Feeder v detailu 18 - Feederová vidlička

- Redakce

K lovu s feederovým prutem se dá použít naprosto běžná vidlička, a když lovíte na řece, kde stavíte prut špičkou vzhůru a zasekáváte směrem nahoru, pak to je i celkem v pořádku a nemusíte nic vymýšlet.






Pokud ale lovíte na stojaté vodě a zasekáváte do strany, věc se maličko komplikuje. Proč se vlastně zasekává směrem do strany? Zejména proto, že je pohodlnější a hlavně rychlejší táhnout vlasec při záseku vodou do protisměru než jej při současném zvedání prutu nahoru „vyřezávat“ z vody.

Zasekáváte-li prudce do strany, může se vám s klasickou vidličkou stát, že se vlasec zachytává o rohatinku. Můžete samozřejmě oponovat, že před zásekem stačí jen prut maličko pozvednout a teprve potom zasekávat do strany a že to jde snadno natrénovat a že s tím nemáte problém, ale já říkám – proč si věc zbytečně komplikovat? Je přece mnohem jednodušší pořídit si mělkou feederovou vidličku a věc si usnadnit. Při zasekávání feederovým prutem jde v mnoha případech především o rychlost, která může být naprosto klíčová.

Na trhu jsou spousty feederových vidliček a není složité si vybrat. Osobně dávám přednost vidličkám, které jsou vybavené malým „véčkem“ a nebo alespoň žlábkem na vedení vlasce, takže si vlasec nemůžete přiskřípnout, když pokládáte prut do vidličky. Dobrá vidlička se dá naklápět dopředu a dozadu a také do stran.

Vidlička, respektive horní část vidličky, která se šroubuje na tyč, může být vybavená prolisem, do kterého se dá umístit chemické světlo. To ale můžete vložit i do průhledných ramen, což usnadňuje odkládání prutu v noci.


Kromě těchto naprosto běžně používaných vidliček si někteří rybáři oblíbili i vidličky samosvorné, které drží prut pouze v jednom bodě rukojeti. Nejsou špatné, ale například ve větru není v těchto vidličkách prut příliš stabilní a dost se kývá, což není dobře. Při pomalých a opatrných záběrech se pohyb ze špičky vytrácí a spíše má tendenci kývat se celý prut, což je markantní zejména na měkčích a delších prutech. U kratších a tužších prutů je to celkem v pořádku.



Stabilita feederových vidliček je důležitá a výhodnější než fixace prutu v jednom bodě je fixace ve dvou bodech. Prut je tak mnohem stabilnější. Jak nepříjemné je, když se prut chvěje, poznáte při instalaci držáku feederového prutu na závodní sedačku, a ještě více na křeslo. Pohnete-li se, pohne se i prut. Časem si na to ale zvyknete a rozlišíte přesně záběr od jiných nežádoucích vlivů.



Někdy může být problém zapíchnout vidličku do ztvrdlé země a je třeba si pomoct jiným způsobem. Řešením je zavrtávací vidlička. Při lovu na kamenitém nebo třeba zmrzlém břehu se skvěle uplatní malé trojnožky. Většinou mají výškově nastavitelné nohy a dají se postavit všude, ale protože jsou malé, jejich stabilita není velká. Je to ale lepší než nic a ve výbavě by trojnožka chybět neměla. Čas od času se někde uplatní a rybáři lovící v místech, kde je břeh vyložený kameny, moc jiných možností nemají.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (61 reakcí)

Přečteno: 21 459x
Průměrná známka: 1.51

NFeeder v detailu 17 - Feederový terč

Sledovat v noci špičku je složité, ale s terčem je to celkem pohoda.