Sestavení vlastní boilies směsi

Dobrý den, rád bych vás požádal o názory na mou první jednoduchou sladkou boilies směs. Chci se u ní zaměřit hlavně na objemovou část, tedy konzistenci a finální práci s těstem. Tekuté složky a aroma jsou již vcelku, řekl bych, otázkou osobních preferencí. Boilies by měl splňovat kritéria tvrdého avšak ne zcela uzavřeného charakteru. Použití v teplé letní vodě a mírnem proudící. Očekávaná aktivita bílé ryby.

Směs:

Ptačí zoby s vejci 3,5kg
Kokosová moučka 2kg
Sojová mouka 1kg
Semolinová mouka 0,5kg
Gluten 0,5kg
Pšeničné klíčky 0,5kg
Kukuřičná mouka 1kg
Pivovarské kvasnice 0,5kg
Syrovátka sladká 0,5kg


Aroma kokos 40g
Aroma jahoda 25g
Albumin 250g

Kyselina máselná 10ml
Amk 500ml
Melasa - dle potřeby
Tekutá játra - 1l

Předem mnohokrát děkuji za Vaší pomoc a názory.
Autor diskuse: zabiprinc - Profil , 11.7.2015 kaprařina - nástrahy, návnady

Fishky - Profil | Út 8.12.2015 10:27:23

Vavry >> Málo kdo si to uvědomuje, no na krmnou kouli jsou paradoxně mnohem vyšší nároky, než na kuličku pod náčkem. Bohužel rybáři často skočí na špek prodejcům a pak to u vody i tak vypadá ;-) Krmná koule musí kaprovi i chutnat - což se chytací koule týkat nemusí, ta musí jen pěkně vonět a zaujmout. Psal o tom už v minulém století Tim Paisley - že to je riziko u rychlých chytacích koulí, kterými je kontraproduktivní krmit, protože kapra lákají na úkor chuti. Kapr vyzkouší a další již nechce = čím víc zakrmíš, tím víc ryb si odradíš... Krmení i levné se dá sestavit v naprosto bezvadné kvalitě a atraktivitě - ale cena není podmínkou kvality, kvalitu určuje složení.

při krmných koulích se často chybně vychází z předpokladu, že "zakrmím levným nekvalitním boilies" a jak bude ryba na místě, tak stačí nahodit "jednu kvalitní" kuličku na háček a ryby bude přesně ta jedna nejlepší kulička lákat uplně nejvíc... No a to není tak uplně pravda, protože ono to nekvalitní boilies nemusí žádné ryby přilákat, nebo jich přiláká mnohem méně, než jedna kvalitní kulička + PVA na dobrém místě. Ono občas "méně" krmení a s rozumem znamená více, než hromada krmných koulí...

latned - Profil | Út 2.2.2016 11:59:04

roxtidy >> Pečeň : jsou slovensky játra ty blbe!!!

kobr.d - Profil | Po 7.12.2015 22:03:11

Kocháč - Profil | St 15.7.2015 11:19:22

Jak už psalo pár bardů, dělá se z toho zbytečná věda. člověk se přes ty "nesmyslný" recepty musí propracovat k samotné podstatě. Pokud kapr žere, tak si dá i obyčejné koule v hodnotě pár desetikorun. Je tak nějak zažito, že se koule dělí na sladké a smrady, při tom je to nesmysl. Koule se jmenuje jahoda a tím pádem se řadí do sladkých, to je blbost. Ochutnali jste někdy koule s esencí jahoda? Možná to po jahodě voní, ale to je tak všechno. Stejně tak s koulí co obsahuje esenci třeba oliheň. :o)

Osobně si myslím, že recept může být velice jednoduchý a vůbec nemusí obsahovat nějaké složitosti. Uvedu příklad koule, už nevím přesné složení a pro spoustu starých pardů to bude pořád složitost ovlivněná masírkou, ale tohle mi prostě fungovalo a může to být vodítkem pro spoustu těch domatených reklamou.

Lososová moučka 300g
Ptačí zob - extrudované zrní - 250g
syrovátka - 100g
pšeníčné klíčky 80g
robin red - 50g
pivovarské kvasnice - 50g
albumin - 70g
rybí protein - 50g
sůl - 50g

8ks vajíček
pár kapek sladidla NHDC
25ml lososového oleje
2kapky EO asafoetidy

Klidně bych vypustil Robin red a rybí protein a nahradil těch 100g lososovkou
Jediná extra složka je ta asa, ale i tu bych s klidem vypustil. Podstatou je koule, co bude držet a vydrží atak menších ryb a proud, to zajistí klíčky, vajíčka a albumin. Podle mě je nejdůležitější u tohoto receptu ta sůl se sladidlem a trocha té rybí moučky.

