Abeceda mladého rybáře - Rostlinné nástrahy

- Tomáš Lotocki

V předchozím článku naší abecedy jsme si začali povídat o rybářských nástrahách. Řekli jsme si, že nástraha je základní součástí naší udice, bez níž nelze rybu ulovit. Abychom rybu přesvědčili k záběru, musíme jí nástrahu předložit tak, aby si získala její důvěru a probudila v ní potravní zájem. Proto je velmi důležitá nejen správná volba nástrahy, ale i její umístění na háček a pak také celková vyváženost naší sestavy. U většiny rybolovných způsobů, zejména při chytání hejnových kaprovitých ryb, je také důležitá provázanost stražení a vnadění - nástrahu umisťujeme (nahazujeme) na konkrétní lovné zakrmené místo, kam se snažíme ryby přilákat a posléze je tam udržet správně zvoleným vnaděním.


Domestikovaní kapři si velmi rychle zvyknou na rostlinnou potravu a krmení vhazované rybáři do vody

Podle jejich původu rozdělujeme nástrahy do 3 velkých skupin: umělé, rostlinné a živočišné. V tomto článku se zaměříme na rostlinné nástrahy, a to zejména na ty, které jsou i dnes běžnou součástí udice moderního rybáře.

Rostlinné nástrahy

V minulém článku jsme si řekli, že podle převažující složky přijímané potravy dělíme ryby na dravé a nedravé. Nedravé ryby pak dále dělíme na rostlinožravé, u nichž převládá v potravě rostlinná složka a všežravé, zaměřující se na rostlinnou i živočišnou potravu. Je zajímavé, že u většiny našich ryb převládá v potravě živočišná složka, zatímco kovaných vegetariánů je jen velmi málo. Ale přesto jsou mezi rybáři rostlinné nástrahy stejně populární jako ty živočišné a všežravé ryby, jako je kapr, berou stejně dobře na pečivo či kukuřici, jako na masné červy a rousnice. Jak je to možné? Je to jednak z toho důvodu, že všežravé ryby jsou potravně velmi přizpůsobivé. V přirozeném prostředí je hlavní součástí jejich jídelníčku živočišná potrava, jako je bentos (drobná zvířena dna), kterého je všude dostatek. Když však všežravé rybě nabídneme lákavé sousto rostlinného původu, většinou se nenechá dvakrát pobízet. A pak je tu i dlouhodobá činnost člověka, která může vést i k celkové změně potravního chování ryb. Například původní divoký říční kapr sazan (prapředek dnešních vyšlechtěných forem kapra) je potravně daleko více orientován na živočišnou bentickou potravu a s oblibou konzumuje např. některé druhy mlžů. Hůře si zvyká na rostlinnou potravu nebo krmení vhazované rybáři do vody, a je proto daleko obtížněji ulovitelný než dnešní vyšlechtění lysci a šupináči, kteří v maximální míře využívají momentálně dostupnou potravní nabídku a při lovu tak můžeme uplatnit velmi širokou škálu rostlinných i živočišných nástrah všeho druhu.


Pařený lisovaný rohlík před lovem nakrájíme na menší kostečky

I proto jsou rostlinné nástrahy mezi moderními sportovními rybáři stále tak populární a využívají se při lovu všemi technikami s výjimkou muškaření a přívlače. Na rostlinné bázi také funguje drtivá většina vnadících směsí.

Rostlinné nástrahy můžeme i dále dělit, např. na tradiční, jako jsou pečivo, kukuřice, brambory či těstoviny, a na moderní, jako jsou boilies nebo pelety. Dále můžeme rostlinné nástrahy rozdělit na ty, které jsou účinné po celý rok, kupříkladu rohlík, a na nástrahy sezónní, jako jsou různé druhy ovoce.

Nyní se již zaměřme na rostlinné nástrahy, které jsou dnes mezi sportovními rybáři ty vůbec nejpoužívanější.


Lovit můžeme i na rohlík pařený v mikrovlnné troubě

Pečivo

Pečivo patří mezi tradiční rostlinné nástrahy, na něž se chytalo už v dávné minulosti, ale přitom je stále stejně populární i mezi dnešními rybáři.

Rohlík či jiné druhy pečiva (veka, chléb, vánočka, sladké oplatky…) s úspěchem použijeme jak v chladném zimním období, tak i na jaře a v ostatních měsících roku. Nespornou výhodou pečiva je jeho snadná dostupnost, jednoduchá příprava i nízká cena. Pečivo se jako nástraha výborně hodí pro všechny běžné rybolovné způsoby, jimiž chytáme nedravé ryby (plavaná, položená, feeder nebo lov přímo z hladiny).

