10 let v LK Baits - Petr „Pítrs“ Novotný

- LK baits

Komerční sdělení

Petře, můžeš nám prozradit, jak ses dostal k firmě LK Baits?

V roce 2005 jsem se na rybách seznámil s Jirkou Pacovským. S touto kaprařskou legendou jsme si povídali o všech věcech kolem kaprařiny a tam poprvé padla zmínka o Lukášovi. O toho kluka jsem se dost zajímal. Věděl jsem, o kom mluví, protože Lukáš už několik let publikoval své články v časopisech a jeho styl rybaření i přemýšlení mi byl moc blízký. Tenkrát měl Jirka od Lukáše boilies a já si dovolil vyzkoušet pár z nich. Později jsem pochopil, že používat návnady od skutečně profesionálního výrobce s širokými znalostmi o trávení ryb by mě mohlo v rybařině posunout zase o kus dál, tak jsem do toho šel.

Kdy a jak přesně začala užší spolupráce?

Přirozeně! S Lukášovými produkty jsem byl čím dál více úspěšnější a věděl jsem, že se s ním musím setkat osobně. Poznal jsem, že ten kluk měl něco, co ostatní nemají. Na jaře roku 2006 jsem si poprvé potřásl rukou s Lukášem Krásou. Osobní i telefonické debaty nakonec nebraly konce. Nyní je pro mě LK Baits jako má rodina. Vzniklo velmi úzké přátelství.


LK Baits je pro mě druhou rodinou. Vážím si našeho přátelství…

Mnoho rybářů si přeje vyrazit s Lukášem na ryby. Tobě se to podařilo. Určitě si pochytil nějaké nové poznatky, seznámil se s jinými rybáři i mohl nahlédnout na nové revíry…Je to tak?

Ano, musím přiznat, že jsem získal spoustu nových informací a to i ohledně revírů, ale nebyla to rozhodně má priorita, i když kdo netouží poznat nepoznané. Čeho si ale cením nejvíce, je přátelství s kamarády téměř po celém světě. Rybařině jsem začal dávat úplně všechno! Za posledních deset let jsem sjezdil nespočet rybářských revírů a poznával jejich rozmanitost, obtížnost, učil se novým technikám.


Psal se rok 2007 - 2008, kdy jsem pomáhal ve výrobě LK Baits a začal objíždět rybářské výstavy

Rybařina je častokrát o čase, kterého je čím dál méně, tolerantní rodině, ale i dostatku finančních prostředků. Dávat rybařině úplně všechno musí být náročné. Jak si to zvládal?

Asi jsem trochu blázen. Vlastně, který rybář ne…Dlouho jsem přemýšlel jak u vody trávit co nejvíce chvil, jak to vše skloubit s rodinou a zaměstnáním. Také jsem si uvědomil, že život není jen o penězích a že sakra rychle utíká a je třeba si ho užít. Proto jsem se rozhodl zanechat trvalého pracovního poměru, abych mohl jezdit v sezóně na ryby na delší výpravy. Snažil jsem šetřit, jak jen to šlo a práci hledal nárazovou a převážně přes zimu. Několik let jsem celou zimu strávil na žebříku a věšel vzduchotechniku. Myslím, že se dá žít, tak jak si častokrát přejete, jen je potřeba se rozhodnout konečně pro změny a dokázat si i odpustit jiné koníčky, vysedávání v hospodě atd. Také je třeba říci, že podpora mé rodiny a především mé ženy Pavlínky byla stoprocentní.



Za deset let u LK Baits jsi navštívil mnoho revírů. Kde se Ti líbilo nejvíce? Na co se nedá zapomenout?

