Navijákové sedlo

- Milan Tychler

Všechny rybářské pruty, tedy mimo bičů, se skládají z několika částí a jednou z nich, velmi důležitou, je sedlo navijáku. Pro někoho je to nepodstatná věc, pro někoho srdeční záležitost. Na důležitosti nabývá tím více, čím častěji a čím déle držíte prut při rybaření v ruce. Je tedy nasnadě, že pohodlné sedlo navijáků oceníte především při přívlači a plavané. Při těchto disciplínách držíte prut v ruce pořád a sedlo, které tlačí do ruky, je hodně nepříjemná záležitost. Pohodlné sedlo navijáku oceníte také při aktivním lovu feederem. Při stahování těžkých krmítek o sobě dává hezky vědět.


Sedlo pro kaprové pruty

Luxusní sedlo s fosilního dřeva s krytým závitem shora


Už jsem se setkal s opravdu dobrými pruty, bohužel „zkaženými“ levným sedlem navijáku. Ať totiž chcete nebo ne, právě tato část prutu se celkem významně podílí na vytváření konečné ceny prutu a tady je ten problém. Výrobci, ve snaze stlačit cenu dolů kvůli lepší prodejnosti prutů, občas i velmi dobrý prut pořádně zkazí levným sedlem.


Sedlo Shimano s krytým závitem shora

Sedlo s přítlačnou maticí shora


Musíme se tedy smířit s tím, že opravdu pevné, pohodlné, a dokonce i hezké sedlo navijáku na levném prutu najdeme jen těžko. Ovšem chcete-li si udělat radost dražším prutem, pak se s dokonalým sedlem potkáte velmi pravděpodobně. Možná si myslíte, že dvěma posuvným kovovým kroužkům na korkové rukojeti už odzvonilo, ale i v dnešní době je najdete na nejlehčích přívlačových prutech s kraťoučkou rukojetí, do které by se žádné typizované šroubení prostě nevešlo. Někteří výrobci si vyvíjí a vyrábí svá vlastní sedla, ale mnozí si nechávají sedla dělat u jiného výrobce. Nejznámějším výrobcem sedel je firma Fuji. Jejich sedla najdete na mnoha výrobcích známých značek.


Sedlo s přítlačnou matice zdola

Lůžko zapuštěné v blanku, přítlačná matice zdola


Nejčastěji se setkáte se systémem přítlačné matice, a to v provedení jak shora, tak i zdola. Všechno ostatní jsou jen více anebo méně zdařilé modifikace tohoto skvělého systému. K nejpohodlnějším patří varianty se zakrytými závity šroubení a kovovými částmi, takže vás nic netlačí do ruky a v zimě nic nestudí.


Lehké klipové Fuji sedlo boloňského prutu

Sedlo s krytým šroubením shora


Na drtivé většině sedel najdete kombinace různých materiálů od plastů, přes tvrzenou gumu, grafit, kov, korek, EVA, kůži až po fosilní dřevo. Je jen velká škoda, že neexistují stejné pruty s různými variantami sedel, aby si každý mohl vybrat podle svého gusta, ale to bychom už asi chtěli příliš. Faktem je, že v tomto směru se v posledních letech úroveň hodně zlepšila a sedlo, které vysloveně tlačí či zanechává na rukách černé stopy od hliníkových matic, se jen těžko potká, a to je dobře.


Sedlo Fuji používané u kaprových a těžkých feederových prutů

Posuvné kroužky dříve běžné u prutů na plavanou, dnes využívané u velmi lehkých vláčecích prutů


Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (24 reakcí)

Přečteno: 9 617x
Průměrná známka: 2.2