Návrh na prodloužení doby lovu na MP rybářských revírech; co jste o něm možná nevěděli

Kategorie: Všeobecné

Jak jsme již informovali, podal Český rybářský svaz Ministerstvu zemědělství ČR návrh na změny denních dob lovu ryb na mimopstruhových rybářských revírech:  od dubna do září 4 až 24 hodin, od října do března od 5 do 22 hodin. Smyslem  návrhu je redukovat dosud platné čtyři denní doby lovu ryb na MP revírech na dvě (letní a zimní) a hlavně rozšířit časový prostor pro rybolov členům, kteří jsou během dne pracovně vytíženi a současné doby lovu jim neumožňují zajít po práci na ryby.

(Pro doplnění: uvedený návrh na změnu denních dob lovu spatřil světlo světa již 11. ledna letošního roku na hospodářském oddělení Rady ČRS, následně byl předložen předsedou hospodářského odboru Rady ČRS k projednání tomuto odboru, který jej doporučil postoupit Radě ČRS. Ta jej bez dlouhých diskusí akceptovala a uložila zaslat MZe ČR návrh na změnu § 12 odst. 2 vyhlášky č. 197/2004 Sb., kterou se provádí zákon o rybářství).
V minulých dnech se objevil podobný návrh na změnu denních dob lovu prezentovaný rybářem Jakubem Vágnerem. Rozdíl je v tom, že denní doba lovu ryb na MP revírech v rozsahu  4 – 24 hodin by platila po celý rok, ovšem uživatel rybářského revíru by měl možnost ji změnit. U tohoto návrhu není až tak podstatné samotné vymezení denní doby lovu (z poloviny vychází z  návrhu ČRS), jako problematická kompetence uživatele rybářského revíru zvolit její vlastní úpravu. Jak by to vypadalo v praxi? Budu-li hovořit jen za ČRS, tak uživatelem revírů je 7 územních svazů, dále Rada a také 103 místních organizací působících v rámci Středočeského ÚS ČRS, plus některé další MO. To znamená, že nejméně 111 uživatelů rybářských revírů z řad organizačních jednotek ČRS by si mohlo stanovit pro své revíry odlišnou denní dobu lovu ryb. A jen zcela naivní člověk si může myslet, že by tato lákavá možnost zůstala nevyužita. Kolik různých alternativ a variant se nabízí. A důsledek pro rybáře? Před návštěvou revíru pečlivě prostudovat, jaká denní doba lovu na něm platí, protože co uživatel revíru, to jiné řešení. Někde by se v zimě končilo o půlnoci, jinde třeba v 18 hodin, 19 hodin, atd., atd.  Tohle přece nechceme. Potom se nabízí otázka, proč vůbec uvádět denní dobu lovu ve vyhlášce a rovnou neponechat její stanovení pouze na uživateli revíru (když by měl mít možnost úpravy). Výsledek bude v obou případech úplně stejný: rozdíly mezi revíry jednotlivých uživatelů, chaos pro rybáře.

Přesně toho Český rybářský svaz nechtěl docílit. Cílem je pravidla zjednodušovat, zpřehlednit a nastavit stejné podmínky všem rybářům. Český rybářský svaz proto předložil MZe promyšlený, jednoduchý a srozumitelný návrh závazných denních dob lovu ryb garantující platnost na všech mimopstruhových revírech (nejen ve správě ČRS), návrh vstřícný k rybářům z hlediska velmi výrazného rozšíření prostoru pro rybolov.
S výjimkami na 24 hodinový rybolov se samozřejmě počítá a do budoucna je trend počet revírů v tomto režimu přiměřeně rozšiřovat. Je také nutné dodat, že podle návrhu pana Vágnera by mohl uživatel revíru dobu lovu v rámci daného časového rozmezí zpřísnit, ale nemohl by ji prodloužit - návrh by tedy rozhodně nevedl k rozšíření počtu revírů s nonstop rybolovem.

https://youtu.be/pj8aB3_TIT8

Jan Štípek, jednatel ČRS

fotojakes, 25.10.2017

Diskuse k bleskovce

kubas. - Profil | Pá 5.1.2018 1:12:51

sindeji3 >> Bude to čím dál tím víc stejný, buď v klidu :-)...

