Boloňka - kolik toho vydrží?

Jaký nejsilnější forpas používáte při lovu na boloňku a jaké máte zkušenosti se zlomením boloňky "o rybu"? Myslím to tak že třeba na desítku forpas většinou ulítne ryba i s háčkem dřív než by mohlo dojít k poškození prutu. Ovšem jak se to chová třeba s forpasem 0,14 a větším kaprem na háčku. Je možné takto využít plné nosnosti forpasu a kapra při jízdě brzdit naplno a nebo je nutné počítat s velkou rezervou raději mít brzdu nastavenou na dejme tomu tu desítku? Samosebou něco jiného je konečná fáze zdolávání kdy je třeba počítat s dlouhým podběrákem a boloňku pokud možno nezvedat " za hlavu ".... Jako příklad berte prosím třeba 7m boloňku s UP25g... což je můj případ... :-)
Autor diskuse: MrKos - Profil , 25.4.2006 plavaná - náčiní, doplňky

Eli - Profil | Po 17.7.2017 10:46:05

Varada >> sh. antares 7m, vlasec 0,18 durch a ryba nemá problém to upálit...

Varada - Profil | Po 17.7.2017 10:32:49

Já to po x letech zase oživím :-) zrovna včera na Moravě mi na jedno zrníčko kukuřice dvakrát zabrala nějaká ponorka, první ryba odjela 50m po proudu a pak už i ten proud působil proti mě, pak jsem zkusil rybu ubrzdit a skončilo to utržením.12 forpasu, druhá ryba nápodobně a ta řádila ještě víc a odjela ke druhýmu břehu, nakonec to taky upálila. Až po zesílení forpasu na šesnáctku jsem vytáhl kapříka cca 50cm,ale to byla menší ryba než ty dvě předchozí.
Podle mě se na klasický bolo řekněme do 20gr. větší ryby tahaj blbě, hlavně v hlubším proudu, kde dané podmínky dovedou využít.
V ůseku kde chytám jsou kapři,velký parmy, větší boleni a taková ryba je na dlouhym prutu mazec. Taky je otázka, jestli jsem něco netáhnul třeba za hřbet...
Přijde mi že hlavně teď přes léto je to nejůčinější styl lovu (pominu li plavačkovou děličku), co se záběrů týče, a to i od větších ryb.
Tolik moje postřehy no :-)

Jarda Š. - Profil | Út 1.5.2012 9:51:55

Soulfish >> Délka prutu je při zdolávání těžších ryb velká výhoda, protože výborně tlumí razantní výpady, takže s boloňkou lze zdolat velké ryby na tenkém vlasci. Ale na druhou stranu zas ta délka stěžuje manipulaci, takže i malá chyba při zdolávání může vést nejen ke ztrátě ryby ale i ke zlomení prutu.

splávkař - Profil | Ne 29.4.2012 7:47:16

Soulfish >> ,Karel Datel Podobnou reakci jsem čekal...., ale kdybych neviděl tak bych nevěřil. Chytal na velké hloubce kousek od břehu s pevným splávkem. Ta Bolo nebyla nijak stará a v žádném případě laminátová.

karel.datel - Profil | Ne 29.4.2012 0:41:30

splávkař >> Viděl jsem zdolávání 80cm kapra na starého laminátového, řekněme bolo, Shakespeara, a kdyby něco takového člověk provedl uhlíkovému prutu, už by nebyl. Staré sklolamináty mají své mouchy, ale jsou nesmrtelné.

Salouš - Profil | So 28.4.2012 22:54:41

Čaute chlapi, na 5m MIVARDI Maniak bolo se mi povedlo vytáhnou tološe seklýho za ocas. Měl 98cm nevážen.