Začátkem jara roku 2007 jsem rybařil na pískovně nedaleko mého domova, když mi v kapse zazvonil telefon. Byl to opět Jirka Pacovský, který hledal parťáka na jezero Saint Cassien. O této vodě jsem toho přečetl spoustu a nepřál jsem si nic jiného než chytat právě tam. Zkrátka během týdne se změnil můj sen v realitu a já se svým tenkrát pětiletým synkem seděl na již zmiňovaném jezeře. Cassien mě uchvátil a důkazem toho je, že jsem se tam několikrát vrátil. Povedlo se mi nachytat hodně kaprů přes 20 kg, ale perličkou byla EZIA. Legendárního kapra jsem chytil v jeden rok hned třikrát. V tu chvíli jsem si začal uvědomovat sílu produktů LK Baits, protože na Cassienu na to chytali Němci, Holanďané, Češi, Slováci a všichni zaznamenali úspěch. Chytil se i jeden z největších kaprů jménem Stella! Byl jsem při tom všem a rád na to vzpomínám. Zcestoval jsem několik dalších vod ve Francii, Slovensku, Itálii, Slovinsku, Holandsku, Německu, Belgii, ale nejvíce času na rybách trávím u nás v České republice.


Ezia…Jedna z majestátných ryb z jezera Saint Cassien, kterou se mi povedlo chytit hned třikrát a to během jednoho roku.

Navštívil si i soukromé vody, nebo jsi zastáncem jen svazových revírů?

Dříve jsem si chytání kaprů na soukromých revírech nedovedl představit, protože většina z nich byla zarybněna ze svazových vod, s čímž nesouhlasím. Některé v tom pokračují dodnes, ale naleznou se i takové soukromé revíry, které mě svým přístupem k rybářům a rybám zajímají. Někdy na svazových revírech zažiji tolik nepříjemných situací, že mám častokrát chuť zajet si někam, kde si v klidu mohu užít rybařinu. Také v podzimním a zimním období přijdete z práce a v podstatě díky zákonné době lovu nemáte šanci rybařit. I v těchto chvílích vyrazím na soukromý revír, protože normálně rybařit na svazových revírech prostě nejde. Mám rád soukromé jezero Dělouš, které mám v podstatě za barákem. Mou srdcovkou je ale Sahara. Je to klubový revír, který je odlišný od všech ostatních soukromých revírů, ať už tomu je způsobem hospodaření, přístupem k rybářům, ale i obsádkou ryb.


Sahara

Můžeš nám blíže popsat Saharu?

Jedná se o 22 let starou pískovnu, na které se stále těží. Pamatuji si na dobu, kdy mě kluci z LK Baits vzali na jednu menší vodu. Tenkrát nebyla tak velká, asi kolem pěti hektarů. Hned první večer jsme chytili 13kg místního šupináče. Ryb tam bylo poskromnu, ale ta voda měla své kouzlo. Pak jsme čas od času do pískovny nasadili pár kousků ryb z výlovů. Před sedmi lety LK Baits dostal pískovnu do správy a o nějaký čas později získal oficiální číslo revíru a název rybářství Sahara. Ovšem na hospodaření se mimo povinného zákonného ročního zarybňování příliš moc nezměnilo. K žádnému masivnímu nasazení trofejních ryb nedošlo, i když jsme tu možnost měli. Do revírů se vysazovala pouze násada ryb, kterou jsme selektovali na výlovech nebo si je sami vytřeli. Každé jaro jsme sbírali na pískovně oplodněné jikry a převáželi je na líheň a do malých rybníčků. Vypiplali jsme tak ryby se saharskou krví, ale i jiné hybridy lysců, které mají přírůstky i 3 - 4 kg ročně. Také kombinace řádkáčů nebo lysošupináčů zdobí velký revír. Jak můžete vidět, Sahara není klasickým revírem. Je odrazem života bláznivých rybářů, kteří si život bez bahna neumí představit a málokdo by dokázal pochopit, jak oni žijí s rybami. Rybářství Sahara nyní disponuje vlastní líhní a hospodaří na devíti chovných rybníčcích, odchovné části pískovny s rozlohou 1 a 5 ha a revírem pro rybáře 18 ha, kde se stále těží.





Sahara není jen revírem, kde si můžete chytit velkou rybu. Máte možnost ulovit překrásné řádkáče, lysošupináče a především ryby, které mají svou Saharskou historii. Některé z nich jsou vypiplané přímo od jikry a je překrásné je vidět růst. Někteří z nich mají svá jména.

