisovat, kde je stanování povoleno či zakázáno – v mžiku by nabyl rozměrů starých telefonních seznamů: navíc, ke změnám vlastníků, místních vyhlášek obcí i dalších zákazů dochází i v průběhu roku, takže by takový seznam stejně nebyl aktuální.

Zákon ani vyhláška neznají termín „bivak“, hledáme tedy marně, chceme-li nalézt nějakou přesnou definici. Pro nás, rybáře, myslíme bivakem většinou stan bez podlážky, který můžeme před příslušnými kontrolními orgány označit jako „přístřešek“ sloužící k ochraně lovícího před nepříznivými povětrnostními vlivy po dobu výkonu rybářského práva. Tzv. bivak, neboli přístřešek není většinou nikým zakázán a my tím tak trochu obcházíme zákaz stanování. Nicméně zůstává v platnosti fakt, že v době, kdy je lov ryb zakázán (zpravidla mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno), měli bychom daný „přístřešek“ odstranit, což se, popravdě, málokdy děje. Rovněž, jsme-li o to požádáni majitelem pozemku, měli bychom v této době pozemek opustit, neboť právo na vstup na pobřežní pozemky máme toliko v době, kdy můžeme lovit ryby.

Závěrem, proč je důležité dodržovat určitá pravidla hry – například zákazy bivakování, stanování atd.? V první řadě je to jistě obecná slušnost a snaha o soužití v rámci naší společnosti, ale v neposlední řadě fakt, že ČRS si řadu nádrží pronajímá a v případě, že se namnoží konflikty s rybáři, může dostat ČRS výpověď a o revír prostě přijde. Tak se kvůli zarytosti několika osob, které se kupodivu zpravidla chovají na samé hranici dobrých mravů, může s daným revírem rozloučit řada slušných rybářů – a to je jistě škoda.

Ještě doplnění vyjádření Judr. Alexandra Šími:

Při samotném lovu smíte vstupovat (nikoliv vjíždět) na pobřežní pozemky a užívat je k výkonu rybářského práva, a to i bez souhlasu vlastníka pozemku. Bivakování ale není činnost, která je potřebná k výkonu rybářského práva. Takže můžete mít samozřejmě ochranu před povětrnostními vlivy (deštník, přenosný přístřešek apod.), ale k lovu nepotřebujete bivak, stan, rozdělaný oheň atd. Na pozemcích, které nejsou pobřežními pozemky (tedy třeba na přilehlých loukách apod.) smíte tábořit jedině tehdy, jestliže to nezakazují obecně závazné předpisy, např. zákon o lesích, zákon na ochranu přírody a krajiny, nebo také obecní vyhlášky. Druhou podmínkou je, že s tím souhlasí vlastník pozemku, To samé ovšem platí i pro pobřežní pozemky v době, kdy nelovíte. V tu dobu nejste rybář, tudíž můžete takový pozemek užívat jako kdokoliv jiný, tedy zase se souhlasem vlastníka (a není li to zakázáno speciálními předpisy). Za táboření se obecně považuje postavení stanu, bivaku (je úplně jedno, jakou má podlážku), rozdělávání ohně atd. Zcela přesná definice není.

Jednoduchá rada: Lovíte-li, věnujte se plně lovu. A když prší, tak se přiměřeně chraňte. Nelovíte-li, můžete se na pozemcích chovat jako každý jiný občan, tedy se souhlasem majitele pozemku na něm pobývat, třeba i stanovat, rozdělávat oheň, tábořit, pokud to ovšem navíc nezakazují zákony nebo vyhlášky. Táboření není činností, kterou lze zahrnout pod výkon rybářského práva. Znamená to, že pokud RS zjistí nedovolené táboření, může na to rybáře pouze upozornit a dále upozornit příslušné orgány (např. ochrany přírody, obecní policii apod.). Protože však nejde o rybářský přestupek, nesmí rybáři např. zadržet povolenku.

