Šéf sdružení: Přehrady jsou potřeba nejvíce v povodí Moravy

Kategorie: Všeobecné

Praha - Potřeba výstavby nových přehrad je v Česku v současnosti nejakutnější v povodí Moravy a na Královéhradecku. Při zasedání Mezinárodní přehradní komise v Praze to dnes ČTK řekl předseda Českého přehradního výboru Ladislav Satrapa. Přečerpávání vody mezi regiony v případě extrémního sucha podle něj brzy nebude stačit.

"Stále si tady ještě neuvědomujeme, jak jsou přehradní nádrže důležité. Je to tím, že Česko díky vodohospodářům nezažilo vážný problém. Nezažili jsme tady to, co třeba ve Španělsku, kde čtyři hodiny neteče voda, než doteče do vodojemů," uvedl Satrapa.

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/sef-sdruzeni-prehrady-jsou-potreba-nejvice-v-povodi-moravy/1503991

MAXXSKATER, 7.7.2017

Diskuse k bleskovce

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 14:43:41

atislav_fishing >> A realizují to ti nesvéprávní chudáci, zotročení minivyserstvem ..

Attta_vlastimil_vasi - Profil | St 26.7.2017 14:17:39

http://www.pmo.cz/cz/media/aktuality/povodi-moravy-​pripravuje-12-projektu-revitalizacnich-opatreni/ stačí si přečíst pár těch blábolů co píšou na webu.

"Největší akce se týkají povodí řek Bečvy a Moravy pod Olomoucí a v případě získání finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj bude celková výše investic přesahovat 1,12 mld. Kč."

Nebo tahle "Protipovodňová" ochrana :D :D :D http://www.pmo.cz/cz/galerie/protipovodnova-ochrana​-v-trebici/

Pro ty koho trochu zajímá jak řeky vypadaly před 60-70 lety, tak se mrkněte na tuhle foto mapu. http://kontaminace.cenia.cz/
Docela síla porovnat některé toky řek (např Moravy) s dnešní verzí kanálů.

Bob - Profil | St 26.7.2017 14:06:27

Ahojte chkapci, vidim ze nekterym chybi spravny uhel pohledu. Komu ze to prospeje ... No preci betonova lobby proinvestuje stovky mega nebo radsi miliardy, to je ten duvod a ta vyhoda.

Tomáš7 - Profil | St 26.7.2017 13:45:48

Žiji u přehrady, která má dle pvl.cz kapacitu 3 miliony m3, což je asi příklad těch menších nádrží, které by se měly budovat. Když přijde velká voda, nebo stačí i týden deště, přehrada se naplní na plnou kapacitu během dne (je jasné, že normálně je cca na 95 až 98 % kapacity a pak pouští to, co do ní přiteče - takže ochraně se dá mluvit tak u přívalových dešťů a to ještě nesmí být po celém kraji. V červnu, když bylo echt sucho, tak přehrada pouštěla to co přiteklo a víc ani chlup, i když teklo fakt málo vody. Ale!!! v hrázi je samozřejmě elektrárna a to je panečku věc to špičkování - pod přehradou se nedá dlouhodobě rybařit. To neustále rozje.ábání stavu vody je zoufalé. Dokonce už mi to dokopalo k tomu, že jsem začal sbírat údaje o průtocích a zašlu je na ČIZP, zda mi k tomu dají nějaký vyjádření (a to nejsem žádný aktivista, který by se někde přivazoval ke stromu).

Já zkrátka jako obyčejný laik nevidím žádné výhody přehrad. Samozřejmě se tam dá nasypat hodně kaprů, sumců a candátů a tramtadadá ještě 24tka nebo K70.

Osobně: Pojďme raději vyčistit zanesená ramena řek, přestaňme s.át vodu do vybetonovaných, nově vykamenovaných koryt. Udělejme z potoků zase potoky a ne strouhy.

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 12:25:11

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 26.7.2017 12:18:58 >> Ruka ruku myje...