Na Sahaře jsem měl čest rybařit v loňském roce a těším se i na letošní návštěvu. Ale trochu zase odbočíme. V čem myslíš, že spočívá úspěch rybáře? Je to dáno zkušenostmi, časem u vody nebo již zmíněnými návnadami?

Je to stejné jako v jakémkoliv jiném odvětví. Pokud chceš být v něčem dobrý, musíš spoustu věcí obětovat a udělat pro úspěch maximum. Stejně tak je to s rybařinou. Na to, abys byl úspěšný, častokrát musíš jen zvednout zadek, zabalit celou rybařinu a přestěhovat se o kus dál. Ať prší nebo ne. Důležité jsou samozřejmě zkušenosti a nejen ty teoretické, ale hlavně praktické. Můžete se ocitnout kilometr od břehu v metrových vlnách a vy musíte zachovat chladnou hlavu a do deseti vteřin učinit rozhodnutí, na kterém závisí vaše další existence. O tom dalším, jako jsou návazce a návnady a různé strategie, by se dalo napsat několik knih. Každopádně každý rybář má své osvědčené metody, které mu fungují a je dobré se jich držet. Na druhou stranu často nastávají situace, kdy je třeba začít zkoušet jiné věci. Mám výhodu, že vázání návazců a vymýšlení nových strategií je pro mě druhým koníčkem, takže mi to otevírá další možnosti. Například v loňském roce jsem odchytal půl sezóny metodou Zig-Rig na kratších vycházkách a věřím, že se mi podařilo chytit více ryb, než kdybych seděl dlouze u vody s klasickými montážemi.


Metodou ZIG-RIG jsem odchytával kapry i v Balatonu, v době kdy byla velká horka a kapři nesbírali potravu u dna

Umíš si představit, že bys na rybách používal i něco jiného, než jsou návnady a nástrahy LK Baits?

Rozhodně nechci odpovědět tím stylem, že na světě neexistují jiné kvalitní nástrahy a že na jiné se nedá nachytat. Je to nesmysl. Rybařinu ovlivňuje mnoho faktorů. Ale na druhou stranu nemám důvod zkoušet něco jiného nebo jakkoliv experimentovat. To už jsem si zažil. Jak se říká, jediné, co si nemůžete koupit, je čas, a pokud si mohu koupit kvalitní věci, tak neváhám. Nedovedu si představit, že bych makal celou zimu, nakoupil si kvalitní vybavení, a pak šetřil na méně kvalitním háčku nebo na návnadě. Vždyť to není logické.


Řeka Labe je má láska stejně jako tento řádkáč z ní

V čem vidíš výhody a jedinečnost návnad a nástrah LK Baits?

Ať se zamyslím všemi směry, neznám a ani jsem neslyšel o nikom, kdo by výrobě návnad a nástrah na kapry dával tolik co Lukáš. Už od útlého dětství si šel za tím, co měl rád a udělal maximum pro to, aby se jeho koníček stal jeho obživou. Víte, časem se mi dostalo od Lukáše důvěry, že jsem mohl vyrábět některé z jeho produktů a byl u některých z nich i součástí vývoje. Málokdo si dokáže představit, co vše obnášelo přijít na trh s produkty, které nesou známku absolutní kvality. Pamatuji si například na dobu, kdy Lukáš vyvíjel přírodní konzervanty. Častokrát jsem ho našel v nočních hodinách ležet na kartonech od krabic. Kolik jen finančních prostředků, bádání a námahy stálo to, abychom mohli přivést na trh návnady, které jsou stabilizované přírodními konzervanty. Používat skutečné přírodní konzervanty a čerstvá vejce s sebou nese mnoho jiných povinností od čistého skladování až po přísnou hygienu. Proto je mi častokrát úsměvné, když vidím, jak konkurenční firmy ze dne na den natisknou na svůj produkt přírodně stabilizované boilies, a přitom návnady vyrábějí v takových podmínkách a z takových surovin, že bez použití odporné chemie produkt v pytlíku nevydrží ani den. Je to absolutně nemožné. Proto jsme také jediná firma, která se nestydí dát nahlédnout veřejnost do naší kuchyně. Firma LK Baits jednoznačně udává směr ve vývoji návnad a nástrah a je logické, že je v hledáčku. Kdybych měl ovšem odpovědět jednou větou na to, co vidím na LK Baits výjimečného, stačilo by mi na to jedno slovo - profesionalita!