A šlo by to jistě ještě levněji s přidáním krupice, která receptu vůbec neublíží, právě naopak.

Jiří Šindelář - Profil | Po 7.12.2015 23:25:14

Meša >> Vezmi sójovou mouku, pšeničný klíčky, krupici, syrovátku, rybí moučku všechno ve stejnym poměru, rozklepni jedno vejce přidej mix, uválej kuličky- jde to ok/ nejde to přidej klíčky, uvař, nech 3 dny schnout - rozpraskalo to? ne - ok/ ano - přidej do mixu klíčky a jeď ve stejnym postupu do doby než to půjde dobře válet, a při sušení to nebude praskat. Když se ti to u vody bude zdát moc utažený, tak zkus ubrat klíčky nebo přidat vaječnej ptačí zob. Opět to vylaď tak aby to nebylo úplně ubitý, ale zas aby to vydrželo před cejnama. To je vše, pak můžeš přidávat další suroviny, vymýšlet echt receptůry. Zjistíš, že atraktivitu dělá hlavně to jak se ta koule ve vodě omílá, stačí nějaká základní chuť a ryby nepoznaj jestli v tom je drahá nebo levná surovina, je dobrý vařit v hodně osolený vodě, pak se ty koule nekazej. Je to tady už milionkrát, ale lidi radši věří tomu, že atraktivitu dělaj enzymaticky upravené moučky, extrakty, atraktory, stimulátory, ale není to tak, je to placebo. Stimulátor je sůl, atraktor je rybí moučka to stačí i na největšího a nejvychcanějšího kapra. Do vajec můžeš dávat třeba tekutý játra, to je taková klasika.

Bomber76 - Profil | St 22.7.2015 14:28:41

Rybář, který koupí kilo soli za dvě stovky, by si měl sbalit kartáček na zuby, pyžamo a nastoupit ústavní léčbu. Věřím, že ho za tři měsíce vyléčí.

RK - Profil | St 22.7.2015 13:04:40

Petras >> Koníčku ovšem nemusíš dogmaticky rvát peníze jako šílenec.
Proti boiliesu nic nemám, jenom jsem poukázal na podobnost masáže s jiným odvětvím a s tím související bezduché skákání na špek od rybářů. S tím jde ruku v ruce předávání masáže i s vlastní ,,zkušeností" dál mezi sebou, čímž se masáž stává ještě uvěřitelnější a propracovanější, než od samotných obchodníků a výrobců. V důsledku to znamená, že ještě víc věříte nesmyslům a hlásáte ,,boží pravdu dál" , čímž si vytahujete peníze z vlastní kapsy a nalákáváte nové ovečky do stáda a děláte práci za původního maséra. A ještě vám to dělá dobře.
Jestliže má někdo nějaké pochybnosti, tak jste naštvaní a najednou se vynoří ,,solné diskuze, kapří zdravotní stav a inteligence, jeho trávení a důležitá spokojenost po dobré a lehce stravitelné baště , PH okolo koule a osmotický tlak." A uznej, že tak se chová alkoholik, nebo jinej závislej, když ho chceš přesvědčit o pravdivé skutečnosti. Tak zkrátka mlží:-)

Možná, až se jednou ohlédneš, tak si řekneš, že těch peněz bylo opravdu zbytečně až moc. A nakonec věřím, že s věkem se priority mění a i smysl rybařiny pomalu a jistě směřuje tím správným směrem. To znamená od překonávání rekordů do nějaké odpočinkové relaxační roviny, kde adrenalin nemusí být nedostatkové zboží, ale není podmínkou. Ale to chce čas a projít se oklikou.
A uznávám, že to může být zábavné...............ať se daří

