Na kapry bez podběráku?

Včera jsem se při rybaření na přehradě dostal do slovní rozepře s kolegou rybářem. Po ulovení kapříka jsem mu ukazoval krvavé šrámy na rybě a povzdechnul jsem si, že beztak nějaký debil tu rybu smýkal po břehu na třicítce vlasci, poněvadž mu bylo líno použít podběrák. Kolega rybář se začal ošívat že podběrák není součástí povinné výbavy - jak jsem pochopil, tak se ozvala potrefená husa. Po kratší výměně názorů jsem debatu ukončil tím, že na kapry jde bez podběráku jenom pitomec. Rybář se urazil a bylo po debatě :-)
(během lovu jsem si ověřil, že podběrák opravdu u sebe neměl)
Tento rybář měl ale bohužel pravdu v tom, že v MRS podběrák opravdu není součástí povinné výbavy (nevím jak v ČRS).
Co si o tom myslíte? Bylo by správné zavést, aby bez podběráku na MP vodách rybář nesměl lovit? A jak by jste se zachovali ke kolegům, kteří smýkají s rybami po břehu?
Autor diskuse: Luckyman - Profil , 2.11.2014 všeobecné - náčiní, doplňky

berete si k vodě s sebou podběrák pokud se chystáte na kapry?

A) Samozřejmě vždy91%

B) Většinou ano5%

C) Většinou ne1%

D) Neberu nikdy3%

Od 2.11.2014 hlasovalo 194 čtenářů.

16 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nchendler - Profil | Út 4.11.2014 17:06:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> to jsi napsal urcite dobre. Ale ja jsem spis neresil to heslo,tu vetu. Ale to,ze i kdyz je treba pro nekoho kamos,pro nekoho zradlo,urcite si zaslouzi dustojne a setrne zachazeni,at uz je ryba pustena,neno ne. A vlaceni po brehach,neni ani dustojne,ani setrne a ta ryba,kdyz se zacne vic branit,je to pro ni jeste horsi. Takhle ji das do podberaku a je to o necem jine.

Nhraji - Profil | Út 4.11.2014 15:32:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

chendler >> debata není zbytečná, třeba někoho přivedla k tomu, že bude dělat věci jinak, lépe.
A s tou větou je to taky dvojsečné. Pokud by byl kapr kámoš, je normální tahat kámoše z jejich domova ven pomocí háčku zapíchnutého v tlamce?
Kapr je jedna z mnoha druhů ryb, kořist lovce, cíl jeho snažení. Není to ani jen kámoš ani jen jídlo.

Ndamoz - Profil | Út 4.11.2014 12:17:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ani by mě nenapadlo jít k vodě bez podběráku... na jizeře bych se bez něj neobešel :)

NPe-pig - Profil | Út 4.11.2014 11:33:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nechápu ty, co jim je za obtíž si k vodě podběrák vzít. Neříkám, že je potřeba jej vždy použít (vyháčkování ve vodě je nejlepší způsob a i nejšetrnější), ale každopádně jej nosím jak na pstruhovku, tak mimopstruhovku bez ohledu na to, zda v MRS musíme či nikoli...Smýkat rybu po břehu apod.je zbytečné. Půlka rybářů jezdí k vodě s vozíkama, báglama jak když se stěhují atd., ale podběrák už neunesou....divná doba...hlavně když jsou fotky a mohou si pohonit svoje ego...

NRadekM - Profil | Po 3.11.2014 16:21:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman >> už rozhodně ne

NMi!d@72 - Profil | Po 3.11.2014 14:43:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podběrák sebou vozím vždy,i když se musím přiznat,že dříve jsem ho nechystal jako první věc až do doby,kdy se mi to skoro nevyplatilo...jednoho dne jsem si zajel zachytat na revír,který je osazen kapříky do 40 cm a jsou nesmírně žraví,záběry chodí do 15 min.max,no prostě skvělá zábava...na místě,kde chytávám je dobrej přístup k vodě,je lepší tyto dorostence odháčkovat přímo ve vodě,je tam na to dost prostoru i dostatečná hloubka vody,po brutálních záběrech a ohnuté špičce feederu do pravého úhlu přišli takové spíše ťukance,po několika neúspěšných zásecích se mi konečně podařilo tu rybu zaseknout,ta se nechala celkem v klidu dotáhnout až ke břehu a tam začalo peklo...byl to amur a na feeder docela velkej,zašmátral jsem do báglu,a zjistil,že podběrák zůstal v autě,nakonec mi ho donesl nějakej klučina,co se tam poflakoval a amura mi pomohl podebrat...mel 70 cm...dnes už kontroluju podběrák při odchodu z auto-bez něj ani ránu...(((

