nej ..nástraha candáty na přívlač

chtěl bych se zeptat jakou nástrahu používáte na lov candátu přívlačí , rotačky ,plandavky, kopýtka velikost a zbarvení jestli máte foto tak děkuji
Autor diskuse: Tomčaaa - Profil , 12.10.2009 dravci - nástrahy, návnady

Zindys - Profil | Pá 1.1.2010 16:28:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa >> ahoj, bracha rika, ze nejlepsi sou asi vlaceny mrtvy rybky....vlacet je to prej dobry hodne pomalu u dna

bambus - Profil | Út 22.12.2009 20:22:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa >> jednoznacne gumovy nastrahy jako jsou rippery , kopyta, smáčky atd, nej znacky.orkashad, berkley, mikado, mister twister, relax a treba este yum a lastia,

Barynka - Profil | Po 19.10.2009 22:49:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa >> 8-10 cm

Zander Finder - Profil | Út 13.10.2009 19:28:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj všem, zatímco Schiwa, kterého tímto zdravím chytá převážně candáty na woblery, já jsem na gumy. Jak říká jeden velikán přívlače u nás: gumy se nenaučíš vodit za celej život, tak se s tím smiř. Pamatuju si tři lovy na stejném místě, kde candáty pokaždé brali na jinak vedenou gumovou nástrahu. Jeden den lovili a bylo téměř jedno, co tam člověk hodil. Stalo se mi, že se napoprvé netrefil a tak jsem ještě zrychlil, což ho ještě víc nadzvedlo a pak už zásek nebyl skoro potřeba! Druhý den jsem musel vodil gumy rychlým několikaterým otočením kličky navijáku a pak následovala pauza, obvykle po uvedení nástrahy do pohybu přišel záběr. A třetí den byl skutečnou vysokou školou. Gumy california jsem musel udržovat špičkou ve sloupci, v podstatě stály na místě a jen se trochu vlnily díky proudu - v podstatě to byl takový drop shot v proudu bez koncové zátěže těsně pod prutem, tak tři čtyři metry od břehu. A takhle jsem tam stál třeba minutu, dvě, než to přišlo. Tady jasně vidíte, jak odlišné chování candátů musí být vámi detekováno a vy se musíte přizpůsobit.

Zde je pár poznatků ode mne:

1. Spíše než na jednu konkrétní nástrahu si budujte repertoár nástrah. Čím více vystřídáte nástrah, tím vyšší šance je na úlovek. Jedna ukázka za všechny. Před pár dny jsem prohazoval místo a nic. Prošla tam xkrát jedna guma. Po její výměně za novou gumu doveženou z USA, kterou jsem z nudy zkusil a která dvojnásobně převyšovala velikost předešlých nástrah, přišel na první nához záběr a candát 81 cm! Stalo se mi to již několikrát a vždy to bylo po výměně buď typu nebo alespoň velikosti gumy.

2. Soustřeďte se na místo, kde candáti berou. Jen velmi málo candátů je právě tak hladových a právě se sytících, aby se vám po nástraze vrhli. To je hlavně počátek a konec sezóny jejich lovu a za toto jednání může jen a jen hlad. Já tvrdím, že candátů vám za nástrahami jezdí celá plejáda, ale jen někteří uvěří vaší prezentaci. Ostatní se otáčejí pár metrů od břehu, když začínáte zbrkle nástrahu zvedat z vody, aby jste o ní nepřišli. Tady je potřeba, i za cenu ztráty nástrahy, pokračovat ve stejném vedení až do břehu. V mém případě velikostně candáti pod nohama převyšují candáty z dálky. Nezapomínejte na to, že často vám za vaší nástrahou nejede jeden ale více candátů a obvykle útočí menší z nich. Sám jsem takto viděl velké candáty doprovázet menší chycené na nástrahu! Je to podobné jako v případě okounů.

