Partikl - potřeba vaření

Chci se zeptat - odjíždím na 6 dní na můj oblíbený revír a chci se věnovat lovu kapra na plavanou. Mám ale obavy, že by mi předem uvařený, nebo jinak tepelně upravený partikl nevydržel po celou dobu. Na místě jej uvařit nemůžu - není na čem. Prosím poraďte mi jak jinak partikl -(řepka, pšenice, konopné semínko, kukuřice) upravit, aby vydrželo, nebo jak jej jednoduše připravit na místě?
Autor diskuse: čaman - Profil , 10.8.2011 plavaná - nástrahy, návnady
6 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NDr-Voštěp - Profil | Po 13.2.2017 20:52:25

Ahoj rybáři. Taky se podělím o zkušenosti s kuku. Ze začátku sem dával při kvašení kefír a rozmixované merunky z konzervy z obchodu. Pak sem se na to vyprd.Do 50l barelu nasypu kuku a zaliju to vodou nic víc nic mín. Zakládám to asi v půli března a mám to v garáži, když pere zoncna tak je ve vnitř již v tuto dobu hic. Nad kuku udržuju asi 10cm vody. Sem tam seberu šlem a promícháním odstranuju špatný zrna. Za měsíc je to hotový, krásně vykvašený a smradlavý lepidlo na kapry a amury. Pak teprve to vařím. Ten puch je šílenej ale já už si zvykl. Manželka když to prvně natáhla do frnáka tak řekla že je to jak dyby se někdo vyblil. Ale ryby po tom do jak blbý a to je důležitější než sebe horší smrad. Z ruk to nejde umýt a garáž vyčichá až do zimy. Manželčin stréc když sem mu to nabízel na háček tak si vode mně vodsedl a řekl že se z toho ty ryby musijo posrat a nechtěl to ani vidět na tož vzít do ruk. Pak ale zjistil že to fahčí a dal si říct. Když jedem na dovolenou s rybařinou dohromady tak se dycky ptá dopředu jestli toho smradu budu mít dost Kapři to milujo a to je pak bezva chytačka i bez pelet a bůhví jakejch drahejch sraček.

NxDanielS - Profil | Ne 22.1.2017 17:17:34

nekut >> Právě, když do toho nic nedáš, může ty chytnout kde co. Prostě to chytne špatný kvasinky. Navíc, když to nepřevaříš. V kuku se drží tuna plísní. Vařením uvolníš škroby, otevřou se zrna a lépe to prokvasí. Kefír tam dodá ty správné "Lactobacillus casei Imunitass" :-D

Ndrvoštěp - Profil | Ne 22.1.2017 15:11:59

Vikasgard >> Mám kuku,řepku a pšenici v jednom barelu a vše OK

Ntuzemak - Profil | St 15.2.2017 11:37:08

Vikasgard >> někdo tu psal,že musiš do toho chytat pomalu sterilni naběračkou a jiny nesmysly,mám to ve drevárce na zahradě,podle potřeby naberu malym kyblikem,ktery roba používá na zahrádku,takže sterilní nádobu neřešim,jen je potreba řešit to,aby tam bylo dost vody,a partikl byl pod vodou,bečku mám zavrenou,ale ne na doraz..

NTomáš7 - Profil | Út 14.2.2017 11:52:30

Cajzik >> hele uvařím kukuřici. Do toho hrnce s horkou vodou a kukuřicí nahážu namočenou řepku a pšenici a přiliji melasu. Vše zamíchám a nechám přiklopené. Ta řepka a pšenice vytáhne tu horkou vodu a nabobtná pořádně a vše to díky té melase pak hodně voní a myslím si, že se to dostane i dovnitř. Ve vodě se to tak z partiklu uvolňuje déle.

Když jsem tu melasu dával do studeného partiklu, tak se to ve vodě po naházení opláchlo a zůstal z toho jen obyčejný partikl.

NTomáš7 - Profil | Út 14.2.2017 9:09:30

Cajzik >> Tím nic nezkazíš. Já když jsem chtěl přidat aroma, tak jsem to na chvíli znovu povařil a pak přidal třeba melasu. Horká kukuřice to lépe natáhla do sebe. Další otázka je, kolik to aroma stojí. Já se snažím držet rozpočet na uzdě. Vnadím kuku, řepka, pšenice v různém poměru dle roční doby, s tím, že to nakupuji ve výkupu u zemědělců. Moje zkušenost je taková, že samotná kuku a řepka je pro ryby natolik atraktivní, že pokud prostě mají náladu žrát, tak do toho okamžitě najedou a luxujou. A když neberou, tak mi nepomohl ani kefír, ani melasa, ani vanilka.