Ndrvoštěp - Profil | Pá 15.12.2017 22:05:17

kopec321 >> Dnes je ochránce každej kdo má do prdele díru.

Njeden3 - Profil | Pá 15.12.2017 21:52:28

pujctetomartinovi >> ochrance prirody...napis stiznost do Nepalu...tam nad 7000 m nad morem zustavaji nejen stany,dychaci pristroje,zbytky zasob a nezridka i zmrzli lidi ...... tomu teprve rikam znecisteni vzacneho biotopu.....jsem zvedav,jestli prosadis,aby zavreli pro horolezce-myslim tim komercni horolezce-ne ty,co to daji bez dejchaku- treba Everest :-)))) a promin,jedinecnost Himalaje je jina liga vzacne prirody,nez mnohdy zapachajici breh ceskeho rybnika :-))) Jako je extrem delat kolem sebe bordel kdekoliv-nejen na rybach a neuklidit po sobe,druhy extrem je fanaticke zakazovani pobytu v prirode. Oba extremni tabory jsou pro me pomatenci a obe tyto skupiny si mysli,ze je tu priroda jen pro ne.

NPiškothonza - Profil | Pá 15.12.2017 20:20:23

Doprucuju,tenhle bivak,nevadi ani RS a ani policii..ani ten mrdnik okolo...

NGrasel - Profil | Čt 14.12.2017 16:01:49

sven >> ,,A že závidět, že si ho nemůže každý koupit ?
Ještě jsi ani nebyl na světě, když jsem měl svůj stan, srandisto ! :-)"

Ten ale určitě nebyl od FOXe, takže se to nepočítá :))

NRK - Profil | Čt 14.12.2017 10:21:54

retrívr >> Že to máš daleko na ryby, nám může být líto, to je asi tak vše, co s tím jde dělat.
Nevěřím, že by někdo dokázal závidět, že si postavíš bivak. To jsou fakt zcestné představy.
Zbytek viz. článek Neprducha.

A ještě, tady nejde, jestli se Ti něco zdá nesmyslné, nebo ne. Tady jde o to, jak to ve skutečnosti je......
Přespat můžeš v hotelu, motelu, v rybářských chatkách, v místech, kde je kempování dovoleno atd.

Nretrívr - Profil | St 13.12.2017 22:22:41

Vše je o lidech. Já jinou možnost, než někde přespat nemám.Tak to již asi tak třicet let sleduji. Celá věc je velmi úsměvná, tedy , jak z kterého pohledu.Zákaz bivakovat, je zcela nesmyslný, je to jen závist místních, tedy jednoznačně moje zkušenost. Neznám jediný příklad, že by byl po těchto rybářích bordel, či nic jinak zničeného.Pozoroval jsem místní rychlé rybáře, tam byl opravdu ten problém.Jak v mase, tak i v bordelu.Setkal jsem se i s názorem stan, bivak - podlážka. Je až neuvěřitelné, že má přednost příbytek bez podlážky, který umožní okamžité zničení podložky.Já bych snad lidi kteří to vymysleli potrestal. Toť jen můj názor, člověka, který to má na ryby daleko a tak jezdí na víc dní, jiná možnost není.

Ndrvoštěp - Profil | St 13.12.2017 13:47:08

Spazi >> Já bych řekl že trávu více vyšlapeš a polámeš.Když je pod plachtou tak jenom zežloutne ale do pár dnů je OK.

NxDanielS - Profil | St 13.12.2017 12:10:37

tomik1 >> Já v tom žádný Kocourkov nevidím. Jen by to mělo být přesně pojmenováno, měla by být přesná definice táboření. Ale pro člověka, který nehledá, jak to obchcat, je to poměrně jednoduše srozumitelné. Deštník řeší nepřízeň počasí.