3. Co se nástrah týká, jsou úseky, kde kopyta na hlavu porazí twistery a naopak, jinde zase dominují woblery. Někdy se však dějí věci a vše je jinak jak o tom psal CarpHunter. V mém případě je pořadí dáno počtem hvězdiček asi takto: **** gumové nástráhy ve tvaru kopyta *** woblery ** twistery *plandavky. Podotýkám, že kategorii **** se věnuju nejvíce a řadu gum si vozím sám z USA, doma různě nad plamenem doměkčuji a případně fixy dobarvuji

4. Co se barev týká - do tmy můžete nasadit hlavně žluté, bílé, fluo nebo jinak křiklavé odstíny, přes den nebo ve velmi čisté vodě bych upřednostnil odstíny přírodní a hlavně do zelena, žluta a bíla. Přes všechno co bylo napsáno o barvosleposti candátů jsme už zažili dny NA BARVĚ ZÁLEŽÍ. Zde je jeden takový. S kamarádem jsem byl na úseku, kde jsem mu popsal jak držet nástrahu v proudu a zoufale pomalu přitahovat. O tomto způsobu píše ve své knize i jedne z guru přívlače Jacek Kolendowicz. Žádná agresivní akce a guma se jen líně přibližovala vodou. California v tomto odstínu byla jediná, kterou candát přijal až když jsem tuto nástrahu zastavil a nechal ji na místě nehnutě minutu dvě stát - na břehu byl 73cm kousek. Kamarád chytal stejně a nic, ráno mu to nedalo a tak vzal k vodě tuto nástrahu a docela dlouho chytal na své nástrahy. Zkoušel californie i v jiných barvách, ale zcela bez kontaktu z rybou. Až nakonec mu nezbylo než tam dát ten odstín a odměnou mu byl záběr a bratřík rovněž 73 cm. Obě ryby zabraly přímo pod prutem nějaké tři čtyří metry od břehu, takže nástrahu určitě sledovaly. To bylo léto této barvy. Od té doby tam tato nástraha nebodovala, na podzim to byly jiné nástrahy a barvy.

5. Dlouhé vs. krátké hody - při lovu se snažím o pokud možno co nejdelší lovy - důležitou pomůckou je kvalitní šňůra. která je pevná tak akorát. Dle mě tyto dlouhé hody dokážou k záběru občas přimět i vzdáleného candáta, ale spíše dokáží candáty rozpohybovat vaším směrem a přiblížit si je. Potom se výměna nástrahy a kratší hody mohou ukázat jako to pravé. Candát reaguje na jinou vibraci nebo pohyb. Proto sebou vždy beru minimálně dva pruty, obyvkle tři pruty. Na posledním lovu jsem utrhl gumu, udělal jsem to bezhlučně a hned jsem místo navazování nové nástrahy na stejné místo za cenu kratši vzdálenosti hodil mnohem větši gumu, záběr přišel na první nához až téměř pod nohama. Ryba zřejmě reagovala na předešlou nástrahu, za kterou plavala a která jí najednou někde zmizela (musel jsem ji uthrnout) a další kořist si již nedala uniknout. Byla to nádherná rána do prutu a C64 byl na břehu během okamžiku.

toto jsou mnou odpozorované poznatky, které se mohou lišit od těch vašich. Chovejte se prosím k těmto nádherným rybám uvážlivě, ať máme v budoucnu společně možnost opájet se jejich lovem.

marquess - Profil | Po 12.10.2009 19:39:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ono je to celkem těžké.... já mám dny kdy chytnu třeba 5 candátů na nulku hamerku a na nic jiného nejdou a to samé s woblery a gumami. musím říct že u mě vede asi ta třpytka pak gumy a woblery. třypky jsou nej zvukovky a to stříbrné - takto na ně jdu do kalné vody. pak wobler duhák 10cm a rapala husky jerk v modré a fluo zelené, 12cm dlouhé. a kopyta - klasika bílá, žlutá a žlutočerná..

Radža - Profil | Po 12.10.2009 16:07:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa >> Nejraději používám kopyta (bíla, žlutá, černo-zelená...) a pak twistry. Ty nejsou taky vůbec k zahození. Někdy to na ně jde vic a nekdy ne. Letos kamarád chytil candata na sumcovláčce s plandavkou tak je to mozny a na rotacku se zas povedl mě asi pred dvěma lety na Rozkosi, ale kopyta a twistry jsou na ně nejlepsi. tamto byli spíše náhody.