Diskriminace ostatních ryb na úkor kapra

Zdravím Vás přátelé, po dlouhé době zakládám otázku... víceméně na mrku spíše čtu, než něco komentuju... Poslední dobou začínám mít pocit, že jiná ryba než kapr neexistuje. Očekávám kdy vejde v platnost zákon, který určí kaprovi jiná, samozřejmě zvýhodňující privilegia. Podle mě má daleko větší hodnotu metrový candát než kapr, což někteří nejen nechápu, ale kvůli tomuto názoru je často dotyčný kamenován.
Můžu mít vůbec tady ještě svůj názor? Člověk aby se bál ozvat, protože je ihned uražen a ponížen.
U otázek posledních dobou jsem skoro nepostřehl, že by nevznikla nějaká hádka skrz prkotinu... takže prosím aspoň slušně. Děkuji
Autor diskuse: pouštěč - Profil , 25.1.2014 všeobecné - ostatní

Která ryba, je pro Vás pro hodnotnější, budeme se bavit o trofejních kusech

A) Mník2%

B) Amur3%

C) Lín20%

D) Okoun9%

E) Štika6%

F) Sumec4%

G) Pstruh6%

H) Candát24%

I) Parma11%

J) Kapr14%

Od 26.1.2014 hlasovalo 145 čtenářů.

bremic - Profil | Po 27.1.2014 20:39:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> Tak to je super trenažer :)

Poušťák - Profil | Po 27.1.2014 20:36:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> my máme pro ně toto..o)

Ivo - Profil | Po 27.1.2014 20:34:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč >> ...a nepožádáš kapře bližního svého ...:-))))

Ivo - Profil | Po 27.1.2014 18:55:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> OK Pavle - shodneme se na tom, že jsem se opět neshodli ::-))
Ale od toho je diskuse :-)

Mrknato - Profil | Po 27.1.2014 18:07:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ivo >> Mně nevadí ani bolelíz a ani nastražení mimo háček. Když to napíšu takto, tak si myslím, že mi nebudeš věřit.......

Tyto věci bolelíz, můčky, oleje, kyseliny, samosek (mimoháčková nástraha, v případě, že lovec nedrží prut v ruce), biwi, madračky, kliniky, pípáky, zavážecí loďky, a to všechno protože..... , aby toto mohl rybář používat stejně jako na soukromáku, tak i v revíru MUSÍ BÝT VELCÍ KAPŘ. No a proto je tu K70 bez ohledu na podmínky revírů, bez ohledu na původní druhy ryb a bez ohledu, že mnohé přehrady a písáky by se daly využít pro jezerní hospodaření lépe, než pro navíjení kapř a to mi vadí. K70, pokud měla být přijata, tak jako interní neveřejný předpis mezi carp theamy a carp lovci, tedy něco ve smyslu, co praktikovali např. "svobodní zednáři".

No a také mně vadí jak se K70 zavádí, resp. zaváděla a to nemá nic společného s tím co si myslíš ty. Když se K70 zmasírují davy, lůza, tak se prosadí i na pstruhových vodách. U nás byla "prosazena", resp, nebyla odvaha ji zamítnout bez následků na takových říčkách, jako je Loučná 1 a Chrudimka 1. Naštěstí jen na rok. Ale už to, že to někdo navrhl, někdo odhlasoval a někdo odsouhlasil a vytiskl do soupisu revírů, tak to je úpadek rybařiny, rybářů a dává mně to zapravdu, proč většina prosazuje, prosazovala K70.....

Lauri - Profil | Po 27.1.2014 12:08:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mého se dá sehnat kapr za relativně slušnou cenu oproti jiným rybám. Proto se vysazuje nejvíce. A hlavně většina rybářů si jede k vodě pro rybu( jídlo). Tudíž i oni ocení vysazení kapra před jinými rybami.
Když si vezmu anketu, tak většina masařů co znám to okomentuje takto:
Mník- kdo má u té vody mrznout, ryby malé
Amur- není jednoduché ho chytit
Lín- malá nic nevážící ryba, jeden lín- jedna porce
Okoun- malé ryby, moc práce při zpracování
Štika- je jich málo, musí se nachytat nástražní rybičky, moc kostí
Sumec- na to nemám výbavu
Pstruh- malá ryba, malá porce, musím chodit kolem vody, od té doby co zakázali vláčet rybičku to není ono
Candát- dobrej, je jich málo, když bere tak v noci
Parma- špatně se loví, moc kostí dobrá tak pro slepice
Kapr- jedna ryba pro jídlo pro celou rodinu, chytím ho jenom na pařenou housku která když je v akci stojí pouze 0,90kč, při lovu můžu sedět a kecat s ostatními rybáři, výbavu k lovu doplňuji jenom koupí nových háčků. Kostí nemá moc, můžu ho použít ke směnnému obchodu- soused mi za něj dá králíka.
Jen více kaprů, je jednoduché ho ulovit a jak říkám, povolenka se musí vyplatit!!!!

