Povodí Ohře dokončilo revitalizaci potoka Rájov. Má znovu přirozený tok

Kategorie: Všeobecné

Povodí Ohře dokončilo revitalizaci potoka Rájov u Mariánských Lázní. Vodní tok má nové otevřené koryto, a vrátila se mu tak jeho přirozená podoba. Povodí Ohře za tento projekt získalo ocenění za Vodohospodářskou stavbu roku 2014 v kategorii staveb sloužících k umělému vzdouvání, zadržování a usměrňování povrchových vod, informoval ČTK mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Revitalizace spočívala ve vytvoření nového otevřeného koryta, do kterého byl převeden tok, který dosud vedl potrubím. V údolní nivě bylo vybudováno šest neprůtočných tůní a dvě průtočné sedimentační tůně. Součástí stavby byla i výsadba zeleně.

„Cílem bylo vrátit zatrubněný potok zpět na povrch a vytvořit prostředí, které by si řídila příroda. Umožní to život drobných živočichů i rostlin,“ řekl Svejkovský.

Obnova přírodního toku potoka přišla na téměř čtyři miliony korun. Povodí Ohře na projekt získalo dotace z Evropské unie a Státního fondu životního prostředí, které pokryly naprostou většinu nákladů.

V minulosti se podle Svejkovského sváděly vodní toky do potrubí hlavně kvůli okolní výstavbě. „Nyní se tomu snažíme maximálně vyhnout. V případě potoka Rájov bylo zatrubnění zbytečné, protože v okolí zástavba není, poblíž jen vede silnice,“ uvedl mluvčí.

Přirozené toky potoků a řek přitom pomáhají jak v době povodní, tak i sucha. Při povodni umožňují rozlití vody do okolí, a tím zpomalení průtoku velké vody. V době sucha zase přirozené toky zadržují vodu, a umožňují tak přežití hlavně drobných živočichů.

Zdroj: ČTK

JaMi, 9.4.2015

Diskuse k bleskovce

potočák 62 - Profil | Pá 10.4.2015 15:07:34

Heatley >> Povodí to už pochopily,ale po svém.Aby jsi mohl revitalizovat a brát na to prachy,musíš nejdřív regulovat.Zatím došly pouze k regulacím.Petrův Zdar

Heatley - Profil | Pá 10.4.2015 14:40:47

Kdy to konečně jednotlivá povodí pochopí a začnou tak jednat ve velkém...Tohle je krok správným směrem.