Jak je to s masnými červy?

- Milan Tychler

Je masný červ dobré krmení? Tak to je tedy otázka – záleží na tom, jak se to vezme…

Je jisté, že masné červy žerou všechny kaprovité ryby, od hrouzků a ouklejí až po kapry. I když to často na vlastní oči nevidíme, červ jako nástraha na háčku to jasně dokazuje. Když na jakékoli vodě, ať je to malý potok, velká řeka, rybníček, či jezero, nastražíte pár masných červů, je naprosto jisté, že na ně dřív nebo později nějakou rybu chytíte.


Masní červi jsou skvělá nástraha i návnada

Při lovu malých a středně velkých ryb je přidáváme do krmení. Ve vnadicí směsi musí být nějaká „zarážka“, tedy to, co ryby drží na místě, a v tom je masný červ jedinečný. Hrubou složku krmení může tvořit třeba kukuřice nebo hrubé anglické vločky, avšak každý závodník vám naprosto jasně řekne, že „živá“ je prostě „živá“ a nedá se ničím nahradit, jen částečně doplnit.

Síla této nástrahy a současně i návnady je obrovská a stejně tak obrovské musí být množství, které rybáři jen v naší republice každoročně nahází do vody. Kdybych se zeptal, kolik litrů nebo tun to je třeba v Evropě, asi bych z toho čísla spadl na zadek. Vůbec si to nedovedu představit a pochybuji o tom, že by to někdo dokázal seriózně vyčíslit. Jisté je, že číslo by to bylo obrovské.


Červi v krmení, to je klasika

Jak je ale možné, že jsou masní červi tak oblíbení? Myslím, že za tím není nic složitého. Jsou jednoduše účinní, snadno dostupní kdykoli v roce a vydrží na háčku podstatně déle než mnoho jiných nástrah. Já pamatuji dobu, kdy masní červi nebyli běžnou nástrahou. Když jste na ně chtěli chytat, museli jste si je vychovat sami a nesmělo se jimi krmit. To, že se jimi nesmělo krmit a nebyli dostupní, probouzelo podezření, že v tom bude něco skoro zázračného a že bychom snad mohli naše vody díky nim i vychytat. Ve skutečnosti za tím stála hlavně hygienická a veterinární nařízení.

Já jsem si v koutu zahrady vždycky pár červíků nějak vyprodukoval a později jsem si na ně chodil na jatka ke kontejneru do kafilérie. Jeden můj kamarád si kdysi udělal na vodě takové „krmítko“. Našel u cesty sraženého bažanta, a tak ho vzal a pověsil ho za krk na větev nad vodou. Po pár dnech z něj červi padali rovnou do vody. Pod tím místem pak chytal s malým splávkem ryby všeho druhu. Ovšem žádná velká ryba mezi nimi nebyla. Určitě jich bylo moc, ale nijak nevybočovaly z běžného průměru. Popravdě řečeno nepřekvapilo mě to. Tušil jsem, že tam bude tlačenice a to většina větších ryb moc ráda nemá. Později jsem se ovšem přesvědčil o tom, že větší ryby s tím až tak velký problém nemají a dovedou si „zjednat pořádek“…


Někdo používá červené, někdo mix

Pár dnů jsem krmil směsí červů a drobných pelet jedno místečko na řece. Doufal jsem v parmy, ale první tři dny to byly jen ostroretky, podoustve a plotice. Nic jiného. Výjimkou se stal jen jeden velký cejn. Vím, že parmy jsou velké milovnice masných červů, avšak menší ryby se zdály být nepřekonatelnou překážkou. Pravda však byla trochu jiná – nekrmil jsem dost. Než se parmy pohnuly a dostaly se na krmené místo, všechno už vysbíraly menší ryby. Vzhledem k tomu, že mé zdroje byly omezené a nemohl jsem krmit na jednom místě hromadou červů, musel jsem to vymyslet jinak. Stejnou dávkou jsem rozházel na větší plochu a udělal takovou „lajnu“ po proudu dolů.

Následující den začínám po nakrmení opět s lovem. Tentokrát krmím tak, že tvořím jedno místo s větším množstvím červů, ale zase jich část naházím i po proudu. Nevím, jestli je to dobře, protože opět okamžitě nastupují ostroretky, pak velká podoustev a konečně se prut ohýbá pod tíhou větší ryby. Doufám, že je to konečně parma, ale bohužel není. Je to velký tloušť. Když ho mám v podběráku, vyvrhne do něj pořádnou dávku červů. Myslím, že tohle krmení mizí po dopadu do vody v rybách rychlostí blesku.