1Mara - Profil | Ne 26.1.2014 19:55:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kritik >> V čéra byli na MO nový členové na zkouškách , z poznávačky poznají jen kapra , toť vše !! Nerozeznají ani štiku od candáta !!! Takovým to lidem MO dávají povolenky k lovu ? !! :-(( Tohle je bych řekl první průser co se zde děje . Když si vemu, že například člověk kterej chce být třeba myslivec , tak jako první musí minimálně 1 rok být adiunkt a to znamená že musí chodit do lesa beze zbraně s dalším myslivcem, kterej ho učí a zaškoluje , dále myslivecké zkoušky , kdyby nerozeznal srnu od srnce , nepřipadá v úvahu , aby ho kdokoliv pustil do honitby se zbraní a nebo vůbec , aby se někde chytnul a přijali ho jako řadového myslivce , takovej člověk , jestli chce dělat nějakého koníčka , tak to musí prostě umět, znát a dodržovat !!!!!! Proč to dpprdele nejde mezi rybáři ?? :-((((( Chce se mě zvracet :-)

SlavnýLovecPampalini - Profil | Ne 26.1.2014 14:06:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč - >> pokud bych řekl, že je pro mě nějaká ryba hodnotnější už bych tím jiné diskriminoval. Snad kromě sumečka amerického, tolstolobika, čerstvě vysazených ryb, nebo nějaké jiné přemnožené u nás nepůvodní potvory, jsem rád za každou. Já osobně mám radost takovou podle toho, co předcházelo ulovení. Když je ryba krásná a zdravá, udělá mi radost. Každá má svý kouzlo. Večerní chytání úhořů, když v tom klidu a kuňkání žab najednou vyrazí čihátko nahoru, je to jak od Oty Pavla. Chytání z hladiny na mlaskačku když člověk vidí jak se u toho rohlíku "vaří" voda a potom následuje mohutný mlasknutí a na konci je buď dlouhý torpédo, nebo jeden z těch pupkáčů s červenejma plotvičkama a žlutym břichem. Ta jízda při chytání velkejch kaprů, pak zdolávačka při který si člověk málem připosere gatě, ale nevím jak ostatní ale mě vůbec nevadí pokud přitom chytím jiný druh ryby. Chytání plotic, cejnů, perlínů a línů v rákosí v prsačkách, voda po pás. Neočekávaný útok potočáka z lopuchů nebo z tůně a na konci jedna z nejhezčích ryb. Ten pocit když v čisté vodě člověk vidí jak mohutná štika jede k třpytce, jak candát "kope" do twistra, jak hejno okounů loví potěr a mezi tím jeden z nich sebere vaší žížalu. Jsou ale i ryby které jsem nikdy nechytil a je mým snem jednou na ně jít, třeba parma, mník. Cesta je totiž důležitější než cíl, jak už to někdo přede mnou řekl.

u.x.a. - Profil | Ne 26.1.2014 13:46:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kritik >> mě se spíš zdá že si dal lajnu masokostní moučky nebo něčeho podobného:-)

elhierro - Profil | Ne 26.1.2014 11:03:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak mě napadá jedna věc: Neměl být název diskuze malinko jiný? " Diskriminace ostatních rybářů na úkor kaprařů?"

