O firmě LK Baits s Lukášem Krásou

- LK baits

Komerční sdělení

Ahoj Lukáši, jako každý rok se setkáváme v nové sezóně a já použiji asi nejčastější dotaz: Jak se dařilo firmě uplynulý rok a co je v LK Baits nového?

Děkuji za optání. Rok 2016 byl pro nás velmi přelomový, protože jsme spouštěli několik projektů, na kterých jsme předešlé roky usilovně pracovali. Ať už to bylo další rozšíření výrobny boilies nebo nová technologická linka na pelety s kapacitou výroby 10 tun/den a mnoho dalších zásadních kroků k tomu, abychom mohli uspokojit poptávku na 100%.



Pelety jsou u rybářů stále více oblíbené. Proč myslíš, že tomu tak je?

Doba je uspěchaná a je čím dál více rybářů, kteří vyráží na ryby na krátké vycházky. Kvalitní peleta je pro tyto potřeby jako stvořená. Záměrně jsem uvedl - kvalitní peleta, protože na trhu je mnoho slisovaných „pelet“ z odpadu nebo s vysokým obsahem tuku. Sice jsou velmi levné, ale na druhou stranu si přeci přejete zachytat a ne si místo spíše pokazit, ne? Pak je tu další skupina rybářů, kteří vyžadují pelety z ekonomického hlediska. Jsou to rybáři, kteří rybaří na velkých jezerech či řekách, kde je potřeba hodně vnadit. Tito rybáři zkrmí opravdu hodně, a tak místo finančně náročnějšího boilies si pomáhají peletami.



Váš sortiment pelet je opravdu obdivuhodný. Jak probíhá vývoj pelet a které pelety jsou nejžádanější?

V našem sortimentu je přes 150 druhů pelet, které vznikly převážně požadavkem rybářů nebo velkoodběratelů. Vyrábíme i pro několik světově známých rybářských firem, které naše pelety balí do svých obalů a tam je zapotřebí vždy ujít cestu, která začíná u požadavku na kvalitu, cenu a především funkčnost. Minulý týden jsme expedovali například zakázku do Itálie, kde jsme vyvinuli bílé sýrové pelety pro mořský rybolov. V loni jsme také poslali několik desítek tun do Španělska, kde je zakázán lov sumců na živou nástrahu, a tak jsou hlavním artiklem sumcové pelety průměru 38 mm. Anglie je zase největším odběratelem flouro mikro pelet 2mm. Angličané mají rádi výrazné barvy a silné aroma. V Rusku se poslední rok staly hitem tzv. vločky, které jim vyrábíme přímo pro chytání v ledu na dírkách. Jejich požadavkem bylo, aby pelety po vhození do dírky v ledu dopadly na dno na co největší ploše. To pelety tohoto tvaru dokázaly. V Čechách se nám v loni nejlépe prodávaly kukuřičné pelety. K našim zákazníkům také přibyli majitelé soukromých revírů, pro které vyrábíme pelety. Jsou to na zakázku vyrobené pelety pro dosažení lepších přírůstků a posílení imunity především z jara, kdy jsou ryby oslabené po zimě. Na některých soukromých revírech došlo k úhynům velkých ryb, protože rybáři masivně krmili peletami s vysokým podílem tuku a to je důvod, proč si na některé revíry nemůžete vzít své pelety, ale speciálně vyrobené pro daný revír.


Fluoro peletky jsou vyráběné především do PVA punčošek, ale mnoho rybářů je pro zatraktivnění používá i jako doplněk do method mixů.


Universální mix ovocných pelet



Amurové pelety se staly hitem sezóny 2016


Sumcové pelety průměru 38 mm se speciálním přídavkem rybího proteinu.



Feeder pelety s aktivátory

Takže vyrábíte pelety přímo na zakázku. Platí to i pro sportovní rybáře? Když za Vámi přijdu s požadavkem na výrobu pelet dle vlastní představy, vyhovíte mi?

