Feeder v detailu 20 - Bedna nebo křeslo?

- Redakce

Lov feederem je „sedavá“ disciplína a čím lépe a pohodlněji budete u feederového prutu sedět, tím lépe se budete cítit a také se lépe soustředíte. O feederu se dá skutečně říct, že dobrá sedačka je důležitou a nedílnou součástí feederové výbavy. Sedět u vody se dá na ledasčem. Rybářských křesílek a stoliček jsou v obchodech mraky, ale ne všechny se dají opravdu doporučit.



Pokud jdete jen tak na ryby a chcete vyrazit pouze na chvíli a nalehko, odsedíte to i na zcela obyčejné skládací X stoličce. Na delší pobyt u vody je ale vhodnější pohodlné křesílko a pro závodníky je pak samozřejmě závodní bedna. Mezi závodníky ve feederu můžete vidět obojí: bednu i křesílko. Obojí má svá pro i proti a je na každém, co si vybere.



Ideální křesílko je pevné, lehké, pohodlné a má stavitelné nohy, aby se dalo postavit i v nerovném terénu. Výhodou křesla je polohovací opěradlo, ale ne všechny typy ho mají. Při delším čekání oceníte to, že se můžete opřít, a také to, že vám nefouká na záda, což může být za horšího počasí dost nepříjemné. Područky jsou pohodlné, ale nejsou podmínkou. V některých případech mohou i trochu překážet.




K některým křesílkům se dá připevnit další příslušenství, stejně jako k závodní bedně, včetně podlážky. Křeslo ale nemá tak pevnou konstrukci jako bedna a při každém pohybu se rameno držící prut nepříjemně chvěje. Popravdě řečeno, ono to zase až tak nevadí a klidně s tím dokážete žít. Nakonec, když si pořídíte křesílko, vždycky ještě můžete umístit prut do vidliček vedle, takže se vám prut nebude chvět ani houpat. Dobré křesílko s vhodně zvoleným příslušenstvím zajišťuje vysoký komfort a pohodlí. Mnoho závodníků pak má docela dilema co zvolit.



Závodní bedna totiž není ani zdaleka tak pohodlná jako křesílko, ale zase má jiné přednosti. Je velmi stabilní, můžete k ní připojit veškeré příslušenství včetně deštníku a spousty odkládacích plošinek. Má dokonalé úložné prostory, takže je všechno při ruce a nemusíte nic hledat v brašně nebo někde jinde. Naskládáte do ní všechno potřebné a už nepotřebujete další zavazadlo. Přesto ho ale spousta závodníků stejně má. K bedně snadno připojíte kolečka a oje, takže i když je těžší, její přeprava na stanoviště je velmi snadná. A nevýhody? Ty jsou zřejmé – ani na té nejlepší bedně nebudete sedět tak pohodlně jako v dobrém křesílku a naplněná vším potřebným může být bedna poměrně těžká.



Je to evidentně něco za něco a v tomto případě si netroufám říct zcela jednoznačně, co je lepší. To si vážně musí rozhodnout každý sám. V podstatě vždycky vyměníte jedno pohodlí za jiné. Pro křesílko ještě hovoří i to, že je mnohem skladnější než bedna.



Rozhodnout může samozřejmě i cena. I když kvalitní křesílko s dokoupeným příslušenstvím není úplně levné, dobrá bedna bude vždycky až několikanásobně dražší. Určitě nebudete sami, když to vyřešíte tak, že na závody budete mít bednu a na jiné chytání, kdy nepotřebujete mít tolik vybavení, si pořídíte ještě nějaké lehčí křeslo. V každém případě je důležité, abyste se cítili při lovu pohodlně a aby špatné sezení neodvádělo vaši pozornost od samostatného lovu.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (30 reakcí)

Přečteno: 12 971x
Průměrná známka: 1.64