Existuje pochopitelně několik způsobů, jak lovit na bílé pečivo. Při položené a feederu necháváme nástrahu ležet nehybně na dně, ideálně v zákrmu nebo jeho bezprostřední blízkosti. Při lovu na plavanou můžeme nechávat nástrahu proplavávat v různé hloubce nad zakrmeným místem, ať už zcela volně, nebo s větším či menším přidržováním. Existují však i další alternativy chytání s pečivem, jako je například už zmíněné lov z hladiny.

Ze všech druhů pečiva se k lovu nejčastěji používá klasický bílý rohlík. Ten obyčejný rohlík, nad kterým dnešní rozmazlený a zmlsaný člověk často ohrne nos, je pro většinu nedravých ryb neodolatelnou laskominou. Rohlík jako nástrahu si můžeme k lovu připravit mnoha různými způsoby.

Snad nejklasičtější možností je vyrobit si těsto namočením pečiva do vody nebo do mléka a uhnětením na měkkou tvárnou hmotu, do níž přidáme ještě další ochucovadla, jako je anýz, krupice, vanilkový cukr a různé posilovače (o lovu na různá těsta bude ještě řeč v příštím článku naší abecedy).

Dnes se však už častěji loví na pařený lisovaný rohlík, nebo také jen na čerstvý rohlík bez jakýchkoli dalších úprav.


Z něhož různě velká sousta získáváme za pomoci speciálního vykrajovátka

Pařený lisovaný rohlík pro lov si připravíme velmi jednoduše. Pečivo nejprve napařujeme v páře nad hrncem, v mikrovlnné troubě nebo jen v dobře utěsněném igelitovém sáčku. Poté rohlík slisujeme mezi dvěma dřevěnými prkénky a nakrájíme na drobné kostečky. Kostečku rohlíku nastražujeme až do obloučku háčku. Ve vodě se sousto krásně načechrá (může až několikanásobně zvětšit svůj původní objem) a zároveň bude na háčku dobře držet.

Další z možností je použít jen lehce napařený nelisovaný rohlík, z něhož lákavé sousto vykrajujeme pomocí speciálních kleští.

Při lovu jemným způsobem na plavanou však můžeme použít i střídku čerstvého rohlíku, a to bez předchozích úprav. Z vnitřku rohlíku vytrhneme kus bílé střídky, část sousta zmáčkneme palcem a ukazováčkem a v tomto místě nastražíme na háček do obloučku. Takto nastražený čerstvý rohlík je nedostižnou nástrahou, na háčku dobře drží a zároveň je velmi jemný, křehký a ve vodě doslova vlaje jako cukrová vata.

Kromě bílého rohlíku se však dá pro lov využít téměř jakékoli pečivo. Třeba chleba nakrájený na kostečky dokáže rohlík plnohodnotně nahradit. Chlebová kůrka je pak výtečnou nástrahou pro lov kaprů z hladiny.


Na kousek bílého pečiva zaberou i nenechaví ježdíci, kteří se jinak zaměřují prakticky výhradně na živočišnou potravu

Kukuřice

Další z tradičních a přitom stále oblíbených rybářských nástrah je kukuřice. Drobná žlutá zrnka této původně americké rostliny, přivezené do Evropy Kryštofem Kolumbem, jsou opravdu vynikající nástraha na kapry, ale i cejny, líny, plotice a další kaprovité ryby. Kukuřice je mezi rybáři populární a používaná nejen jako nástraha, ale i jako součást vnadící směsi. Často právě několik zrnek kukuřice může na krmení přilákat skutečně velké ryby. Kukuřice má tu výhodu, že při lovu selektuje rybí drobotinu, ale zdaleka ne tak důsledně, jako třeba boilies. Výborně nám poslouží třeba v případech, kdy nám do zákrmu najelo hejno malých cejnků nebo plotiček a jejich neustálé záběry nás už začínají obtěžovat. Často pak stačí vyměnit pařený rohlík nebo masné červy za zrnka kukuřice, popřípadě spolu nástrahy zkombinovat a záběry malých ryb jsou vystřídány méně častými, ale poctivými záběry větších cejnů, plotic a kaprů.