Ano vyhovíme v případě, že se představy zákazníka budou slučovat s naší technologickou linkou a minimálním odběrem, který nutně potřebujeme k zakázkové výrobě. Máme mnoho zákazníků, kteří si touto cestou u nás nechávají vyrábět „své pelety“ se svou esencí, barvou či jejich tajnou ingrediencí. Je mnoho závodníků, kteří chtějí mít to, co ostatní nemají a to je důvod, proč je tento trend velmi oblíbený. Stejně tak to platí například i pro větší rybářské obchody, především v zahraničí, které si od nás nechávají vyrábět pelety na míru. Pak mají produkt, který zákazník nekoupí v jiných obchodech, což je pro ně i zákazníky něco navíc.

Neuvěřitelný záběr, klobouk dolů. Zbývá Vám vůbec čas pro vývoj pelet pro tuzemský trh?

Poté co jsme se chytili v zahraničí, což byl náš prvotní cíl, je tuzemský trh v současné době naše největší priorita. Toho si může všimnout každý rybář, že jsme se poslední dva roky ještě intenzivněji zaměřili na český a slovenský trh. Pracovali jsme velmi usilovně, abychom uspokojili požadavky českých a slovenských rybářů. V letošním roce přicházíme na trh s novinkou BIO PELETS. Jsou to pelety vyráběné studenou cestou, aby nedocházelo k poškození surovin. Do pelet nejsou přidávána žádná barviva ani aromata. Vše je postaveno na přírodních čistých surovinách. Věřím, že tyto nenapodobitelné pelety se stanou hitem na silně pochytávaných lokalitách a soukromých revírech, kde jsou ryby už velmi opatrné a „nasycené“ převoněnými návnadami. Z této pelety mám obrovskou radost. Vhoďte si ji do vody a pozorujte její funkčnost. Můžete ji také bez problémů ochutnat! Dalším naším vývojem bylo vyrobit peletu z kvalitního method mixu. Tento nápad znovu vznikl z požadavků rybářů, kteří navštěvují závody. Na většině závodů je dovoleno krmit jen boiliem a peletami. Účinný method mix je zakázán, a tak jsme makali na tom, abychom method mix slisovali do pelety. Vznikla tak chytrá IQ Method Peleta , kterou jsme ošperkovali tím, že uvolňuje směrem k hladině a zase nazpět ke dnu. Pro milovníky chytání na Zig - Rig jsme navíc vyrobili IQ Method Peletu ve verzi Hybrid! Nezapomněli jsme ani na rybáře chytající amury, sumce, jesetery a feeder, kteří v našem sortimentu naleznou, co potřebují. I na ně jsme mysleli. Ve výrobě mám zkušené rybáře a dalo by se říci, že vývoj je naše radost. Proto vznikly i pelety DUO v jedinečných kombinacích našich nejlepších esencí, což je vrchol takového našeho umění. Z vývoje máme radost a pro mě je to osobně ten největší relax, když mohu něco takového vymýšlet. Takže máme nápady už na rok dva dopředu. Na druhou stranu je to o poznání horší s tím papírováním. V tom zase pěkně plaveme:-).


Bio Peleta a její unikátní složení a ještě lepší práce pod vodou.








IQ Method Peleta: Jsme pyšní, že přicházíme na trh s něčím takovým, jako je tato unikátní peleta z našeho IQ Method Mixu, která se bezesporu stane nejoblíbenější peletou pro krátkodobé vycházky a závody! Podívejte se, jak pracuje pod vodou.









Duo pelety jsou vyrobeny z našich nejoblíbenějších kombinací atraktorů!

Firma LK Baits je na trhu dvanáctý rok, a když pozoruji sortiment boilies, jste jedna z mála firem, která si stále drží v nabídce většinu původních druhů boilies. Chystáte i zde nějaké novinky nebo rozšíření sortimentu?