NBacha - Profil | Ne 24.12.2017 0:03:54

Dědek >> Děkuji...Letos mi umřel táta. Dožil se požehnaného věku a já se ještě chystám nalovit spoustu ryb, takže na umírání je vždycky času dost:-)

V pondělí jim to natřu na Berounce:-) Jupíííí

NDědek - Profil | So 23.12.2017 23:52:41

fheavy >> Kradlo se vždycky a co nejvíce to šlo. Dnes se krade víc, protože tomu napomohly zákony, které vytvořili ti, co se jim zdálo, že kradou málo :-)))

Nfheavy - Profil | So 23.12.2017 23:51:38

Dědek >> mam stejny nazor.
v jednom ale rozdil byl,nekradlo se v tak velkym jako dnes ))

Ndrvoštěp - Profil | So 23.12.2017 23:14:52

Bacha >> Shodou okolností je tu přes zimu kolega který je na kraji v kontr.výboru a na Lipně má karavan. Když poslouchám jeho historky tak bych mu sebral i očkovací průkaz...

NBacha - Profil | So 23.12.2017 23:10:18

fheavy >> Víš co, to se bavíme jako chlapi, co maj rybařinu v krvi. Včetně lásky k rybám. A ta "láska", to neni nic patetickýho. Prostě správný rybář má rybu rád, i když ji loví. Chovám se k rybě jako k někomu, kdo se nemůže bránit. Zneužít toho je prasárna, a takový člověk je pouhá kreatura a nemá v ČRS co pohledávat.

Ndrvoštěp - Profil | So 23.12.2017 22:59:52

fheavy >> A co kdyby RS chodila s popravčí četou ? Úspora času a papírování ;)))

Ndrvoštěp - Profil | So 23.12.2017 22:53:07

Bacha >> Pokud zde čtu, tak všichni mrkmeni jsou uvědomělí s paspartou červených šípů ;)) Tak kontroly netřeba ;)

N1Mara - Profil | Pá 22.12.2017 23:54:25

Davas89 >> Souhlasím s tebou, tady jsem si dovolil převzít od kolegy Neprducha jeho článek , stojí to za přečtení :-)

Bivakování na svazovkách
12. 09. 2016

ČRS nestanovil a nestanoví žádný zákaz stanování či kempování na kterémkoliv revíru v rámci ČR, nemá k tomu oprávnění, dokonce ani rybářská stráž není oprávněna kontrolovat stanování, kempování či bivakování, viz také oprávnění rybářské stráže ve smyslu § 16 zák. č. 99/2004 Sb. Nabízí se tedy otázka, proč je u některých revírů v popisech revíru tento zákaz uveden? ČRS tak upozorňuje rybáře na fakt, že v blízkosti daného revíru se již v minulosti vyskytly problémy tohoto druhu a chce určitým způsobem varovat a předejít možným konfliktům.

Pozemky, které se nacházejí v okolí našich revírů a mohou mít nejrůznější majitele. Těmi mohou být osoby fyzické či právnické, soukromé i státní. Stanování sice není obecně a všude zakázáno, ale existují například obecně závazné vyhlášky obcí, které zakazují na určitých pozemcích obce stanování, kempování, bivakování atd. Každý občan ČR má povinnost se s těmito lokálními úpravami seznámit, než se rozhodne např. postavit stan. Ruku na srdce, málo kdo z nás tak učiní – kdo z nás má čas běhat po katastrálních úřadech, zjišťovat si hranice a vlastníky pozemků a případné místní vyhlášky. To nás ale neomlouvá. V případě, že by rybář porušil takové předpisy, vystaví se postihu ze strany orgánů oprávněných tyto skutky kontrolovat a ukládat sankce (Policie ČR, ČIŽP).

Naopak, bude-li rybář důsledný a zajistí-li si souhlas majitele pozemku, případně výjimku od toho, kdo daný zákaz stanovil, může si na příslušném pozemku stanovat.

