Univerzální přívlačový prut

Nazdar, chtěl bych si koupit svůj první vláčák. Jelikož jsem spíš kaprař, tak bych potřeboval něco univerzálního, chci kupovat pouze jeden proutek. Chtěl bych ho hlavně na štiky, ale nevím, jakou gramáž a délku zvolit, proto se obracím na ty, co mají s přívlačí více zkušeností a prosím o radu.
Autor diskuse: Rostid - Profil , 9.10.2008 dravci - náčiní, doplňky

bombardák - Profil | Čt 16.10.2008 16:04:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nevím, draci, ale dnes bych se snad ani neodvažoval začínajícímu vláčkaři : vnucovat svůj názor. dnes jsou kvelby plné naprosto excelentních vláčecích prutů, nesčetných značek a typů z valné většiny pocházející ze zemí vycházejícího sluníčka. je to neuvěřitelné, ale dnes může rybář nakoupit za solidní prachy perfektní vláčecí pruty, které v dřívějších dobách bylo možné sehnat pouze z dovozu, případně nechat postavit u soukromníka za na tu dobu obrovské peníze. v obchodech zaplňoval regály Tokoz plný laminát a později úžasná dutá Sona, ale naštěstí to je dávno. dnes bych vám všem přál, jen trochu pokory při hodnocení svých - "žvejk" či špatně fungujících " Harašíto ". jaká by to byla bomba před 20 lety - držet v ruce takovou - žvejku ! závěrem jen drobnost - univerzál vláčecí prut jako takový - existuje, ale pro každého je jiný, jako příklad uvedu způsob vláčení mého známého. pokud chce vláčet sundá zbytečné montáže z bytelného kaprového teleskopu,nasadí nějaký/ ohlodek /a vláčí, nemohu mu upřít, že úspěšně...možná by stálo za úvahu, zapůjčení vláčecího cajku a nejlépe vyzkoušení přímo u vody a navíc v čistém terénu bez vázek. jistě se v okruhu tvých rybářských kamarádů nějaký vláčkař najde. bez vyzkoušení se většinou takovým neuváženým nákupem rybářského náčiní stává kostlivec ve skříni o který pak roky zakopáváme. držím palec, petr s tebou.

PepaČadek - Profil | Čt 9.10.2008 11:22:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji má pravdu.
Navíc se to tady už dost řešilo (hledej - byly to nedávné otázky - nebudou hluboko).
Obecně se za startovací prut radí 2,4-2,7m 10-30g a tím se dá odchytat relavitně všechno. A u všeho bude jistý kompromis.
Taky jsem takový prut měl, když jsem si koupil první vláčák (před tím jsem měl jeden prut na všechno). Dnes je to prut, který díky ostatním specializovaným vláčákům nepoužívám. Ale asi se jinak začít nedá.
Pokud tě přívlač chytí, s jedním prutem (ani dvěma nebo třema) beztak neskončíš.
Vyhni se žvejkám, pomalým prutům a parabolám - hledej ostrý a rychlý prut s akcí v horní půlce prutu a přiměřeně pevnou páteří.

hraji - Profil | Čt 9.10.2008 11:05:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Univerzální přívlačový prut, to je noční můra. Proč? Protože není přívlač jako přívlač. Ono i štiky lze chytat na gumy (jeden prut), na woblery (jiný prut), jerky (zase jiný prut). Taky záleží na rozloze vody, na které budeš chytat. Takže odpověď je velmi těžká až v podstatě nemožná. Vstupních informací od tebe je málo.
Ale aspoň rámcově.
Velká voda (stojatá i tekoucí) = delší prut, na štiky určitě minimálně 2,70 až 3,00 metru
Lehké nástrahy = prut s nižší odhozovou hmotností (20 - 40 gramů)
Těžší nástrahy = prut s vyšší odhozovou hmotností (40 - 60 gramů)
Těžké a velké nástrahy, jerky = speciální prut
A na závěr, co rybář to názor. Neber to tedy jako dogma, ale jako jeden z mnoha názorů na věc.
Moje zkušenost je, že i velkou rybu chytím na prut s nízkou vrhací zátěží, ale s těžkým kopytem (rozuměj prutem) budu jen těžko nahazovat twistery s hlavičkou 8 gramů těžkou.