Zdražení povolenek- Váš názor!

Změna rybářského řádu -co tomu říkáte? Ubytek revírů?Neudržitelný stav ČRS?
Autor diskuse: Schleie - Profil , 15.11.2023 všeobecné - ostatní

Pedro1 - Profil | Čt 16.11.2023 11:26:18

Martin M. >> To by dávalo smysl pouze v případě, že by vše ostatní bylo v pořádku. Jenže není a když už teda zbydou nějaký peníze, tak se stejně dají do kaprů, což je nesmysl na druhou.
Něco jako "nemáme v revírech vyváženou obsádku, chybí dravci, nemáme ve spolku odborníky, protože chtějí výplatu, o břehy nám svěřených revírů se nestaráme, odpovědné lidi nevzděláváme, marketing vůbec nevedeme, do vodních ploch a rybochovných zařízení neinvestujeme, ......, ale zbylo nám tady 500 000 Kč, tak koupíme kapra 20% nad plán".

čongr - Profil | Čt 16.11.2023 8:24:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malá poznámka, s porybným na kontrole, 5 hektarů plochy, 40 cizinců a já s porybným, jak je možný když neumí číst a psát, že mají doklady???? PS.. Smutné kino!

sven - Profil | Pá 17.11.2023 15:24:17

..

sven - Profil | Pá 17.11.2023 13:57:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

karlak >> Ahoj. Naprosto souhlasím, že všechny změny "k lepšímu", zákonitě vedou téměř vždy k horšímu.
O tom se můžeme dnes a denně přesvědčit, nejen v tomto..

Nejprve pár čísel:
MRS - obhospodařuje 240 MP revírů = 6 836ha + 79 P revírů = 483ha
a sdružuje cca 71 000 členů

ČRS - obhospodařuje 911MP revírů = 32 054ha + 468P revírů = 3 333ha
a sdružuje 264 455 členů.

Suma sumárum oba spolky obhospodařují 1 698 revírů o celkové výměře 42 706ha
a sdružují celkem cca 335 455 členů.

To už je velmi zajímavá a potenciálně lukrativní porce vodních ploch, pro nejrůznější privatizátory, tuzemské i zahraniční investory, lobbisty, spekulanty aj..
Přijetím zákona 99/2004Sb. těmto sice na čas sklaplo ačkoli snaha byla převeliká ale to neznamená, že se té myšlenky, vzdali nadobro...

Členská základna pravděpodobně nejsilnějšího (co do členstva) spolku v republice,
v počtu trojnásobku obyvatel hlavního města Prahy, také nebudí v kruzích usilujících o atomizaci společnosti, nadšení...

Zrušení společné pracovní povinnosti, povinné společné účasti na VČS, osobního styku např. při koupi členské známky a povolenky, nepořádání společenských akcí, jako místních rybářských závodů, plesů aj. a nahrazením těchto činností trojím kliknutím na mobilu "z pohodlí domova", může některým členům připadat výhodné ale prakticky se jedná o likvidaci základní myšlenky spolkové činnosti, tedy fyzické spolčení příznivců společného koníčka a zákonitě i nejnižších jednotek MO.

Pokud postupně padnou MO, přijdou na řadu Územní svazy a dovolím si zavěštit, že se zájmový spolek postupně přetransformuje na servisní, zážitkovou, pragocentrickou firmu, komunikující se svými zákazníky pouze elektronicky. Zaplať a o nic se nestarej !

Už dnes se namísto demokratického prohlasování svazových záležitostí odzdola, od nejnižších jednotek VČS postupně až na Radu, rozhodují tyto, direktivně úřadem "volených" i nevolených zaměstananců Svazu, zabarikádovaných za profesionálními mluvčími. Informace pro členskou základnu, jsou nedostatečné..

Např. jak tu zmínil kolega, cena za RIS je pro členy kteří tuto záležitost investují, tajná !!!
Pak se můžeme právem ptát: "které další informace, dotýkající se členské základny jsou rovněž utajeny ??? "
Svazoaparáty utěšeně rostou a bobtnají aniž by se to projevilo na kvalitě revírů, čistotě vod, ochraně přírody, druhové rozmanitosti apod. , tedy záležitostech, kterými se jednak oba Svazy na svých webech holedbají a navíc jim to ukládá i zákon..

Zatím se to projevuje jen na rostoucí ceně členských příspěvků a povolenek a omezování jejich platnosti s podtextem jejich zdražení a nátlaku, ke zvýšené koupi Celosvazových..

Martin M. - Profil | Čt 16.11.2023 11:01:26

Myslim, ze pokud mistnim organizacim / pobocnym spolkum prebyvaji penize, aby mohli nasazovat vice a kvalitnejsich kapru, nez jim narizuje dekret, tak by se zdrazovat nemelo.

Willow - Profil | Čt 16.11.2023 8:43:50

Pvl >> Hlavně musíme mít soucit a pak to dopadne jako v Německu. Prostě neumíš česky ,německy, anglicky ,nemáš nárok chytat ryby.Koho v Dánsku, Švédsku,Norsku zajímá že neznáš míry ryb,hájení, povolené způsoby lovu atd.?Nikoho,pokuta,policie a nazdar. Proto je tam to rybaření jiný level.

karlak - Profil | Pá 17.11.2023 11:20:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nechci se nijak nekoho dotknout ale bohuzel vsechny zmeny vetsinou vedou jeste k horsimu konci viz. vlada parlament senat chceme zmenit ryb. rad ano v poradku ale urcite ne horkou jehlou nejhorsi je ze veskere spolecenske spolky ztratily u vlad podporu a na jejich pripominky se nebere vetsinou zretel a jednim z nejvetsich problemu je take rozmanitost a moznosti clenu vykonavat svuj konicek v kazdem kraji jsou obrovske rozdily hlavne mam na zretely castejsi rybolov a ne ze nekam 1za rok vyjedu treba na tyden takze vam vsem mladsim kolegum nez jsem ja vzkazuji zmente to ale s rozumem a hlavne zachovejte udrzitelnost pro vsechny jak vekove skupiny tak i financni kazdy z nas je na tom ruzne a to se zrejme nezmeni ani v budoucnu tak hodne stesti

dědánek - Profil | Čt 16.11.2023 16:25:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lojzaH >> Naprosto souhlasím. Každá MO má jiné podmínky, potřebuje jinak řešit brigády a vůbec práci kolem revírů. Myslím si, že bohužel žádná revolta nebude. U nás a myslím, že i v dalších MO to je podobné jako v EU, ve výborech jsou přikyvující přisráči, kteří nechtějí mít žádnou práci a je jim to v podstatě jedno. Osobně pamatuji doby před společným hospodařením a vždy jsem stál za ČRS, ale jestli se schválí tahle zhovadilost (brigády do známek) tak asi vystoupím.

