Návazec z pletenky při lovu feederem

- Milan Tychler

Už je to dost dlouho, co se začaly používat návazce z pletených šňůrek. Přišli s tím specialisté na lov kaprů. Měkká splétaná šňůrka měla pomoct ošálit chytré kapry a nahradit tvrdý vlasec, který by je mohl odradit od záběru. Je tak trochu paradoxem, že se při některých koncových sestavách naopak využívají tvrdé fluorokarbonové vlasce, ztužené šňůrky, ale dnes už toho zase víme víc než tenkrát a mnohé se změnilo. Nicméně zajímalo mě, zda se dá využít tenká pletenka, řekněme o průměru 0,08–0,14 mm jako návazcový materiál při lovu feederem. Důvodem bylo, že pletenka, kromě toho, že je měkká, má i mnohem vyšší nosnost než vlasec stejného průměru, což by se dalo využít při lovu větších ryb. I když o průměru pletenky by se dalo samozřejmě polemizovat, protože měření průměru u pletenky, která není kulatá, je celkem diskutabilní.


Tyhle pletenky nechám kaprařům

Při lovu feederem děláme návazce obvykle delší než 30 cm, anebo pak velmi krátké v délce do 10 cm na lov s krmítky typu method feeder. Při lovu s krmítky typu method feeder se použití pletené šňůrky přímo nabízí. Často při něm nabízíme takové nástrahy jako malé boilie, pelety a kukuřici, které nastražujeme mimo háček, a tudíž také používáme háčky s očkem, které vážeme pomocí bezuzlového vázání. Tady s tím žádný zásadní problém jistě nebude, protože lov s velmi krátkým návazcem z pletenky už za nás dostatečně důkladně prozkoumali specialisté na lov kaprů, a evidentně se tento návazec osvědčil.


Na návazce vyzkouším tohle

Ale abych se k věci vyjádřil já sám v souvislosti s klasickou metodou a feederovým prutem. Musím přiznat, že k použití pletenky na návazce dlouhé 30 cm a víc nemám mnoho důvodů, ale znám rybáře, kteří návazce z pletenky používají. Obvykle chytám s kmenovým vlascem o průměru 0,20–0,22 mm a slabšími návazci. Když chci při lovu kaprů návazec pevnější, použiji prostě silnější návazec, ale k použití návazců z pletenky mě nic nenutí. Navíc většina z nás jistě ví, jak je tenká a měkká pletenka náchylná k zamotání, a to mě celkem straší. Jistě bych mohl použít nějakou tvrdší šňůrku na návazce, ale to nechci. Chci vyzkoušet nějakou normální desítku nebo něco podobného, co je cenově dostupné a používá se běžně třeba při přívlači. Nejde mi o žádnou speciální návazcovou šňůru o velké nosnosti, jaké se používají k výrobě návazců na lov kaprů.


Uvidíme, jak se budou ryby tvářit na ostře žlutou

Když prohrabu své rybářské harampádí, nalézám hned několik vhodných kandidátů. Jsou to běžně dostupné věci, většinou ve stometrových návinech. Protáhnu je mezi prsty a hned mezi nimi vidím jasné rozdíly. Velmi dobře ale vím, že se také rychle ztratí. Některá šňůrka je měkoučká, jiná tvrdší a poměrně ostrá, ale právě tyhle se rychle změní. Po několika protaženích vodou není po jejich tvrdosti ani známky. Pak najdu ještě jednu se speciálně zapečeným povrchem, ale tu dávám stranou. Zatím mě zajímá jen klasika.

Trošku váhám nad tím, kterou použít, ale nakonec se rozhoduji pro vyzkoušení všech, jelikož se liší i barevně a mě docela zajímá, jak se budou ryby tvářit na takovou tmavě zelenou nebo ostře žlutou. S vlasci mám tu zkušenost, že rybám obvykle jejich barva nevadí. Přesto jsem si zvykl používat návazce z čirých materiálů. Pravda je ale také to, že návazcové vlasce v malometrážních návinech jsou obvykle nebarvené. Kdysi jsem zkoušel použít na návazce všelijaké vlasce včetně úplně černých a rybám to nijak zvlášť něvadilo. Byl ale rozdíl v tom, jestli jsem vlasec použil při položené na dně, nebo při plavané. Tam už ryby tak důvěřivé nebyly a čím byla voda čistější, tím hůř. Ale jak říkám, při lovu feederem s návazcem položeným na dně problém nebyl a mohu předpokládat, že to tak bude i v případě použití pletenky. Uvidíme.


Háček velikosti 12 – z něj se šňůra smeknout nemůže

Dělám pár návazců z různě barevných pletenek a jde se na věc. Začínám s návazci v délce 40 cm na menší říčce. Šňůrky se vážou i na menší háčky celkem snadno a já pro jistotu ještě kontroluji pod lupou uzlíky. Kamarád, se kterým jsem o tomto pokusu mluvil, mě varoval, že když to zkoušel on, stalo se mu několikrát, že háček s lopatkou z uzlíku prostě vyklouzl. Podle mě to není možné. Snad jen tehdy, když se použije skutečně maličký háček a k tomu nepřiměřeně silná a tvrdá šňůra. Na mé pletence drží háčky spolehlivě. Vážu jak háčky s lopatkou, tak i maličké háčky s očkem. Ty vážu bezuzlovým způsobem. Všechno drží perfektně. Na konci návazce dělám malou smyčku, stejně jako to dělám normálně s vlascem.

