Když to nejde s krmítkem

- Milan Tychler

Feederový prut a krmítko jsou bezvadná věc, ale skutečně to nefunguje všude. Jsou místa, kde krmítko ryby plaší, například na mělkých místech, a pak místa, kde se pro množství překážek s krmítkem prostě chytat nedá, protože se téměř po každém nahození někde zachytí a to by vás šlak trefil. Co je pak řešením? Na čistějších místech může fungovat plavaná nebo takzvaný feeder z ruky.

Plavaná je dobrá tam, kde je dostatečná hloubka. Překážky samozřejmě vítány nejsou. Lov v nějakém půl metru čisté vody už také moc ideální není, a proto jsem v tomto případě zvolil feeder bez krmítka…


Lov z ruky je jednoduchá záležitost

Není žádným tajemstvím, že okolo mostů se zdržují pěkné ryby. Často je můžeme i vidět, ale ne vždy je snadné dostat se jim na kobylku. Ač se tváří, že se jich okolní ruch a shon nijak netýká a že jsou na to zvyklé, mohou se chovat hodně ostražitě. Navíc může být okolí mostů dost problematické z hlediska vázek. Často jsou tam velké kameny, naplavené větve a tak jako i v mém případě pozůstatky předešlých mostů. Staré dřevené pilíře a u nich zachycené naplaveniny jsou dokonalé pasti pro naše vlasce.

Rybám taková místa naprosto vyhovují. Nachází tam úkryt i potravu. Ale jak na ně? Buď někde každou chvíli visíte, nebo vám pak do překážek zajede každá lepší ryba. Je to prostě k zlosti. Já zkoušel kdeco. Začal jsem tím, že jsem vyměnil běžné zátěže za velké, které se z místa nahození nepohnuly, a použil jsem silné vlasce i nářadí, abych mohl zdolat každou rybu. Bylo to o něco lepší, ale skutečně ne ideální. Záběrů bylo mnohem méně a občasné vázce jsem se stejně nevyhnul. Navíc pak byl problém skutečně silnou sestavu utrhnout.


Okolí mostů je vždycky zajímavé, ale někdy problematické

Lepší bylo dát krmítko nebo zátěž na slabší přívěs páternosteru. Fungovalo to skvěle, jenže ztráty byly veliké a brzy mě přestalo bavit nakupovat další a další krmítka a zátěže. Jako poslední variantu volím lov s jednoduchou zátěží, která se dá z vlasce snadno stáhnout, a na pomoc beru prsačky, abych mohl chytat z vody z takových míst, odkud nehrozí uváznutí. Navíc bych si mohl k vázce i dojít, pokud tam ovšem nebude příliš hluboko, protože ani takto vybavený na tomto místě všude nestačím. Hloubka se tu pohybuje od pár centimetrů po nějakých sto padesát.


Používám jednoduché krmení

Koncová sestava je jednoduchost sama. Na hlavní vlasec navléknu zátěž, kterou tvoří pár broků na smyčce, pak gumový stopper a nakonec háček. Když zátěž uvázne mezi kameny, snadno ji z vlasce stáhnu. Gumový stopper je fajn, protože díky němu mohu snadno upravovat vzdálenost mezi zátěží a nástrahou. Háček volím trošku větší a jako nástraha mi poslouží chumel masných červů.

K lovu používám krátký feederový prut s velmi měkkou špičkou, který se snadno ovládá a není těžký do ruky, což je důležité, protože ho po celou dobu lovu držím v ruce. Když jsem kdysi s touto technikou lovu feederem z ruky začínal, dělal jsem chybu v tom, že jsem používal slabé vlasce. Byly to vlasce, které sice stačily na zdolání ryb, ale protože měly malý průměr, špatně se s nimi pracovalo. Proud se do nich neopíral tak, jak jsem chtěl, a nástraha nechtěla cestovat po dně. Buď setrvávala na jednom místě, anebo plápolala v proudu, když jsem použil menší zátěž. Špatně se s ní držel kontakt a těžko se kontrolovala. Mnohem užitečnější než šestnáctka nebo osmnáctka se ukázal vlasec o průměru 0,22 mm, v případě potřeby doplněný krátkým návazcem ze slabšího vlasce, což není při lovu takových ryb, jako je parma, většinou vůbec zapotřebí.


Často takto chytám parmy

Abych dostal ryby trošku do varu, bylo ještě zapotřebí vyřešit způsob vnadění. Tady mi pomohl prak a sáček masných červů zavěšený na popruhu přes rameno. Lov probíhá tak, že prostě zabrodím na vhodné místo, nastřelím do vody pár malých košíčků červů a pak už chytám.

Nahodím šikmo přes proud a nechám proud, aby se opřel do vlasce. Ten pak tlačí nástrahu přes loviště. S nástrahou držím neustále kontakt, a jakmile se zastaví, nechám ji chvíli tak. Když nepřijde záběr, maličko ji pozvednu ze dna a nechám ji putovat zase dál.


Zaberou i jiné ryby

Je to podobné, jako byste chytali s boloňkou. Na některých místech se nedá chytat přes proud a musíte házet rovnou pod sebe po proudu. Pak s vámi proud moc nespolupracuje, ale i to se dá řešit. Vtip je jen v tom, abyste správně odhadli hmotnost zátěže a velikost nástrahy. Zátěž musí být taková, abyste cítili kontakt s ní, a nástraha dost velká na to, aby se do ní proud dokázal opřít a tlačit ji i se zátěží. Pak jen stačí otevřít cívku navijáku, kontrolovat prstem odvíjení vlasce a udržovat pomocí prutu a jemné špičky to správné napjetí.


Koncová sestava je velmi jednoduchá a snadno přestavitelná

Záběry jsou cítit zřetelně v ruce a navíc můžete všechno vidět na jemné špičce prutu. Čím jemnější špičku máte, tím lépe. Já k tomuto účelu používám špičky o hodnotě 0,30 oz. Nejčastěji používám jako nástrahu chumel masných červů a po každém „proplavání“ střílím malý košíček červů pro povzbuzení apetitu ryb. Stejně rád ale chytám i s napařenou houskou. Tohle větší sousto je zapotřebí tam, kde se loví přímo po proudu.

Na červy chytám hlavně parmy, ale zaberou všechny druhy ryb. Často najedou ostroretky a to pak musím nástrahu trošku zmenšit, protože velké sousto nedobírají. Berou také tloušti, chytí se okoun, plotice a v podstatě všechny ryby, které v řece žijí. Když chytám na pařenou housku, je nejčastějším zájemcem tloušť a perlín. Často jsou to hodně pěkné exempláře.


Na housku často zabírají pěkní perlíni

Lov feederem z ruky je jednoduchý lov „na cit“, který byl jen trochu zdokonalený díky jemné špičce prutu. Nevyžaduje nic speciálního a k vodě můžete vyrazit hodně nalehko jen s několika háčky, krabičkou broků, pytlíkem červů, prakem a nástrahami. Čím čistější místo, tím méně starostí s vázkami, ale všichni víme, že ryby se nejvíce zdržují tam, kde nám se nejhůře chytá. Pokud to jen trochu jde, dokážeme se přizpůsobit a věřte, že každá takto chycená ryba, i když to nebude přímo trofej, vám udělá velkou radost.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (20 reakcí)

Přečteno: 12 527x
Průměrná známka: 1.09