Willow - Profil | Čt 16.11.2023 14:43:09

Martin M. >> Martine, Rs ti mezi 10 vožralých,,cizinců "nepůjde,ale do domácího klidně 2x za den.Je potřeba ty kontroly vykazovat.A to nejsem z Prahy nebo Středních Čech.

Jarin od Velké louže - Profil | Čt 16.11.2023 18:57:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím Vás páni rybáři,
to co se chystá je předem dobře promyšlená lumpárna a skutečně může dojít k rozbití jednoty rybářského svazu. V mnoha MO se dá neodpracovaná brigádnická hodina koupit za 100,- Kč. Kdo se ale bude starat a pracovat o stávající rybochovná zařízení ? Pokud dnes hledáte řemeslníka dejme tomu zedníka tak za kolik mu bude pracovat a to ještě v sobotu ? Jak se povede účetnictví , pojištění a další ??Jako další proti je otázka od kolika let a komu bude prominuta pracovní povinnost ? Dnešní rybář ve věku cca 60 let se celou dobu podílel na činnosti a výsledku hospodaření MO a dnes by měl jako důchodce platit ? Kam budou směřovat finance u MO - Praha a spol . kde nemají žádná rybochovná zařízení ? Pár vyvolených si udělá solidní kšeft . Do dnešního dne ani nikdo nebyl schopen říci jak se budou třeba řešit povolenky pro RS a další funkcionáře. Slova jednoho předsedy územního svazu že RS by měl financovat stát , tak to asi budeme mít celou armádu profesionální RS aby stačili ohlídat velké revíry a mnoho dalších vod - řeky. A to by znamenalo další díru v rozpočtech úřadu který by je platil. Ti kdo z Vás si dovedou představit finanční náklady na jednoho strážného za rok ,tak se jim z toho zatočí hlava. Domníváte se že to bude někdo dělat za 20.000,- když je potřeba se orientovat v oblasti nejen práva ale dalších . Pro výkon profesionální RS by mělo být alespoň vzdělání na úrovni Bc. V obcích kde nemají finance na daleko potřebnější záležitosti to určitě řešit a financovat nebudou. Takže tudy cesta nevede. Každá MO má svá specifika a potřeby které si celou dobu dokázala řešit a dnes je mnoho MO jenž mají i 100 let. Tak proč to rušit když to funguje? Snad to rybáři pochopí a dají potřebný mandát svým zástupcům na jednání krajské konference a následně republikovému sněmu . Za vším stojí peníze a pokud předseda ČRS nemůže sdělit členské základně kolik stál a ještě bude stát RIS ( je to prý otázka obchodního tajemství za naše peníze !!!!!) tak radši ukončím členství v ČRS. Na to abych si vyčlenil 14 dní v roce zajel rybařit na soukromé vody, tak to bude mnohem výhodnější. Toto je už opravdu na pováženou a skutečně to může skončit rozpadem rybářského svazu. Pak se ale také musím ozvat a připomenout různá prohlášení o snahu zachování jednoty rybářského svazu včetně usnesení i zvukového záznamu která jsem slýchával na krajských konferencích i republikových sněmech !!!!!

Martin M. - Profil | Pá 17.11.2023 1:49:46

computerfish >> podle mne mame clenstvi v MO jen proto, aby MO netrucovaly a neodtrhly se od svazu. Podle mne by v idealnim svete mel byt rybar clenem rovnou uzemniho svazu, tomu by daval vsechny penize, a MO by se zmenily na spravce reviru a fakturovaly by svazu svou praci. Dobrovolnici by neexistovali, to neni udrzitelne, aby nekdo dostaval zaplaceno a nekdo ne, to vzdy vzniknou spory.
Ted to je kockopes, kdy si hrajeme na dulezitost clenstvi a brigad a zapisne a udrzovaci poplatek za clenstvi a ... cele to je jen pozustatek z dob, kdy MO byly samostatne a vstoupily do spolecneho svazu se svymi cleny a jejich penezi za clenstvi a brigady, na ktere se nesaha, to predtim patrilo MO a "musi" jim to zustat naporad.

milanpindryc - Profil | Čt 16.11.2023 22:09:53

razisdas >> svaz nebo firma co ma zadarmo reviry by v prve rade mela delat vse proto aby ve vode byla spravna vyvazena obsadka puvodnich ryb, pokud toto zajisti muze umoznit lov za poplatek.

V tuhle chvili je to kseft s kaprama/duhakama a likvidace vod. Rybniky smrdi a sou plny bahna, prehrady zeleny plny kapru a sinic, pstruhovy reky prazdny…

Martin M. - Profil | Čt 16.11.2023 16:38:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MRS mame brigady zahrnute do clenstvi jiz nekolik let a podle mne to ani jinak nejde a s nastupem RIS a moznosti okamzite zmenit MO by to bylo jeste vic nespravedlive a byly by na tom spatne prave ty MO, ktere brigady potrebuji - na 3 kliknuti by jim utekli lidi jinam a nemeli by ani brigady, ani penize. Jestli chcete po svych clenem neco vic nez co po nich chteji jinde, tam jim za to musite neco vic nabizet. Dobrovolnici a srdcari jsou strasne fajn bonus, ale nelze na tom stavet system.
Samozrejme to je neprijemne pro ty, kteri meli brigady odpustene.

hraji - Profil | Ne 19.11.2023 15:52:16

sven >> sleduji, jak tu svět, i ten současný, poměřuješ svou osobou, svou prací, svým přístupem. A cítím, že to je špatně. Jsem proti tobě samozřejmě mladší. Abys mi nenapsal, že nemám právo se vyjádřit, tak velice krátce shrnu, že oficiálně chytám ryby 50+ let, mládež v kroužku vedu od roku 1985, tedy 38 let, ve výboru jsem 33 let, předsedou spolku jsem 23 let, a RS jsem 23+ let. Jo a v pátek jsem s chlapci ze svého kroužku strávil 10 hodin na celodenním výletě u vody. A ano, vidím a cítím, že se mění svaz, mění se společnost, mění se rybáři. Kdybych trval na tom, že budeme dělat vše tak, jak se to dělalo v roce 1992, stál bych tu dnes jako kůl v plotě a nadával všem, kteří mají jiný názor a jiný pohled na věc, jako to děláš ty. I MRS pro rok 2024 zdražil. Členský příspěvek o 100 korun na 1400 korun. MP roční povolenku o 150 korun na 1250 Kč a pstruhovou povolenku o 200 korun, na 1300 Kč. Nechci polemizovat o tom, zda mají studenti na to zaplatit brigádu, protože je neživí jejich práce, ale rodiče. Za nás platilo, že si mohu dovolit jen to, na co mám peníze. Rybolov není právo zaručení ústavou, stejně jako golf, automobilový sport, drahé značkové oblečení a podobně. Od zahrnutí poplatku za brigádu do ceny členské známky se řada věcí zásadně zjednodušila. Student se rozhodne, zda má na to, aby rybařil. Nikdo jej nenutí, aby si na členský příspěvek vydělal na brigádě v Albertovi. Ale svobodně může. A není to vůbec asociální. A když má chuť a přání pro spolek něco udělat, třeba s dětmi v kroužku, je za to odměněn, povolenkou i penězi. U nás v MRS je celá částka za "brigádu" příjmem spolku. A věř, že je mnohem účelnější zaplatit tři pracovníky, kteří práci skutečně odvedou, než realizovat brigádu za účasti deseti členů, kteří většinu času stojí opření o lopatu.

