Borika Fasten

- Milan Tychler

Komerční sdělení

Jsou rybáři, kteří využívají při svému koníčku různá plavidla. Někteří jen příležitostně, jiní loví z lodí častěji a podle toho také vybavenost jejich plavidel vypadá. Zatímco jedni využívají jen malé čluny například pro vyvezení nástrahy či vnadění, jiní tráví na svých lodích dlouhé hodiny a proto mají snahu všechno si okolo sebe zpříjemnit a zjednodušit.


1.

Z produktů nabízených na našem trhu mě zaujaly výrobky firmy Borika, a to nejen svou rozmanitostí, ale i cenou, která je mnohem příjemnější než u mnohého konkurenčního zboží. Příslušenství Fasten v podstatě nabízí neomezené možnosti vytvořit si naprosto unikátní a kdykoli snadno změnitelnou konfiguraci plavidla.

V nabídce najdete mnoho různých praktických doplňků, které vám například usnadní kotvení či bezpečně podrží pruty, echoloty, jejich sondy a spoustu dalšího příslušenství včetně trubkových rámů, které na svých lodích máme a používáme.


2.

Firma Borika se zabývá vývojem a výrobou montážních prvků pod značkou FASTEN od roku 1999. Produkty jsou určeny zejména pro rybářské, záchranářské a hasičské čluny a lodě.  Tato firma vlastní řadu patentů,  díky kterým jsou jejich výrobky unikátní na trhu. Jedná se o systém zámků, kloubů, držáků, který je neustále inovován, přičemž veškeré díly jsou mezi sebou kompatibilní. Můžete si proto vytvořit zcela ojedinělou a originální sestavu pro jakoukoli pomůcku, kterou na lodi používáte.


3.

Základ programu tvoří univerzální zámek a montážní plošina. Plošina je nabízena ve dvou variantách a to model s podložkou a šrouby pro montáž do pevné paluby a pak varianta, která se lepí na nafukovací plavidla pomocí dvousložkového lepidla. Montáž je v obou případech velmi jednoduchá a zvládnete ji sami bez jakékoli odborné pomoci. Jakmile je základna pevně spojená s lodí, je čas vybavit ji speciálním zámkem, do kterého pak můžete připevnit spoustu příslušenství včetně havlenek na vesla. Zámek je vyrobený z velmi odolného plastu – polyamidu.

Z bohaté nabídky jsem vybral několik výrobků, které se v našich podmínkách velmi dobře uplatní a jsou spolehlivými pomocníky na každém rybářském plavidle.


4.

Na žádné lodi nesmí chybět držák prutu. Fasten držák prutu (1) je polohovatelný v horizontální rovině a v zámku ho můžete otáčet v rovině vertikální. Vždy si tak můžete najít ten nejvhodnější úhel postavení prutu. Držák je vhodný jak pro lov trolingem, tak pro prosté odložení prutu. Fasten blokovací zařízení na kotvu s naklápěcím mechanismem (2) – je velmi užitečná pomůcka pro kotvení. Snadno se ovládá jednou rukou a zpětné zuby brání samovolnému odvíjení kotevního lana. Lano tak lze zablokovat v jakékoli poloze. Západku uvolníme jednoduchým potažením za lanko blokovacího zařízení. Díky naklápěcímu mechanismu snadno najdeme nejvhodnější úhel, takže můžeme účinně zbavit držák nevhodného napětí a tahu. Fasten válcové zařízení na kotvu s naklápěcím mechanismem (3) – je obdobná pomůcka pro kotvení ovšem bez blokovacího zařízení. Je to spolehlivé zařízení pro spuštění a vytažení kotvy, ovšem lano pak musíte na lodi zajistit jiným způsobem. K tomu se velmi dobře hodí Fasten Knecht (4). Tento držák bezpečně přidrží nejen lano kotvy, ale poslouží i k připoutání lodi ke břehu či jiné lodi. Zdá se to být drobnost, ale mít ji na lodi se vždycky vyplatí. Velmi užitečnou a praktickou pomůckou je Fasten držák pro sonar a sondu (5). Tohle zařízení můžete umístit velmi pohodlně kdekoli na lodi. Před instalací základny si dále dobře promyslete, kde to pro vás bude nejvhodnější, abyste pak na obrazovku dobře viděli. Naklonění obrazovky do vhodného úhlu i zanoření sondy je velmi jednoduché díky kloubům držáku. Pamatováno bylo na vše.


5.

Jak již bylo řečeno, základem programu je Fasten šroubovací nebo nalepovací základna (6). Pokud nemá vaše plavidlo držáky na vesla je tohle jedinečná možnost jak to celé vyřešit. Pár jednoduchých vesel bude i na malém zavážecím člunu vždycky lepší než jakékoli pádlo. Když si na svůj malý gumám připevníte tuhle pomůcku, budete se po vodě pohybovat mnohem rychleji, tiše a s menším úsilím.


6.

Pokud potřebujete připevnit nějaký držák na trubku, slouží k tomu Fasten zámek s montážní platformou na trubku (7). Zámek Fasten se dá instalovat na trubky o průměru 22 nebo 25 mm. Sada platformy a zámku umožňuje snadné uchycení například na trubkovém zábradlí lodi bez nutnosti vrtání a podobně. Fixační šrouby umožňují posun platformy po trubce bez nutnosti její demontáže i otáčení kolem její osy.


7.

Pokud máte na lodi trubky větší než o průměru 25 mm nebo jiný pevný profil, který nemá kulatá průměr, oceníte Fasten zámek s montážní podložkou a svorkou (8), který se dá uchytit na mnoha místech, trubkách a předmětech až do 200 mm. Na montážní podložce je místo pro dva zámky.


8.

Už jsem zmínil montáž trubkové konstrukce. Ta může sloužit nejen jako opora plachty proti dešti, ale i pro uchycení dalšího příslušenství. K rychlému uchycení trubek slouží Fasten zarážka (9). Trubku do držáku prostě jednoduše zacvaknete. V případě potřeby se dá adaptér použít i jako opora pro prut.


9.

Jestliže používáte při lovu foto a videotechniku pro dokumentování svého lovu a úlovků, jistě oceníte Fasten adaptér s teleskopickou tyčí (10). Z volitelných možností můžete vybrat držák na světlo, mobil, smartphon, tablet a další. Tahle pomůcka se vždycky hodí, pokud jste na lodi sami. Jsou tu i další adaptéry pro držení voděodolného pouzdra pro vaši techniku (11).


10.

Nabídka je mnohem širší, ale účelem není představit všechny produkty této firmy. Hovořím jen o těch, které jsem si v praxi vyzkoušel a musím říci, že jsem všechny skutečně ocenil. Jsou to kvalitní a platní pomocníci, kteří vám často nahradí ještě jedny ruce. Potěšitelná je snadná dostupnost, rozumná cena, kvalitní zpracování a odolný materiál. Možnosti kombinací jsou široké a své plavidlo si můžete díky Borice vybavit vskutku komfortně ať už se jedná o velkou loď nebo jen malý člun případně bellyboat.


11.

Z praktického hlediska není na těchto produktech nic, co by se dalo hodnotit negativně. Jak materiály, tak funkčnost všech doplňků je naprosto v pořádku a u žádného z produktů jsem se nesetkal s nějakým problémem.

Na náš trh dodává:
Boatstore
Mezinárodní inovativní kancelář s.r.o.
Koněvova 426/35
130 00 Praha

web: www.boatstore.cz

Autor: Milan Tychler - ®