Nzaplosaka - Profil | Po 3.11.2014 12:50:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bez podběráku - pouze na vláčku, blbě by se nosil: 90 x 90 že... :-)

NRK - Profil | Po 3.11.2014 12:45:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když jdu na ryby(cíleně na kapry nechodím), tak mám vždy podběrák.
Jak nemusím, tak ho nepoužívám. Malé ryby a kapry odháčkuji ve vodě.
Jelikož nejsem úchyl, abych si dělal fotky s rybami, tak není problém.
Chytám na háčky bez protihrotu, tak ve vodě peanem odháčkuji jak nic.
V případě,že je háček hloub, tak obústkem na napjatém vlasci to samé(chce to cvik).
Záleží samozřejmě na místě kde chytám, velikosti ryb atd. Jelikož lovím převážně kapry do cca 55cm, tak na matchku s 14kou návazcem jdou ryby ven na stojáku rychle.
Velcí kapři a třeba na řece- to je asi jiná, ale mě to nebaví, chytat selektivně, bo nemám moc času.
A to uspokojení z velkého kapra by mi nevyvážilo to lelkování, než ho vyselektuji(vysedím) :)

NBlumik - Profil | Po 3.11.2014 11:08:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bez podběraku, nikdy k vodě nejezdim, ani jsem nejezdil ,ikdyž ho nebylo potřeba dle RŘ .Nedovedu si představit,jak bych ty velke ryby odhačoval ve vodě,když přijdu ,jako prvni vytahuji podběrak a jako posledni jde do baglu,kdo ho vymyslel ,ten byl frajer ,tak proč o tom vubec- diskutovat Podběrak, vždy u sebe!!!

Njafo - Profil | Po 3.11.2014 8:12:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím, na ryby sebou beru jak velký kaprový, tak plavačkový. Mám je oba v obalu na pruty. Většinou chytám z vysokých břehů kde by to bez podběráku bylo bláznovství.

NVimbaVimba - Profil | Ne 2.11.2014 23:11:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podběrák beru k vodě vždy. Ryby v něm vytahuji, ale i pouštím. Navíc je to poslední věc, kterou balím, resp. dokud mám nahozeno, mám venku i podběrák.

Jaká je argumentace, proč podběrák není povinnou výbavou rybáře?

NJoe Smoker - Profil | Ne 2.11.2014 20:30:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dada11 >> Podběrák nemusíš použít pokaždý. U deseticentimetrovýho cejna by to bylo asi k smíchu. Taky kapříka občas vyháčkuju ještě ve vodě a jednou rukou. Ale dokážeš to vždycky? Za všech okolností? I v noci? I na plavačkovej cajk se může pověsit 60 kapř. Jak s ním z vody? Co když bude zažranej (t.j. háček tak hluboko že na něj nedosáhneš)? Polezeš za ním do vody? V létě ok,a co na podzim? Nebo bys ho rval ven z vody za střeva na silonu?

Máš pravdu. Podběrák se nemusí používat pokaždý. Ale mít bys ho sebou měl. Protože nikdy nevíš kdy ho budeš potřebovat.

Njirisyky - Profil | Ne 2.11.2014 20:02:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když už sebou taháme tolik kramu, tak podběrák je zanedbatelná věc. Já občas tahám dva, kaprový a plavačkový :-)

NJoe Smoker - Profil | Ne 2.11.2014 19:52:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jeden by čekal že je samozřejmý mít u vody podběrák a používat ho. Teda kdo tak ňák používá selskej rozum to za samozřejmý považuje. A říká si... to asi každej. Ale podle ankety nee.... dva ze sta se neobtěžujou zbytečnou zátěží. Napadá mě jediný slovo - debil?