Každý revír zpravidla leží na desítkách i stovkách pozemků, proto nemůže soupis revírů detailněji rozepisovat, kde je stanování povoleno či zakázáno – v mžiku by nabyl rozměrů starých telefonních seznamů: navíc, ke změnám vlastníků, místních vyhlášek obcí i dalších zákazů dochází i v průběhu roku, takže by takový seznam stejně nebyl aktuální.

Zákon ani vyhláška neznají termín „bivak“, hledáme tedy marně, chceme-li nalézt nějakou přesnou definici. Pro nás, rybáře, myslíme bivakem většinou stan bez podlážky, který můžeme před příslušnými kontrolními orgány označit jako „přístřešek“ sloužící k ochraně lovícího před nepříznivými povětrnostními vlivy po dobu výkonu rybářského práva. Tzv. bivak, neboli přístřešek není většinou nikým zakázán a my tím tak trochu obcházíme zákaz stanování. Nicméně zůstává v platnosti fakt, že v době, kdy je lov ryb zakázán (zpravidla mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno), měli bychom daný „přístřešek“ odstranit, což se, popravdě, málokdy děje. Rovněž, jsme-li o to požádáni majitelem pozemku, měli bychom v této době pozemek opustit, neboť právo na vstup na pobřežní pozemky máme toliko v době, kdy můžeme lovit ryby.

Závěrem, proč je důležité dodržovat určitá pravidla hry – například zákazy bivakování, stanování atd.? V první řadě je to jistě obecná slušnost a snaha o soužití v rámci naší společnosti, ale v neposlední řadě fakt, že ČRS si řadu nádrží pronajímá a v případě, že se namnoží konflikty s rybáři, může dostat ČRS výpověď a o revír prostě přijde. Tak se kvůli zarytosti několika osob, které se kupodivu zpravidla chovají na samé hranici dobrých mravů, může s daným revírem rozloučit řada slušných rybářů – a to je jistě škoda.

Ještě doplnění vyjádření Judr. Alexandra Šími:

Při samotném lovu smíte vstupovat (nikoliv vjíždět) na pobřežní pozemky a užívat je k výkonu rybářského práva, a to i bez souhlasu vlastníka pozemku. Bivakování ale není činnost, která je potřebná k výkonu rybářského práva. Takže můžete mít samozřejmě ochranu před povětrnostními vlivy (deštník, přenosný přístřešek apod.), ale k lovu nepotřebujete bivak, stan, rozdělaný oheň atd. Na pozemcích, které nejsou pobřežními pozemky (tedy třeba na přilehlých loukách apod.) smíte tábořit jedině tehdy, jestliže to nezakazují obecně závazné předpisy, např. zákon o lesích, zákon na ochranu přírody a krajiny, nebo také obecní vyhlášky. Druhou podmínkou je, že s tím souhlasí vlastník pozemku, To samé ovšem platí i pro pobřežní pozemky v době, kdy nelovíte. V tu dobu nejste rybář, tudíž můžete takový pozemek užívat jako kdokoliv jiný, tedy zase se souhlasem vlastníka (a není li to zakázáno speciálními předpisy). Za táboření se obecně považuje postavení stanu, bivaku (je úplně jedno, jakou má podlážku), rozdělávání ohně atd. Zcela přesná definice není.

Jednoduchá rada: Lovíte-li, věnujte se plně lovu. A když prší, tak se přiměřeně chraňte. Nelovíte-li, můžete se na pozemcích chovat jako každý jiný občan, tedy se souhlasem majitele pozemku na něm pobývat, třeba i stanovat, rozdělávat oheň, tábořit, pokud to ovšem navíc nezakazují zákony nebo vyhlášky. Táboření není činností, kterou lze zahrnout pod výkon rybářského práva. Znamená to, že pokud RS zjistí nedovolené táboření, může na to rybáře pouze upozornit a dále upozornit příslušné orgány (např. ochrany přírody, obecní policii apod.). Protože však nejde o rybářský přestupek, nesmí rybáři např. zadržet povolenku.

