Kukuřice trochu jinak

- Milan Tychler

Kukuřice je nejen vynikající nástrahou, ale i návnadou. Funguje skutečně kdykoli v roce, ale je s ní ten problém, že v chladném období a v době, kdy ryby skutečně intenzivně nevyhledávají potravu, může být poněkud sytá. Rychle zasytí a syté ryby jak známo potravu moc nehledají, takže pak moc záběrů nepřichází. Suma sumárum, v takovou dobu nám tahle návnada moc dobře neposlouží. Bylo by ale hloupé vzdávat se jí zcela, zvláště když dobře víme, že ji ryby skutečně milují.


Někdy jsou celá zrnka moc


Rozmixovaná zrnka kukuřice


Můžete přidat atraktant


Hustou kaší naplním krmítko a ze směsi udělám zátky

Existuje možnost jak ji dobře využít a přitom zbytečně neriskovat rychlé zasycení ryb. Vzpomeňte si na jeden produkt: TTX kukuřici. Po namočení se TTX v podstatě promění v jakousi kukuřičnou kaši. Ta má za úkol nejen zvětšit objem vnadicí směsi, ale především lákat svou vůní. A pokud ji spolu se směsí připravíte vhodným způsobem, pak láká i zajímavým kalem. TTX kukuřice je dobrá, ale mnoho rybářů odrazuje její cena a také příprava, která je časově náročná. Určitě to není nic, co by vám zlomilo vaz nebo zcela zruinovalo peněženku, ale přece jen je to překážka a práce navíc, takže je to pochopitelné.

Použití TTX na závodech je pro mě zcela běžnou věcí, ale když jdu jen tak na ryby, také se mi ji připravovat nechce. Ale protože dobře znám možnosti tohoto produktu a vždycky chci mít směs co nejlepší, zvykl jsem si používat jinou alternativu, která se mi zdá ještě lepší, a přitom nevyžaduje tolik času na přípravu. Inspirace přišla od anglických závodníků. Ti měkkou sterilovanou kukuřici pasírují přes síto a pak ji přidávají do směsi. Tento proces je ale trošku nepohodlný a na sítě zůstává hromada slupek, které mohou plavat a nebo je proud rychle odnáší z místa lovu. To někdy provokuje ryby k tomu, aby splouvaly s nimi. Angličtí rybáři tyto slupky vyhodí, ale mně to přijde škoda.

Mnohem lepší je doma prostě vysypat plechovku kukuřice do mixéru a jednoduše ji hezky rozmixovat. Oproti použití TTX je to levnější a také rychlejší. A výsledek? Naprosto srovnatelný s TTX, ne-li lepší při stejném použití. Směsím dodá jemnou kukuřičnou vůni a stejně tak i jemný zákal, který se ve sloupci drží déle než s TTX. Maximálního dráždivého účinku ale nedosáhnete smísením této kukuřičné kaše se směsí, ale tak, že tuto kaši prostě naberete do hustšího krmítka a ze směsi uděláte jen zátky, podobně jako když vnadíte masnými červy nebo peletami.


Je dobrá na lov kaprů

Hodně lidí přidává do TTX při její přípravě různé posilovače a atraktanty. Pokud jste jejich příznivci, nic vám nebrání využít je i do rozmixované kukuřice. Jsou situace, řekněme cílený lov určitého druhu nebo některá období roku či dne, kdy to smysl má, ale mixovaná kukuřice je sama o sobě skvělým atraktantem. Například při lovu kaprů určitě neuděláte chybu, když ji nebudete nijak dále upravovat.


Láká líny

Mixovanou kukuřici přidávám do všech možných směsí, a to jak do sladkých, tak těch, které páchnou třeba rybinou. Často jsem v tomto směru experimentoval a musím říct, že mixovaná kukuřice vždycky odvedla dobře svou práci. Rozdíl mezi směsí s mixovanou kukuřicí a bez ní byl často zcela markantní. Nástup ryb je rychlejší a déle na krmeném místě vydrží, aniž bych je překrmil.


Mají ji rády i ostroretky

Na jeden kilogram suché vnadicí směsi úplně stačí jedna plechovka kukuřice. Je to finančně únosné a výsledný efekt je velmi dobrý. Mix používám po celý rok a podle mých zkušeností je skvělý jak v chladnějším období, o kterém jsem hovořil na začátku v souvislosti s přesycením ryb, tak i kdykoli jindy v roce, a to jak na stojatých, tak i na tekoucích vodách. Pomáhá mi při lovu kaprů, línů, velkých cejnů, ale i parem a ostroretek. Proto jakmile vidím někde sterilovanou kukuřici v plechovce za dobrou cenu, beru jí hned celý karton.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (15 reakcí)

Přečteno: 15 734x
Průměrná známka: 1.11