Ráno u vody

- Milan Tychler

Staří rybáři mi vždycky říkali, že na ryby se musí časně ráno. To prý berou nejlépe. Já se jako kluk činil a pilně vstával, často za tmy. To byla doba, kdy jsem nemohl ani dospat a budík jsem prakticky nepotřeboval. Potichoučku, po špičkách jsem se vykrádal z domu, abych nikoho nevzbudil, a hurá k vodě. Ta mě vítávala za svítání a zažil jsem spoustu nádherných východů slunce. Ráno je u vody skutečně krásně. Nebylo vzácné potkat srny a zajíce, bažanti a koroptve se ozývali v trávě plné rosy nebo i jinovatky, sám, často urousaný až skoro po pás, jsem se prodíral k vodě přes kopřivy a lopuchy vyšší než já, abych se dostal na ta nejlepší místa do vysněného ráje ryb. A co na to ryby? Někdy braly, někdy nebraly. Ráno není zárukou úspěchu ani náhodou, avšak pěknější chvilky u vody najdete jen stěží. Samozřejmě i podvečery bývají nádherné, jenže tam to všechno končí, kdežto ráno se otvírá nový den…


Ranní opar nad řekou

Myslím, že výhoda lovu časně ráno nespočívá v tom, že by byly ryby aktivnější, i když v některých ročních obdobích to pravda je. Výhodou je hlavně to, že když si přivstanete, můžete u vody strávit více času, než když přijdete později, a tím se vaše šance na úlovek zvyšuje. Chodil jsem na jedno krásné místo na kapry. Nádherný říční zákrut, místečko klidné, schované mezi stromy a jedinečný výhled do krajiny. Pokaždé jsem měl naspěch, abych tam byl co nejdříve, i když jsem věděl, že první záběr nikdy nepřijde před devátou. Kapři bývali přesní jak hodinky. V devět pět se začal jeden ze splávků vrtět, pak hupsl pod vodu a nastalo rodeo. Vždycky mi mezi devátou a půl desátou přišla jedna, někdy dvě ryby a dost. Další záběr bylo možné očekávat těsně před polednem. Odpoledne a večer nemělo cenu trávit tu čas.

Ranní lovy mám spojené s jednou rybou, a tou je lín. Když tak nad tím přemýšlím, nejvíce línů a také nepěknější jsem určitě chytil ráno, a to na mnohých vodách. Nebyla to zvláštnost nebo výjimečnost jen některého určitého revíru. Lín asi bude „světloplachá“ ryba. Chytil jsem je samozřejmě i přes den a navečer, avšak jejich ranní lovy mi vždycky vyvstanou v mysli jako první a není to jen díky té nádherné ranní kulise se splávky na hladině. Mé statistiky hovoří jasně: lín je ranní ptáče.


Často je tráva plná rosy nebo jinovatky

Ranní rybou bývá také štika. Bude to tím, že tato ryba spoléhá při lovu hlavně na zrak, takže v noci neloví a ráno si ráda opatří něco k snědku. Proto zatímco aktivita lína může s přibývajícím světlem klesat, štičí naopak stoupá. Znal jsem rybáře, který to měl v tomto směru zmáknuté dokonale…

Už nežije, ale jeho místo bylo pod starou rozložitou vrbou. Každý to věděl a nikdo by mu tam nesedl. Stalo-li se tak a neznalý tak učinil, sedl si kousek stranou na místo, kterému říkal „rezervní“. Sedával tam skoro denně. Byl už v důchodu, tak co…? Dělával na dráze, vždycky vstával časně, a tak i na ryby chodil za kuropění. Nahodil kousek od břehu své dva červené splávky, prokrmil troškou šrotu s rozmočenými granulemi pro králíky a čekal. Na háčku byla obyčejně pořádná dešťovka, kukuřice nebo nějaké těstíčko. Díky těmto víceméně univerzálním nástrahám, byly také jeho úlovky pestré. Vždyť na řece můžete chytit na takovou rousnici prakticky cokoli. V tomto klidném zákrutu nad jezem nejčastěji zasekl kapříka, ale i lína, někdy tlouště, karasa, dostal tu i neuvěřitelného sumce a v pravé poledne úhoře tlustého jako lahev od piva.


Když vychází sluníčko

Takže jak říkám, brzy ráno nahodil dva splávky, ale jakmile se slunce vyhouplo kus nad obzor, stáhl jeden prut, vytáhl z haltýře, který měl na špagátě pod nohama, rybku a nastražil ji na svou dlouhou bambusovou štikovici zapíchnutou do břehu. Povolil brzdu na navijáku, rybka kroužila pod špičkou prutu a čekala, až ji nějaká zubatá tlama najde. Čas od času se to i stalo. Někdy to bylo jen štíhle, občas i hodně slušný kus. Kdysi jsem se ho ptal, proč nenahodí ráno rybku rovnou. Ač to byl člověk hovorný a rád si popovídal, odvětil mi jen jedním slovem: „Zbytečné.“ Dál nebylo co rozebírat. Jeho zkušenosti hovořily za vše. Otázkou ale bylo, zda tohle pravidlo platí všude, nebo jen pro „jeho“ místo, roční období a nebo lokalitu.