K lovu můžeme použít různě upravenou kukuřici. Úplně nejjednodušší je koupit si v plechovce kukuřici v nálevu. Sterilovaná kukuřice je nesmírně univerzální, poměrně levná, snadno dostupná a ryby se po ní mohou utlouct. Spolu s pečivem tak patří mezi nejoblíbenější a nejlepší nástrahy, které můžeme zakoupit v klasických potravinách. Další z možností - už poněkud dražší - je pořídit si speciální rybářskou nakládanou kukuřici. Různé druhy nakládané kukuřice koupíte v každé prodejně rybářských potřeb. Takto můžeme získat kukuřici obarvenou (např. do červena) a prodávanou s různými příchutěmi (např. med, patentka).

Speciálně k lovu ryb se vyrábí i foukaná kukuřice, což je jakýsi rybářský popcorn. Prodává se v různých velikostech i barvě a je velmi populární zvláště při lovu na položenou s krmítky. Je lehká a tak se při lovu na krátkých návazcích pohupuje těsně nade dnem, nebo ideálně přímo nad krmítkem. Mnoho rybářů i dnes preferuje lov kaprů právě na foukanou kukuřici.

Další z možností je použít čerstvou kukuřici v období mléčné zralosti, kdy už je dostatečně měkká a sladká a ryby doslova magicky přitahuje. Jiní rybáři zase dávají přednost suché kukuřici, kterou si doma sami vaří, až získá tu správnou konzistenci, vhodnou pro lov ryb. Nakonec se dá v případě nouze použít i kukuřice mražená, prodávané v běžných obchodech s potravinami.

Kukuřici můžeme použít stejně jako pečivo při většině rybolovných způsobů, určených k lovu kaprů a jiných nedravých ryb.

Důležité je správné nastražení kukuřice na háček. Pokud s kukuřicí lovíme na plavanou nebo feeder na krátkou vzdálenost, je stražení jednoduché. Kukuřici jednoduše napíchneme přímo na háček - tak aby špička háčku vždy vyčnívala ven. Na háček takto můžeme za sebe nastražit i více zrnek nebo kukuřici zkombinovat s jinou nástrahou - spojení zrnka kukuřice s bílým červem nebo hnojáčkem často přináší nečekané úspěchy. Nastražit kukuřici přímo na háček můžeme i při lovu na položenou, např. při chytání s krmítkem. Při lovu na položenou a někdy i feeder se však častěji používá tzv. vlasová montáž. Tato metoda se rozšířila spolu s lovem na boilies, které je příliš tvrdé, aby se dalo napíchnout na háček, a tak je umístěno za pomoci návazce pod něj a ryba při záběru nasaje spolu s nástrahou i háček. Kromě boilies se však takto dají nastražit i další rybí laskominy, včetně kukuřice. Nastražování na vlas je poměrně jednoduché. Z pletené šňůry (případně i monofilného vlasce) si vyrobíme krátký návazec, jehož tloušťka by měla být vždy o něco nižší než u kmenového vlasce. Kukuřici propíchneme speciální jehlou na boilies zakončenou drobným háčkem, s jehož pomocí nástrahu navlékneme na návazec a poté připevníme plastovou zarážkou.


Při lovu větších ryb na položenou můžeme kukuřici nastražit i s pomocí tzv. vlasové montáže

Konopí, řepka

Už jsme si řekli, že nástraha je při lovu kaprovitých ryb velmi provázána s návnadou. Proto když lovíme například na sterilovanou kukuřici, měly by být její zrnka také součástí vnadící směsi. Existují však i semena rostlin, na která se vzhledem k jejich malé velikosti loví velmi těžko, ale které přesto hrají v dnešním sportovním rybářství velmi důležitou roli. Jedná se především o zrnka setého konopí a řepky olejky.

Základním význam těchto olejnin tkví v tom, že se jedná o vynikající vnadící partikl (tj. hrubší součást krmné směsi), někdy u ryb způsobující úplnou potravní horečku. Zrnka řepky a konopí lze v rybářských obchodech koupit v mleté formě (samostatně, či jako součást mletého mixu), nebo vcelku. Před samotným použitím musíme semeny řepky a konopí mírně povařit (olejový vývar nevyhazujeme, ale také přidáme do vnadící směsi), nebo spařit v horké vodě, případně aspoň delší dobu máčet ve vodě. Kromě toho, že jsou výtečným partiklem, jsou už dnes semena konopí a řepky taky součástí moderních nástrah, jakou jsou pelety nebo boilies.

