Jakub Vágner s Mondi Štětí zachraňují karase obecného

Kategorie: Všeobecné

Kdysi hojného karase obecného, kaprovitou rybku o velikosti 10 až 30 centimetrů, už ve volné přírodě potkáte jen vzácně. Mondi Štětí, největší papírna v České republice, společně s Jakubem Vágnerem, známým sportovním rybářem a cestovatelem, se snaží, aby se tato krásná ryba vrátila do našich vod v hojnějších počtech. Během příštích dvou let Jakub Vágner a tým odborníků vychová a v roce 2025 do volných vod vypustí generaci karase obecného. Do té doby budou obě strany pracovat na osvětě českých rybářů, dětí i veřejnosti, abychom karase obecného v české přírodě zachovali.

Ochrana vodních zdrojů a biodiverzity patří k jednomu z pilířů akčního plánu společnosti Mondi MAP2030. Nejenže se daří pracovat na udržitelnějších obalech a snížení spotřeby energií, velkou pozornost věnuje společnost i vodě. Minulý rok firma snížila spotřebu vody při výrobě tuny produktů o 10 procent, vodu recykluje. Provozuje a stále vylepšuje čistírnu odpadních vod, jejíž kapacita dostačuje i na zajištění služeb pro město Štětí. „Voda je v papírenství nesmírně důležitým zdrojem, proto se musíme o její kvalitu starat. Ochrana vod a vodní biodiverzity jsou proto jedním z cílů ochrany klimatu v akčním plánu MAP2030. Tak velkých cílů ale nelze dosáhnout bez partnerů, proto jsme se rozhodli spojit síly s Jakubem Vágnerem. Zejména je nám sympatická myšlenka Chyť a pusť, která respektuje rovnováhu mezi řekou a lidmi,“ vysvětluje důvody kampaně ředitel divize Kraft Paper společnosti Mondi Roman Senecký.

V rybnících, které Jakub Vágner se svým týmem spravuje, zajistí generační hejno karase obecného a jeho odchov až do dospělosti. Karase pak vypustí v roce 2025 do volné přírody na předem vytipovaných místech. Jakub Vágner se zároveň postará o osvětu mezi rybáři, aby když se jim podaří karase chytit, aby mu opět dali volnost. „ Cílem je vytvořit v následujících letech dostatečné množství lokalit pro karase obecného, aby se mohl bezpečně rozmnožovat a rozšiřovat na původních místech,“ doplňuje Jakub Vágner.


Karas, dříve obecný

Karas obecný (Carassius carassius) je dnes jednou z nejvzácnějších sladkovodních ryb na našem území. Ještě před třiceti lety se přitom jednalo o zcela běžnou rybu. Kombinací několika faktorů ale karas z našich vod zmizel. Nejdřív byl vnímán jako plevelná ryba, která bere krmení kaprům. Pak přišel z Ruska karas stříbřitý, invazní druh, který naše karase obecné z jeho domovů postupně vytlačil. Poslední ranou byla devastace přírodních biotopů.
Momentálně jsme na velmi křehké hraně. Buď se nám podaří karase obecného zachránit, nebo může z našich vod úplně zmizet. Je to souboj s časem a je velmi důležité, aby se do tohoto i do jiných projektů zapojila nejen odborná, ale i široká veřejnost,“ doplňuje Jakub Vágner.

Do projektu jsou zapojeni odborníci a nadšenci z řad Českého i Moravského rybářského svazu a také lidé z různých univerzit a výzkumných týmů. Do záchrany karase se mohou zapojit i řadoví rybáři, chystá se osvětová kampaň mezi dětmi a Jakub projekt zahájil na Dnu změny mezi zaměstnanci Mondi.


