Vláda se poradí jak zmírnit dopady sucha

Kategorie: Všeobecné

Zmírnění dopadů sucha bude ve středu jedním z bodů, kterým se bude zabývat vláda na výjezdní schůzi v Ostravě. Ministerstvo zemědělství pro boj se suchem navrhuje rekonstrukci závlahových systémů, udržitelné hospodaření s půdou, efektivní využívání odpadních a srážkových vod a celkové posílení zadržování vody v krajině. Materiál, který společně předloží ministerstva zemědělství a životního prostředí, počítá se vznikem koncepce státu pro boj s úbytky vody. Ta ale bude vznikat ještě dva roky.

Jednotlivá ministerstva by se zatím podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla zabývat aktivitami, které zadrží vodu v krajině. Ministerstvo doporučuje také obnovu a výstavbu rybníků a nádrží nebo zavádění úsporných technologií na stavbách.

„Konkrétně zemědělci mohou ovlivnit udržení vody v krajině tím, že budou využívat pracovní technologie, které zabrání zbytečnému vysychání půdy,“ uvedl Jurečka. Jeho rezort by měl v příštím roce vytipovat zemědělská a lesní místa, která jsou nejvíce ohrožená suchem, aby do nich mohla směřovat podpora. „Podle dosavadních klimatických modelů můžeme v budoucnu s velkou pravděpodobností očekávat růst teplot vzduchu a s tím souvisejícího zvýšení odparu vody,“ řekl ministr, podle kterého se tak bude prodlužovat i období sucha.

Během loňského ledna notifikovala Evropská komise dotační program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 finanční pomoc poškozeným zemědělcům. Stát může vyplatit až 12,25 miliardy korun. U případných mimořádných událostí a přírodních pohrom by mělo jít až o proplacení všech ztrát, u povětrnostních jevů o 80 procent. Po mimořádné události bude muset o spuštění programu rozhodnout vláda.

Letošní sucho zasáhlo kromě úbytku vody v řekách i podzemní vody. Podle aktuální zprávy Českého hydrometeorologického ústavu je v 30 procentech vrtů silné nebo mimořádné sucho, u více než poloviny je hladina v mezích normálu. Meteorologové očekávají, že i v dalších dnech bude podzemních vod ubývat.

Zdroj: http://www.nase-voda.cz/vlada-se-poradi-jak-zmirnit-dopady-sucha/

MAXXSKATER, 24.7.2015

Diskuse k bleskovce

Vítek - Profil | So 25.7.2015 23:06:29

MAXXSKATER >> asi ho ty vrbičky rušily, nebo mu něco připomínaly, třeba hřbitov, kam se projednou chystá už teď :-)))))

Big Mike - Profil | So 25.7.2015 22:49:02

Já to říkám pořád, dokud tu bude člověk, Zemi se moc dařit nebude, ale někam nás ten nahoře prsknout musel a tak Země a lidi lidskou blbostí a nepoučitelností trpí!:)))

Chce to giga povodeň, pak aby do toho už nikdo "nekecal" a láčkovci či jiní jednodušší si tu budou lebedit do skonání věků!:) Kámen! Nebo ámen?

venybit - Profil | So 25.7.2015 21:11:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vláda se poradí :((( dál netřeba číst. Jediná učiná věc by byla vzít si mapu, a kde lemujou řeku pole či les. Vykoupit vybagrovat na uroven 50cm pod hladinou a vytvořit lužní lesy , kde se voda bude moci vsakovat a obnovovat zásobu podzemní vody. Takových lesů jsou potřeba vytvořit tisíce hektarů , které jsme zničily nesmyslnou regulací, jako tupej dobytek co si myslel, že mu vše na této planetě padne k nohám. Ale toto řešení vláda nevymyslí, na to tam seděj moc hloupí a zdegenerovaní lidé. Místo toho vymyslej , že zdražej vodu. Neexistuje dostatečně sprosté slovo , aby vystihlo politika.
Opravdová řešení jsou odsouvána ,pro zájem korporací.