NRockwell - Profil | Po 13.2.2017 21:09:27

Dr-Voštěp >> Jo je pravda...já jsem tento postup taky jednou zkusil, můj první pokus s kvašením. Někde jsem četl, že se ta kuku nemusí vařit, že celá změkne při kvašení...máčel jsem to dva měsíce a vůbec nic, pořád tvrdá, tak jsem to pak hodil do hrnce a začal vařit....oči mě štípaly ještě týden a smrad po celé dědině

NVikasgard - Profil | Ne 12.2.2017 9:21:11

Dědek - Vypozorované to nemám, dělám to letos poprvé, ale podle názoru ostatních rybářů je to 50/50.
Při alkoholovém kvašení se do partiklu většinou přidává jen cukr kvůli rychlejšímu startu a je možno jej infikovat alkoholovými kvasinkami, např. vinnými. Odpadní produkt kvasinek je CO2 (pozor, nebezpečí exploze při utěsnění) a alkohol. Při mléčném kvačení se uplatňují jiné kvasinky, kterým se říká mléčné kultury (lactobacillus casei a streptococus acidofilus). V obou případech se jedná o kvašení anaerobní, tedy bez přístupu vzduchu. Pokud by tato podmínka nebyla zachována hrozí velké riziko kontaminace aerobními kmeny a místo kvašení dojde k rozkladu, tedy hnilobě. Zajímavé je, že při dosažení určitého množství kvasinek v nádobě, se stanou obranyschopnými proti jiným kmenům. Pokud jsou ale infikovány větším množstvím bakterií nebo bakteriemi agresivnějšími, může dojít k jejich genocidě a nástupu rozkladu. Takže až s nimi budeš manipulovat, zachovávej čistotu.

NVikasgard - Profil | So 11.2.2017 17:04:41

Seržant55 - Občas má, ale střídá se jí s takovýma červenýma špičatýma věci, co jí rostou z hlavy...:-)

Ale teď vážně...i když nerybaří a rybaření nechápe...v tomhle je poklad. A když si vzpomenu, jak tam uklízela, když ty dendrobeny zdrhly a uschly...

Ntuzemak - Profil | So 11.2.2017 17:00:06

Dědek >> povlak nebo pěna?ten povlak ani kvasu neublíží,pěna je pruser.😫😫😫

NxDanielS - Profil | St 8.2.2017 9:37:33

MrSuperLuda >> Kámoš to taky vyhodil. Ukrutně to smrdělo, tak si myslel, že se to zkazilo a vylil to na pole. Pak teprve mi volal, že se to zkazilo. Druhý den to sbíral do skleniček. :-D
Smrdí ten špunt, samotný partikl už voní jinak.

NVikasgard - Profil | Po 30.1.2017 20:55:25

viceroy - Jestli to bude trvat do května, vezu to do palírny.😁

NDaavii - Profil | Út 24.1.2017 19:03:42

Vikasgard >> Já jsem problém pochopil, autor článku čaman se ptá, jak naložit s partiklem na 6ti denní výpravě, to jestli ti to má či nemá kvasit k tomu nebyl můj příspěvek směřován.
P.S. osobně si myslím že není nad čestvě uvařenej partikt než krmit ryby zkvašeným hnusem.

Nkareldj - Profil | Ne 22.1.2017 17:48:51

Moje zkušenost uvařit vše ale každé zvlášť, dobře prosolit, nechat vychladnout, i s vodou kde se partikl vařil smíchat dohromady, nic se nezkazí, za ten týden určitě ne. Vždy jsem si zachytal ryby a dá se říct že líp než na zakvasene které nesnáším, nemám důvod dělat z ryb prasata a krmit zakvasenou siláží.

Nnekut - Profil | Ne 22.1.2017 16:56:34

Pánové, já jsem to dotáhnul do krajnosti. Žádný kefír, cukr či co. Vím že pojedu na měsíc na ryby, dva měsíce před tím naložím do vodovodky, ne do studniční, do soudků, aby byla voda min 10cm nad kuku, je to v garáži, normál teplota, vykvasí to, říkám tomu dle smradu hovnovka, ryby a slepice to milujou. Ale bacha, je to asi tři roky, jsem do toho asi po čtyřech měsících vrazil ruce až po loket, zrovna nebylo nic po ruce na nabrání, říkal jsem si příroda, smrad umeju. Dva měsíce jsem běhal po kožních, po těle se mi dělaly svědivé skvrnky. Dokonce bylo podezření na svrab, podrápali mě na pěti místech, ale nic. Nakonec silnější antibiotika a zmizelo to. Používám to vesele dál, jen do toho nevrážím ruce. Jo - to hlavní - nevařím.

Ndrvoštěp - Profil | Ne 22.1.2017 16:20:27

Vikasgard >> Řepku jenom zpař, nech vychladnout a nalej do vařený kuku.Vše nech vychladnout a pak teprve dej kefír nebo jogurt.Pokud to budeš mít moc teplý zabiješ ty mrchy co dělají to kvašení.Jak jsem psal již dříve, míchej nástrojem nebo Ti pak budou smrdět ruce.Já v těch modrých barelech to zavřu na péro a vyválím jak pivní sudy.Pak pero sundám a nechám jenom víko který má těsnění.