Nevadí mi ti kapraři, co respektují RŘ a doufám, že jich je většina. Ale nějak se nemohu smířit s tím, že tato skupina rybářů neustále žádá nějaké výjimky. Tedy K70 (to ještě malinko chápu), lov non-stop, lov na tři a více prutů, povolení zavážení, kde je to zakázáno atd. A pokud to povoleno není, tak vědomné porušování RŘ ještě medializují a obhajují se tím, že jsou průkopníky nových metod, které rybám prospívají. Právě tady jsem přesvědčen, že kaprařina jako taková má mnoho odpůrců z výše uvedených argumentů. Ne kvůli cílené rybě, ale kvůli tomu egoismu. Nikdo z kaprařů mi nevysvětlil, proč lov na 3 či 4 pruty, proč nestačí 2, když rybář má dvě ruce. Je to snad kvůli tomu, že při použití 3 nebo 4 prutů je tak nějak lépe vyvážen tripod, rodpod? Není to jen takový mediální med pro to, aby se točil byznys? Kup si rovnou 4 pruty a kolovrátky, budeš IN. Tedy chápu, 4 je více než 2 a ve financích rozdíl značný.

Pvl - Profil | Ne 26.1.2014 10:25:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> Jde o to , jestli jen nemá nějakýho "dobrýho" mentora :o§))

vahaj - Profil | Ne 26.1.2014 10:22:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> Třeba mu to nešlo, tak to vzdal a prekabátil sa :-)))

bremic - Profil | Ne 26.1.2014 10:20:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> No a vidíš zdravý rozum zvítězil. Šel s kůží na trh a alespoň u mne získal uznání.

Mrknato - Profil | Ne 26.1.2014 10:06:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

: vydrák >> Mezi rybama ne, ale mezi zájmovými skupinami rybářů ano. Zadavatel otázky to vykreslil a doložil snad dostatečně jasně pro každého, kdo by snad mohl pochybovat.

LosPafkos - Profil | So 25.1.2014 23:33:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

FRANK71 >> věř,že brzo bude nová,lepší,K55 :-))

Sven - Profil | So 25.1.2014 21:41:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chosé 2 >> ahoj. Máš pravdu. Jen malá technická :-))
Vepř ve výkrmu, dosáhne jateční váhy za cca 6-7 měsíců a jatečný býk za 18-20 měsíců

salfi - Profil | So 25.1.2014 21:37:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč - >> jestli muzu taky pridat svuj nazor, kdyz jsem se rozhodoval, cim se stat, zda kaprarem nebo rybarem, zvolil jsem rybare. Typicky kaprar je identifikovatelny ve vetsine pripadu celkem snadno a to i vizualne. Ale o tom mluvit nechci. Jak pises o tom, ze se kapr uprednostnuje, ze se vsude sype mraky a mraky kapru, bobkari mydli kapra za kaprem, atd. Ja si myslim, ze je to mozna pro nas rybare dobre. Cim vic se bude masirovat do lidi kapr, cim vic se bude sypat, cim vic jich bude kapry lovit, vietnamci a ukacka je budou masit po desitkach, tim vic se uvolni situace kolem "nasi" rybariny. Prekvalifikovanise z rybare na ortodoxniho kaprare nebo bobkare zmirni tlak na dravce, na bilou rybu. Kdyby se o kaprovi nepsalo i na hajzlpapirech, nesypaly se tuny kapru do vody, museli by tito kaprari zacit lovit dravce, preorientovat se na plavackare, vlackare, muskare, atd.

Takze zaverem, neni tohle vsechno pro dobro veci? :))) nebo pro nase dobro? :)))