Čím jsem byl starší a přibývalo mi povinností, ubývalo samozřejmě času na ryby. A když přišly děti, už se nedalo jen tak ráno vytratit z domu. Už nebylo tolik rán u vody, ale úlovků kupodivu nijak neubylo. Ryby totiž většinou berou po celý den, když je dovedete najít, nabídnout jim nástrahu zajímavým způsobem a zvládáte techniku vnadění. Samozřejmě to vše s ohledem na místní podmínky a roční období. Také člověk nesmí uvěřit všemu, co se říká a píše. I dnes je mnoho rybářů přesvědčeno o tom, že například takový sumec nebo candát jsou „noční“ ryby. Jako kluk jsem si také nedokázal představit, že bych nahodil rybku na candáta přes den. Lov candátů s rybkou byla prostě jen noční romantika se dvěma čihátky spoře osvětlenými svíčkou v lahvi od zavařeniny. Teď ale chytám candáty jen přívlačí a především přes den…


Ráno mám spojené s líny

Jámu pod mostem vždycky okupovali rybáři pasoucí po sumcích. Obvykle se tu nějaký rybář objevil v pozdních odpoledních hodinách, trhacím vlascem zafixoval dva splávky v tůni a vydržel čekat do konce povoleného lovu. Někdy to vyšlo, někdy ne. Pravda je taková, že se tu pár sumců chytilo.

I pro mě byla tůň lákavá, ale ještě více jsem se věnoval místu pod tůní, kde se do řeky vléval malý potok. V podvečer tu lovívali candáti a na gumy i wobblery se tu dal chytit i pěknější kus. Jenže už pár podvečerů tu nemám ani ťuk, když nepočítám tlouště a několik skutečně malých dorostenců. No nic, kašlu na večery, zítra to tady zkusím s okouny. Ti brávají dobře i přes den.

Dopoledne jsem se chvíli zasekl pod jezem, kde jsem potrápil parmy, a k soutoku se dostávám až před polednem. Slunce docela peče a na ryby už to asi moc nebude. Váhám, jestli to rovnou zabalit, nebo to vyzkoušet. Nakonec si říkám, že když už jsem tady, měl bych to zkusit. Stavím se nad soutok a posílám menší wobbler podél břehu. Vedu ho pomalu a snažím se ho dostat víc ke dnu, do hlubší stružky, která tu je. Snad tam nějakého okouna vyškrábnu. Kupodivu přichází prudký záběr ne v hloubce, ale na řezu klidné a rychlé vody, kde není příliš hluboko. Je to pořádný kopanec. Řekl bych, že to bude pěkný tloušť nebo bolen. Ti většinou do nástrahy pořádně bouchnou a pak peláší, jako by jim za ploutvemi hořelo.

Tahle ryba ale nijak zvlášť nespěchá. Prostě táhne a sem tam pohodí hlavou. Že by parma? Možné to je. Jenže parma to asi také nebude, protože tahle ryba už to vzdává a nechává se táhnout ve sloupci. Parma by šla pořád do dna. Chvíli to trvá a konečně se na hladině objeví pořádně naježená candátí ploutev. Kostelní zvon právě odbíjí poledne. Tak to je tedy překvapení. Během půl hodinky mám ještě dva záběry. Opět jeden pěkný a jeden menší candát. Štěstí? Náhoda? Zítra uvidíme.


Candáti berou i přes den

Před polednem už zase pročesávám soutok. Tentokrát chytím bolena a zase mírového candáta. To už není náhoda a byl to dobrý důvod zkoušet chytat candáty i na jiných místech přes den. Brzy seznám, že denní přívlač na candáty na dobrých místech je přinejmenším stejně dobrá jako noční lovy.

A takto je to se všemi rybami. Není to jen otázka ránního chytání. Podle mě se dá cokoli chytit kdekoli. Chce to jen maličko: být ve správnou dobu na správném místě a dát do toho to, co umíte. Nevzdávat se při prvním neúspěchu, a když to nejde, chce to i trochu té zarputilosti a zarytosti. Ovšem vše se zdravou mírou. Nic si nevytrucujte. Být zarputilý, a trucovitý, to je velký rozdíl. Takže na ryby klidně i v poledne, ale řeknu vám, ta rána, ta rána u vody, ta mám asi pořád ze všeho nejraději…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (12 reakcí)

Přečteno: 10 231x
Průměrná známka: 1.21