Úbytek okounů a co proti tomu dělat?

CarpHouser - Profil | Ne 4.11.2012 6:52:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na stojatých vodách musí být k okounovi vyváženost, v podobě štiky, případně sic nepůvodního candáta, ale největšího nepřítele okouna. Pak bude na té stojaté vodě vše v pořádku. Samosebou je k tomu potřeba krmiva, jako slunka, plotice, perlín, či hrouzek. Jenže třeba hrouzek byl na mnoha revírech zdecimován, neb je to přeci dobrá nástražní rybka. Na řekách je to s okounem snadnější, přeci jenom je to původně ryba tekoucích vod. Jenže i tam je zapotřebí potravy. Je jasný, že okoun se dokáže po celé své délce života živit hmyzem, jejich larvami a jinými vodními živočichy než rybkami, ale třeba hrouzek je dobrá výživná položka ve stravě okouna :o)) No a poslední, nebuďme barbaři a přestaňme považovat okouna za plevel ...

fotojakes - Profil | So 3.11.2012 23:20:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tonda1953 >> když budu mít chuť, tak proč bych si nějakého nedal:-). Myslím, že si jich do vlastního revíru sypu dost, abych si je mohl s klidným svědomím dát. Letos mě přišlo zarybnění okounem na tři tisíce!!

M0RGAN - Profil | So 3.11.2012 22:59:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Možná by nebylo na škodu, aby svaz všude nevysazoval jen kapry a semtam něco jiného, ale choval ve větší míře ryby, které tu jsou přirozené a ubývá jich.
Nedávno jsem si koupil okouna na výlovu, nechal i očistit a musím uznat, že měl výborné maso, snad nejlepší rybí, co jsem kdy jedl. Ale čistit by se mi to nechtělo a vlastně jsem okouna za ty své první 4 měsíce rybaření po dlouhé době ve vodě ani nezahlédl. Kdysi dávno jako kluk jsem je přitom normálně chytal, ale to už je 15 let.
Pokud už se je svazu nechce vysazovat, tak bych souhlasil jak s mírou, tak s půlročním hájením. Nebo je třeba 2-3 roky hájit celoročně, aby se populace vzpamatovala.

fotojakes - Profil | So 3.11.2012 22:30:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ta statistika úlovků asi nebude příliš přesná, protože okouni jsou malé ryby a lidi čím dál línější, takže je možné, že si je jen nechává méně rybářů:-) Je fakt, že také vidím jejich úbytek na našich revírech, ale příčiny nelze shazovat jen na rybáře. U přehrad je to dáno především jejich vývojem, kdy se po určité období daří určitému druhu, který v danou dobu převládá. Většina našich přehrad má tuto dobu dávno za sebou. V menších revírech je problém, že se tam nedostanou jiní jedinci, kteří by oživili krev a po pár generacích dochází k degeneraci (zaražení růstu).

Snad by pomohlo vysazování, ale okoun je drahá ryba a produkční rybáři ho u nás moc prodávat nechtějí, protože za kopečky cinkají eura:-)

jaka - Profil | So 3.11.2012 22:03:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nic moc proti tomu dělat nejde a pokud někdo neudělá studii, že maso okounů obsahuje jedovatý rakovinotvorný toxin, tak prostě to bude pořád stejné. Možná ani to by nepomohlo. Na revírech, kde chytám okouny, jsou určitá místa, kde se okouni dle nějakého řádu koncentrují v poměrně hojném množství. Tato místa se moc nemění a dřív nebo později jsou víceméně veřejným tajemstvím. Pak záleží, kdo na takových místech loví. Přirovnal bych to ke sbírání hub. Když půjde do lesa méně ostřílený borec, radující se z každého hříbečka a po sobě nic zlého netuše zanechá hromádku okrajků, nemůže se na příště divit, že nerostou, když ostřílený houbař, jdoucí po jeho stopách po sobě všechny okrajky i houby pečlivě schová. Co kdyby mu chtěl někdo jiný vybrat "jeho" hříbečky.

Když je někdo schopný tři dny po sobě z jednoho místa ulovit a odvézt téměř sto okounů, snadno pak těm, co přijdou po něm připadá, že okouni ubývají. Bohužel sedm a víc kilo nezapsaných okounů odvezených od vody v jeden den není dle mých zkušeností mýtus.

nofish - Profil | So 3.11.2012 21:36:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> jo, bylo jich víc, to je pravda. Když jsem zařínal chytat bylo víc i jiných ryb. Byly i ryby tam kde teď už není skoro voda, atd...

Mrknato - Profil | So 3.11.2012 21:09:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tonda1953 >> Na každé přehradě existuje tak cca 20 let "éra silné populace dravců", která se potom ustálí do normálu. Problém s okounem je hlavně na řekách, kde se mu dařilo 100, 200let. To, že dnes silně ubývá všech původních druhů, hájení ani míry nezlepší. A už vůbec jim nepomůže zvýšená lovná míra kapř 40cm a někde dokonce i pomatená K70. Proto si rybáři nahrazují vyjímky BP.

bremic - Profil | So 3.11.2012 20:16:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Se stavem okounů nejvíc hýbe hýbání s hladinou vody. Pamatuji roky s vodou plných okounů i bez nich. Rybolovná obec je schopna slovit jen nepatrnou část okouní populace.