RK - Profil | Út 21.7.2015 18:01:36

Pvl >> Jde o to, že i když se to bude vědět, tak výroba pojede dál. Debaty taky a zaručené recepty též. To není nic špatného, je to zábava a každého věc i peněženka.
Ale možná by tam měl být nadhled, minimálně, aby noví mladí rybáři věděli, že je to spíš taková taškařice pro pobavení. Protože mám podezření, že to někdo může brát jako věc nezbytnou.
Prostě aby se vědělo, že je to jako s krémem proti vráskám. Ta ženská ví podvědomě , že je to na hovno a stojí to neadekvátní ranec, ale kámoška si to párkrát napajcovala na obličej a zbalila souseda Káju. No a bohužel, přání je otcem myšlenky, takže už není cesty zpět. A potom ten psychologickej moment, kdy po aplikaci toho sráče má dobrej pocit, že vypadá mladší a život jí baví. A už by sypala z rukávu ,,důkazy", které jednoznačně mluví ve prospěch Kyseliny hyaluronové, retinol, Q10. kosmetice proti stárnutí a vráskám. Úplně z toho čiší ten podvod a kšeft:-) A teď si to převeď do řeči výrobců boilies a polotovarů k výrobě a různých esencí, olejů,dipů a surovin na podporu chuti a trávení. Mám dojem, že ty pacholci byli na školení ve Vichy-beauty girls:-)

milošs - Profil | Pá 17.7.2015 16:03:31

Někdy funguje překvapivá a "bláznivá" směs tak, že člověk kroutí hlavou jako sova. Člověčí chutě a stravovací zvyklosti nelze přenášet do kaprařiny, kapr to má naštelované jinak. Takže vesele zkoušet neotřelé kombinace. Stálice jsou pro mě játra a česnek, to mám všade.

Martian - Profil | St 15.7.2015 10:50:20

Smrtak >> kamos si stavi koule a cpe tam paty pres devaty, podle nekterych "nesmyslne kombinace" a jezdi mu to neskutecne, ma na to nachytany krasny ryby... to mozna bude tim ze se furt nesnazi škatulkovat "smrady", "sladky" apod.... vubec bych se toho nebal...

ale spis bych to prvne udelal, vyzkousel jestli to jezdi a psal na mrk :-)) protoze si myslim ze nekteri te od toho dokazou odradit driv nez to vubec vyzkousis...

Klose - Profil | Čt 2.1.2020 16:38:21

tvistr >> za ty čtyři roky už jsem na to příšel :-) :-)

Klose - Profil | St 9.11.2016 19:08:51

chalmi >> Dipovat vyloženě nee, ale kapičku před náhozem jsem dával. Většinou na halibutku a musím říct, že mi to docela šlapalo. Já tomu teda věřím a doporučuju. Každopádně za vyzkoušení nic nedáš :-)

Kocháč - Profil | St 10.2.2016 10:54:14

Klose >> Snížit podíl klíčků 10% bohatě stačí.

Michal Kučera - Profil | Út 9.2.2016 23:02:49

DaveX >> sestavil si slušné krmné boilie, které, když budeš mít kvalitní suroviny, bude bez problémů fungovat od pozdního jara do podzimu...jen ten gluten je tam zbytečný, akorát ti to bude lepit, dej místo něj syrovátku nebo podobný produkt...5% soli je taky úlet, kdyby sis to dal sám do jídla, tak tě za pět minut vezou...1-2% je ok...dej místo toho játra nebo krill, případně RR nebo koření

FRANK71 - Profil | Út 9.2.2016 22:56:38

Kaprovi jako tomuto psovi je u zadku, že to není výživný. Hlavně, že mu to chutná.:-o))
http://www.svetkuriozit.sk/wp-content/uploads/2015/​05/tlusty-pes-americky-5-605x400.jpg

roxtidy - Profil | Út 2.2.2016 11:28:46

teo2000 >> proc by to mel byt brutalni cin??? neprehanej. Me treba prijde brutalni se matlat s vlockami, nejakym pecenym masem a nevim cim vsim jeste...prijde mi to jako kdyz delal Werich s Burianem livance :-))))

Přemas - Profil | St 13.1.2016 7:06:21

Fishky >> Vždycky krmím tím na co chytám. Jen si vždy musím zvolit správné množství zakrmování. Takže i nástraha pod háčkem musí rybě chutnat. Rozdíly co se dá pod háček jsou znatelné, a u vody není čas na hrdinství, takže ještě navrch spíše oproti zakrmeným kulím nástrahu zatraktivním. Souhlas, že někdy postačí bez krmení "jedna kvalitní kulička + PVA na dobrém místě" :o)