Říčka není žádný křišťálový pstruhový potok, ale taková ta nížinná klasika s přirozeným zabarvením vody, takže v půl metru už nevidím na dno. Je tu asi metr a ryby skutečně všelijaké. Od klasických říčních ryb, jako jsou ostroretky, parmy a plotice, až po karasy a kapry.


Háčky s očkem se dají navázat bezuzlově nebo i klasicky

Nechci tu vysedět dolík, a tak neuplatňuji žádná kouzla s nástrahami ani krmením. Jednoduchá tmavší směs pro plotice a na háčku pár kostních červů. To snad přinese rychlé záběry. Jako obvykle chytám se zcela obyčejnou průběžnou koncovou sestavou bez jakýchkoli úprav. Žádné úpravy kroucením části pletenky, abych ji ztužil, nebo cokoli podobného. Zajímá mě, jestli se to bude motat. A tady by možná mohlo. Místa je málo a nahazovat musím bočním hodem s prutem ve vodorovné poloze. Takový hod s krmítkem, to přináší méně zkušeným docela problémy, protože tady se návazec rád obhodí okolo krmítka. Mně ale stačí před dopadem krmítko trošku přidržet, návazec se natáhne, a když nechám sestavu klesnout s napnutým vlascem, žádné motání se nekoná.


NZdvojením pletenky a vlasce můžete předejít zamotání

Nekoná se motání, ale ani nic jiného… Ani po pěti přehozeních záběr nepřichází. Už se chystám vyměnit pletenku za tenký vlasec, ale špička se konečně dává do pohybu a první ryba je tu. Plotička. Následuje další, pak karas, cejn a dál se ryby střídají jedna za druhou, včetně malých kapříků. Nebylo to tedy v návazci, ale prostě v tom, že rybám trošku trvalo, než krmení našly. Návazec z desítky pletenky světle zelené barvy funguje bezvadně. Měním ho za fosforově žlutý a ryby berou dál v nezměněném rytmu. Tak tady není co řešit. Zítra budu pokračovat na staré pískovně.

Na pískovně je voda čistá a já si záměrně vybírám k lovu mělkou zátoku, kde by mohly ryby návazec také vidět. Sestavu neměním a kromě červů s sebou beru ještě měkkou kukuřici z plechovky. Chytám asi deset metrů od břehu v hloubce necelé dva metry. Nakrmím deseti většími krmítky a začíná stejné chytání, jako když tu lovím normálně s vlascem: plotice, cejni, kapříci. A barva návazce? Jakákoli. Kapři ani drobnější ryby to neřeší, návazec se mi zamotal dvakrát, ale mou vinou. To když jsem rychle stahoval sestavu po hladině a kukuřice po ní skákala jako kůzle. Bylo to jen jednoduché obtočení, které jsem snadno rozmotal. Výhodou bylo, že při tom nedošlo k deformaci návazce, protože pletenka na to netrpí. Vlasec už by byl kudrnatý a musel bych ho vyměnit. Ještě musím říct, že jsem to udělal záměrně, abych věděl, jak se taková sestava oproti vlasci chová.


Pletenka nevadila ani plotičkám

Tohle všechno jsem na různých řekách i rybnících během roku zopakoval několikrát a s pletenkou jsem neměl problém ani v čistých vodách. Několikrát jsem si při špatném braní zkusil výměnu pletenky za vlasec a musím říct, že se mi pak díky vlasci podařilo oklamat pár ryb, ale vždy to byla jen taková drobotina. Zachránila sice moji rybářskou čest, ale když větší ryby nebraly, bylo úplně jedno, jestli jako návazec používám vlasec nebo pletenku. Po této zkušenosti se mohu přiklonit k tomu, že tenká pletenka použitá jako návazec při lovu feederem může mít skutečně velký smysl v tu chvíli, kdy potřebujete pevný návazec.


Kapříci s tím nemají nejmenší problém

Například při lovu větších ryb u překážek. Osvědčil se mi na malých zarostlých vodách, kde mi kapři dávali za vyučenou, takže v případě potřeby po návazci z pletenky v kombinaci se skutečně pevným vlascem rád sáhnu.

Jedinou úpravu, kterou při lovu s pletenkou jako návazcem používám, je zdvojení vlasce nad krmítkem a zdvojení části pletenky pod krmítkem. Je to jen pojistka pro případné zamotání, které se pak snáze rozmotá, a to je všechno. Ale tohle už mám zažité i se sestavou, ve které používám vlasec, takže pro mě vlastně nic nového.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (40 reakcí)

Přečteno: 16 555x
Průměrná známka: 1.22