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 12:23:14

kakr >> Hm, je to čím dál horší. Budu se opakovat - kde jsou ty sliby, že po 1997 se to musí dělat jinak. To je už jako ono...? A ti lidi tam - to jim nevadí, že je nikdo nepojistí? Už i já - na Kotlářské, ve třetím patře, jsem dle pojišťovny povodňově rizikový (!!!) Ani petka balené vody, ani hadra na zem, ani kapku Sava tam z mého nepůjde, natož jediná minuta času na pomoc....
A volit mám koho - kašpary z Žít Brno? Ty Populisty mladých, bojující proti populismu starých? Vážně - jako po Brně na kole, bez aut, ale pak uspořádat za "výstavu" převlečený autobazar v parku a na Svoboďáku...? Zelené, které zajímají místo přírody sociální experimenty a ultralevicová utopie...? Brno je plné gurmánských restaurací, "biofarem", domácích burgerů, ochutnávkových pivnic, barbershopů, streetbikeů, kolobrnd, nočních "rozjezdů", nelogických cyklostezek (alespoň nějakých ale...), ožralých studentů, poblitých "Erasmáků".... Takže nějaký ten pokrok a známky civilizovanosti a vstřícnosti k obyvatelům a návštěvníkům lze zaznamenat... Proč tedy nemůžeme alespoň zachovat to, co není zničené, co je i lidmi hojně navštěvované, a nějak to ještě funguje? To je podobná logika, jako si chtít postavit dům v parku... Je ale vidět, že může být (a bude) hůř...

Attta_vlastimil_vasi - Profil | St 26.7.2017 12:18:58

At jdou dohajzlu! Přehrada nikomu neprospějě a určitě né Bečvě! Nejhorší na tom je že povodí Moravy moc dobře ví že dělají zvěrstva, ale prachy jsou prachy! Výmlouvání se nějakýma tahanicema o pozemky jsou uplně mimo. Když jde o opravdodvou revitalizaci řeky a navrácení meandrů, tak jsou pozemky problém. Když jde ovšem o výstavbu přehrady, tak to najednou problém není. KLASIKA!

Vítek - Profil | St 26.7.2017 12:12:21

kakr >> Tedy další ignorace přírodních podmínek....

kakr - Profil | St 26.7.2017 11:21:35

Siven Polní >>
Jsi Brňák, tak určitě budeš vědět o čem píši.
Svitava má přesně spočítaná záplavová území, jedno z nich se nachází pod bývalým maloměřickým hřbitovem a jezem u obřanského fotbalového hřiště. Developeři si prosadili změnu územního plánu a mají tam stát rodinné domy i pár věžáků pro asi 1500 lidí. Na ochranu stavby v záplavovém území se má postavit protipovodňová hráz ,která by měla domy ochránit před velkou vodou.
Peníze světu vládnou........

