Politici dávají zelenou odstřelům invazních predátorů

Kategorie: Všeobecné

Novela Zákona na ochranu přírody a krajiny (114) se připravuje už od loňského podzimu. Důvodem je hlavně posunout ji do souladu s evropským právem, kterému dosavadní úprava neodpovídá.
Někteří poslanci si ovšem uvědomili nutnost řešit tristní vývoj v situaci s invazními druhy, kterou se MRK.cz dlouhodobě a obsáhle zabývá. Proto obohatili novelu dalšími opatřeními, která by měla výrazně ulehčit získat povolení k odstřelům škodlivých zvířat, mj. rybožravých predátorů.
Zásadní měrou se na přípravě této legislativy podílel pan poslanec Snítilý, spolupracoval také s produkčními i sportovními rybáři a myslivci.
Novela je trnem v oku Českému svazu ochránců přírody (ČSOP), což její mlvučí Petr Stýblo poněkud zamlženě a nekonkrétně zdůvodňuje: "Návrhy jsou pro smysl zákona i pro ochranu přírody téměř likvidační".
Jednatel ČRS, pan Štípek, ovšem srozumitelnými argumenty kontruje:
"Rozhodně nechceme střílet vydry, ty do přírody patří. Ale například kormoránii jsou u nás už natolik přemnožení, že jejich ochrana je na pováženou a škody jimi způsobené obrovské. Z řek kvůli nim mizí třeba lipani..."
Proti se staví také předseda ČSOP a exministr ŽP, pan Libor Ambrozek. Zřejmě si neuvědomil aktivní roli a týmovou páteř :)) pana Snítilého, když jej pateticky přirovnal k "trapné loutce", která "netuší, o čem ty návrhy jsou".

Zdroj: Hospodářské noviny
----
Zde se ovšem sluší připomenout, že když se pan bývalý ministr zabýval invazními predátory v úřadě, začal jim "čelit" novelou zákona, která omezila dosavadní standardní rozsah a možnosti k jejich mysliveckému odstřelu. To se týká i druhů zavlečených (např. norka amerického).
"Argumentace" a kompetentnost pana Ambrozka, t. č. předsedy sněmovního výboru pro ŽP, se tak dají brát s rezervou. Naopak, můžeme předpokládat, že plánovaná novela jím pokřivený zákon svým způsobem konečně narovná.
Nezbývá, než poslancům, kteří vzali problémy s ničením našeho hospodářství za své, poděkovat a držet palce, aby zvítězil zdravý rozum a lov se opět stal tím, čím býval odpradávna - tedy nejen zábavou, taky regulátorem přemnožené zvěře.
---

Více informací v článku Hospodářských novin (19. 5., rubrika "Ekologie")
"Na chráněná zvířata čeká past. Od politiků",
autorky Jany Sotonové.

http://hn.ihned.cz/c1-37164900-na-chranena-zvirata-ceka-past-od-politiku

Petrson, 20.5.2009

Diskuse k bleskovce

GUGU - Profil | Po 25.5.2009 21:29:29

Petrson >> i dan na svobodu :-DDD ...to si piš...(každá sranda něco stojí...).----bohuž nejsou než 2 volby,bud to nebo to,...a to je asi málo na zdravou konkurenci...

Petrson - Profil | Po 25.5.2009 21:26:44

GUGU >> to ale není nejlepší start kampaně:) Zapomněl jsi, že volby jsou dnes svobodný :)) Ale neboj, kdo zvolí oranžády, dočká se takovýho daňovýho nárustu, až se mu z toho průvanu v peněžence protočí šneky. Vono v dnešní době dost lidí zabolí i pár vypláznutých stovek navíc.
Nemůžu říct, že bych bral bůhvíjakej majlant, ale snížení daně jsem teda na platu pocítil...

GUGU - Profil | Po 25.5.2009 21:24:18

Petrson >> jjj...to co já bych vám zavedl daně,to by ani jedna vláda nedokázala,ani tato co skončila !,žádná koalice a kecy...dan i na děti...i na ryby...psy a kočky,křečky,noo...voni jsou na to krátký,co mě může napadnout...pak bych si z těch vaších peněz jel zachytat do zahraničí,noo...:-DD

dědáček - Profil | Po 25.5.2009 21:20:17

Udělá zmetek dělník musí škodu nahradit. Politik promrhá miliardy a dostane za to metál, a je vysmátý.

Petrson - Profil | Po 25.5.2009 21:13:21

Pavel S. >> ShimPaul >> nic ve zlém kolego, ale máš v tom trochu zmatek. Právě za vlády koalice vedené stranou, které sedí přezdívka "ptáci", se tento problém po letech konečně začal řešit legislativní, účinnou cestou. Je to jeden z dalších nedodělků, který koalice zdědila ještě po vládě soc. dem., zosobněný právě panem Ambrozkem. Zcela na něj rezignoval, když pominu zmíněnou, zřetelně a upřímně kontraproduktivní novelu. Ve vládě ovšem neseděl za ptáky, ale jinou stranu.
Je objektivně na místě uvést, že panu ministrovi se některé dobré kroky prosadit povedly. To ovšem nemůže omluvit nesoudnost, s jakou nebyl schopen nazřít zcela jasně nevyvážené a alarmující poměry v počtech kormoránů a původních ryb.