rybomil - Profil | So 18.11.2023 23:30:19

Thomic >> zarybnění na hektar je + - všude stejné ??? tos pobavil.
když MO udělá 3 - 5 závodů do roka a vybere příslušný prachy tak zarybnění oproti vedlejší MO která nemá nic než klasika zdroje na nákup násad, to zarybnění může být možná 2x, možná 3x na 1 ha vyšší jenom tím vyžadovaným posvátným kapřem. další ryba je jen o5 bonus navíc.
A nemysli si, že lidi z okolních MO nevědí kde je kolik nasypáno a kam mají jet. proč by hledali něco v revíru domácí MO, když je tam bída s nouzí ? tolik můj názor a přesvědčil jsem se o tom vícekrát.

Kreja - Profil | So 18.11.2023 17:22:32

Já jsem taky ze starého světa kdy byl kolem všeho klid,ryb. řád platil pro všechny organizace stejně a rybáři se u vody halasně zdravili.A pak se už to jen měnilo,měnilo a měnilo.Jednou nahoru podruhé dolů.Jak zpívají Kabáti - jeden to schválí,druhý to zruší.Až je z toho smutno.Jinak to Martin se Svenem popsali tak jak to je.Lidé se od sebe čím dál tím víc vzdalují.Kde jsou ty doby kdy jsme se uměli všíchni družit - někdy až,až...

sven - Profil | So 18.11.2023 14:45:45

Martin M. >> Ahoj. To je dobrá otázka ale relevantní odpověd, by museli dát sami ti dotyční.
Takový stav nezájmu o dění ve spolku, je dnes bohužel normou napříč celým Svazem, leckde je ta návštěvnost VČS, ještě tristnější..
O tom píší i kolegové z různých MO v tématických diskusích, na zdejším webu.
Lví podíl na tom mají i nové Stanovy, které tuto povinnost zrušily.-
Osobně to vnímám jako záměr ...

Proč tomu tak je ?
Protože spolky nabírají kohokoliv, kdo má takříkajíc díru do řiti aniž by tento adept měl zájem o spolkovou činnost a spolkové dění. Hlavně když nasype do kasičky...
Což je naprosto špatná politika..

Občané tohoto státu mají právo lovit ryby ale nemají právo, být členy sdružení nadšenců a příznivců, kteří svou prací a obětavostí spolek vybudovali a společnou prací ho udržují v chodu, pakli se nehodlají nebo z nějakého důvodu nemohou aktivně podílet na jeho prosperitě.

Existuje možnost plnohodnotného rybolovu na svazových revírech i pro jeho nečleny a cenový rozdíl není nijak zdrcující.
V některých případech je nečlenská povolenka i výrazně levnější než členská s ostatními nezbytnými poplatky.
Uvedu příklad:
Náš člen zaplatí členskou známku 700,-, brigády 2000,- + MP územní povolenka 1900,-
tedy celkově 4600Kč.
Pražská a středočeská MP územní povolenka pro nečlena Svazu, stojí 4000, Kč
Na opačném pólu stojí jihočeši s dtto povolenkou pro nečleny, v částce 7000,- Kč
Což je cena podle mého názoru, odpovídající současné realitě.

Podivná cenová politika, že ? Možná nám něco podprahově sděluje..

Není tomu tak, že naši členové makají a platí ale že část maká a část platí. A pak existuje i skupina osob, které jsou pracovní povinnosti zbaveni ale přesto se brigád účastní, bo existuje daný objem nezbytných prací, které za spolek nikdo neudělá a tito členové k němu cítí jistou loajalitu a odpovědnost a tedy přiloží ruku k dílu. To je i můj případ.

Samozřejmě existuje uvnitř této i skupina osob, které když nemusí, tak nejdou a ani platit už nemusí a pak skupina vychcánků, kteří přestoupili z jiných MO z důvodu úlevy, vzhledem k věku nebo zdravotního stavu.
Osobně bych viděl takové řešení, že na úlevové výhody by měl dosáhnout pouze člen, který se aktivně podílel na spolkové činnosti alespoň 10let.

Kupodivu se i za těchto podmínek členská základne neustále rozšiřuje a kupodivu převážně o mladé členy, což je dobře.
Možná je láka dobrá zarybněnost RMV s možností zapůjčení spolkové chaty k rekreaci nebo nejrůznějším oslavám za symbolický poplatek, nebo nadstandardní zarybnění revíru pro celosvazový rybolov (z důvodu prázdninové nonstop 24hod.), možná určitá jistota pro budoucnost, neboť jsme dokázali všechny chovné vody včetně sport. revírů, v minulosti buď svépomocí vybudovat nebo koupit do vlastnictví MO, možná i přátelská atmosféra malého spolku o cca 160 hlavách.
Tedy nám nehrozí ani v případě rozpadu Svazu, že naši členové nebudou mít kde smočit..-

Nevadí mi, že k nám jezdí rybáři z jiných MO. Také nesedím celý rok u jedné vody a jezdím i jinám.
Vadí mi že se někteří z nich chovají jako hovada..
Takový bordel jaký po nich u vody zůstane, hlavně po nonstopce, to se jen tak nevidí..nad tím zůstává rozum stát.
A při vědomí, že není v kompetenci RS toto řešit..stejně jako stanování, rozdělávání ohňů apod.......
Z toho důvodu jsem na poslední VČS hlasoval proti dalšímu ročníku.
Bohužel jako jediný.
Ostatní přítomní (účast cca 25%) hlasovali PRO ačkoli shodou okolnosti z nich nikdo až na dvě-tři výjimky, na tom revíru neloví..

Nezávidím tzv. "pražákům" levnější povolenku. Mají takovou možnost, tak ji logicky využívají. Být členem několikatisícové odosobněné MO, kde se členové ani navzájem neznají, možná ani nemají možnost se sejít na VČS, ledaže by ji pořádali na stadionu, která nemá do čeho píchnout a nemít širší zájem než jen chytat ryby, možná bych to také využil.

