Čtyři spolky se postavily proti zvýšení hladiny Novomlýnských nádrží

Kategorie: Všeobecné

Proti zvýšení hladiny se postavily spolky Voda z Tetčic, Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu, Spolek Obchvat a Egeria.

Původně se plánovalo, že hladina bude ve výšce o 35 centimetrů výše, než je dnes. Ekologové však uhájili současnou výšku hladiny a o zvýšení se začalo hovořit až kvůli extrémnímu suchu, které jižní Moravu a prakticky celé Česko zasáhlo v letech 2015 až 2019.

Zdroj: https://www.nase-voda.cz/ctyri-spolky-se-postavily-proti-zvyseni-hladiny-novomlynskych-nadrzi/

MAXXSKATER, 26.5.2023

Diskuse k bleskovce

boticar - Profil | Pá 2.6.2023 7:50:11

Martin M. >> Mám to k vám na Moravu celkem daleko, ale obecně platí, že čím je větší plocha volné hladiny, tím je větší výpar vody. Samozřejmě v nádrži část vody zbyde a takový zásobník může být lepší, než nechat vodu jenom odtéct, ale systematický boj proti suchu by měl začínat úplně v jiných oblastech povodí - voda by se měla udržet v půdě v duchu toho, co ty píšeš, ale ideálně v celém povodí, zejména směrem k pramenům. Utratit miliony nebo miliardy na jedné hrázi je ale jednodušší, než jednat s desítkami nebo stovkami vlastníků pozemků a ty peníze utratit tam a pak provedení těch investic ještě kontrolovat.

Pepé - Vsetín - Profil | Čt 1.6.2023 23:14:46

Martin M. >> Martine moc svéprávných tam asi nebude...

Martin M. - Profil | Čt 1.6.2023 22:12:37

eskymak Mrakomor >> jeste ti tam chybi jejich PR chvalozpevy, jako by to byla nejaka akciovka nebo firma na prodej.

Martin M. - Profil | Čt 1.6.2023 22:09:07

starecek >> " Precerpaval bych, az kdyz tyto kanaly pretekaji pres okraj."

eskymak Mrakomor - Profil | Čt 1.6.2023 13:45:57

Martin M. >> povodí moravy si to ujasní tak podle toho co se zrovna bude hodit, tak aby to hezky zapadlo do jejich MVE-betonovo-lobbistické budovatelské koncepce a regulační vize.

starecek - Profil | Út 30.5.2023 10:17:09

Myslím, že kdyby se nečerpalo, okolní pozemky a dost daleko se změní v bažinu a zarostou rákosem. Včetně toho, že se čerpají potoky (třeba Štinkovka z Hustopečí), které nemohou téci asi 5-10 m nahoru.

Martin M. - Profil | Pá 26.5.2023 12:44:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Povodi Moravy by si melo hlavne ujasnit, jestli jsou nadrze kvuli povodnim nebo kvuli zasobe vody. Dodnes treba nechapu, proc se hlubokymi odvodnovacimi kanaly precerpava prosakujici voda zpet do nadrze, kdyz presne tohle by melo byt to slavne zadrzovani vody v krajine, tedy co nejlepsi vsakovani vody do krajiny kolem vodnich ploch. Precerpaval bych, az kdyz tyto kanaly pretekaji pres okraj.

Kdyby si nekdo odvazny vzal kalkulacku a zacal pocitat, kolik nas stal litr vody na zavlazovani (vodu maji zemedelci zadarmo, plati jen naklady s tim spojene), a kolik nas stoji umele predstirat, ze Dyje pod prehradou je vetsi reka nez jak by bylo prirozene (vylepsovani prutoku v dobe sucha), tak nikdo svepravnej nemuze zadne dalsi investice obhajovane suchem do tohoto projektu schvalit.