Protipovodňové stavby běží podle plánů

Kategorie: Všeobecné

V letošním roce Povodí Moravy vysoutěžilo protipovodňové stavby v úhrnu 225 mil. korun a do konce roku plánuje vysoutěžit další významnou rekonstrukci vodní nádrže Opatovice. Celková částka investic proti povodním v roce 2016 by tak měla dosáhnout 370 mil. korun. Akce jsou financovány z prostředků dotačního programu Ministerstva zemědělství „Podpora prevence před povodněmi III“.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/protipovodnove-stavby-bezi-podle-planu/

MAXXSKATER, 29.11.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Čt 1.12.2016 19:45:32

Protipovodňové stavby běží podle plánů, tak to je velmi zajímavé čtení. Diskuse zde nabídla i možnosti jak tento problém řešit. Hraji zdůraznil jít po příčinách a snažit se udržet vodu v krajině, tohle by opravdu odstranilo a nebo výrazně zmírnilo rozsah záplav.
Stavby, které v minulosti se postavily v záplavových oblastech, tak rychle nezmizí a možné riziko z dalších škod tady stále hrozí. V každém případě jsou to v mnoha případech chyby, které vznikly v dávné minulosti a najít cestu jak problém vyřešit a přitom nenapáchat další škody je nelehký úkol.
Cestu, kterou si zvolilo PMO považuji tak trochu za ignoraci současného stavu. Není zde žádný projekt, který by se snažil zdržet vodu na vlásečnicích. Se stavbou prahů PMO nepočítá. Trochu nepochopitelné je, že se uvažuje pouze o stavění zdí a není zde žádný pokus o vytěžení nánosů, které se do našich vodních toků dostanou.
Proces likvidace nedotčených úseků lidskou činností pokračuje - VD Skalička a snaha o výstavbu vodního díla Čučice, které se prezentují snahou o zvýšení bezpečnosti kolem vodních toků a nebo o zajištění dostatečného množství vody v dané lokalitě. Tyto stavby tento problém nevyřeší, v drtivé většině jde o stavbu MVE a to divadlo co kolem toho vznikne je pouze od toho aby odvedlo pozornost od účelu stavby. Záplavy na jihu Čech jasně ukázaly kde byla voda zadržena. Přehrady vodu odpouštěly na poslední chvíli, protože energetici chtěli svoji surovinu do poslední chvíle kumulovat.
Celkem mi z toho plyne, že uvedené investice by bylo lepší opravdu převézt do jiného resortu ( zemědělství ), které by opravdu cílenou činnosti dokázalo víc udržet vodu v krajině, než je tomu u PMO, které je daleko více propojeno s energetiky, než by se zdálo.

Vítek - Profil | Čt 1.12.2016 18:42:33

Siven Polní >> tuzemská krajina je už na mezi možností

Siven Polní - Profil | Čt 1.12.2016 18:18:20

hraji >> Uherské hradiště. Záplavová oblast... Ano, v roce 1997 bylo záplavovou oblastí celé město kromě sv.Rocha, vykopávek a Mařatic, takto by se to dalo pravda shrnout.... Voda opadla, tak což abychom něco opět nevybudovali... Jenže OPAKOVANÉ zvyšování hrází, aby vzápětí mohlo vzniknout tohle (viz fotky - 2003 - pole, 2006, 2016 - výstavba - BTW zajímalo by mě, kteří id.oti si tam mohli koupit nový dům) mě opravdu nepřesvědčí o užitečností Povodí a jeho zákroků. Možná to bylo v územním plánu už dlouho, ale "vhodnější" termín výstavby opravdu nemohl nastat... To, že jsou lidi blbí a že jsou průšvihy na vícero frontách nepopírám a je to zjevné - pro každého, kdo nemá místo mozku kýbl fekálií. A je mi jasné, že jednat s povodím ze Tvé pozice vyžaduje pevné nervy, slušnou dávku diplomacie a nakonec i jisté empatie. Já si ovšem můžu dovolit absenci všech těchto vlastností - zvlášť, když mi jejich "misionář" tady na MRKovské poradně není ani ochoten (či schopen) odpovědět na mé všetečné a rozhořčené, avšak věcné dotazy ohledně Svratky v Brně ...

eugenkorda - Profil | Čt 1.12.2016 17:29:08

U moji domovske svratky 1 se tomu smeju..nekde navysuji o par cm hraze, jinde starou odeberou, aby ji v zapeti zase dali do puvodniho stavu :/ nehlede na to, ze pokud by prisla velka voda, vylije se o par km vys primo do vesnice..

Siven Polní - Profil | Čt 1.12.2016 15:32:51

hraji >> Ano, souhlasím. I o tom jsem ale de facto psal. Povodí ale nemám důvod brát na milost.