Nzdeko - Profil | Ne 2.11.2014 19:20:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bez podběráku k vodě nejdu nikdy, člověk nemůže nikdy vědět, co se mu na háček pověsí. Rozumě uvažující rybář by podběrák měl mít u sebe vždy.

NMaugli001 - Profil | Ne 2.11.2014 19:00:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podběrák mám u vody vždy.Předně nevím,z jak vysokého břehu budu chytat a hlavně je přeci samozřejmostí navést rybu do podběráku a v něm ji položit na břeh.(podložka,tráva atd)

NVodní kurka - Profil | Ne 2.11.2014 18:42:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar všem...já chodím s bráchou na ryby a podběráky máme oba dva jak na přívlač,feeder i na klasickou položenou.Když jdeme na kapry a někdo tahá kapra tak ten druhý jde automaticky v broďákách do vody co nejdál to jde a rybu pěkně podebere a šoupneme jí na podložku.Když chytám sám tak to dělám stejně tak.Za tahání ryby po břehu se berou papíry,ne?

NJunior2 - Profil | Ne 2.11.2014 18:30:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jít k vodě bez podběráku by mě v životě nenapadlo,nikdy člověk neví co za životní úlovek přijde:-)

Nmik UTD - Profil | Ne 2.11.2014 18:18:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >> Na toto platí 246/1992 Sb.ZÁKON na ochranu zvířat proti týrání. Takže bud dotyčnému dát po čuni a nebo volat hospodáře,RS,158,156

NAnýzový dědek - Profil | Ne 2.11.2014 18:08:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jediné co nechápu, je proč vlastně po změně zákona o rybaření zmizel podběrák z povinné výbavy.
Je pravda a mnozí mohou namítat, že se to různě fixlovalo třeba natolik kuriozním podběrákem pro akvaristy, ale normální slušnej rybář podběrák měl v odpovídající velikosti alespoň na ty násaďáky.

NZikmund - Profil | Ne 2.11.2014 18:02:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bližší podmínky výkonu rybářského práva MRS řeší zacházení s ulovenými rybami následovně : Při vylovování ryb je oprávněný k lovu povinnen zacházet s nimi šetrně.Pokud ryby nelze(vzhledem k hmotnosti) zvednout pomocí prutu nad hladinu, je nutno použít podběrák.Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák(gaf).Ryby,které nedosahují stanovené míry a musejí být proto vráceny do vody, uvolňujeme pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu.Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout(odříznout)...Za hrubé porušení povinností bude považováno smýkání ryb po břehu nebo jejich nešetrné vhození do vody...
Co se týče povinného vybavení : Oprávněný k lovu ve vodách mimopstruhových musí mít u sebe platný ryb.lístek, povolenku k lovu,Bližší podmínky výkonu ryb. práva.Oprávněný k lovu je povinnen mít u sebe vyprošťovač háčků( např. peán,obústek,pinzetu,klíšťky),míru pro zjištění délky ulovených ryb.
Já osobně beru podběrák snad vždy, protože ani při lovu plotic nebo ostroretek není vyloučen úlovek ryby,kterou na vlasci nejsem schopen bez potíží bezpečně vylovit.Zařazení podběráku dopovinné výbavy je proto skutečně na zvážení.

Nliborbobes - Profil | Ne 2.11.2014 17:30:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednou jsem viděl na vlastní oči jak starej rybář vytahuje amura na břeh bez podběráku.Ten blb ho vláčel tak tři metry po kamení až k sedačce.Po změření dal do saku.Jen jsem čekal co bude.Ještě chudák že měl míru jinak by stejně zdechl.Tohle není rybář ale hnusný HOVADO.

Ntvistr - Profil | Ne 2.11.2014 17:16:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chodit na všechny ryby bez podběráku je prostě blbost všech co to praktikují... řekl bych , že by to měla být samozřejmost stejně jako vyprošťovač háčků ... konče podložkou pod kapry.
Prostě otočit myšlení některých jedinců nelze mávnutím proutku.Stejně je to s používáním srkaček a jiných patentů Masařek...

