Odborníci řeší, jak vodu v řece Jihlavě zbavit nečistot

Kategorie: Všeobecné

Třebíčsko - Jaderná elektrárna Dukovany potřebuje pro svůj provoz a plánované rozšíření dostatečné množství vody. Kvalitou povrchové vody v řece Jihlavě se opakovaně zabývají odborníci. Sestavili model povodí, studie a podklady.

„Jakostní model je jediný komplexní nástroj, který ukazuje, jak s omezenými finančními zdroji zrealizovat účelná a efektivní opatření vedoucí ke snížení znečištění povrchových vod v celém povodí a ukazuje i nedostatky v současné legislativě. Navržená opatření svým dopadem přesahují hranice Kraje Vysočina,“ popsal radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí Martin Hyský.

Je zřejmé, že zásadním způsobem kvalitu vody v celém povodí ovlivňuje hospodaření na zemědělské půdě a stav čištění komunálních odpadních vod. Zemědělská půda je největším producentem dusíku, na celkové produkci se podílí více než dvěma třetinami. Za posledních pět let vzrostlo hnojení minerálním dusíkem o 20 kilogramů na hektar. Komunální zdroje se naopak na znečištění fosforem ve vodě podílejí více než 60 procenty. „Velkou roli sehrává v kvalitě čištění vod čistírna odpadních vod v Jihlavě a nově intenzifikovaná čistírna v Třebíči, obě mají obrovský a nezastupitelný význam a obě přispívají k udržení kvality vody v řece Jihlavě,“ doplňuje Martin Hyský.

Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/odbornici-resi-jak-vodu-v-rece-jihlave-zbavit-necistot-20180102.html

MAXXSKATER, 6.1.2018

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.