Zabránit úbytku vody v krajině by měla hlavně obnova rybníků, nikoli například Dešťovka

Kategorie: Všeobecné

Zabránit úbytku vody v krajině by měla hlavně obnova rybníků, míní prezident Miloš Zeman. Programy, jako je Dešťovka, situaci nezachrání. Uvedl to dnes při zahájení agrosalonu Země Živitelka v Českých Budějovicích. V druhém kole programu Ministerstva životního prostředí, které stát spustí na začátku září, má být 240 milionů korun. Program má pomáhat šetření s vodou, lidé dostanou dotaci na využití dešťové nebo odpadní vody na zalévání zahrad nebo na splachování záchodu.

Prezident řekl ministru životního prostředí Richardu Brabcovi k projektu Dešťovka, že tím se daný problém nezachrání. Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková vysvětlila, že Dešťovka je pouze jedním ze střípků do mozaiky opatření, které mají pomoci zadržet vodu. Jenom Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na projekty zaměřené na boj proti suchu z evropských peněz 13,5 miliardy korun, do roku 2020 počítá s dalšími 6,5 miliardy korun.

Podle Zemana je třeba obnovovat rybníky, kterých na českém území bylo před sto lety třikrát více, než je v současnosti. A to jak malé, tak i střední a velké. Uvedl směrem k bývalému prezidentu Václavu Klausovi, který se zahájení Země živitelky také zúčastnil, že se povedlo obnovit rybník v Lánském parku, který měl propustné dno. Natáhla se tam fólie, na fólii se dal štěrk, napustila se voda a voda je krásná, čistá. A je spojena s dříve obnoveným potokem, takže je to taková malá vodní soustava, popsal prezident. Podle něj je vždy lepší udělat alespoň malou věc než kázat druhým, co mají udělat oni.*

Zdroj: http://zemedelec.cz/zabranit-ubytku-vody-v-krajine-by-mela-hlavne-obnova-rybniku-nikoli-napriklad-destovka/

MAXXSKATER, 28.8.2017

Diskuse k bleskovce

Přemas - Profil | Po 28.8.2017 21:36:44

Zadržení vody v krajině pomáhají různé lesní, polní tůně, které se pozvolna vsakují do země. Srovnáním krajiny je takových míst poskrovnu. A proto to s podzemní vodou na mnohých místech vypadá, jak to vypadá.

Honza7 - Profil | Po 28.8.2017 20:45:35

Snad konečně zvítězí zdravý rozum a peníze z dotačních programů se opravdu budou vynakládat na projekty, které budou mít největší efekt. Obnova rybníků bude mít i vliv na lokální zásoby podzemní vody.
Proto tato varianta se mi zdá výhodnější, než program dešťovka. Ten je určený pro domy, které jsou ve výstavbě a je možné bez větších problémů instalovat okruh pro šedou vodu. Málo kdo bude doma vybíjet kachličky na toaletě a sekat omítku pro rozvod užitkové vody v domě kde už bydlí a dům není v takovém technickém stavu, že by potřeboval rekonstrukci.