Ale já tu rybařinu vnímám v poněkud širším kontextu a lov beru jen jako její součást, nikoli jedinou náplň.
Takže jsem v její prospěch odpracoval spoustu hodin (odhaduji pár tisíc) gratis.
Brigády, výlovy, vysazování, agregace, pořadatelská činnost - ryb. závody, školení nových členů, rybářský kroužek, vedoucí RS (odmítající korupční povolenku zdarma), člen Výboru MO, člen Doz.komise, správce chaty, ved. brigádnické činnosti, prodej povolenek dětem a mládeži, dozory na výlovech sousedních MO aj.

Odměnou jsem získal: dobrý pocit užitečnosti, řadu mladých kamarádů z řad absolventů ryb. kroužku, řadu kamarádů a dobrých známých z řad naší i jiných MO, včetně užitečných konexí, 1x finanční odměnu 800Kč,- 1x věcný dar feeder od šíma a dvě čestná uznání, od Územního svazu :-)
Odměnu jsem prohýřil, šímo je ve světě a uznání, leží někde ve skříni mezi jinými lejstry .-)

lojzaH - Profil | Pá 17.11.2023 9:03:23

Nejdůležitější věc je zachovat unikátní systém společného rybolovu který je z velké části právě založen na spolkové činnosti
(brigády,dobrovolnost) a právě peníze z brigád je v podstatě jediná ovlivnitelná část peněz z pohledu MO. V ten moment kdy dojde k jakémusi sistému přerozdělování peněz nejspíše dojde MO přehodnocení vztahů k ČRS z důvodu nedůvěry ve sprevedliví systém přerozdělování. Protože o peníze jde vždycky až na prvním místě.

lojzaH - Profil | Čt 16.11.2023 20:43:56

Martin M. >> Věřím že se najdou rybáři pro které je spolková činnost důležitá a přijdou na brigádu a nebo jim to bude MO kompenzovat a není to jen uvedeno protože je to běžné?
MO jsou financovány z několika zdrojů.
1. Z členského příspěvku, peníze by měli být určený na provoz organizace např klubovna , cesťáky , pohoštění na schůzi atd.
2. Režie na provoz revíru , tady není co řešit.
3. Rybochov , peníze z prodeje ryb by se měli vrátit zpět do rybochovu . Nákup ryb , krmení, nářadí potřebné k výlovu a chovu ryb.
4. Brigády, peníze které se používají kde je potřeba.
A teď k počtům, máme v organizaci 50 členů kteří jsou ochotni udělat si brigády což v náhradách činní 50000,- . V průměru každý udělá 50 hodin! Což je 2500 hodin , když to budu muset platit je to 250000,- Takže - 200000,- Už vidím s jakou láskou nám je svaz posíla!

čongr - Profil | Čt 16.11.2023 11:39:44

Pedro1 >> Proč chodit okolo horké kaše, když to vše víme, no, na jednoho z nás 3 a více úředníků, ryby =byznys a to je konec vodníků v Čechách!! TEČKA!

Martin M. - Profil | Ne 19.11.2023 16:23:30

Thomic >> podle mne by poplatky za uzemni povolenky a "svazove" clenstvi meli byt takove, ze z nich zadna MO nezvladne ani castecne financovat jeste svuj RMV. Tohle by meli financovat ciste z penez, ktere vyberou navic napr. za povolenky pro RMV nebo at si to nazvou jak chteji ("nahrada za brigady pro RMV", "clenstvi k RMV"...).

lojzaH - Profil | So 18.11.2023 17:10:09

Martin M. >> Tak předně, rybář z jiných MO jezdí lovit na revíry o které se staráme a ty jsou tzv. sdružené ve společném rybolovu! Tudíž jako RS a hospodář naší MO se snažím přistupovat ke všem rybářům stejně !
Bohužel jsem byl několikrát svědkem protekčního chování RS a to i řadách naší MO . Co se týče turistice mezi MO tak jsme psali přestupku rybařům kteří kvůli 200 kč rozdílu v brigádách byli ochotni jet si pro povolenku 70 km. Pak v tom hledej logiku.

Martin M. - Profil | So 18.11.2023 15:58:26

sven >> uf, dlouhy cteni :) Podle mne zijes ve starem svete, lidi nemaji jiz takovy zajem o "spolkovou cinnost", covid to jeste vice urychlil, ale hlavne u mnoha rybaru uz neni rybareni cislem jedna. Porad je pocitame do statistik, ktere se zdaji byt OK, ale jejich zapaleni uz neni takove, maji mnoho novych zajmu, u deti to je videt jeste vice. Sice si koupi povolenku, chodi na ryby, treba i casto a maji v tom hodne penez, ale aby tim zili a dychali pro to, k tomu maji daleko. Nebo se specializovali na uzkou cast rybareni (privlac, kaprarina...) a nemaji zajem pomahat na domacich revirech, ktere jim na tohle nevyhovuji. Dnes vice rybaru dojizdi na vzdalene reviry a jejich nejnavstevovanejsi revir bude casto uplne jinde, nez ten ktery maji nejblize. Nemaji zajem starat se o reviry, na ktere nechodi. Jejich domaci MO je opravdu jen vydejna povolenky a jestli vam chodi 1/4 lidi na schuze, tak to si gratulujte, u nas to je tak 1/20 a podle mne pulka lidi ani nevi, o cem se tam mluvi a k cemu vlastne hlasovali. Radeji premyslej, jak s tim nalozit a pokracovat s tim co je, protoze spolkova cinnost nema budoucnost, dobrovolnici v pristi generaci uz nebudou. To uz vidim nadejnejsi, nez brigady, ze kazdeho noveho clena za tech 1000kc zapisneho provedes osobne pres lihne a vecer se spolecne ozerete. Takovy iniciacni ritual :)

Funebrák - Profil | Pá 17.11.2023 21:39:45

Ať jdou do prdele celej Svaz že jim není hamba!!!! Jasný zdrazit tvl a od vody ne jednoho kapra ale.pulku jednoho v rámci šetření ..Na západě když jedu 2 kapry jen tady buzerace RS. Na západě mě vysvětlila že Svaz nemá.peníze tak když to zdražují tak ať rybářům taky něco dají ne pořád ubíraji a jebou je za vše !!! Otřes Nejsou schopni dát ani celosvaz povolenku vždy musím vzít Moravu a západní Čechy zvlášť 🙈🙈🙈fiasko ...Jen sprostě mlátí peníze nic jiného a nemluvě že jsou revíry v soupisu kde není šance se dostat !!! Hlavně že to platíme je hlavní .....na bliti 😡😡😡😡😡

čongr - Profil | Čt 16.11.2023 16:44:48

dědánek >>Básník, by to řešil asi takhle, hlavně, že se střílí z hlavně, naserem si do gatí, dole to zas zaplatí!!! 🎣