Bušák - Profil | Čt 1.12.2016 14:54:52

MAXXSKATER - >> stejně to je všechno k hovnu,jen trošinku víc zaprší a hotovo

hraji - Profil | Čt 1.12.2016 14:51:07

S&F - pescador >> jakýkoliv státní podnik funguje za peníze daňových poplatníků, to je prostě fakt. A zbytek viz odpověď sivenovi.
Neberu ti tvoji pravdu, jen jsem si dovolil říct, že to je pravda tvoje. že mohou být i jiné pohledy na věc. A i já mám na Povodí Moravy kolegy, se kterými musím z titulu funkce spolupracovat, proto taky něco málo vím o tom, co musí a co mohou.

hraji - Profil | Čt 1.12.2016 14:48:00

Siven Polní >> jistě, máš pravdu, tu svou, na tom trvám. Lidé se nastěhovali do míst, kde se voda rozlévá, dávno před tím, než vzniklo Povodí Moravy. Třeba nejzásadnější napřímení, z tvého pohledu brutální znásilnění přirozeného toku řeky Svitavy ve vesnici zvané Brno, proběhlo na konci 19. století. Od té doby se na toku žádná zásadní změna neudála.
Ono je jednoduché svádět vinu na Povodí. Ale proč není voda zadržena v krajině? Proč lesníci nedělají víc pro zadržení vody v lese, proč zemědělci nedělají víc pro zadržení vody na polích a loukách? Povodí dostalo od státu úkol zabránit povodním. Proč stát nepřikáže lesníkům a zemědělcům, prostřednictvím svého Ministerstva zemědělství, aby rozdělili pole, vytvořili meze, aby zalesnili holiny a zrušili meliorace v lesích, které je vysušují?
Povodí je státní podnik, placený z peněz státu a zodpovídající státu. Je přece logické, že je lepší vynakládat peníze na odstranění primárních příčin rychlého odtoku vody z krajiny. Je přece logické, že zemědělci budou chránit to cenné, půdu, proti vodní erozi, ne? A děje se tak? Ale houby.
Povodí je v nešťastné situaci, má odstraňovat následky povodní, předcházet škodám na majetku z budoucích povodní, ale nemá právo zasáhnout tam, kde problémy s rychlým odtokem vody vznikají.

S&F - pescador - Profil | Čt 1.12.2016 12:02:08

Siven Polní >> Ano, přesně tak. Tak je to i prezentováno a vtloukáno lidem do hlav .... bohužel :-(

Siven Polní - Profil | Čt 1.12.2016 11:25:22

S&F - pescador >> Si taky myslím, že ty lidi prostě ten systém, ten obří moloch Povodí semele, zlomí a přetvoří k obrazu svému... Může zaměstnávat odborníky jaké chce (a věřím, že tam jsou), ale jako celek působí (jemně řečeno) parazitickým dojmem. Provázanost s betonáři a energetiky umí vytyčit směr jistě taky skvěle... Potom PR akce na téma lososi (na Moravě jeseteři), zbuntovat lidi na úklid odpadků, všechno nafotit, nafilmovat - a máme obraz hodného strejdy-hospodáře, pastýře ryb a čolků, zachránce tonoucích...

Fishky - Profil | Čt 1.12.2016 10:40:12

S&F - pescador >> nedávno jsem jel do zahraničí a už kousek za hranicema ráj, parádní dálnice - žádné dojebané panely, žádné drb drb drb.... tak si říkám Amériká, tohle musí být Amériká a hovno, ono to Slovensko :-D

S&F - pescador - Profil | Čt 1.12.2016 10:37:59

Tady nejde o Hrajiho ale o systém jaký nám je předkládán medii .... nicméně mám dva kamarády kteří na povodí Moravy pracují .... nezávisle na sobě mě řekli co,jak a proč. Je dán prostě systém který i kdyby jsi se do něj dostal ze sebelepším návrhem,mašlenkou na zlepšení a chtěl jej změnit tak všichni na tebe budou koukat PROČ ? ...... Na podobném systému je dána celá naše republika, vládu nevyjímaje. Buhužel. :-(

Siven Polní - Profil | Čt 1.12.2016 10:23:28

S&F - pescador >> Jo jo... Hrajiho chápu - on chtěl nastínit i úhel pohledu obyvatele záplavové zóny. Což je sice dojemné, ale problém se nevyřeší ani lítostí, ani šolichem ve formě furiantského zvyšování valů... A jak se Povoďáci po devadesátým sedmým káli a chytali za nos - jak vedli debaty s hydrology a klimatology, jak se dušovali, že teď na to půjdou jinak... LOL! To jim to vydrželo, co?