Feeder bez krmítka

- Milan Tychler

Feederový prut je velmi účinným nástrojem k lovu ryb na všech vodách, a to i na těch nejmenších. Tam ale může nastat problém s využitím jeho skutečného potenciálu, a tím je přesné vnadění, protože používání krmítka na malých vodách je opravdu problematické. Na spoustě malých říček se proto i v případě, že nabízíte nástrahu na dně, nejčastěji loví se splávkem a opatrně se přikrmuje rukou. To ale ani zdaleka není totéž, jako když vaše nástraha leží jen malý kousek od hromádky krmení dopravené na dno pomocí krmítka.


Tato voda je ideální k lovu bez krmítka

Jenže krmítko dělá hluk a na ten jsou ryby v malých vodách a nebo při lovu v těsné blízkosti břehu dost citlivé. Jak to tedy zařídit, aby se dalo lovit feederem bez rizika vyplašení ryb, a zvláště pak těch větších, o které nám většinou jde? Může se to zdát složité, ale není. Jen je třeba opustit klasiku a zkusit prostě něco jiného.

Chodím na malou říčku, která je místy tak mělká, že mohu za čisté vody pozorovat, jak se ryby chovají a jak reagují na různé podněty. Když je něco vyruší, třeba i nahození lehkého krmítka, nestáhnou se vždycky do hlubší vody v tůňce, každopádně se ale ke krmítku a nástraze nikdy nepřiblíží dřív, než se o krmítko začnou zajímat drobnější rybky. A to ještě tak v jednom případě z deseti. Obvykle ryby popojedou stranou a o předkládanou potravu se nezajímají. Když ale nahodím nástrahu bez krmítka, přijde záběr poměrně rychle.


Lis na výrobu „pelet“

Zajímalo mě, jestli je pro ryby vůbec krmení, tedy směs, kterou jsem jim předkládal, zajímavá. Udělal jsem proto několik malých kuliček z vnadicí směsi a hodil je kousek nad stanoviště ryb. Pořádně jsem je umačkal, aby ve vodě déle vydržely, a pro jistotu do nich přidal malý kamínek, aby klesly v mělké vodě ke dnu dřív, než je proud odnese mimo místo, které jsem mohl sledovat. Bylo to, skoro jako bych použil krmítko. Kuličky krmení dopadly přesně tam, kam jsem chtěl, ale s rybami to ani nepohnulo. Kapříci zůstali stát na svých místech jako přikovaní a tloušti se přemístili ke druhému břehu. Jakmile se začalo krmení rozplavovat, nastoupili na scénu oukleje a malí tlouštíci. Větší ryby nejevily zájem.


Jako zarážka poslouží brok


Různé porce krmení

Nebyl jsem daleko k tomu, abych tvrdil, že tohle krmení rybám nechutná a že bych měl vyzkoušet něco jiného. Pak jsem ale udělal jinou věc: udělal jsem menší kuličku bez kamínku a moc ji nemačkal. Hodil jsem ji nad stanoviště ryb a pozoroval, jak pomalu klesá ke dnu a jak se z ní během pádu ke dnu uvolňují malé kousky. Pak dopadla kulička na dno, proud ji ještě kousek popostrčil a teprve pak zůstala nehybně ležet. Vtom se z hlubší části tůňky přiblížil kapr, kterého jsem před tím vůbec neviděl, a celou kuličku, tedy to, co z ní zbylo, nasál a zase zmizel v hlubší vodě. To mě celkem překvapilo – a současně podnítilo k dalším pokusům.

Brzy jsem měl ve věci celkem jasno. Ryby se zajímaly především o krmení, které klesalo ke dnu pomalu a proud ho chvíli strkal po dně. Jeden menší tloušť si dokonce vzal kuličku už ve sloupci. Nedůvěru měly ryby ke všemu, co padlo je dnu jako kámen a už se nepohnulo. Vnadicí směs je zajímala a bylo evidentní, že je podněcuje k tomu, aby se krmily, protože po pozření drobné kuličky vždycky ještě chvíli hledaly kolem. Skrčený na břehu a s malými kuličkami jsem strávil u vody půl dne, aniž bych nahodil, a přemýšlel jsem co s tím.


Nástraha se dá ukrýt v krmení podobně jako v krmítku typu method feeder

Bylo jasné, že pokud chci využít vnadicí směs, musím to udělat bez krmítka. V tu chvíli jsem si vzpomněl i na to, že jsem si kdysi pořídil přímo k tomu takovou malou pomůcku, kterou jsem ale využíval úplně jinak. Jedná se o malý ruční lis na vlhčenou vnadicí směs, s nímž se vyrábí různě velké porce krmení slisované tak, že drží tvar připomínající velké pelety. Já jsem tuto pomůcku využíval, když jsem střílel krmení prakem, protože jsem si lisem vyráběl stejně velké porce krmení, takže se mi dařilo dosahovat při střelbě větší přesnosti.


Broček drží porci krmení na místě

Původně je ale tento lis určený k tomu, abyste dokázali vyrobit porcičku krmení, která se dá navléct na vlas. Je to výborná pomůcka, když chcete lovit na položenou se splávkem, ale já se ji pokusím využít i při lovu lehoučkým feederovým prutem. Není to žádný problém, ale omezuje mě samozřejmě délka nahození. Musím si vystačit pouze s lehkým spodním hodem pomocí zhoupnutí špičky, ale to na malé vodě úplně stačí. Asi pět centimetrů nad háček jsem přimáčkl malý broček, který bude oporou pro porcičku krmení, kterou jsem na vlasec přimáčkl pomocí jednoduchého lisu.


Konečný výrobek


Slisovaná porce se dá navléknout na vlas jehlou

Hned jsem si vyzkoušel několik možných variant. Jednak krmení namáčknuté na broček, pak také vyrobenou „peletu“ navlečenou na vlasec pomocí jehly a broček použitý jako zarážku. Pak jsem také zkusil dát do formičky jak nástrahu, tak i broček a podobně, jako když plníte formičkou krmítko typu method feeder. Všechny varianty fungovaly skvěle. Na házení je ideální právě ta poslední.


Takhle to vypadá ve vodě

Vlasec samozřejmě nebylo možné úplně dokonale napnout kvůli malé zátěži, ale jemné špičky mého winklepickerového proutku si s odhalením každého záběru poradily dokonale. Výsledkem bylo několik ulovených kaprů a pěkných tloušťů během pár dnů. Obešel jsem takto několik tůní na říčce a všude to fungovalo stejně. Bohužel jsem musel po každé ulovené rybě měnit místo. Rozplašilo se vždycky na delší dobu tak, že chytat dál by bylo zbytečné. Jako ideální nástraha se ukázala pařená houska a také měkká kukuřice.


A je tu první ryba…

Pokud rádi chytáte na malých vodách a u břehu, pak doporučuji vyzkoušet. Abych nezapomněl – spoustu starostí vám ušetří, když použijete směs, která dobře lepí. Rozpadavé a málo soudržné směsi se k tomuto lovu naprosto nehodí.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (30 reakcí)

Přečteno: 18 487x
Průměrná známka: 1.16