Náhled do výrobny LK Baits







A co třeba otázku na tělo…Jaké jsou nevýhody nebo v čem by se firma LK Baits měla zlepšit?

Tak vždy je potřeba se zlepšovat a nikdy si nemůžete myslet, že je vše perfektní. Nevýhodou určitě poslední roky bylo, že jsme nestíhali dodávat například boilies Spice Shrimp do několika zemí, protože jsme ho zkrátka nedokázali vyrábět v takovém množství, čímž jsme ztratili část trhu i důvěry. Také jsme nebyli schopni vyrábět pelety v naší výrobně a tím logicky kontrolovat kvalitu. To nás hodně trápilo. Ale koncem roku 2015 se otevřely další výrobní prostory s potřebnou kapacitou a od nového roku jsme spustili po více jak roce testování i speciální peletovací linky s kapacitou 15 tun/ den. Nově tak dokážeme vyrábět pelety přesně podle našich představ a požadavků rybářů a hlavně pelety v kvalitě a ceně, ve které jsme naprosto bezkonkurenční. Naší prioritou je a vždy bude, abychom měli celý proces výroby včetně nákupu surovin plně pod kontrolou a tím zajistili maximální kvalitu a stálost. Takže z nevýhod se pomalu stala naše exklusivita a v tomto směru budeme pokračovat dál. Stále je co zlepšovat!



Jaká nástraha Ti nachytala nejvíce ryb a která zase naopak ty největší?

Za ta léta už vím, jakou nástrahu si vzít do studené vody, na krátkodobou vycházku nebo tam, kde jsou problémy s menší rybou atd. To, kolik mi jaká nástraha nachytala ryb, nemohu přesně určit. Chytal jsem na všechny produkty a každý z nich má svou jedinečnost. Před deseti lety jsem nejvíce chytal na Sea Food a beru si ho k vodě i teď. Nebo později vyráběná Lesní jahoda. Tyto druhy mají svou historii a věřím, že v nabídce budou další desetiletí. Jestliže bych ale měl říci, co mi nachytalo největší ryby, byl by to určitě Nutric Acid! Pokud bych si měl vzít něco, s čím nachytám nejvíce ryb, je to novinka FISH ACTIV. Je to inovativní extrudovaná nástraha/návnada, není to boilies ani peleta. Je to ale úžasné pro rychlé chytání nebo pro použití do studené vody. Tento produkt jsem testoval dva roky a po spustění na trh si ho okamžitě oblíbilo mnoho rybářů a my zaznamenali výrobní nárůst o neuvěřitelných 30%!



Kdybys mohl zvolit návnadu, nástrahu, návazec pro zbytek svého života, co bys zvolil?

Kdybych měl do smrti jezdit na kapry s jedním druhem nástrahy a návnady, tak v obou případech vyhrává Nutric acid. Je to drahá záležitost, ale bezkonkurenční. Je na něj spolehnutí po celý rok. Samozřejmě, že jsou situace, kdy nechytnu nic, ale nepřisuzoval bych to návnadě. Všichni tyto chvilky známe a já nejsem výjimkou. Kdybych se ale rozhodoval o návazci, bylo by to těžké. Já totiž hrozně rád experimentuji, takže bych se asi zbláznil, kdybych měl mít jeden návazec.


Nutric Acid nebo kombinace Nutric Acid /Ananas je pro mě srdeční záležitostí

Značka LK Baits se s úspěchy rozšiřuje po celém světě. Dokonce v Itálii, Rusku a Ukrajině patří mezi nejprodávanější značku krmení. Tým LK Baits je složen z mezinárodních konzultantů. Zasahují i oni do receptur, novinek a konečného sortimentu?

