Top nástrahy na tlouště - 1. díl

- Milan Tychler

Jelec tloušť je neuvěřitelná ryba, která mě od malička baví. Je to ryba chytrá, také trochu tajemná, najdete ji skoro všude, dá se chytat mnoha způsoby a pořád na ni platí ty nejobyčejnější nástrahy ze všech. Tloušť se dá chytit na pstruhovém potoku i velké řece, a i když už skutečně není tolik velkých tloušťů, co bývalo, pořád tu máme ryby, které dělají svému rodu čest.

S tloušti přesahujícími délku padesáti centimetrů jsem se setkával i na tak malých říčkách, jaké se daly snadno přeskočit. Dnes už tam nejsou. Když si chci chytit většího tlouště, musím svou pozornost obrátit k větším řekám. Mrzí mě to, protože právě na těch nejmenších tocích jsem je nejraději chytal se splávkem anebo prostě bez něj, jen tak „na cit“. Na větších řekách už je lov se splávkem mnohem složitější a chytat se splávky v hlubší vodě je úplně něco jiného než prostě vymetat malé tůňky a proudy na potocích a malých říčkách. No, v každém případě i v těch malých vodách pořád nějací tloušti jsou a nástrahy, které tloušti milují, se nezměnily.


Tloušť je krásná ryba,

Mnoho mladých rybářů má v současné době tendenci chytat nejmodernějšími trendy a používat nástrahy, které jsou právě v módě. Mnohdy si věci docela zbytečně komplikují, a co se mi moc nelíbí, je to, že se věnují často jen kaprům a ničemu jinému. Já chápu, že hry na mobilu, posílání zpráv a surfování po internetu jsou snazší. Je také snazší, když svěříte své pruty stojanu s elektronickými hlásiči, než když chytáte na plavanou nebo vláčíte. Ale rybaření, kterému se zcela nevěnujete, je skutečně dost chudé. Nechci nikoho od jeho způsobu rybaření zrazovat, a tak těm, kdo o to mají zájem, chci říct, že lov tloušťů je veliká zábava a že se dají pořád ještě chytat pěkné kousky na jednoduché nástrahy a zábavným způsobem. Pojďme se tedy podívat na top nástrahy k lovu tloušťů.


Třešním neodolá

Ovoce

To, že tloušti milují třešně, je všeobecně známá věc. Stejně tak ale mají rádi višně, dají se chytat na bobule vína, kousky broskví, měkký angrešt, švestky, dokonce i na jeřabiny a spoustu dalšího ovoce. První jsou vždycky třešně a pak postupně dozrává další různé ovoce, které se dá s úspěchem použít. Ovoce je sice sezónní záležitost, ale je dostupné v podstatě od časného léta až do podzimu. To je dost času na to vyzkoušet různé druhy a všelijaké způsoby lovu s ním. Nejlepší je ovoce dobře zralé, ale to už bývá celkem měkké a nedrží dobře na háčku, což mě vždycky trápilo. Proto jsem kdysi měkké tmavé třešně zabalil do zdravotnického Prubanu a bylo vystaráno. Takový způsob nastražení se dá určitě použít i u jiného ovoce. Můžete pak nahodit i hodně daleko. Na ovoce chytám se splávkem i feederem.


Trochu zvláštní, ale funguje to

Pečivo

Na pečivo se tloušti loví převážně v chladnějším období a na plavanou. Já mám ale dobrou zkušenost i s feederem, když použiji do krmítka chleba propasírovaný přes hrubé síto. Když tloušti hledají potravu, zajímají se o cokoli, co pluje v jejich zorném poli, a kousek pečiva na háčku vezmou bez většího rozmýšlení. Ideální nástrahou je smoteček kůrky rohlíku nebo kyprá střída bílého toustového chleba nebo rohlíku namáčknutá na raménku háčku. Při lovu s pečivem často zlobí malé ryby, ale u tloušťů se dá bez problémů použít i poměrně velké sousto. To drobotina z háčku tak rychle nestrhne a může tudíž doputovat až k velké tlouští hubě, která bez problémů popadne i kousek velký jako krabička od zápalek.

Pečivo je mou oblíbenou nástrahou v pozdním podzimu a v zimě, kdy už je v řekách čistá voda a tloušti tak mohou velké a dobře viditelné sousto zaregistrovat i z větší vzdálenosti. Záběry bývají nenadálé, prudké, a proto je třeba být stále ve střehu a používat větší háčky. Také u pečiva jsem si oblíbil trošku jiný způsob nastražení a rád používám kůrku rohlíku smotanou do ruličky nastraženou v gumičce na vlasovém přívěsu mimo háček, který se pak může použít menší.