Toto jsem včera vyndal z jednoho kapříka.. za posledních čtrnáct dní druhý kousek. Ty banány na srkačce je opravdu mistrovský kousek ...

Nunudle - Profil | Ne 2.11.2014 17:00:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

LosPafkos >> S pohodlností to nemá nic společnýho. Jedině že jsou pohodlní ti co ho nenosej.

NLosPafkos - Profil | Ne 2.11.2014 16:54:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

unudle >> je to o pohodlnosti lovce.Já podběrák tahám,ale jen z důvodu,že to mám nakázané.

Nchendler - Profil | Ne 2.11.2014 16:48:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

LosPafkos >> videl jsem ,jak uz par lidi,nematlalo rybu v podberaku,moc krasnej pohled!! To teda chudak ryby, ty museli mit krasne porvany huby. Vzit si podberak,ze proste zaklad!!!

Nunudle - Profil | Ne 2.11.2014 16:43:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dada11 >> Já tedy podběrák mám vždycky a po připravení křesílka a vidliček je na řadě podběrák. Je mi většinou taky na prd, ale to proto, že hovno chytnu.

NBuffalo1969 - Profil | Ne 2.11.2014 16:37:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když jsem jako malej začal chytat ryby, vedoucí rybářského kroužku nám kladl na srdce povinnou výbavu a v ní byl i podběrák. Nenapadlo mně nikdy jít na ryby bez podběráku. A co když tu rybu dotyčný opravdu náhodou chytne....:-))) co pak??? Čím ji podebere? Ryby levitovat neumí a dobrovolně už vůbec ne.

Narnošt - Profil | Ne 2.11.2014 15:45:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na mojí top svazovce je výslovně v soupisu revírů napsáno,že lovící je povinen mít větší podběrák,ten při lovu používat a že je dokonce zakázáno fotit se s trofejními rybami vestoje z důvodu vysmeknutí a pádu ryby.Taktéž je povinen při manipulaci s takovou rybou použít navlhčenou podložku...
No a co je psáno,to je dáno,jasně a srozumitelně...

NTerorista - Profil | Ne 2.11.2014 14:18:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já si s kapříkem do 50cm dokážu poradit v klídku jen s rukou a pokud ne tak se radši namočím než abych mu ublížil...pokud vím že jdu na větší ryby nebo že tam ta možnost většího úlovku je tak podběrák je samozřejmostí :))

NChose - Profil | Ne 2.11.2014 13:58:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman >> Tak jasně. Né vždy musíš rybu dát do podběráku.On ten podběrák také není šetrnej,ale rozhodně je šetrnější než šutry a písek.

NChose - Profil | Ne 2.11.2014 13:48:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman >> Blbec blbcem zůstane.
Dotyčný si pořídí podběrák tehdy,až mu zdrhne velká ryba ,kterou by dostal kdyby ten podběrák měl.Až ho bude mít,tak ho použije zase jen na tu velkou rybu,nebo si přeci nenechá zasmrádnout podběrák od nějaké mřenky.

NRAJA - Profil | Ne 2.11.2014 13:45:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman >> Pravdu máš ty aj ja:-). Tých vecí, ktoré ma serú je viacero: hádzanie rýb naspäť do vody, suché ruky a pod.

Narnošt - Profil | Ne 2.11.2014 12:46:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bez podběráku jde na kapry opravdu jen lehkomyslník,30tníka opravdu vyháčkuju ještě ve vodě,pokud to není nějaký divoch,ale co když za to vezme kapr okolo 90ti a řekněme přes 15 kilo?
Budu ho rvát za hubu po břehu anebo řvát jak na lesy ať mi někdo podběrák přinese a kapra podebere,protože já jsem líný ho k vodě nosit???
Na to by měl každý pamatovat ještě doma před lovem a ne řešit,jestli je aktuálně v povinné výbavě nebo zrovna není...

NLedňáček (Iceman) - Profil | Ne 2.11.2014 12:38:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V ČRS je podběrák povinnou výbavou, pokud by se takto někdo choval, je to o povolenku bez debat.