Fryčer - Profil | St 22.11.2023 9:49:31

Thomic >> Nemohu se zbavit pocitu, že se vše šíje horkou jehlou na poslední chvíli. Cítím ve vzduchu průšvih, který odnesou chudáci vydejci.

vitus6 - Profil | Po 20.11.2023 18:09:41

Můj názor je, že není žádný důvod proč by měli kolegové rybáři platit rozdílnou cenu za možnost rybaření ve stejném rozsahu na stejném množstvím revírů. Akorát to vede k cestování mezi MO, jenom za účelem levnějšího pořízení brigád, respektive nižší platby za celek.
U nás snad všichni kolegové rybáři které znám platí brigády, i já jsem jsem dělal naposledy před dvaceti lety kdy jsem měl velmi malou mzdu a vyplatilo se mi jít na brigádu než ji platit. V dnešní době za 100kč na hodinu neseženu ani brigádníku do dílny, do tepla na čistou porci. Jinak o rozdělení peněz by se dle mého názoru měli domluvit funkcionáři MO, protože ty do toho nejvíc vidí, a alespoň u nás to jsou obětavci, kteří tráví hospodařením mraky času

computerfish - Profil | Ne 19.11.2023 22:15:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Thomic >> Nevím, kam příspěvek směřuje. Pravděpodobná pointa vyznívá v tom, že rybáře přetahuje Praha. Odkud přicházejí, ale není uvedeno. Chybí tam parametry jako demografický vývoj, příliv cizinců a z praktického hlediska i práce v Praze a snazší vyřízení povolenek a možná lepší hospodaření a i tím nižší cena za brigády. A Praha není v ČRS svaz s největším počtem členů. Revíry spravují centrálně a asi i efektivněji. Zajímavé je, že dekrety mají jen MO Středočeského svazu a pokud mám povědomí, tak si na odliv členů kupodivu nestěžují, přičemž to mají do Prahy nejblíže. Že by také efektivní hospodaření? A cena územních povolenek také není nejvyšší. Takže odkud vítr vane a jaké MO mají výhrady k odlivu členů a kam zase není uvedeno. Asi to ví skutečně jen pan předseda Mach neb je to jeho předvolební i povolební mantra.

rybomil - Profil | Ne 19.11.2023 17:42:10

Thomic >> NJN, to by pokud tedy to dobře čtu a chápu mohlo vést k situacím, kdy MO která je úspěšná ve vlastní produkci násad, pečuje o revíry a nadstandardně zarybňuje, tedy i na jejích revírech rybáři úspěšně a rádi chytají vlastně poněkud sponzoruje jiné MO, které sotva plní předepsané zarybňovací plány.
Zase na druhou stranu, proč sypat někam standardně dle ZP, když na ten revír téměř až úplně nikdo nechodí, ryby tam dané jsou z větší části jen potravou pro predátory či dokonce skončí po opakovaných otravách. I takové revíry znám. Tam je na zváženou zda část či úplně celý revír neudělat chovný, protože si myslím, že pstruhovku z něj někdo udělal rozhodnutím někdy před 60ti roky, za podmínek zcela odlišných dnešku.

TIRO - Profil | Ne 19.11.2023 13:27:37

sven >> Celé finanční parametry by měla na konci zkontrolovat republiková dozorčí rada. Ovšem ne v tom složení v jakém je. Po odborné stránce toho nejsou schopni. Mě překvapuje jen schvalování ceny. Tu schválili členové Rady a tam žádný odborník zřejmě není. A navíc kolektivně, tudíž pokud se bude jednat o předraženou zakázku, viník nebude žádný. Tím by pro mě cena nebyla rozhodující při skutečnosti, že audit neshledal předražení zakázky a akceptoval bych ji. Docela se těším na informační systém z MRS, když už z projektu RIS vystoupili. Možná věděli proč.

Thomic - Profil | Ne 19.11.2023 10:38:47

Willow >> Jak dlouho myslíte, že ten Pd a Si na těch pstruhovkách na podzim vydrží..? Týden, dva..?
Btw, do tý diskuze lezu proto, že si bohužel někteří neuvědomují, jak se posunula doba, a pořád si myslí, že to co fungovalo v osmdesátých letech bude fungovat i teď. Změnila se členská základna, změnily se i jejich požadavky a priority, a pokud na to svaz nebude reagovat, tak prostě půjde do kytek. I když jsou skupiny kterým by to vyhovovalo, tak já do nich nepatřím.

sven - Profil | Ne 19.11.2023 2:21:43

Thomic >> To jsou jen alibistické řečičky, obhajující existenci vašeho korýtka...
MO je ekonomicky samostatná jednotka a v jaké výši si nastaví počet odpracovaných hodin a jakou výši náhrad za ně, je výlučně její interní záležitostí..
Z toho lze usuzovat, že pokud vás tato záležitost nějak pálí, pak jedině z toho důvodu, jak je o ně připravit, přerozdělit podle vašich potřeb a představ a pracující MO demotivovat aby přestaly hospodařit. Chovar ryby je zbytečné, když se dají nakoupit od vybraných soukromých firem, že...
Právě tak máte zbytečné starosti, zda některý z členů má v úmyslu přestoupit do jiné MO. Je to jeho právo vyplývající ze Stanov, tedy ho nikomu neupírejte, nesnažte se lidmi manipulovat a neřešte problémy které by nevznikly, kdybyste je nevytvářeli..
Mohl jsem se vsadit, že se tu objevite a budete se snažit ovládnout tuto diskusi a kalit vodu..
Není o čem diskutovat, ledaže byste chtěl členům Svazu sdělit, na kolik je ta sranda zvaná RIS, přišla...