Ntvistr - Profil | Ne 22.1.2017 16:03:58

Vikasgard >> mléčně nakvašenou řepku s kuku a pšenicí mám v sudu víc jak rok a vše v pohodě..))) neboj se toho , řepku ani pšenici vařit nemusíš , kuku v každém případě ... ))) hlavně musí být uzavřená bečka , zrno pod vodou a hrabat se v tom čistýma rukama .... stejně jako když máš v bečce zelí ....))))

NPiškothonza - Profil | Ne 22.1.2017 15:53:30

Vikasgard >> mám namočenou kuku a řepkou,tygřákem,cizrnou,občas s burákama a je to ok...jen bych se vyvaroval lnu,pouští takovej sliz....

Ntuzemak - Profil | Ne 22.1.2017 15:09:04

Vikasgard >> mám ji i s kuku v bečce,nic to neudělá..

Ntuzemak - Profil | So 21.1.2017 19:07:12

skura >> kvasinky potřebují cukr,je to jejich potrava....

NRockwell - Profil | So 21.1.2017 17:16:13

Vikasgard >> Na cca 50Kg vařené kukuřice dávám 2kg cukru a 4x kefír (dávám s příchutí, ono to chvíli voní po té příchuti, pak se to stejně změní na kvas a voní to vše stejně). první várku odebítám po 3 týdnech, když toho máš dost vydrží pod vodou klidně 2 roky, ale nabírat v rukavicích a dlouhou naběračkou :-)

Ndrvoštěp - Profil | So 21.1.2017 17:14:32

Vikasgard >> Na 30l barel jsem dával kilo a na 50l dvě.Ale sypal jsem to podle svý intuice ;)

Ndrvoštěp - Profil | So 21.1.2017 17:01:30

Vikasgard >> Až to budeš nabírat tak si vem naběračku.Jinak se ti ten „smrad" zažere do prstů a chvíli trvá než se to vymeje ;))

Ndrvoštěp - Profil | So 21.1.2017 16:53:21

Vikasgard >> Už jsem to v nějaké diskusi psal, ovonil jsem partikl jahodovým dipem.Vůně jahod byla cítit po celé vodě.

Ndrvoštěp - Profil | So 21.1.2017 16:51:08

Vikasgard >> Kvašený partikl mám v sudu celoročne.Jeden soudek budu mít teď druhým rokem.Trochu jsem laboroval.Jeden soudek s cukrem a druhý s jogurtem.Ze začátku oba smrděli ale po měsíci už to šlo.Teď mám posledních 20kg kefírovky.Partikl mám v modrých sudech s černým víkem a obručí na zavření.

NxDanielS - Profil | So 21.1.2017 16:29:03

Vikasgard >> Umřeš až to poprvé otevřeš. Přístup vzduchu je nežádoucí, taky to mám v nádobě se šroubovacím uzávěrem, neutahuju ji naplno. Vykvašené to je, až to přestane bublat, nic složitého. Podle teploty, cca do 14ti dnů, bych řekl.

Ntuzemak - Profil | So 21.1.2017 16:22:25

Vikasgard >> mám to včil ve dřevárce,takže to klidně může i zmrznout,neboj se toho,léta vyzkoušený a funguje to.o)))

NxDanielS - Profil | So 21.1.2017 16:11:49

Vikasgard >> Já si tam sice přitápím, ale loni i letos to mám normálně venku, na mrazu. V létě to mám vevnitř, aby do toho nesmažilo, ale teplo tam mám taky. Furt drží.

NxDanielS - Profil | So 21.1.2017 16:04:18

Vikasgard >> Za mě bych se na nějaký zavařování vys..... Osobně vždycky když dojde, navařím 50l barel partiklu, nechám vychladnout, drbnu do toho dva kefíry a nechám překvasit. Smrdí jen škraloup nahoře, funguje to božsky a vydrží to klidně rok.....

NPiškothonza - Profil | So 21.1.2017 15:15:48

Vikasgard >> nech partikl vystydnout,sežen si kyblík z víčkem,přidej cukr a kefír,pořádně to promíchej,partikl musí bejt ponořenej ve vodě...mám to takhle naložený rok i víc..

Ncechura09 - Profil | So 21.1.2017 15:09:19

Vikasgard >>
Ohledně zavařování můžu poradit tento postup - všechno co máš uvař jak potřebuješ a nech vystydnout na pokojovou teplotu. Pak naplň do sklenic a zavíčkuj. Vlastní zavaření dělám v mikrovlnce - na 1 sklenici 0,7 l dáváme 7 minut- 3 sklenice 20min na plný výkon mikrovlnky.
Děláme tak na zahradě všechny zavařeniny, je to čistý, rychlý pohodlný.

Nfranto1231 - Profil | St 17.8.2011 8:07:09

čaman - >> cim prekvasenejsie a prefermentovane, tim lepsie.....kludne to uvar a pridaj to toho cukor, nehaj to v tej vode a moze to stat aj tyzden na slnku, dolezite je aby to nezacalo hnit, kvasit to moze, ryba to ma rada....kamarat ma nalozenu takto kukuricu aj 2-3mes. v sude, extremne smrdi ale ryba na nu ide velmi dobre......