Krmítko na červy

Další nahození a zase větší ryba. Tentokrát je to konečně vytoužená parma. Menší, ale je. Po této rybě se karta obrací a pak už mi jde parma za parmou. Ani jediná ostroretka, jediná podoustev… Zdá se, že parmy prostě obsadily pole a ostatní ryby už mezi sebe nepustí. Problém byl úspěšně vyřešen. Tato metoda se mi osvědčuje všude tam, kde sice jsou větší ryby, ale i spousta malých.

Podobné to bývá i na stojatých vodách. Na masné červy se dají s úspěchem chytat i kapři, ovšem pokud se k nim dostanou. Krmit do jednoho bodu je fajn, ale „oslovíte“ tak menší počet ryb, a navíc jsou to obyčejně ty nejčipernější, malé. Když rozhodíte červy na větší plochu, je pravděpodobnější, že je najdou i kapři a budou se o ně zajímat. Propátrávají pak i okolí. Když mám první záběry od kaprů, pak už klidně krmím zase do jednoho bodu větším množstvím červů, protože kapři už se odstrčit nedají.


V zimě může pomoci dip

Červ je skutečně velmi dobrá a univerzální nástraha a v rukou šikovného rybáře je to dokonalá zbraň. Ovšem ani tato nástraha se nesmí přeceňovat. Spousta literatury říká, že masný červ je dobrou nástrahou na větší ryby i v chladné vodě a že je dobré ho používat, protože drobné ryby nejsou tak aktivní a tolik neobtěžují. Už se tam ale obvykle neuvádí nic dalšího. Je to sice pravda, ale ne celá.

Masný červ totiž v chladné vodě rychle hyne a není tudíž tak atraktivní, jako když je živý a hýbe se, a také samy ryby v chladné vodě nemají velký zájem o potravu. A tak je žádným velkým množstvím červů stejně nepřesvědčíte, aby žraly. Prostě nemají zájem. Když budete vnadit jen bodově, tak jak se doporučuje třeba červy v PVA síťce i na háčku, nebude to nic moc, protože čistý masný červ nijak zvlášť nevoní ani nepáchne (jak se to vezme…). A pokud na něj ryba přímo nenarazí, prostě ho mine a ani se nezastaví. Když budete červy vnadit současně s troškou aromatické směsi, a ani jí nemusí být příliš, je to sto a jedna.


Nebyla to parma, ale tloušť

Velmi dobrou službu v tomto případě prokážou i různé dipy a prášková ochucovadla, která můžete k červům přidávat. Vůně se rozptýlí do většího prostoru a ryby nástrahu snáze najdou. Je obrovský rozdíl v tom, jestli červy používáte v zimě, nebo v létě a každá doba vyžaduje jiný přístup. Zrovna tak je také rozdíl, jestli lovíte drobné, nebo velké ryby. Nelze používat jeden způsob univerzálně a už vůbec ne po celý rok.

Spousta rybářů na masné červy chytá, ale do krmení je nepřidávají. Většinou je to proto, že červy nakupují draho. Když ale máte možnost koupit litr červů za dobrou cenu, zjistíte, že nebudou o mnoho dražší než kilo kvalitní vnadicí směsi, a s litrem nebo i s menším množstvím už se dají dělat celkem zajímavé věci. Zejména na řekách se můžete dočkat hezkých překvapení. Někdy je to zajímavá a velká ryba, jindy zase velké množství záběrů ostatních celkem slušných ryb. Ať už chytáte se splávkem, nebo feederem, s masnými červy to bude vždycky zábava.


Konečně parma

Určitě má velký smysl experimentovat také s velikostí nástrahy. Zkuste dva červíky, ale také pořádný chumel nahozený stranou všeho dění. Používejte červy bílé, červené i barevný mix. Někdy můžete dojít k velmi překvapivým a zajímavým závěrům, aby vše bylo v následujících dnech zase vyvráceno a postaveno na hlavu. Taková rybařina je. Ale jak se říká, není důležitý jen cíl, ale i cesta…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (45 reakcí)

Přečteno: 15 186x
Průměrná známka: 1.08