Suché léto přineslo zájem o rybníky. Obce je chtějí odbahnit i stavět nové

Kategorie: Všeobecné

Po suchém létě mají obce enormní zájem o dotace na rybníky. Jen od poloviny září o dotace požádalo 166 měst a vesnic. Většina žádostí se týká odbahnění nebo jiných úprav, dvě desítky obcí by ale rády vyhloubily zcela novou nádrž. Podle ministerstva zemědělství je to největší zájem, který za poslední roky tyto dotace provází.

Během léta v obci Kačice ve Středočeském kraji poprvé za dlouhou dobu vyschl potok a ani předchozí roky nebyly deštivé. Kačice proto už čtvrtým rokem šetří na stavbu nového rybníka. Letos požádala i o státní dotaci. Nákladný projekt by totiž mohl vyjít až na 23 milionů korun.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2627759-suche-leto-prineslo-zajem-o-rybniky-obce-je-chteji-odbahnit-i-stavet-nove

MAXXSKATER, 23.10.2018

Diskuse k bleskovce

venybit - Profil | St 24.10.2018 8:07:15

Tak je to správně,stavět nádrže,opravovat a zase stavět. K tomu potoky řeky, uvést do co nejlepšího stavu,všude kde to jde jim povolit břehy. Vytrhat betonová koryta podél silnic, postavit hrázičky v odvodňovacích kanálech. Práce jak na kostele. Jediný problém s těmi dotacemi,je že jsou časově omezené,naše obec nestihla ten rybník udělat a musí čekat asi 5 let než může žádat znova. Nestihla ho pro to, že není dost firem které by se odbahněním zabívali . Za celé 4 roky se jim nepodařilo sehnat firmu,která by to chtěla dělat. Všechny si raději vezmou rybník za 20 milionů.Než vesnický kačák za 2. Obce se potom bojí o tu dotaci žádat. Protože nejsou schopné najít firmu.