Chceme vrátit do vody původní druhy, říká ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský

Kategorie: Všeobecné

Brno /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Za poslední dva roky se v práci Povodí Moravy změnila spousta věcí. Především celou oblast zasáhlo období velkého sucha, které tu dlouho nebylo. „Ale naše role zůstává stejná: zodpovědně hospodařit s velkou oblastí koncepčně a kontinuálně bez výrazných změn," říká v dalším rozhovoru projektu Chováme se odpovědně ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/reklama_region/chceme-vratit-do-vody-puvodni-druhy-jeseter-je-jen-start-rika-reditel-pmo-20161121.html

JaMi, 28.11.2016

Diskuse k bleskovce

S&F - pescador - Profil | Út 29.11.2016 8:09:19

hraji >> Tak,že ve stylu - Jedeme dál v započatém díle ba vždycky něco navíc .... samo sebou ,že za peníze dannových poplatníků. Nehledě na to, že nástupní proslov do funkce ředitele s prohlášením co se musí změnit a co bude dělat nějak nekoresponduje s tím co povodí Moravy provádí. Nicméně na tyhle keci jsem si už v ČR zvykl ale přesto jsem tomu člověku věřil nebo hrdě vystrkoval ,že i on je rybářem a ....
Nicméně moje práce mě umožňuje cestovat po celé Evropě ale tak zdevastované toky a lesy nenajděš nikde krom některých států východního bloku a jede se vesele dál. Jsem už doslova alergický na používané slova těchto lidí jako revitalizace toku a pod. On nech se pan ředitel hlavně podívá co to slovo vůbec znamená ..... o mediální masáži a výsadbě,navrácení určitých druhů není třeba hovořit nebo prvotně nech se snaží udržet a navrátit druhy které povodí Moravy svýma zásaama do toků doslova gumuje .... jen čekám na okamžik kdy nějaký takový podobný pantáta prohlásí,že by se měl nějak vysadit třeba mamut a šavlozubý tygr nebo zde kdysi taky žil.
Opravdu svět se v prdel obrací.

hraji - Profil | Út 29.11.2016 7:43:50

Nechci hájit ředitele Povodí Moravy, ale je tu několik věcí k zamyšlení, nad kterými jeho kritici nepřemýšleli.
1. Regulace, meliorace a jiné zásahy do vodního systému jsou staré jako zemědělství samo, tedy řekněme, že to, co se zde minimálně stovky let upravovalo k nějakému obrazu, může těžko jeden ředitel změnit během pár let.
2. Povodí Moravy je státní podnik, který musí z principu plnit státní zakázky, o kterých nerozhoduje, jen je dostane k realizaci. Pokud byly doposud státní zakázky zaměřené jednostranně pouze na ochranu lidských obydlí, které Povodí ani tento ředitel do záplavových území nenechal postavit o své vůli, těžko se divit, že ty zásahy jsou. Každá výjimka z tohoto programu je dobrá.
3. Je to jen ředitel, není to ničím nesvázaný majitel a vládce ve své říši, on musí respektovat nejen svůj nadřízený orgán, ale musí respektovat i další ministerstva, která do úprav v krajině hovoří. Já jsem přesvědčen, že pro Povodí by bylo jednodušší a levnější vystřílet polovinu bobrů v povodí Moravy, než pořád dokola opravovat narušené hráze a odstraňovat jejich stavby.

Pokud ve světle výše uvedeného pan ředitel je ochoten se zabývat i stránkou ochrany přírody a návratu původních ryb, pak bych ho já pochválil.

Honza7 - Profil | Út 29.11.2016 1:24:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Panu řediteli osobně nevěřím ani pozdrav Dobrý den. Z jeho strany je to jen účelové plácání, které vůbec nesvědčí o nějaké ucelené koncepci. Spjatost Povodí Moravy s energetickými podniky tady je obrovská a tak tady do této chvíle nevznikl žádný projekt na navrácení našich největších toků do původních koryt, poněvadž MVE by ztratily drahocennou surovinu.
Návrat jeseterů na jihu Moravy je podle kakr-a zásluhou jednoho z projektu EU a tak mi není jasná souvislost se zapojením Povodí Moravy.
Zájem pana ředitele na výstavbě nových dvou vodních děl na řekách Bečva a Oslava je obrovský a je mu úplně jedno, že se přitom zrovna zničí ty úseky vodních toků, kde ještě nezasáhla lidská činnost. Migrace ryb je mu pouze u zadních partiích jeho těla.Velké nádrže, které nebudou sloužit jako zdroj pitné vody ztrácí smysl. Naše krajina potřebuje tuto životadárnou tekutinu ve všech svých částech naší země a proto ji musíme zadržet v těch místech kde spadne.
Ještě nedávno přikyvoval politikům ohledně kanálu LABE-ODRA-DUNAJ a tak o odborných schopnostech tohoto člověka mám dosti velké pochyby. Kde tuhle vodu budeme brát je mi celkem záhadou.
Ono daleko důležitější je se dobře natáčet na správný politický proud, protože v této zemi není odbornost na prvním místě.

T:M - Profil | Po 28.11.2016 22:43:06

U nas na Opava 5 je to hrozné! Jaký kolik druh vrátí je skvělí nápad! Ale povede se to ? Řeka je zdevastovana zimujicim kormoránem! Má to smysl ?

S&F - pescador - Profil | Po 28.11.2016 22:42:10

Tak pan ředitel by prvně měl udělat podmínky aby se ty ryby udržely a ne všechno regulovat,kácet a odvodňovat .... aby jim tam nějaká voda vůbec zbyla.

Rožnovák - Profil | Po 28.11.2016 22:34:15

Co na to říct, snad jen držet palce ať se dílo daří i když popravdě nevím, jak je to s šancí jesetera na uchycení a jestli nebude až příliš náročné a drahé,ale darovanému koni na zuby nehleď. A vůbec je dobře, že chtějí podpořit i ostatní původní říční ryby, sympatické gesto.