Jednací řád ČRS
Čl. 3
Členství ve Svazu
(k § 3 Stanov)

5. a) Výši jednorázového vstupního příspěvku (zápisného), počet hodin pracovního
ročního příspěvku (brigádnických hodin) a výši jeho finanční náhrady navrhuje
výbor MO a schvaluje členská schůze MO.
b) Členská schůze MO na návrh výboru MO může stanovit úlevy z výše plnění,
schválené dle písm. a) tohoto odstavce, a to pro důchodce, osoby se zdravotním
postižením, ženy, mládež a studující. V individuálních případech hodných
zvláštního zřetele rozhoduje o těchto úlevách výbor MO

lojzaH - Profil | So 18.11.2023 17:22:17

sven >> Možná to je ten rozdílný přístup , naše MO je v SUS-ČRS tudíž jsme držitelé dekretů ke všem našim revírům.
A hlavně některé revíry a rybochovná zařízení jsou majetkem naší MO. Tudíž náš území svaz k nám přistupuje jak partner a né jako direktiva.

razisdas - Profil | So 18.11.2023 8:28:19

sven >> v dnesni dobe je pro spoustu lidi jednodusi ty penize vydelat a zaplatit. Nekteri jsou zase tak pracovne vytizeni, ze si rozmysli cemu budou tu trochu volneho casu co maji venovat. Spoustu rybaru se tak dostane k vode parkrat do roka.

fishman63 - Profil | Pá 17.11.2023 23:47:30

čongr >> O peníze jde až ,,v prvé řadě,, nemusíš umět číst, psát, počítat, hlavně zaplať.

sven - Profil | Pá 17.11.2023 16:00:17

kakr >> Jj.
Tak si ještě dáme zahrát...a jdu to spláchnout...


kakr - Profil | Pá 17.11.2023 15:33:24

sven >>
Večerníčka zakázat alespoň na týden:-))

Cituji tvá slova -

"Zrušení společné pracovní povinnosti, povinné společné účasti na VČS, osobního styku např. při koupi členské známky a povolenky, nepořádání společenských akcí, jako místních rybářských závodů, plesů aj. a nahrazením těchto činností trojím kliknutím na mobilu "z pohodlí domova", může některým členům připadat výhodné ale prakticky se jedná o likvidaci základní myšlenky spolkové činnosti, tedy fyzické spolčení příznivců společného koníčka a zákonitě i nejnižších jednotek MO.

Souhlasím s nimi na 90% a doplním písničkou "nikdy se nevrátí pohádka mládí"

Dnes skutečně 98% rybářů rádo dostane povolenku na pár kliknutí domů poštou, nebo si ji pomocí QR či čárového kódu vytisknou sami.

kakr - Profil | Pá 17.11.2023 14:22:03

sven >>
Nevěděl jsem, že v Práglu (Praze) žije jen něco málo nad 100 000 obyvatel.

BigFlies - Profil | Pá 17.11.2023 8:15:45

milanpindryc >> za vsetkym hladaj dobre vedenie organizacie resp. co to tam mate vy. Jeden citat nasho hospodara s plnym pozehnanim predsedu "v tečúcich vodách, kde máme obsádky pôvodných druhov rýb treba viac obmedziť privlastňovanie. Komerciu sústrediť ideálne na ostatné vodné plochy alebo umelé vodné nádrže. No a kapitálne ryby by sa mali chrániť asi všade"

lojzaH - Profil | Pá 17.11.2023 6:19:50

Martin M. >> Potom se ptám kdo by vydával povolenky , co s revíry ve vlastnictví MO platil by za ně US nájem ? Pak tu máme revíry v nájmu MO ve většině případů nebudou smlouvy převoditelné takže je velká pravděpodobnost že o ně přijdeme! Pak tady uvidíš že by MO fakturovali údržbu revirů , ptám se kdo určí za kolik a kdo tu práci udělá pokud bude častá podhodnocena. Uvedu příklad rybník v majetku MO rozloha 1ha. Částka na zarybněním 38000,- režie 7600,- celkově 45600,-.
Na revíru byla uděláno 120 h brigád+ 10 h práce traktor. Pokud počítáme 200 Kč za hodinu práce je to 24000,- + 4000 za traktor + 8000,- za nájem pro MO + 38000 zarybnění = 74000,- takže 1,6 násobku původního rozpočtu. To zákonitě povede k výraznému zdražení povolenek. Pokud se zdraží povolenky lidí odnesou vše co chytí. Za mně je to cesta do pekla!

Martin M. - Profil | Pá 17.11.2023 2:01:48

lojzaH >> vubec nerozumim tomu, proc by melo neco fungovat na dostupnosti 50 dobrovolniku, kteri jsou ochotni odpracovat 50 hodin zdarma. To je bonus navic, ale nelze na nem postavit strategii fungovani MO.

Martin M. - Profil | Čt 16.11.2023 19:10:37

Jarin od Velké louže >> "Mohu vám odpovědět protiotázkou" - proc by nekdo zustaval v MO, kde se plati 100kc/hod, tj 1000kc za 10 hodin brigad, kdyz se muze jednoduse preregistrovat a jinde platit 300kc? Doted mu v tom branila slozitost prestupu, nechtlo se mu to absolvovat, mozna si nebyl jisty, jak slozite to je a co to obnasi. Ted to pujde snadno, lidi zdrhnou, MO si budou cenove konkurovat, vsechny nabizeji to stejne jen za jinou cenu.
A jeste do toho bodnu - clenstvi je uplne nahovno, prezitek z dob, kdy spolky byly samostatne a sjednotili se do svazu, ktery jim nechtel sebrat lidi, tak jim nechal jakoze cleny a jejich poplatky. Ale kdybys to ted mel vymystet znovu, tak se jiste nebudou rozdelovat penize z jedne hromady podle toho, kdo proda vice povolenek, ale kdo vice pracuje. Ted to je jen ochrana proti migraci lidi, ale reseni to spravne neni.

Kreja - Profil | Čt 16.11.2023 17:50:05

Určitě by měla nastat nějaká změna v přerozdělování peněz za brigády.Tady máme dvě organizace vedle sebe.
Jedna nemá ani kyblík chovné vody brigády zrušili akorát porybní musí na podzim na brigádu na očistu kolem vody.Vedle je druhé organizace která má spoustu chovných rybníků a ryby jdou i do jiných organizací hlavně dravci.To je ten nepoměr - jeden nic nemá ale za brigády vybírá a druhý maká a má ty samé podmínky.

FRANK71 - Profil | Út 21.11.2023 14:20:01

Thomic >> pokud by se v Praze zrušila půlka MO, nic by se nestalo a ještě by se ušetřilo na provozu.

u x a - Profil | Po 20.11.2023 21:36:05

jsem ochotný si připlatit pokud se nebude vysazovat do volných vod žádný slizký kapř!!