Tak já vždy říkám, že dobré věci se nemohou narodit ze dne na den. Filozofie naší firmy je vyrábět pouze kvalitní, vyzkoušené produkty na základě zkušeností a profesionality v oboru. Již několik let udáváme směr minimálně na tuzemské úrovni v oblasti návnad a nástrah pro sportovní rybolov. Byli jsme vůbec první, kteří přišli na trh s přírodně konzervovaným boiliesem. Vyrobit přírodní konzervant mi zabralo mnoho času a peněz a já věděl, že když se mi to podaří, funkčnost našich nástrah bude totožná s mraženými boilies. Nyní je náš přírodní konzervant a tekutá potrava All Amino Nutric největším Know - How naší firmy! Stejně tak vznikaly jednotlivé druhy boilies. Například Sea Food je excelentní boilies pro lov velkých kaprů více jak 15 let a nikdy ho nevyjmu z nabídky, protože vím, že na něj budou chytat kapry i naše děti! Stejně tak je to i u dalších druhů, ať už je to nenapodobitelná Lesní Jahoda nebo Nutric Acid. Spice Shrimp v levnější cenové kategorii se stal zase stoprocentně nejprodávanějším boiliesem na našem trhu, kdy jsme českým rybářům vyrobili 46,9 tun a 70 tun dalších výrobků ze SpiceShrimpu v roce 2016 a nárůst se dá očekávat i v dalších letech. Je to už 10 let, co většina rybářů jezdí na ryby s tímto skvělým druhem boilies a my jim na oplátku můžeme slíbit, že Spice Shrimp budeme nadále vyrábět v 100% kvalitě, tradiční receptuře a pokusíme se zachovat cenu i přes narůstající náklady. Poslední rok jsme spíše vnímali požadavek, abychom základ Spice Shrimpu vyrobili ještě v jiné příchuti. Tím vznikla novinka CHILI SQUID, která je na stejném základu, akorát jsme použili jiné koření, extrakt z chobotnice a především vlastně vyráběný tekutý signál, který ryby doslova milují.



A jsou i nějaké druhy boilies, které jste museli vyřadit ze sortimentu?

Za celou dobu, co vyrábím boilies pod značkou LK Baits, jsem nikdy ze svého sortimentu neodstranil jediný druh boilies. Teprve v letošním roce budu muset vyřadit Sardel a důvod je jednoduchý. Je to jedno z nejméně prodávaných boilies, i když se na něj chytil polský rekord kapra na svazových vodách a zaznamenal v historii mnoho dalších úspěchů. Jak říká náš ekonom: „čísla nelžou“, tak musím i já někdy poslechnout. Stejně tak to časem čeká Zelený Banán, protože se přestala vyrábět jedna důležitá ingredience a ve svém sortimentu žádný kompromis nestrpím.

Teď trochu z jiného soudku. Všiml jsem si, že jste minulý rok prošli velkou změnu i na webových stránkách a začali jste zastupovat několik jiných značek.

Ano, naše původní webové stránky bylo třeba inovovat, i když jsem se tomu léta bránil. Byl to jeden z největších zásahů v naší firmě, kdy nám na novém internetovém obchodě pracovalo několik programátorů současně. I když je ještě velký kus před námi, už nyní vidím, že vynaložené úsilí stálo za to. V současné době nabízíme B2B, B2C systém našim obchodním partnerům a zákazníkům se skutečnými skladovými zásobami v Čechách, na Slovensku, Maďarsku, Polsku, Itálii, Rusku a Ukrajině. Také disponujeme xml feedy pro okamžité nahrání produktů do partnerských obchodů. Internetový obchod nabízí i stále častěji využívanou ONLINE platbu nebo Pay Pal a nebo například CHAT. K tomu jsme také získali zastoupení několika významných světových značek, ať už to je Norfin, Rod Hutchinson, Lucky John, Marcel Van de Eyende. Spolupráce s belgickou firmou Marcel Van de Eyende pro mě začala už kdysi dávno kvůli jejich perfektním ingrediencím a málokdo by z plavačkářů neznal legendární černé Turbo, které i my používáme při výrobě boilies a pelet. Roda Hutchinsona také nemusím představovat, to je už více jak 25 let zaběhlá anglická značka. Lucky John zase patří mezi velmi inovativní firmu na přívlač, která v poslední době se svými produkty vyhrává jednu prestižní soutěž za druhou. Ale snad největší radost mi udělal zájem zákazníků o oblečení Norfin. To jsem opravdu nečekal. Například thermoprádla Winter Line jsme kolem Vánoc nestíhali posílat. Je to skvělý artikl, který uceluje náš komplexní sortiment, aby si u nás mohl vybrat opravdu každý rybář.