NDavas89 - Profil | Pá 22.12.2017 23:49:18

Čík >> Děkuji za odkaz na pěkný článek. A pro mně je tam i odpověď na mojí otázku v úvodu. Já k vodě určitě na týden jet nechci. Budu si pořizovat jen deštník a tu jednu maximálně dvě noci ve spacáku pod širákem lehko přežiji. A bordel po mně nikdo nenajde.

Npoky82 - Profil | Pá 22.12.2017 16:36:57

xDanielS >> U nás je to asi bohužel jinak. Jo jsou party, co si vemou pytle na odpadky, ale ty pak najdeš viset na stromě. Ale máš pravdu. Slušnej rybář je někde zalezlej týden a kolikrát ani nevíš, že tam někdo je/byl. Ale pak jsou tací, co jdou a vyserou se přímo uprostřed cesty než aby šli někam dál.

NxDanielS - Profil | Pá 22.12.2017 16:32:30

poky82 >> To si nemyslím. Bohužel když 99 bordel neudělá, po tom stým ten bordel dycky vidět bude.

NxDanielS - Profil | Pá 22.12.2017 16:00:01

poky82 >> Mně stany ani bivaky u vody nevadí. Mně vadí odpadky.

Nrici2 - Profil | Čt 21.12.2017 17:25:37

rici2 >> tim pochopitelně nechci říct, že nové věci a trendy jsou k ničemu, jenom prostě všeho moc škodí. Firmy tady chrlí spoustu nových ,,vynálezů,, každou sezónu, ale to neznamená, že všichni zahodí vercajk a jdou pro novej. Jít na ryby je tady o tom tam být, potkat kamarády, dát si pivo, nebo panáka whiskey, užít si den a třeba dostat i nějakej ten záběr, žádnej spěch, žádná těžba.

Npoky82 - Profil | Čt 21.12.2017 12:58:19

rici2 >> Hele, ale to musíš makat s ukrajincema ne, tohle není možné. Tady se nám třepou do hlavy ukstil a podobné kaprařské metody. Když nespím týden u vody,a nechytám nonstop, tak nejsem rybář, protože nic nemužu chytit. Tak je to prý na západe moderní, takové trendy k nám chtějí přitáhnout. A ty mě normálně takhle šokuješ. Já fakt nevím čemu věřit. Jestli kaprařským (j)elitám nebo tobe. To jako několik let už tady jsme udržovaný v takové té nevědomosti jo.
nezbejvá než ti závidět ten stav u vody.

edit. tohle mimo téma nebylo

Nrici2 - Profil | Čt 21.12.2017 11:29:31

Ještě bych snad doplnil to, že jsem tady zatím ještě nikoho neviděl spát u vody, nebo stanovat a chytat, zdejší rybáři nemají v povinné výbavě ani dodávku, světe div se...

Nretrívr - Profil | St 20.12.2017 22:19:58

Podporuji drvoštěp,fheavy. Obecně je to o tom, co tu už bylo, bohužel to nechápe hodně z nás, že se tu masírujeme, dohadujeme, stát pak povoluje svinstva mimo ochranáře, kteří znamenají hrozbu právě jen pro ty " chudé ". Stan, či bivak je opravdu to poslední, co by ohrozilo přírodu.Mne od vody , kde jsem byl pravidelně kontrolován a spíš otravován vyhnali bezdomovci, ktří tam jsou dodnes a to zcela bez problémů. Je to velký hnus.

Nfheavy - Profil | St 20.12.2017 22:07:01

drvoštěp >> nebo si namalujes na bivak pulmesic )))

Ndrvoštěp - Profil | St 20.12.2017 22:03:45

xDanielS >> Prostě a jasně, půjdeš na ryby a nebo kempovat, vemeš cikána jako dozor a kempuješ i na Václaváku ;)))

NxDanielS - Profil | St 20.12.2017 21:40:22

zimbuch >> Hoj, pokud vím, nic takového neexistuje. Mohu se plést, ale kdysi podobný zákon byl, dnes už není. Respektive není takový, který by globálně zakazoval táboření všude.