Luger46 - Profil | Čt 4.1.2018 23:44:28

sindeji3 >> ale nebude to horší neboj :)

sindeji3 - Profil | Čt 4.1.2018 23:26:00

Luger46 >> Jak bych svému svědomí ulevil, že bych já chytal podle starého, ale ostatní podle nového? Nechci to dál řešit. Je to změna k horšímu, ale nonstop by byl horší. Takže jsem vlastně v klidu.

Luger46 - Profil | Čt 4.1.2018 22:52:45

sindeji3 >> prosím tě neřeš to pořád :)) je tam pauza. Pokud ti to ale svědomí nedovolí, můžeš chytat podle starého :) Nonstop nemusím ale tohle je rozumný.

sindeji3 - Profil | Čt 4.1.2018 22:46:47

Zdá se, že se ledy hnuly... otázka kam.

paulis - Profil | Po 27.11.2017 8:40:19

Luger46 >> Přes léto do půl noci a od čtyř hodin chytačka a přes zimu od šesti ráno do 22 hod. To by se mě líbylo v šest hodin večer to zbalit a jet dom. To mě pěkně sere přez zimu.Bude nové jednání a zasedání.

Luger46 - Profil | Po 27.11.2017 8:31:04

Kalopa >> no já věřím ze to projde, osobně neznám nikoho kdo by změnu nechtěl nebo aspoň úpravu.

ukara tuka - Profil | Po 27.11.2017 8:21:05

Kalopa >> No,já jsem si ze zvědavosti prohlédl složení Rady ČRS.A její složení odpovídá klasickému politbyru ze 70.let.Má 15 členů.u dvou jsem věk nedohledal a ze zbývajících 13.kusů je 9 nad 65 let.Nejstarší dokonce 79.Kdo by mohl čekat od těchto stařešinů nějaké pokrokové myšlení???Ti si chtějí k důchodu udržet štědrý plat od svazu a nemít problémy.

Kalopa - Profil | Po 27.11.2017 7:36:45

Luger46 >> ve své podstatě si to vystihl přesně. Změnu tu chce jen pár lidí ale sami dáváme vlastní návrh, ve kterém je rozdíl několik hodin. Vidím v tom zhrzenou milenku v chování svazu.
Nejvíc skandální mi přijde uvést v ofiko dokumentu údaj, že to chce úzká skupina lidí. Byla studie nebo nějaká anketa s třeba 1000 rybáři? Mám pocit, že si to vytahli z paty. Pan předseda je JUDr a klidně toto podepíše.

viceroy - Profil | Po 27.11.2017 7:01:39

Luger46 >> od začátku jsem to bral s velkou rezervou ...... Jináč dál jsem ti ,, líbí,, ikdyz se mi to vůbec ,, nelíbí,, 😀

Luger46 - Profil | Ne 26.11.2017 21:19:34

Tak když jsem si dnes přečetl dokumenty připomínky ČRS k návrhu změny doby lovu zveřejněné panem Dytrychem říkal jsem si jestli dnes není apríl. Za mě jeto banda nekompetentních hovad, kterým jde opravdu jen o koryta. A to jsem je hájil proti JV. Na jednu stranu chtějí prosadit dvě doby lovu, které jsou i za mě dobrým kompromisem a na druhou stranu v připomínce vlastně napíšou jak to chce jen pár lidí, že je nejednotnost názorů apod. Tak proč to kurva vlastně navrhovali??? kvůli pár lidem??? Mysím, že svaz si lže do vlastní kapsy a nám všem taky. V té připomínce defakto nabídli důvody ministerstvu proč to vše zhodit ze stolu. Kdo má Facebook at si to najde na stránce pana Dytrycha kde jsou ofocené listy připomínek ČRS a odpověd MZe. Za toto by měli ti páni podat své funkce k rezignaci.