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 11:06:28

https://www.google.cz/maps/@51.4467937,-0.2586296,1​2z

Tahle část řeky - mezi Kingstonem a Richmondem... domky, podmáčené louky, pastviny, přístavy, stromy naklánějící se nad hladinou, i ty cyklostezky/pěší chodníky - to se mi na předměstí Londýna moc líbilo, bylo vidět, že je ta část řeky opečovávaná a místy regulovaná (spíš ale ve smyslu jemně usměrňována), s možností rozlivu. Pod jezem dokonce vliv přílivu zvedal hladinu řeky tak, že stezka (chodník ) byla zaplavena, včetně schodů do místního pubu. Nad jezem se řeka už nerozlévala, přesto - byla plná vodních rostlin, ve které se schovávaly před štikami rybky, jiné se v nich jistě měly možnost vytírat... I přes ruch lodí, závodních veslic, kol, běžců, psů - přes to ta řeka vyzařovala pozitivní energii a klid. Pro rušné velkoměsto (z centra jsem velmi rychle utekl, a i poloslaná, regulovaná Temže v City na mě spíš působila skličujícím dojmem) musí být taková téměř venkovská oáza rovna zlatému pokladu. Ovce, krávy, jachtařské kluby, hausbóty, rybáři (vypadali většinou jako naši "bobkaři" s třicetiletým cajkem, bylo mi to sympatické - UK-Style? :))), to všechno do sebe zapadalo. I ty domky s uzoučkými zahradami, ačkoli z blízka šlo o stavby velmi pofidérní kvality, měly svůj styl a vyzařovala z nich taková rozverná, ležérní útulnost a jakýsi náznak řádu a pořádku. Nic nebylo vysloveně sterilní, a až na pár míst ani vyslovené zaneřáděné. Pěkné, lidské, bezčasé to tam bylo. Proč tam není řepka, solární pole, drenáže, nové satelity, olbřímí valy bez stromů...? Není právě Velká Británie kolébkou kapitalismu, nedotknutelného soukromého vlastnictví, jiskrou, zažehnuvší divoký industrialismus a drancování přírody? Evidentně se DOKÁZALI poučit a chyby napravují, a díky tomu mohou za odměnu jít třeba k Richmond Parku na lipany... Letos jedu zase, beru si i lepší prut. Pak přijedu zpátky na Moravu a...

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 10:12:03

hraji >> Klidně si buďte sprostý, mně to nevadí, naopak by mě to zajímalo, copak asi tahle komparace může v člověku vyvolat - jde snad o porušení nepsaného tabu? Osvětim není nedotknutelný chrám, ale memento, a v genocidě Židů a ostatních nepohodlných lidí pomocí efektivního plánování a ideologických argumentů vidím velmi úzkou paralelu se současným konáním člověka vůči krajině. Přirovnání s Osvětimí bylo sice (naschvál) přehnané, ale jde pořád o jedno - o subordinaci a přehazování horkého bramboru ("byl to rozkaz, co jsem měl dělat") a o relativizování, bagatelizaci a oportunismus. Čiň čertu dobře - peklem se ti odmění... Ztráta práce a prémií - ano, z něčeho se žít musí, i tohle dilema se (třeba opět i mezi důstojníky a dozorci v tom lágru) během věků mezi lidem řešilo ("však on by se našel někdo jiný, kdo by to dělal, tak proč to se všemi výhodami nevzít"). Lidé ve vedoucích pozicích PMO jsou nesvéprávná banda? Čekají tisíce jiných, práce lačných odborníků před branou (jak mají ve zvyku vykřikovat "manažeři" po celém světě)? Nic není z ničeho, a dobří lidé, dobrovolně konající zlo, ho pouhou svojí účastí v dobro nepromění. Ryba sice smrdí od hlavy, ta naše je ale poplísněná celá a uhnívají jí už i ploutve ( souhlasím tedy i s tou komplexitou problému, Vámi popsanou) , ale PMO se všemi prohlášeními a "řešeními" na sebe samotné strhává pozornost a provokuje, nikoli MZe (tam se asi plácají do kolen). Ale kdo vyklání hlavu z jedoucího vlaku, dostane sloupem - ne ten, kdo mu to poradil v kupé. Svými činy, denodenní (uznám, že těžkou a usilovnou) činností, za sebou nechává Povodí hmotné výsledky, které zde budou strašit minimálně několik ministerských generací.... Výsledky jsou ostatně hmatatelné, všudypřítomné, často gargantuovských rozměrů. Nejde jen o konzervaci stávajícího - za těch 20 let: kolik přibylo regulovaných částí toků, jak ty vody vypadaly před těmi dvaceti lety (blbě), jak vypadají teď (hůř)... Nebo je na to potřeba nějaký nákladný chronologický výzkum? Stačí oči, paměť... Hovn.o zůstane hovnem, byť by bylo pozlacené.... Je hezké, že ty všechny nešvary Vaši přátelé z PMO chápou. Tak zítra zase do fachy...