NxDanielS - Profil | St 20.12.2017 21:07:06

zimbuch >> Jak? Teda nerozumím, proč škoda....

Nfheavy - Profil | Ne 17.12.2017 15:25:51

Grasel >> vojna a pro nektery jedince gumolecba se slzakem by nebyla na skodu,ne vsechno bylo za komaru spatny,nesu a nebyl sem komanc ale neco bylo taky dobry jenze tady to je z extremu do extremu,

NRK - Profil | Ne 17.12.2017 8:32:01

jeden3 >> hrají Ti to napsal srozumitelně a pravdivě.
Ja bych možná převedl do zjednodušené verze.
Když na něco nemám, tak se musím tomuto faktu přizpůsobit.
Když nemám čas z důvodu pracovní vytíženosti, tak je to to samé.
Nebo musím něco změnit.
Tady se to kolikrát řeší tak, že se změnou myslí koupě bivaku s následným kempování kdekoliv, kde se mi hrozně líbí...
Flexibilita po Česku.

NxDanielS - Profil | So 16.12.2017 7:17:49

TG007 >> No vidíš, já bych to naopak podporoval. Jen bych to třeba dal pod správu obce, která by vybírala "rekreační" poplatek. Z toho by zatíženým obcím vznikl kredit na kontrolu pořádku, odvoz nepořádku.

NTG007 - Profil | So 16.12.2017 7:08:16

jeden3 >> Ahoj Láďo, měl jsem oblíbené místo kam jsem chodil chytat ryby od mládí a za poslední dva roky jsem se tam už bohužel nedostal. Je to tím, že majitel pozemku zamezil příjezd k revíru a ani nenechal před zábranou místa na parkování. Tím se revír stal pro mne nechytatelným, protože jsem se dostal do stavu. kdy nejsem schopen donést cca 2km všechny věci potřebné k rybolovu.Bohužel nejsem nejmladší a za chvíli přijde doba, kdy pro mě bude problém i ty 2 km ujít. Proč se tak děje a takových míst je rok od roku více? Jedním z důvodů jsou "rybáři" používající k výkonu rybářského práva stan. Prostě jak místní uvidí někde stan už mají k těmto lidem takovou averzi, že začnou přemýšlet jak se takových lidí zbavit. Nedivím se jim. Bude se to zhoršovat a pro mě to znamená jediné, koníček kterému jsem se věnoval od své první třídy ZŠ budu muset chtě nechtě opustit, různé 24. hodinovky počet stanů jen zvýší a tempo zákazů, omezení se bude nepřímoúměrně zvyšovat. Proto si myslím, že stan na svazové vody nepatří. Pokud chce někdo stanovat a zároveň chytat ryby má mnoho jiných možností.

NGrasel - Profil | So 16.12.2017 2:34:36

Pimbo >> Hmm... Další odborník... Kousek od nás, svazová přehrada, asi 100ha, dva roky zákaz ,,bivakování" údajně kvůli nepořádku. Výsledek - bordel stejnej, možná ještě větší, ale hlavně že jsme udělali něco pro ,,dobrou věc" - zakážeme všechno všem...
To stejný bude na D5, nezmění se lautr nic, ale zákaz už nikdo zpět nevezme..

Nfheavy - Profil | Pá 15.12.2017 19:44:39

drvoštěp >> moji kamaradi ze slovenska by to rekli vystizne-
"kokot dreveny plechom obity"
Edit: doufam tze nedostanu redku((

Nretrívr - Profil | Pá 15.12.2017 18:51:45

pujctetomartinovi >> Ty seš asi dobrej kousek. Předpokládám, že provokuješ. Pokud to myslíš vážně, tak lituju nejen tebe ale hlavně okolí.Větší bláboly jsem tu opravdu nikdy nečetl.Přeji ti , aby si se probral a užíval si rybolov. Ale blábol, že stan do přírody nepatří, pak, že ho máš složit.To bez komentáře. Promiň, nejsem tu známý kritik, ba naopak ale tohle je i na mě moc.Navíc nemám rád bezejmenné.