V tomto případě lze použít menší háček

Játra

O játrech se říká, že je to zimní nástraha. Proč ne? V zimě fungují drůbeží játra skvěle. Ale stejně dobrá je tato nástraha i kdykoli jindy v roce. Zkoušel jsem játra vepřová i hovězí. Nejsou tak dobrá jako ta drůbeží, která ale drží na háčku trochu hůře. Není to však žádná tragédie a nahodit se s nimi dá docela dobře. Nejlepší jsou játra chlazená. Mražená se použít dají, ale jsou křehčí. Ani u jater se nemusíte bát většího sousta a zase doporučuji větší háček.

Plavaná s játry je klasika a nijak se neliší od lovu s pečivem. Na játra nastražená na dně při lovu feederem na větších vodách lovím často větší kusy a překvapením by pro vás neměly být záběry takových ryb, jako je parma nebo sumec. Kdysi jsem s játry více experimentoval a zkoušel je podle starých rad rybářů nechat trochu „zamřít“. Musím ale říct, že kromě většího smradu a toho, že hůře drží na háčku, jsem s nimi nedokázal víc než s čerstvými. Také játra se dají nastražit do gumičky mimo háček.


Játra jsou dobrá po celý rok,

Žížaly

Chumel hnojáčků, rousnice či jakákoli jiná žížala jsou skvělou nástrahou na tlouště zejména ve vyšší podkalené vodě. Nemám na mysli vodu jako hnědou kaši, ale lehký zákal v době, kdy po deštích voda pomalu stoupá, nebo se po vysokém stavu naopak čistí a klesá. V takový čas se tloušti setkávají s připlavenými žížalami nejčastěji a jdou po nich jako diví. Jakmile je voda přikalená, je čas nastražit na háček žížaly. Tato nástraha je dobrá, když leží na dně, ale mnohem účinnější je, když ji necháte splouvat se splávkem. Můžete ji vést ve sloupci, kousek nade dnem, může brnkat o dno anebo ji lze vléct po dně. Záleží na profilu dna, vázkách a podobně. Určitě je ale lepší žížala v pohybu než jen ležící. Záběry na žížalu samozřejmě přijdou i ve vodě čisté.

Rád na ně chytám s krátkým feederovým prutem v ruce v proudech. Používám jen malou zátěž, nahodím nástrahu k protějšímu břehu a nechám proud, aby udělal svou práci. Záběr pak nejen cítím zřetelně v ruce, ale velmi dobře ho vidím i na jemné feederové špičce. Málokdo si dovede představit žížalu nastraženou jinak než na háčku, ale jde to i jinak. Zkuste to někdy s vlasovým přívěsem a budete překvapení, jak snadné je pak zaseknout. Jen nesekejte při prvním zachvění špičky.


Zkuste to jinak

Těsto z chleba se sýrem

Velmi účinnými nástrahami na tlouště jsou těsta. Čím více páchnou, tím lépe. Dost to svádí k použití rybích mouček a takových atraktantů, jako je krab, oliheň a podobně. Ale tohle není to pravé. Tloušti milují spíše takové věci, jako je zrající sýr. Vynikající a naprosto jednoduchou nástrahou je tedy toustový chléb, buď nastrouhaný, nebo protlačený přes hrubé síto, spojený s nějakým aromatickým sýrem do konzistence použitelné na háček nebo k nastražení na pružinku mimo něj. Fungují všechny zrající a plísňové sýry, včetně sýrů tavených. Příprava je jednoduchá, rychlá a vždycky můžete mít po ruce čerstvou nástrahu. Tlouště vždycky lákají větší světlé a páchnoucí věci a tohle jednoduché těsto je přesně to, co chtějí. Je velmi účinné zejména v teplých měsících a díky intenzivnímu pachu velmi dobře funguje také v kalné vodě. Někdo barví těsto na červeno. Nemám ten pocit, že by bylo lepší, ale klidně to zkuste. Mně se spíše osvědčilo nastražování všelijakých beztvarých kousků než kuliček.


Tohle jim opravdu chutná

Tím bych výčet top nástrah ukončil, i když za vyzkoušení určitě stojí i takové nástrahy, jako jsou boilie, předvařené krevety, kousky rybího masa, a mohl bych pokračovat snad do nekonečna, protože tloušť je dokonalý všežravec. Pokud se spolehnete na tuto tlouští top pětku, rozhodně neuděláte chybu. Mnoho rybářů však dává při lovu tloušťů přednost přívlači. Tam je také z čeho vybírat, ale o tom příště.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 12 731x
Průměrná známka: 1.13

NTop nástrahy na tlouště - 2. díl

Tloušť není vysloveně dravec, ovšem jistá si před ním není žádná menší rybka, která se ocitne blízko jeho velké tlamy.