Slavíček - Profil | Út 8.12.2015 15:58:54

Fishky >> Vidím to stejně chytit ryba se dá na kuličku korku namočenou v esenci ale krmit tím je nesmysl . A tady je běžný krmit navoněnýma pilinami a dát jednu lepší kuličku pod háček .

tvistr - Profil | Út 8.12.2015 6:49:02

Jiří Šindelář >> Ahoj , to co jsi napsal o pár řádků níže je pravda jen zčásti. Lidé věří vesměs tomu co jim namelduje do hlavy reklama . Jde o to , že výrobci koulí naperou do koulí ledasco ohodnotí to čtyřista padesáti korunami za kilo (mnohdy i více) a samozřejmě to zdůvodňují používáním amino komplexů , různých tekutých potrav, extraktů ... což si myslím , že je to placebo o kterém mluvíš .. Tyto komponenty jsou neuvěřitelně drahé v ČR naopak v Německu za padesát procent ceny.. )))) Když jsi narazil na tu rybí moučku , tak si kup enzymaticky upravenou moučku například od CCMoore , která je umletá na totální pudr a moučku z Hulína v který najdeš vše možný a nemožný a udělej stejný těsto z jedné a druhé moučky při stejném dávkování ..))) a uvidíš hned kde je kvalita suroviny. Ono důležité je používat kvalitní suroviny a zapomenout na předražený komponenty , které nemají zásadní význam.

TWIN 69 - Profil | St 22.7.2015 14:38:41

Bomber76 >> Vyléčit se to dá za hodinu,dvě rány děličkou do hlavy a vykloktat litr nasyceného roztoku soli + klystýr v akci 1+1 ZDARMA :-)))

smike - Profil | St 22.7.2015 13:10:49

Bomber76 >> no twl, to si strejda kevin dela prdel, ne:-/ ovce, co tohle koupi, bych dal vyfoceny do kaprolov casaku:-) to uz muze prodavat litr vody z cassu ve flasce nash za 300 woci:-)))

vk - Profil | Út 21.7.2015 22:27:15

Zbytečně moc to řešíte. Nejlepší je vyrábět z toho co je vyzkoušený. Musí to splňovat několik požadavků:
1. Musí se na to chytat ryby
2. Musí se s tím dobře pracovat (rolování, kobrování...)
3. Musí to být ekonomicky únosné!!!
Nejlepší je domluvit se vždy s pár kamarády, vzít dohromady větší množství a domluvit se s prodejcem na dobré ceně...
Já mám vyzkoušené tohle a 100% spokojenost! http://progressive-baiting.cz/cs/90-rybi-smesi

Jinak k té tolik diskutované soli: sůl má k použití několik důvodů: jedním z nich je konzervace a další je třeba změna Ph v okolí nástrahy. I když někdo používá 10% (osobně tolik nepoužívám), tak to nemůže být na škodu! 95% ryb se nežere pouze boilies, tak jim to rozhodně nemůže ublížit! Já si dám také občas dost slané jídlo, občas zase dost pálivé atd... a nikdy mi to neublížilo.

RK - Profil | Út 21.7.2015 10:37:35

Petras >> přesně tak taky se vracím ke starším jednoduším receptům a není to vůbec špatny

Takže ty složité receptury byly k hovnu? Si vem, co jsi se nazkoušel a vrazil do toho peněz, aby jsi zjistil, že jednoduché není vůbec špatné. Je to jako móda,,a zase se vracej kalhoty do zvonu" :-)
Mne by jenom zajímalo, proč se pořád vymýšlí nové a nové příchutě. Má to smysl, když se nakonec zase opouštějí, předělávají, aby se nakonec vrátilo ke kořenům? Já vim, že se to blbě poslouchá, ale ten byznys z toho prostě čiší na sto honů, ať si kupuješ, nebo to jedeš doma přes polotovary. Tady se neshodnete skoro na ničem, ale každýmu to super jezdí.
No a na dovršení ještě debaty o zdravotních problémech kapra mající přímou souvislost s konzumací koulí, kdy soudruh udělá při výrobě chybu. Na mne to působí, jako hitparáda zábavy té nejnižší možné úrovně.A za dalších 20let se budou psát úplně stejné canci o ničem a vsadil bych se, že se leckdo vrátí od kořenů zase k něčemu třeba kořeněnému. A kolovrátek se bude točit dál a dál a pořát na jedno brďo do zblbnutí. A když někdo chytí kapra, tak je to díky dokonalému vyvážení směsy-tajná receptura samozřejmě-je to prostě k smíchu, to mi nikdo nevysvětlí. Co ale chápu, že je to zábava a ten faktor placeboefektu fachčí jako hrom. A kdyby se k tomu takto přistupovalo a prezentovalo, tak to potom je jiná. Ale dogmatická tvrzení o míchání a přesných poměrech toho a toho je legrační.Je přitom zajímavé, že taková kupříkladu rousnice nepotřebuje ovonět vanilkou, nebo pikantní švestkou s chilli. No a to je vše. Už se moc těším na erudované odpovědi............:-)