Thomic - Profil | Ne 19.11.2023 23:02:19

computerfish >> o konkrétní územní svazy nejde, stejnou cenovou hladinu jako Praha mají i Západní čechy, kde díky přechodu na jednotné SHR (nahrazující brigády v principu všude tam, kde není RMV, tedy skoro všude) a jeho nízké ceně (loni 500 Kč) je to na plus minus stejný úrovni jako v Praze.
Ta statistika dokazuje jenom to, že nový člen je už teď schopen se orientovat v rozdílné ceně brigád a podle toho vybrat MO, stejně tak jako to, že ty nůžky se rozevírají i v rámci územního svazu - třeba v SÚS je cenové rozpětí brigád od 500 Kč do 4000 Kč.
Do hospodaření jednotlivých ÚS se pouštět fakt nechci, není problém spočítat kdo má nejvyšší cenu povolenek+brigád na hektar a na kilogram vysazených ryb v každé druhové kategorii, ale to už mi nepřijde úplně kolegiální, navíc do toho vstupují rozdílné nájmy revírů na územních svazech. A s brigádami to nemá nic společného.
Jinak to co tady celou dobu píšu je to, že s nástupem RISu se mění situace - změnit organizaci, ať už z jakýhokoli důvodu, bude mnohonásobně jednodušší a celá diskuze o brigádách je jenom o tom, jak se s tímhle novým rizikem poprat. A nebo ho ignorovat a doufat že se to nestane, což je taky varianta. Popírat to riziko je úplně stejně krátkozraký, jako když před patnácti lety malí prodejci ledniček na vesnicích nevěřili, že s internetem v každý rodině dojde ke změně chování spotřebitelů, protože mají jednodušší si najít eshop s nejlevnější ledničkou a nechat si ji přivézt až domu, než tu samou lednici koupit za rohem za cenu o třetinu vyšší. Teď jsme ve stejný situaci, protože ten model "eshopu" se do Svazu dostane s další sezonou. Než se to stane, je těžký odhadovat dopady, ale pokud nastanou, nemusí být pro některé MO cesta zpátky.

sven - Profil | Ne 19.11.2023 19:49:25

hraji >> To sleduješ dobře. Logicky.. s kým jiným bych ho měl poměřovat, když ne se svým ? Nemám se za co stydět a pokud to některého čtenáře irituje, musí se s tím vyrovnat sám .-)
Předpokládám, že tu každý píšeme sám za sebe a že každý kdo sem přispívá, má nějaký svůj názor na základě svých životních poznatků a zkušenosti.
Nesporně jich máš také dostatek a nijak Tvé zásluhy o svazovou rybařinu nezpochybňuji.

Že cítíš, "že je to špatně".. .-)
Také mohu konstatovat, že ne všechny Tvé příspěvky směřované ke mně, mě vždy nadchnuly.
Namátkou.. dobře si pamatuji, jak jsem se záhy po svém prvním přihlášení někdy koncem roku 2007 opět odhlásil díky Tvému útoku, když jsem se odvážil přidat do diskuse o plavané, kde tehdy dominovala brněnská klika ..
Ale nechme minulost spát. holt nikdo nejsme dokonalý..

Samozřejmě, že si to může student zaplatit. Pro některého to není problém, pro některého to být může. Ale nic mu nebrání aby si tu částku vydělal někde na brigádě. jak jsi zmínil.
Já jsem chodil na brigády od svých 15let.
Jeden z absolventů ryb kroužku z rodiny matky samoživitelky se 4 dětmi, si v 17 letech dokázal vydělat na prázdninové brigádě cca 90tis . aby si koupil vytouženou ojetinu z bazaru.
Předpokládám, že jako předseda spolku dbáš o kvalifikované nástupce až přijde generační střídání stávajích tahounů vašeho hospodaření.
V tom případě je třeba mladým předat své odborné zkušenosti a dovednosti aby mohli být pokračovateli vámi vytyčené linie.
Mládežník bez hlubšího zájmu, který si všechno zaplatí a tyto zkušenosti a dovednosti nezíská asi nebude moc platný... V tom se předpokládám shodneme.
S poslední větou souhlasím s výhradou. Samozřejmě, že jeden odborník odvede kvalitnější práci, než deset laiků..
Ovšem jednak se může potřebný odborník rekrutovat i z řad členů MO a druhak, kdo je dnes vlastně odborník ?
Kdo něco umí a má kvalifikaci, ten pracuje venku za Xnásobek zdejších platů.
Kdo něco umí, má kvalifikaci a pracuje v tuzemsku, je zasekám zakázkami na rok a více dopředu a MO ho nezaplatí.
Ti všichni ostatní jsou v oboru nekvalifikovaní fušeři, kteří dnes dělají to a zítra ono a když to začne smrdět, tak zruší svou s.r.o. a založí novou..

computerfish - Profil | Ne 19.11.2023 16:55:56

Martin M. >> Je to přesně tak! Proč má být rybář ve spolku, kde musí platit rybolov na soukromém revíru na kterém stejmě neloví. Nikde se nedá doheldat, které MO křičí nad úbytkem členů. Ví to asi jen předseda Mach. Sjednocení brigád je jen skrytá forma zdražení, jen se to nazývá jinak.

sven - Profil | Ne 19.11.2023 13:54:49

Thomic >> Když už jste na to narazil.. tak já chytám 65let (to není překlep) a rybářský kroužek, jsem vedl 16let .-)
Což už samo o sobě, vylučeje vzájemnou názorovou shodu, vzhledem ke generačnímu rozdílu.
Za 16 let prošly kroužkem nižší stovky dětí, ze kterých se rekrutovaly desítky těch, co vytrvaly.
K tomu si dovolím poznámku k vašemu příspěvku kolegovi. Na Rybářský kroužek nemusí ČRS vynaložit ani pětník. Ledaže z toho živí aparátčíky typu trenéři, výchovní poradci, koordinátoři apod.
Veškeré finance na vybavení klubovny, její pronájem, učební pomůcky, zápůjčkové vybavení, doprava na závody, poznávací zájezdy a exkurze, ceny do ryb. závodů aj. jsem získal od Obecního úřadu z nejrůznějších fondů a sponzorů. Např. na vybavení pro děti ze sociálně slabé rodiny, se složili členové výboru. Všechno jde, když se chce, jen je třeba, pro to hnout pozadím.

sven - Profil | Ne 19.11.2023 11:58:28

ukara tuka >> Ano, je to tak. Kolik brigádnických hodin a za jakou výši náhrady bude členská povinnost aby člen konkrétní MO dosáhl na povolenku, si odhlasují sami její členové na Výroční členské schůzi.
Zatím toto platí.
Ale lze tušit, že se nad demokratickým systémem hlasováním zdola, začíná smrákat a nastupuje tvrdá direktiva, která se prý postará aby měli všichni všechno ale přitom neměl nikdo nic, aby nikdo nevyčníval ze svazácké řady a všichni sypali do pragocentrické aparátní kasičky..
Pro nás dříve narozené žádná novinka...to už tu přece bylo
Ale protože se tají smlouva systému RIS, možná je všechno jinak ...to tu ještě nebylo...

Ovšem když se nehodlají členové MO Výroční schůze a hlasování účastnit, tak se pak jenom diví...
A pokud si ze svých řad volí delegáty na Sněm jaké si dosud volí, pak se mohou divit všichni..

To se pak se objeví na Radě nikým nevolení zaměstnanci a protlačí aby se zrušily veškeré úlevy od pracovní účasti pro vybrané skupiny, důchodce, invalidy, ženy, studenti, mládež, členy kteří povolenku nekupují ale pouze si udržují členství atd.
Takže platit budou všichni....bo o prachy jde až v první řadě, není jich nikdy dost a na zbytečné rozhazování už vůbec ne..

