Okénko přívlače: smáčci

- Václav Lukeš

V době dnešní revoluce v oblasti vláčecích nástrah jsem zabrousil do oblasti gumových šidítek (jak říká můj kamarád Ibrahim tzv. „ ropných produktů“). Tématem pro dnešní článek je smáček. Tato vláčecí nástraha je probírána u spousty příznivců přívlače. Není to moje nejoblíbenější nástraha, stále vede wobler, ale určitě stojí za to napsat několik řádků, tipů a rad o této nástraze. V rychlosti přeskočím volbu prutu (já používám prut 240 – 300 cm s chvějivou špičkou), navijáku a sílu vlasce a vrhnu se na způsoby nastražení a vedení této specifické nástrahy.

Způsoby nastražení

Klasická jigová hlavička. Hlavičku používám bez nálitku, nedochází tak ke zničení (roztrhání) smáčka. Velikost hlavičky dle velikosti smáčka. Dávejte si pozor na příliš dlouhý háček, smáček sice pracuje, ale nedocílíte s ním požadovaný pohyb.

Způsob vedení

Při lovu na stojatých vodách dělám prudší pohyby špičkou prutu, které kombinuji s menším poškubáváním. Ideální je, aby si každý vyzkoušel práci nástrahy v nějaké čisté vodě, uvidíte jak smáček pracuje a co potřebuje k rozpohybování. Používám několik typů smáčků a každý typ vyžaduje trošku jiné vedení. V zarostlých místech používám plovoucí hlavičku, mám sice už jen několik posledních, ale i ty mi umožní prochytání vodního sloupce a zmenšení rizika ztráty nástrahy. Při lovu na řekách využívám proud, nástrahu nechám unášet, občas nástrahu přizvednu ode dna a nechám zase splavávat. Neuškodí občasné popotažení nebo škubnutí se špičkou prutu. V proudech používám lehčí hlavičku, nedochází k častějšímu váznutí smáčka o dno. Smáčka lze napíchnout i na těžší hlavičku, využívám to pokud potřebuji udržet nástrahu na jednom místě, těžká hlavička dopadne na dno a drží nástrahu v proudu, smáček tak napodobuje malou rybku, která se snaží udržet v proudu. Nevýhodou je častější váznutí nástrahy. Tento způsob používám v místech, kde předpokládám výskyt parmy.

Jednoháček s tungstenovou (wolframovou) hlavičkou. Jednoháčky používám muškařské bez protihrotů nebo na streamery. Wolframová hlavička je těžší, cenově je sice o něco dražší, ale umožní vám delší náhozy a samozřejmě bude rychleji u nedočkavých dravců. Díky váze si můžeme dovolit použít menší velikost, u smáčků vytvoří to pak přirozenější vzhled. Při chytání s jednou barvou, doporučuji hlavičku zakápnout vteřinovým lepidlem (pozor na zatečení lepidla do očka), při uváznutí nedochází ke stažení smáčka, nevýhoda je pokud chcete měnit barvu, velikost hlavičky nebo háček (z háčku to už nedostanete a když se vám to povede, tak máte zase zbytečnou práci při odstranění zbytků lepidla z hlavičky). Způsob vedení je stejný jako u jigové hlavičky.

S brokem

Díky tomuto nastražení dáváte nástraze přirozený pohyb, s nástrahou můžete pracovat ve vodním sloupci i u dna, záleží jen na velikosti přidaného broku. Brok dávám 40 – 100 cm od háčku, k tomuto způsobu lovu lze použít i průběžné olovo.

Při lovu tímto způsobem rozlišuji lokalitu chytání, při lovu na stojatých vodách prochytávám vodní sloupec, nástrahu nenechávám propadnout až na dno, při lovu na tekoucích vodách chytám ve vodním sloupci, nástrahu nechávám pracovat v proudu. Při použití průběžného olova dávám před nástrahu kousek pěnové trubičky (stačí 2 mm), kterou používají muškaři. Pěna na háčku zvedne nástrahu do vodního sloupce. Nástrahu držím v proudu, občas uvolním vlasec a pomalým navíjením opět přišponuji. Místo zarážky doporučuji dávat malý obratlík (při pracování nástrahy v proudu nedochází ke kroucení vlasce).

Drop shot

Toto nastražení zaručuje vedení v požadované vzdálenosti ode dna. Využití při chytání z lodi, ale tento způsob se mi osvědčil i na soukromých pstruhových revírech, kde potřebujete dostat nástrahu do větší vzdálenosti. Při chytání z lodi můžete prochytávat i místa, kde je mnoho kořenů a běžným způsobem lovu přijdete o spoustu nástrah. Princip tohoto nastražení spočívá v tom, že máte háček s nástrahou několik centimetrů ode dna. Koncové olovo spustíte mezi kořeny a nástraze dáváte pohyb lehkým poškubáváním prutu do stran, můžete nástrahu přizvednout a znovu spustit mezi kořeny. Tímto způsobem lovu chytám hlavně okouny, pomalým poškubáváním vyprovokujete okouna k záběru, nástrahu doslova vsaje, v některých případech máte velké problémy s vyjmutím háčku. Snažím se být k rybám co nejšetrnější, proto používám háčky bez protihrotů. Při lovu na drop shot doporučuji dát mezi nástrahu a honcové olovo malý kroužek nebo obratlík a na spodní část od tohoto spoje dát o něco slabší vlasec, pokud zachytíte s olovem o dno, přijdete pouze o olovo a nástrahu zachráníte. Osobně používám klasická koncové olova, i když jsou již v obchodech olova určená pro tento způsob lovu.

Na závěr jen několik maličkostí. Nenechte se odradit prvním neúspěchem, pokud se vám povede přijít na vhodný způsob lovu, vhodné vedení, zažijete mnoho pěkných záběrů a budete se těšit, že se vám povede přelstít opatrné dravce, snad mezi nimi bude i ten vysněný trofejní kousek.Určitě to nejsou jediné způsoby použití této nástrahy. Každý způsob lovu má své kouzlo, i vy určitě přijdete na ten nejlepší. Chce to jen zkoušet a experimentovat a o tom to všechno je. Přeji všem mnoho úspěchů s touto nástrahou.

Autor: Václav Lukeš

Diskuse k článku (18 reakcí)

Přečteno: 24 293x
Průměrná známka: 1.51