nofish - Profil | So 25.7.2015 14:55:13

Dopady sucha se zmírní dotacemi pro zemědělce, protože neměli výnosy jaké očekávali. Něco jako předloni, kdy je neměli, protože bylo moc mokro. A tak zase vesele zaplatíme všichni to, že už díky jiným dotacím točí na polích jen tři vybrané plodiny, louky se likvidují, betonu je všude víc a víc a ten vodu nesaje... Sbíráme starý papír, že prý to ušetří stromy v lesích? Opravdu? A nebo zbude víc dřeva na export? Platíme daně a z nich podniky povodní, aby likvidovaly řeky a chránili majetek lidí, kteří si postavili barák půl metru nad hladinou řeky a nečekali, že se výška hladiny může někdy změnit...
Tohle jednou nedopadne dobře, ale vzhledem k tomu, v kolika budeme chodit do důchodu, nebude pro půlku práceschopných lidí práce, tak bude zajímavé, kdo tyto experimenty vlastně bude platit...

MAXXSKATER - Profil | So 25.7.2015 13:58:13

Vítek >> My jsme sázeli k řece a k místnímu náhonu vrby, ale nějakej dobrák je okamžitě vytrhal. :-)))

Anýzový dědek - Profil | So 25.7.2015 13:54:11

Vítek >> Neblázni, to je práce a dneska přeci pracuje jen blázen... :-) Řecko náš vzor :-))

Vítek - Profil | So 25.7.2015 13:51:39

Sázejte stromy!

tuzemak - Profil | So 25.7.2015 13:21:46

sven >> ahoj,přesně tak,furt za všechny prasárny můžou komouši.JJ přiznat chybu?to dnes nikdo neumí,natož sjednat nějakou nápravu,zase budem brečet a čekat,jestli nám EU nedá nějaký juro.-(((.-(((

sven - Profil | So 25.7.2015 13:19:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tuzemak >> ahoj. Hlavně, že se po sametu řvalo, jak ti zlí komouši těžkými traktory dusají zem, jen práškují a málo hnojí.... a tak poslali ŠT 180 do šrotu a výrobce STS Doksy do věčných lovišť..... jo, dnes už ani hnojit není čím, bo velkochovy zlikvidovali... ledaže by chodil pan ministr zemědělství se svou squadrou, srát mezi řádky...
No a stačí se podívat, co po polích lítá za obludy dneska....

Anýzový dědek - Profil | So 25.7.2015 12:49:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splavek >> Tuzemák má taky pravdu, že na vině je také způsob obhospodařování půdy. Co si pamatuju, tak dříve se na jednom poli plodiny střídaly během vegetace a nepěstovala se na jednom poli pořád jedna plodina jako dnes třeba řepka, která půdu dokáže zbavit všech živin.
No a to co se provádí na pozemkovém fondu za ruletu s polnostmi, to nemá smysl komentovat...:-(

splavek - Profil | So 25.7.2015 12:44:18

Anýzový dědek >> No také zastávám názor, že většina polistopadových ministrů zemědělství(až na čestné vyjímky viz. pan Lux, nebo současný pan Juračka) v životě nešlápli do kravěnce a nerozeznají pšenici od ječmene.

tuzemak - Profil | So 25.7.2015 12:41:40

splavek >> ano,nejní to jen o tý technice co tam jezdí,ale co staří kulaci říkají,má na to ta technika velký vliv,a za další jaký plodiny pěstují.-)))

Anýzový dědek - Profil | So 25.7.2015 12:40:02

splavek >> ono to je ruku v ruce Ničí se lesy, nejlepší ornice se osází řepkou, nebo prodá developerům popř. osadí solárními panely. Pak někdo nahoře na ministerstvu,kterej pole viděl možná tak na obrázku, rozhodne, že se tam bude stále pěstovat řepka a kde jsme, v rititi
Ale hlavně, že má doktorát za to, že objevil, že tele patří ke krávě a hnůj na pole :-))
promiň ten sarkasmus ...))