Npujctetomartinovi - Profil | Pá 15.12.2017 17:43:19

Rybář nepatří do stanu, pokud nejste ty dnešní moderní bukvice co v tom stanu mají i lednici. Stan prostě do přírody nepatří. Pokud potřebuješ tak nutně někde přespat postav stan, ale až se vzbudíš slož ho. Pokud chceš chytat ryby a zároveň u toho chrápat chytej v ZOO, kde si za to zaplatíš.

NFishky - Profil | Pá 15.12.2017 15:09:25

jeden3 >> to máš pravdu, bohužel každá mince má dvě strany a i u této tomu tak je. Bivak samotný je v pohodě, je to mnohem šetrnější i komfortnější způsob přespání v přírodě. Jenže bivak je symbolem moderního kapraře a proto už z principu jiní rybáři zbystří. Mnoho lidí u nás má pod slovem bivakování spíše levnou rodinnou dovolenou u vody, kde se děcka vyblbnou, dospělí zachlastají, něco se ugriluje, pochytá a spokojeně se valí domů. Taková kempovačka má své výhody, přijede se autem až k vodě i přes zákaz, udělá se ohýnek i tam kde se nesmí, nafoukne se člun a zavezou se pruty ikdyž se to nesmí, chytá se i v noci, odpad se nemusí sbírat, nechá se na místě, prostě pohodička. Předpisy nikdo neřeší, s heslem kdo pouští ten může se vesele jede dál. Jenže ona je to pohodička jen pro ty co bivakují, pro všechny kolem již nikoliv. Takový pure kaprař totiž opravdu jen málo kdy chytá podle předpisů a proto je trnem v oku všem jiným rybářům. No a ve finále je opravdovou třešničkou na dortu, když takový kaprař pak chytí trofejní rybu a prodá ji na soukromák - takže vlastně ani nepouští. No a pak je zaslouženě trnem v oku všem rybářům a nemůže se divit, že ostatní jakmile vidí bivak, tak se jim asociuje porušování předpisů, nepořádek, rabování, prostě pytlák jak vyšitý. Taková černá ovce, co se tváří strašně důležitě. Ono v přírodě se dá spát stále stejně, jako kdysi jak říkáš "nadivoko", jenže lidé jsou stále pohodlnější a bez polstrovaného lehátka, zatepleného spacáku, třívrstvého oblečení, dvouvrstvého bivaku nejlépe s vyhříváním už raději ven ani raději nechodí...

Nretrívr - Profil | Čt 14.12.2017 18:37:27

RK >> Mezi obsazeným flekem s bivakem a bez bivaku není rozdíl. Pokud jsem ale chytal třeba na Rozkoši, tak jízda v noci, problém s parkováním, ne u vody, propíchané gumy.bez bivaku, tedy na den . Mám to asi 120 km.A takových míst znám.To není o bivaku, to je " konkurenci " hloupých lidí a víš co jich je ? A už vůbec přece by neměl být problém, že jsem 4 dny na místě, kam se nedostane kolega, který tam je stokrát za rok. Je to těžké. Chci se někam podívat, chci něco poznat, tady nejde o maso. Jsem ten, který chce rybu cíleně, tedy jdu na určitou rybu, ano můžu i měnit ale cílená ryba znamená, že o ní něco víš, víš o vodě. Nevím , jak to napsat. Svých 5 kaprů si chytím, kdy chci a jak je zároveň s dětmi připravím, tak aby se podílely. Mám tři vnoučata a to zcela nadprůměrně zapálených a jeden abnormálně talentovaný. Tak asi tak.