Boilies

Od tradičních přírodních nástrah nyní tedy přejděme k těm moderním, které se vyrábějí uměle a vyvinuly se teprve v posledních desetiletích, kdy se staly důležitou součástí moderního rybářství, zejména lovu velkých kaprů. Na prvním místě je to boilies. Tuto nástrahu jsme si už představili v článku o moderní kaprařině, připomeňme si tedy jen to nejzákladnější.


Boilies je moderní rybářskou nástrahou

Boilies je vlastně těstová směs, obsahující v koncentrovaném množství nejrůznější látky, které kapr ke svému životu potřebuje a které i v přírodě vyhledává. I když hovoříme o rostlinné nástraze, součástí boilies mohou být i různé živočišné složky. Podle použitých komponentů se pak boilies rozděluje do několika skupin, např. vysokoproteinové boilies, boilies, vyrobené na bázi masových produktů, či vyrobené na bázi přírodních rostlinných látek. Důležité je, že se těsto ve formě různě velkých kuliček vaří, abychom docílili kýžené tvrdosti. Tato tvrdost společně s velikostí nástrahy způsobuje, že boilies i ve vodě drží tvar, nerozpadá se a ryba musí nástrahu pozřít v celku, což omezuje záběry menších ryb, zatímco pro kapří mohykány má toto tvrdá kulička těsta magickou přitažlivost.

Boilies si můžeme buď koupit již hotové v rybářském obchodě, či si ho doma uvařit ze zakoupené speciální směsi, případně si je pokusit vyrobit zcela sami podle některého z mnoha receptů na přípravu a výrobu boilies.


Vyvinutou speciálně za účelem lovu velkých kaprů

Pelety

Další moderní nástrahou, která má s boilies některé společné vlastnosti, jsou pelety. I zde se jedná o těsto, které může mít podobné složení jako boilies, na rozdíl od něj se však nevaří, ale lisuje se za studena, nebo se zpracovává do požadované formy za pomoci teploty a tlaku - tzv. extrudací. Peleta je sama o sobě tvrdší než boilies, snáze však absorbuje vodu a začíná tedy pracovat mnohem rychleji. Proto se v kaprařině používá nejen jako nástraha, ale především ke vnadění. Typů pelet je celá řada (existují dokonce i speciální sumcové nebo úhoří pelety) a rozdělují se do různých skupin např. podle tvaru, velikosti, množství obsaženého tuku apod.


Pelety se nepoužívají pouze jako nástraha, ale zejména s nimi lze velmi dobře vnadit

Rohlíkové boilies

Na závěr dnešního článku se vraťme k pečivu a jeho dalšímu uplatnění ve sportovním rybářství ve formě tzv. rohlíkového boilies. Jedná se v podstatě o slisovaný a vysušený rohlík, který stejně jako boilies ve vodě drží tvar a nerozpadá se. Prostředkem nástrahy je protažena bavlnka, jejíž oba konce jsou svázány k sobě a vytvářejí kolem rohlíku těsnou smyčku, za kterou připevníme háček. Háček při této jednoduché montáži drží velmi pevně a na jeden rohlík můžeme nachytat i více ryb. Rohlíkové boilies se prodává v různých velikostech a barvách a je většinou opatřeno stimulátory mnoha chutí. Vzhledem k trvanlivosti na háčku je cenově velice dostupné. Dá se na něj chytat jak na klasickou položenou, tak i na feeder.


Rohlíkové boilies se prodává v různých velikostech a barvách a je opatřeno i práškovými stimulátory chuti

Kromě výše zmíněných nástrah však existuje ještě celá řada rostlinných produktů, na které lze s úspěchem chytat ryby. Některé, jako jsou různá těsta, těstoviny nebo brambory, byly dříve mezi rybáři velmi populární, ale dnes se od nich už poněkud ustupuje. Jiné jsou už dokonce téměř zapomenuty, ale není vůbec od věci si je aspoň připomenout. Ale to uděláme až v příštím díle naší rybářské abecedy.

Text: Tomáš Lotocki
Foto: autor

Autor: Tomáš Lotocki

Diskuse k článku (15 reakcí)

Přečteno: 7 297x
Průměrná známka: 1.23

NAbeceda mladého rybáře - Rybářské nástrahy

Nástraha je obecně to, na co ryby chytáme - bez nástrahy prakticky nelze na udici rybu ulovit.