Norfin, Lucky John nemají nic společného s kaprařinou, proč si se ve svém obchodě zaměřil i na jiné rybolovné techniky a jiný druh zboží, než je pro Vás typické?

Po přestěhování do nových prostor jsem otevřel velký kamenný obchod v Přelouči, kde nás začalo navštěvovat stále více rybářů. Byli to právě naši zákazníci, kteří nás svými potřebami nasměrovali. Nešlo se soustředit jenom na kaprařinu. Náš obchod je nyní skvěle zásoben pro všechny rybolovné techniky a odpovídá tomu i náš profesionální personál, který skvěle poradí, ať už k nám přijde kdokoliv. Stejně tak naše poradenství funguje na našem internetovém obchodě, kde Vám jsou k dispozici zkušení rybáři.















Nedávno jsem si všiml, že jste také spustili internetové rybářské potřeby, které nabízejí i produkty Vaší konkurence. Co Vás vedlo k tomuto kroku?

Nerad bych se opakoval, ale my se snažíme vždy naslouchat našim zákazníkům. Tento krok by nás stejně jednou neminul, a když už jsme byli v té inovaci, tak jsme to vzali jedním šmahem. Nyní si každý zákazník vybere vše na jednom místě. Každá naše zastoupená značka má své vlastní stránky včetně našeho LK Baits. Zákazník se také může pod jedním účtem přepnout do obecných rybářských potřeb, kde nalezne celkem přes 150 druhů rybářských značek pro případ, že by si nevybral z LK Baits nebo ze značek, které zastupujeme. Díky tomu návštěvnost našeho webu zaznamenala neskutečný nárůst, což nás utvrdilo v tom, že to byl krok správným směrem. Nyní nabízíme našim zákazníkům patrně nejširší výběr rybářských potřeb s rychlou dobu dodání, důležitým poradenstvím a servisem. Náš nový web není ale jen o skvělém sortimentu pro rybáře, ale snažíme se ho plnit kvalitními články a vlastní tvorbou videí. V letošním roce jsme spustili i tzv. školičku pro začínající rybáře, kde mohou najít důležité rady i ti nejmladší.


V obecných rybářských potřebách Lukáše Krásy nalezne 150 firem…

Jak vůbec zvládáte chod firmy? A je vůbec čas na ryby?

Tak samozřejmě sám v životě nezmůžete nic. Za firmou LK Baits je mnoho práce, a to zvládnete jen tehdy, pokud máte dobrý kolektiv a podporující rodinu. Nechci to zakřiknout, ale mám štěstí na dobré zaměstnance a kamarády, kteří mi moc pomáhají, abych se mohl soustředit na vedení firmy. Můj postoj k rybařině se trochu změnil. Častokrát si vezmu malý proutek z dětství a jdu si jen tak pustit žížalu do proudu. Nemám snad věk na to, abych byl nějak senilní, ale kolikrát jsem si sednul do trávy a sledoval okolní přírodu, aniž bych za celé dopoledne nahodil. Někdy jsem tak vyčerpaný, že i na chvíli usnu. Nevěřili byste, kolik energie Vám příroda může během krátké chvilky dát. Pak ale přijde doba, kdy se ve mně probudí pud lovce a jdu po tom největším kaprovi. Naučil jsem se rybařit tak, jak to opravdu v danou dobu cítím a chci, jedině pak si ji užiji.



Autor: LK baits