Orlík - co se stalo a jak příště zamezit úhynu ryb

Kategorie: Všeobecné

Praha, 24. června 2009 – V sídle státního podniku Povodí Vltavy v Praze dnes proběhlo jednání zástupců dotčených organizací, jehož cílem bylo zjistit příčinu úhynu tolstolobiků při manipulaci na vodním díle Orlík dne 5. 6. 2009 a navrhnout preventivní opatření.

Schůzky se zúčastnili zástupci Povodí Vltavy, státního podniku, Ministerstva zemědělství ČR, Českého rybářského svazu, České inspekce životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Hydrobiologického ústavu Akademie věd, Výzkumného ústavu rybího hospodářství Jihočeské univerzity a dalších vědeckých pracovišť.

V rámci jednání bylo diskutováno několik možných příčin koncentrace tolstolobika v prostoru hráze vodního díla Orlík, např. migrace za potravou, nebo předvýtěrová migrace.

Všichni zúčastnění odborníci konstatovali, že hromadný výskyt tolstolobika u přelivů vodního díla Orlík a jejich chování byl zcela nepředvídatelný a nahodilý jev, který dosud nebyl při těchto běžných manipulacích zaznamenán.

Byly diskutovány varianty řešení, které by mohly zabránit případnému opakování situace z počátku června, jako například využití různých typů odpuzovačů ryb, monitoring rybích hejn apod.

Přítomní odborníci se dohodli na tom, že do konce července 2009 zpracují podrobnou analýzu možných příčin daného jevu, včetně návrhů preventivních opatření.

Povodí Vltavy, státní podnik následně svolá další jednání, kde by měla být přijata finální koncepce řešení.


Petra Krainová,
tisková mluvčí
Povodí Vltavy, státní podnik
Tel: 221 401 416
Email: krainova@pvl.cz


Ve dnech 4. 6. 2009 od 7,00 hod. až 5. 6. 2009 do 17,00 hod. byla hladina vody ve VD Kamýk snížena na kótu 278,10 m n. m. Důvodem snížení byl geologický průzkum v prostoru dolní stanice lodního zdvihadla Orlík. Geologický průzkum byl realizován pro Ředitelství vodních cest ČR v rámci přípravy další stavby.

Dne 5. 6. 2009 v 17,30 hod. bylo zahájeno napouštění nádrže Kamýk odtokem z VD Orlík pomocí hrazených přelivných polí (výtokem pod segmentem) a spodních výpustí. Maximální odtok přelivy byl cca 350 m3.s-1 a spodními výpustmi 150 m3.s-1. Provedená manipulace na VD Orlík byla provedena podle platného manipulačního řádu pro toto vodní dílo.

Dne 6. 6. 2009 dopoledne byl zaznamenán hromadný úhyn ryb v nádrži Kamýk. K úhynu ryb došlo v důsledku poranění při pádu přes přelivné plochy VD Orlík. Informaci předala státnímu podniku Povodí Vltavy místní organizace Českého rybářského svazu a okamžitě byl zahájen sběr uhynulých ryb pracovníky státního podniku Povodí Vltavy ve spolupráci s MO ČRS. Povodí Vltavy současně zajistilo odbornou likvidaci asanačním ústavem.

O situaci na VD Kamýk byla informována ČIŽP. Vzhledem k tomu, že k úhynu ryb nedošlo vlivem zhoršení kvality vody, předala informaci Krajskému úřadu Středočeského kraje.

Do 10. 6. 2009 nepřetržitě pokračoval sběr uhynulých ryb v nádrži, které byly bezprostředně odváženy k likvidaci asanační firmou. Celkem bylo k likvidaci předáno celkem 29 tun uhynulých ryb.

Od 11.6.2009 do 15.6.2009 probíhala kontrola nádrže VD Kamýk a dočišťování břehů od uhynulých ryb.

Dne 17.6.2009 provedl KÚ Středočeského kraje vodoprávní dozor na VD Orlík a VD Kamýk ve věci dodržování manipulačních řádů těchto vodních děl. Vodoprávní úřad konstatoval, že nebyly zjištěny manipulace na dozorovaných dílech odchylné od schválených manipulačních řádů.



Na území o celkové rozloze 28 708 km2 pečuje Povodí Vltavy o 4 877 km vodních toků v hydrologickém povodí řeky Vltavy a v dalších vymezených hydrologických povodích, z toho významných je 4 760 km, 18 vodních děl první a druhé kategorie, 18 plavebních komor na Vltavské vodní cestě, 46 pohyblivých a 285 pevných jezů a 17 malých vodních elektráren.

www.pvl.cz

Martin M., 24.6.2009

Diskuse k bleskovce

Martin M. - Profil | Pá 26.6.2009 13:49:20

„Již brzy, jakmile začnou odlovy na volné vodě, začneme s vysazováním ryb. Nebude to tolstolobik, ale KAPR. Kolik ho bude, to se ještě nedá říct. A vysazovat budeme bez ohledu na to, kdo úhyn zavinil. O náhradách se bude dále jednat,“ informoval Štípek.

http://pisecky.denik.cz/zpravy_region/pi_20090625_​.html