NRK - Profil | Čt 14.12.2017 12:35:52

jeden3 >> nemáš pravdu, alespoň u mne. Věř, že málokdo by dokázal závidět podělanej bivak. To je dostupná věc. Hledej za tím fakt něco jiného. Chce jenom trochu chtít. Ale když na to přídeš, tak se ti to nebude líbit. Proto se podvědomě moc nesnažíš-:)

NRK - Profil | Čt 14.12.2017 12:32:11

Pvl >> Já už to tady psal. Dřív jsme večer postavili rychlej stan, ráno na budíka vstali, stan složili a chytali dál. Aby ráno domorodci nebyli nasraný, co hezkýho tam přes noc vyrostlo. Někdy se přespalo v autě. No a dneska máme vytypovaný levný ubytka cca do 200,-Kč/den/osoba. Takže dáme litránek, celech pět dní jsme u vody. A i když pro nestranýho pozorovatele děláme hovno a sedíme v křesle, tak večer pak meleme z posledního a jsme rádi za dobrou postel. Asi je to kyslíkem, větrem, sluníčkem, věkem, co já vím......
Ale fakt by mne ani ve snu nenapadlo postavit si něco stacionárního. Je to u vody rušivej element a kdo na to má koukat. Sere to plno lidí, rybářů a já nechci bejt ten, kdo někoho u vody nasrává...

Njeden3 - Profil | Čt 14.12.2017 12:22:16

RK >> nezavidi,ze si postavi bivak
zavidi,uz jen to,ze obetopval penize a muze si ho koupit....jak zde tvuj spoluprikyvovac sam poznamenal-to by musel byt pod mostem....
A presne o tom to panove je....na co nemam,na co nestacim,co neumim,na co nemam penize-tak to pekne zakazat vsem. A jeste tu na mrku moralizovata blbe rejt... Zajimalo by me,kolik z tech,co nadavaji treba na boilii,vypije za rok piv ci korky???? Jasne,pak mu uz nezbyva tolik penez na jine konicky nez je chlast. Uvedomte si,ze se tu hadame jako magori.....proc se treba vlackari a muskari tak radi vyjadrujike kaprarine??? Vetsinou stejne chytaji i na jinem reviru. Ale je to o tom,ze hdone lidi je takovych,ze se primo opajeji tim,kdyz muzou do nekoho ryt a alespon virtualne maji pocit,ze mohou neco zakazovat c nekoho omezovat. Je mi vas opravdu celkem lito

NFtmči - Profil | St 13.12.2017 14:19:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dle usnesení MŽP z roku 2010 se pojmem bivakování rozumí spaní pod širákem (bez jakéhokoliv přístřešku). Bivakování je pak dovoleno všude (neřeším teď soukromé pozemky) s výjimkou míst, kde je zakázáno výslovně bivakování či nocování - např.: NP České Švýcarsko. Pokud mám přístřešek, jedná se o stanování - táboření. Podlážky/nepodlážky fakt nikdo neřeší.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/outdoor-sirak-povo​len-06v-/p_spolecnost.aspx?c=A110817_224508_p_spole​cnost_wag

NxDanielS - Profil | St 13.12.2017 9:34:39

Herryman >> To je taky trošku protimluv. Když bys mohl tábořit všude, proč by tě někdo udával?

Tábořit můžeš všude na soukromých pozemcích, pokud máš svolení majitele. Na statních/obecních, pokud to není nějaký druh chráněného území, nebo pokud to není ošetřeno místní vyhláškou jinak.

NHerryman - Profil | St 13.12.2017 9:28:38

já to zase chápu tak, že bivakovat můžeš všude kde ti to nezakazuje vlastník daného pozemku. RS ti nemůže říct nic, pouze tě může vykázat PČR pokud tam děláš bordel nebo tě někdo udá...

Nchřenovák - Profil | Út 12.12.2017 20:11:32

Přečti si popis revíru co můžeš si dovolit u vody😂