Petrson - Profil | Po 25.5.2009 21:08:01

GUGU >> jj. Samozřejmé by mělo být i to, že když závažnou chybu udělá ministr, měl by být minimálně krácen v odměnách. Nebo náhradách, protože odměny standardně nepobírají - plat je nastaven paušálně (i když si je občas chlapci výjimečně schválí - na druhé straně proč ne, za skutečně prokazatelně kladný výkon. Když se tahle profese dělá naplno, je to vážně makačka, jak jsme měli štěstí sledovat u vlády Mirka Topolánka).
Ono už jen "prostým" hodnocením docházky a hlasovací aktivity by došlo mj. taky k selekci. Takto prozkoušení lidé za mezí aktivity by se příště na kandidátku ani do žádné funkce nejspíš nedostali.

GUGU - Profil | Po 25.5.2009 20:59:33

Petrson >> bych je "taxoval" podle chyb,a bud by nic nedělali(což není špatný :-) ),nebo by se vyselektovali ty co jsou bezchybný, : Charls Darvin-je to jeden anglickej dědek krmitkář. (teda,žádný živý potrestaný...:-D )

Petrson - Profil | Po 25.5.2009 20:46:56

GUGU >> není důvod ;) Na můj vkus sice trochu radikální, ale k věci, a konečně argument tam je taky: nepostižitelnost politiků za chyby jako problém, který brzdí rozvoj společnosti.
Stačilo by málo, omezit imunitu volených politiků jen na dobu jejich mandátu (tedy nikoliv doživotně), a taxovat je v parlamentu podle aktivity a docházky. V mnoha zemích to funguje. A odměny zvedat jen poměrně s růstem DPH -tento princip přece schvalují sami politici, když šéfům mamutích státních monopolů vyplácí zcela neadekvátní provize z obratů (zisků není přesné označení...). Tak se jim to může nastavit podobně: špatně makáte? DPH klesá? Holt nezbyde, než zmrazit platy. Když to jde u běžných lidí, kteří za problémy vůbec nemůžou, samozřejmé by to mělo být i u politiků - oni totiž zodpovědnost nesou.
To by jsi viděl, jak by to začalo šlapat :)) Rázem bychom nevycházeli z údivu, z té záplavy nových aktivních jmen z parlamentu a senátu, o kterých se ani v médiích za celé 4 / 6 let nedočteme nic.

ShimPaul - Profil | Po 25.5.2009 20:38:47

konečně snad dostanou co proto.Ale jedno se jim musí nechat asi se v nich politici vyděli jsou to taky ptáci.

Petrson - Profil | Po 25.5.2009 20:36:34

Martin M. >> díky. EDIT vlastně to jde standardně, i u adminů :)

GUGU - Profil | Po 25.5.2009 15:49:42

Petrson >> jo, neměli by se zabíjet,ale veřejně pověsit na trhu nebo nádraží,kde je lidí dost,co na to koukaj a co by se chtěli stát politikem,aby je ani nenapadlo dělat všelijaký prasečiny a to bez žádné zodpovědnosti,...ani peněžitý trest není,ani basa ,ani nic,jen ztráta pozice po volebním období...to bych Vám taky 4 roky na hřbetu seděl,a měl se dosti dobře:-D...a ted mě hezký vykartuj,vygumuj a je klídek,noo...:-DD

Cottus - Profil | Pá 22.5.2009 18:42:34

fribble >> to Ti klidně podepíšu , ale lidé se mění....
např Ambrozek před lety také běhal s ruksáčkem a iluzema po stráních Bílých Karpat.

fribble - Profil | Pá 22.5.2009 18:39:57

Hluboce si vážím všech přátel přírody, kteří jsou ochotni ve volném čase pro přírodu něco udělat, ať to jsou zelení, skauti, Brontosauři, Greenpeace, myslivci nebo rybáři. A hluboce pohrdám těmi, kteří po zádech těchto kluků a holek vylezli do politiky, za velké peníze plácají hubou a přítom nerozeznají smrk od jedle (že,milá jaujau). Skuteční přátelé přírody potřebují mít oporu v politice, ale od lidí z praxe a ne politických vyžírků, kterým je ryba i kormorán zcela fuk.

hering - Profil | Pá 22.5.2009 18:24:09

Já si pro změnu myslím,že pan Ambrozek se ve věci zcela neorientuje a není schopen předložit v dnešní době jediný logický důvod ochrany přemnoženého kormorána likvidujícího původní populace např. pstruha potočního či zmiňovaného lipana.Jen trapně kope kolem sebe.

Petrson - Profil | St 20.5.2009 22:08:45

ARCI >> jen přátelské upozornění, že v rámci Tvé ochrany by mohlo později dojít k výmazu. V případě, že by se Tvůj náběh na vidle setkal s hroty skutečného odporu. Kdyžtak dej vědět (jen připomínám, že jseš držitelem Coveru). Také bych příště prosil vážit slova. Nejde snad o život náš ale kormoránů, střílet se z toho nebudeme. Pan Ambrozek se zatím ve věci třeba ne zcela orientuje, což možná napraví a snese indicie. Nějaký údaj se mu hlavou zrovna nemihnul, tak reagoval podrážděnou urážkou oponenta, to je celé. Netřeba jít ještě níž.

ARCI - Profil | St 20.5.2009 20:00:21

Pana Ambrozka bych taky odstřelil protože to je taky přemnožený invazní predátor ale ne ryb ale našich daňových peněz.

baracudaxl - Profil | St 20.5.2009 19:17:38

Zaplať bánbůh alspoň že to!Ambrozek je takovej vůl,vždyť neví o co jde.

Vítek - Profil | St 20.5.2009 14:16:13

to chce polesnýho - fořta, který tam bývá v létě v zimě a má ponětí, co třeba.