Ano, jistě že zasahují do kompletního sortimentu a dokonce se některé produkty vyrábějí jen pro danou zemi. Výhodou je, že všechny produkty testujeme v různorodých podmínkách po celé Evropě. Vývoj krmení probíhá zásadně na výrobně LK Baits v úzkém okruhu lidí v čele s Lukášem Krásou. Další výhodou je, že se díky mezinárodní kooperaci dostaneme k velmi exklusivním ingrediencím do našich receptur. Firma LK Baits se pustila i do doplňků, které mám nyní na starosti. Vývoj rybářské bižuterie visí z větší části na mně. Cestuji po celém světě, zrovna včera jsem se vrátil z Německa. Komunikuji také s Japonskem kvůli háčkům s váženou paní Yuko Haleri. Pro zajímavost dodávám, že tato žena je baletkou v národním divadle. Při komunikaci s Čínou mi pomáhá také paní Shaou Mei (Šau Mej), která je majitelkou největší čínské restaurace v mém rodném městě. Věřte, že spolupráce s těmito dámami je procházkou růžovým sadem. Když z tohoto portfolia vyskočí další nový produkt, je další prací nás všech nový produkt otestovat, popřípadě ho dotáhnout k dokonalosti. Prioritou je hlídat si jakost našich výrobků, aby mohly nést známku kvality, kterou LK Baits jednoznačně zaslouží.



Nová krmná raketa Crash Ball a zadní vidličky jsou produkty, které mě poslední rok nejvíce zaměstnávali ve vývoji.

Jako jeden z nejbližších konzultantů máš šanci se dostat k novinkám či prvotním nápadům jako první. Můžeš rybářům přiblížit, jak probíhá testování novinek?

Ano. Každý vzorek dalšího nového produktu dostanu do ruky jako první a věřte, že v tomto ohledu jsem velmi nekompromisní. Ať se jedná o háček, olůvko, křeslo či lehátko, každá z těchto věcí projde minimálně ročním zátěžovým testem, abych si byl 100% jistý. V oblasti nástrah, návnad a rybářské bižuterie tyto produkty nechám poté ještě otestovat mému nejbližšímu okruhu známých kaprařů, a když mě i oni utvrdí o kvalitě nového produktu, vše ještě jednou prokonzultuji s Lukášem, a teprve poté zahájíme výrobu a uvedení do prodeje. To samé kolečko proběhne v jiných zemích u našich partnerů, protože to, co nevyhovuje českým rybářům, neznamená, může se líbit například v Rusku.

Trochu odbočíme od LK Baits. Máš i jiné koníčky, nebo kaprařině dáváš maximum?

Abych Vám popravdě řekl, na mé další koníčky a aktivity mimo rybařinu mi moc volného času nezbývá. Když už se nějaký ten čas najde, mám jako relax skateboarding a akvaristiku. Po tragické události, kdy mě po dlouhé nemoci opustila manželka, je vzdělání a výchova mého syna momentálně na prvním místě. Je to tvrdý boj, kterému nemůžete porozumět, dokud si ho opravdu neprožijete, a to vám upřímně nepřeji.


Občas si vezmu i vláčku a jdu proházet řeku

Petře je nám líto, co se přihodilo. Jaké jsou tvé další cíle v rybařině? Máš svůj vysněný úlovek?

Víte, já jsem šťasten za to, co jsem na rybách mohl prožít a vážím si toho. Každý další východ slunce, záběr od kapra i překrásný západ slunce je něco jako dar navíc. Vzpomínám na své výpravy a někam bych se rád vrátil, ale nechci nic lámat přes koleno. Rybařinu i život beru, tak jak přichází.



Co bys závěrem vzkázal rybářům?

Je důležité si najít cestu. Jestliže někoho na rybách baví více odpočívat, fotit ptáčky nebo pozorovat východ slunce, ať to dělá. Rybařina je krásná a svobodná a ne vždy jde jen o ryby. Přeji všem hodně zdraví a času!

www.lkbaits.cz

Autor: LK baits