Radek Fox - Profil | Ne 19.7.2015 10:06:00

Pvl >> Čau Pavle, já ti to tedy povím. Teď už jsou čertí mláďata kousek od nás, a to v Řecku, Itálii, Rakousku a dokonce i v Německu. PS: Teď ti nevím, jakého smajlíka tam nasolit, když je zde řeč o té soli?

Radek Fox - Profil | So 18.7.2015 23:53:52

Smrtak >> Jedině v potravinářské kvalitě a od přebalovačů, bo by jinak kaprům nechutnaly :-))

alda2211 - Profil | So 18.7.2015 18:47:45

PYTLAKS >> a ze skorapky si udelam tuplak :-)))))))))

Pvl - Profil | So 18.7.2015 10:57:53

Nějakej hic :o§)

Kocháč - Profil | So 18.7.2015 8:07:24

Michal Kučera >> Ano koštoval a od různých odborníků už jsem toho četl hodně :o) Jestli ona ta sůl nebude menší svinstvo než ty konzervanty co dáváte do boilísů :o))

PYTLAKS - Profil | Pá 17.7.2015 20:29:55

Malda512 >> blbost,míchá se krab+ švestka nebo oliheň+švestka a je to ok,nebo smetanový česnek,víc psát nebudu,ale jedna z prvotních směsí byla rybina s aromatem jahoda a jezdilo to všude možně,navíc se to solilo a ne sladilo

Pvl - Profil | St 15.7.2015 17:07:29

Malda512 >> Ona kolikrát (z našehopohledu) i ta největší "šílenost" může fungovat - já bych to takhle nebral . Klidně bych něco takového zkusil , ale jen v omezeném množství .EDIT : když jsi zmínil o tom guláši .. Ta koule zase leží ve vodě něčeho se uvolní víc, něčeho méně .. To se u guláše nestane :o§))

Smrtak - Profil | St 15.7.2015 9:05:53

Malda512 >> "Bud si udělej masovku a nebo sladák. Ale míchat to všechno do hromady je nesmysl. " Prečo? Okrem ľudského pocitu, že to k sebe nejde?
(Pokiaľ by si mal tendencie nadávať a pisať nejaké xokotiny, tak sa prosim zdrz, pýtam sa uplne normalne.)

Malda512 - Profil | Út 14.7.2015 10:27:14

zabiprinc >> jenom nechápu jaký učínek to boilí ma mít ? Kokos.. Jahoda. Játra. Melasa...... Vím, že kapr je prase s spase všechno ale tohle je hodně divoká kombinace . Ono míchat jahodu..kokos.. melasu s játrama ? ty játra tam nemají žádné opodstatnění. Bud si udělej masovku a nebo sladák. Ale míchat to všechno do hromady je nesmysl.

..........................
Játra vyhod. ( místo jahody bych dal spíš perník ) zbytek Ok

Koubas - Profil | So 11.7.2015 23:12:11

zabiprinc >> ahoj, o extrudaci jsi nic nepsal jina kapitola, i když kličky jsou dostatečný pojivo. kuku krupice je hodne nenasytná ( hodne vypije) kilo kličku na deset je skoro nic . ber to tak že kliček děla smes pojivou i relativne dobře se rolující a navíc kaprovi chutná... navic jak jsem psal pokud přidáš tu squid liver mouku tak ziskáš další pojivost... a kulička bude krasně fungovat... v ohledu na recept jaký si psal sama složka jemné zrnitosti potřebuješ i něco hrubšího... ovšem nevím z čeho vařiš jestli potřebuješ vyplýtvat zbytky doma nebo stavíš od základu novou a budeš kupovat vše nove.. pokud chceš se zbavit zbytku chapu ..