Úspěch už na Katlově

Jakub Vágner je známý dobrodruh, sportovní rybář a cestovatel, tvůrce řady pořadů pro National Geographic, Discovery Channel, Českou televizi a ČT Déčko. Jeho poslední dokument pro kanály Discovery sledovalo 21,6 miliónu diváků. Záchrana karase obecného není první záchrannou akcí Jakuba Vágnera. Před pár lety si začal pronajímat vodní plochy – nejdřív jezero Katlov u Kutné Hory, následně rybník Pohan, pak jezero Medenici. Všechny tři revitalizoval, po staru, využil techniku letnění a zimnění. Jezero Katlov osel i pšenicí a jezero opět zaplavoval vodou. Pročistili kilometry lesních struh, neudržovaných a poničených, vypráví Jakub Vágner.
Díky Katlovu jsem pochopil, že přírodu stačí jen trošku pošťouchnout a začne se sama rychle regenerovat. Usedlíci kolem Katlova mi sami říkali, že zde opět žijí vzácné druhy živočichů, které zde desítky let nikdo neviděl.“

Martin M., 8.6.2023

Diskuse k bleskovce

já 2 - Profil | So 17.6.2023 18:27:10

Dodo677 >> To je ono

Dodo677 - Profil | Pá 16.6.2023 13:13:27

já 2 >> to mě připomělo 🤣

já 2 - Profil | Pá 16.6.2023 8:06:26

sven >> Já na Rudu nekoukal, nějak ho nemám rád, nemyslím si o něm nic špatného, respektuji jeho práci, jen mi nesedl ten styl, prostě mě neoslovil, takže tam odsud JV neznám.

sven - Profil | Čt 15.6.2023 22:34:01

já 2 >> Ahoj, to já říci nemůžu.. Od samého počátku, ještě když dělal křoví v pořadu s Pavlem Tomi a Rudolfem Hrušinským ml., mi přišel jako protekční slizoun..
A časem se z něj vyprofiloval slizoun lhář, skrývající se za maskou slušňáka .-)

TEZAR - Profil | Čt 15.6.2023 20:46:08

já 2 >> Chápu.Na YT občas kouknu na videa z ciziny.Ale vágusovi nevěřím ani pozdrav,takže naprostá ignorace jeho aktivit.

Denny - Profil | Čt 15.6.2023 20:21:52

tasovj >> Bohuzel je to tak. Pokud se o to vubec bude nekdo nezasvedceny zajimat, tak rekne, ze to prece zachranoval Vagner a o tech desitkach opravdovych ochotnych lidi, kteri proto v realu neco udelali, se nikdo zminovat nebude. take si ale myslim, ze se v tomhle dlouho angazovat nebude, jakmile z toho nebudou prachy, tak mu celej karas bude ukradenej, jako tomu bylo driv.

já 2 - Profil | Čt 15.6.2023 20:21:22

TEZAR >> Já nekoukám na YT občas by mě to sice zajímalo, spíš sledovat formu, případně hosté jsou zajímaví apod. Ale nechci podporovat celek. Stejně mě to mrzí, když se objevil na naší scéně, zapůsobil na mě velmi dobře.

TEZAR - Profil | Čt 15.6.2023 19:28:40

tasovj >> To určitě-jeho pořady už dávno nesleduju,nechci se pozvracet...-)))

tasovj - Profil | Čt 15.6.2023 19:23:52

TEZAR >> jo, to jsem blbě napsal, ale chápeme se... prostě zbytečný si takovým joudou kazit radost

TEZAR - Profil | Čt 15.6.2023 19:12:04

tasovj >> Ale to co napsal potočák62 nejsou pomluvy,pouze skutečnost...Jinak souhlas.

tasovj - Profil | Čt 15.6.2023 19:01:47

potočák 62 >> vaše rozhořčení je úplně pochopitelný, ale víte co... můžete ho pomluvit, ale jemu to neublíží, protože negativní reklama je taky reklama a vám to jen zbytečně vezme energii.
Stejně u toho ten šášula nevydrží, jen se blejskne a pomaže se zase přiživit jinam a bude od něj klid :)

já 2 - Profil | St 14.6.2023 21:28:04

tasovj >> Potočák má pravdu.
Nejnebezpečnější jsou nadšenci, kteří v dobré vůli páchají škody. Zachráníme rybičku, nebo raka, nebo to roztomilé zvířátko v kleci.

"Cesta do pekla, lemována jest dobrými úmysly."