Chosé 2 - Profil | So 25.1.2014 21:13:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč - >> Proč myslíš, že v Česku je po léta nejvyšší spotřeba vepřového masa, i když mu začíná zdárně sekundovat levné drůbeží maso z Polska ?
Vepř se snadno množí, má rychlé přírůstky, lze s ním nakrmit více lidí a z toho plyne vyšší finanční zisk pro firmy, které se jeho distribucí zabývají. Dá se snadno dovážet i z jiných zemí a opět pro změnu ještě zpracovatelské firmy mají z toho nemalý zisk.
Vykrmit jatečního Vepře trvá necelý rok, Býka nebo Krávu 5- 6 let.Máme tržní hospodářství.
Podobné je to u kapra vzhledem k ostatním tzv. opomíjeným rybám, jejichž množení je mnohem obtížnější, časově náročnější a tudíž nákladnější. S tím jde ruku v ruce i množství firem, které se zabývají obchodem převážně z pohledu lovce kaprovitých ryb a jeho nejdelší, nejtěžší a nejčastěji nasazovanou rybou Kaprem.
Vem si jak široký sortiment zboží můžou nabídnout firmy tomuto lovci a jaký lovci ostatních ryb.
Kapr je také snadno ulovitelnou rybou se vším pohodlí (bivak,spacák,lůžka,ohřívač,udírna,televize atd...), ale i pro nemajetnou část obyvatelstva, která chytá Kapra na relativně levné nástrahy.
Dovedeš si takto představit, lovce tloušťů,parem, štik, candátů,úhořů, okounů ? Těm stačí mnohdy daleko méně, žížalou a nástražní rybkou počínaje, které by ale přední rybářské firmy neuživili. Jde samozřejmě také o kšeft.
No a že spousta mladých začínajících adeptů podlehne tomuto trendu. Není se co divit, vždyť žádný jiný příklad ani nemají, pokud ho nenajdou v rodině. Pro ty už jsou jiní kolegové převážně pokročilejšího věku házeni do jednoho pytle s potenciální nekalou konkurencí, jen z toho důvodu, že ulovenou rybu nepustí. A proč ne, když to bude dle RŘ ? Ale to je na stále se do kola opakující diskuze.




elhierro - Profil | So 25.1.2014 21:02:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Žádný diktát tu nevidím. A stejně, 90% rybářů má jasno. Sakra já mám chuť na ty kapří hranolky.

A ještě musím jednou napsat. Nevšiml jsem si, že by štikobijci, candátobijci, feedraři či plavačkáři požadovali tolik vyjímek, jako ti kapřlovci. Tady jde pouze o principy dodržování RŘ. Kapřlovci se veřejně chlubí, jak porušují RŘ a ostatní si mají sednout na zadek? Trochu zvrácené, co myslíte? Takže bych moc o té toleranci pane Hrazdile nepsal. Dokáži tolerovat hodně, ale záměrné porušování RŘ ne. Jestli Vy ano, je to vaše volba.

bremic - Profil | So 25.1.2014 20:47:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Tak o tom žádná. Záběr lína na splávek by většina WaM ani nepostřehla. Sami sebe připravují o vše nádherné co skutečný rybolov nabízí.

elhierro - Profil | So 25.1.2014 20:17:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Calex >> Souhlasím, biftek z kapra je vynikající. A je pravda, že tím větší kapr, tím je biftek lepší. Z padesátníka kapra moc velký biftek není, ale z takové osmdesátky, to je jiná. Petra Stupku znám osobně, je to fajn člověk a skvělý kuchař rybích specialit. Naučil mě i kapří hranolky, kapří škvarky, smažené či pečené mlíčí. Samé dobroty. A já zase umím skvělou rybí polévku, recept po babičce. A v té zase musí být hodně jiker a mlíčí, vývar tak ze tří hlav. Jak říkám, kapř je výborný na talíři. Raději pustím velkou štiku či candáta, taková ryba má pro mě daleko větší hodnotu.

F.T.M. - Profil | So 25.1.2014 20:08:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

stryček >> Zatím to u nás funguje, ale může se klidně stát, že zítra třeba nebude.

Knedla12 - Profil | So 25.1.2014 19:33:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A důvod? Peníze-žádná ryba nemá tolik reklamy a výrobků zaměřeno na ní než kapr. V posledních letech se mluví jenom o zázračných kuličkách a člověk který chytá na něco jiného nikdy kapra nechytne! To dá rozum! Nakupme si všichni boilie za naprosto přemrštěné peníze ať máme dobrý pocit z toho, že ti největší kapři připlavou k nám. Osobně jsem z toho taky zaskočený jak jsou lidé jednoduše přemulevi na tuto rybu.
Další faktorem je vcelku jednoduché vytírání v líhních a tím i levnější cena při koupi např. K2. Organizace raději koupí 500 kaprů než 100 dravců a i rybáři budou raději páč týden mají zas co brát do mrazáků. Další věc je ta, že kapr se uživí sám, nikdy neuživíš obrovské množství dravců ;)

Bicák - Profil | So 25.1.2014 19:24:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

diskrimuji jen romi ryby ne