Např. my, jsme si prohlasovali toto. viz screen.

ukara tuka - Profil | Ne 19.11.2023 8:55:27

ZMS >> U nás stále platí:Brigádnická činnost se nevztahuje na:
a) děti do 15 let
b) ženy
c) členy od počátku roku, kdy dovrší 65 let ( člen musí být déle jak 3 roky členem MO Havířov )

lojzaH - Profil | So 18.11.2023 18:05:38

Možná že máme trošku jinou pozici ale nejspíš je to jedno. Blíží se členské schůze kde se určitě budou řešit jak brigády tak jednotné povolenky. Bude se volit kandidát na sjezd ČRS a protože jednotná povolenka za +- 2000,- je celkem silný argument tak mám asi představu s jakým mandátem kandidát pojede. Nakonec bude záležet jak moc bude výbor schopný a hlavně ochotný vše vysvětlit a vydiskutovat. Možná si tu větev pod sebou podřízneme sami. Možná se pak zachovám jako srab a budu rezignovat a čas strávený prací pro organizaci strávíme na rybách. Akorát nevím jestli tam budu šťastnej

sven - Profil | So 18.11.2023 17:08:58

Martin M. >> Jj. je to trochu delší :-) Dnes se obvykle k takovým článkům přikládá časový údaj aby měl případný čtenář kontrolu, kolik života jeho čtením promarní .-)
Je to tak, jak píšeš.
Vycházím z pohledů z minulosti, zatímco realita, se už ubírá jiným směrem.
Těší mě, že někteří kolegové mají podobný názor a zároveň se pro ty ostatní snažím osvětlit, jaké pohnutky mou a hlavně předchozí generace motivovaly k tomu, že jsme si např. svépomocí vybudovali dva revíry, dvě rybochovná zařízení, rybářskou chatu, klubovnu aj. i bez výběrových řízení, unijních apod. dotací .-)
Je mi jasné, že se tím nic nezmění, čo bolo to bolo ..
Jen mi to přijde jako škoda.
Jak s tím naložit ?
Leta mám takovou vizi, ....vysoudit na Svazu zpět dekrety a vystoupit z něj.
Založit nový, výběrový spolek např. po vzoru britských nebo francouzských a kooperovat s podobnými samostatnými, na úrovni rovný s rovným a případně si vyměňovat povolenky. Spolek by mohl fungovat např na družstevní bázi, tedy každý člen by byl zároveň spolupodílníkem majetku, s opcí spolku. To by mohlo lidi motivovat.

Podobný iniciační rituál jsem skutečně zažil :-)
Když jsem před lety přestupoval k tomuto spolku, bylo to při příležitosti VČS a po jejím skončení, mělo následovat přezkoušení nových členů..
Tehdejší hospodář měl tou dobou už značně v žíle a tedy namísto zkoušek, se strhla "rumová vánice" na jejímž konci nám z posledních sil sdělil, že jsme všichni úspěšně absolvovali..
Což mě tehdy docela sralo, bo narozdíl od ostatních adeptů kteří věděli kde je sever, já nic netušil a všechno jsem měl poctivě nabiflované zepředu dozadu a naopak.. .-)

sven - Profil | Pá 17.11.2023 23:17:37

lojzaH >> Ahoj. Máš naprostou pravdu ale jak to zařídit, když se na VČS, což je jediná příležitost, jak se pokusit hlasováním členské základny něco změnit, dostaví v nejlepším případě 1/4 členské základny. někdy i dramaticky méně ?
A navíc i většinu té menšiny, v podstatě svazodění nijak zvlášt nezajímá... a odhlasují cokoli, co zazní od předsednického stolu..
Stačí, že bude nasypáno a po schůzi guláš "zdarma"...

Co se týká očekávané jednotné ceny....už v současnosti i pro rok 2024 stojí naše roční, územní MP povolenka 1900,- + pracovní povinnost 20hod. či 2000,-Kč.
V případě zrušení pracovní povinnosti a sdružení její jednotné ceny např. na 800,- s členskou známkou za současnou cenu, 700,- Kč , by náš člen ještě výrazně ušetřil.
Což zážitkoví chytači bez zájmu o spolkovou činnost, vřele ale krátkozrace uvítají...

sven - Profil | Pá 17.11.2023 15:06:21

kakr >> Máš pravdu, v tom spravedlivém rozhořčení řadového člena, se chybička vloudila :-)
Rdím se studem a za trest si zakážu večerníček :-)
Omluva PT čtenářstvu .-)

vydra Lucky - Profil | Čt 16.11.2023 22:00:24

Pro mě je ČRS vcelku mrtvá organizace. Před pár lety jsem odevzdal průkaz, odznak i hadry RS, přestal si kupovat povolenku a jezdím jen na soukromáky. 24 hod, pohoda klid. Zatím si platím členský, ale pokud to půjde takhle dál nevidím jediný důvod, proč přispívat na cosi... k čemu je mi členství ? Odpovím si sám - jen k placení příspěvků a jinak ...

pepa-č - Profil | Čt 16.11.2023 10:20:43

no já si myslím, že umí číst a psát :-)) a v norsku taky neděláš zkoušky z norštiny.

Bulk - Profil | St 22.11.2023 8:25:18

Thomic >> To by bylo fajn, ten predfiltr je takovy zbytecne komplikujici.

lojzaH - Profil | Út 21.11.2023 22:44:34

Thomic >> Zítra se na to podívám díky.

lojzaH - Profil | Út 21.11.2023 22:05:34

iva >> Pokud půjde koupit povolenku přes aplikaci bude jen otázkou času kdy nějaká chytrá hlava navrhne prodej těchto povolenek z centrálního skladu. Při začlenění brigád do členského příspěvku a nedej bože zavedení jednotné povolenky se to bude v podstatě nabízet ČRS jako další zdroj peněz mimo MO .

lojzaH - Profil | Út 21.11.2023 21:46:47

iva >> Pokud půjde v RISu vše jak má tak Vás časem nahradí aplikace!

Thomic - Profil | Út 21.11.2023 21:15:20

computerfish >> v některých případech ten system zpětnou úpravu umožňuje, ale u jakýkoli položky která je v něm evidovaná je tlačítko “historie změn”, kde je přehled kdo, kdy a co upravil. Musím teda přiznat že teď nás to spis trochu štve, protože ty začátky používání jsou plný neumyslenejch uzivatelskejch chyb a v systému platí pravidlo “nikdy nejde nic smazat, maximálně zneplatnit”. Což aktuálně, když si část uživatelů v podstatě zkouší co to umí (a zkouší si to na provozním, nikoli školicím prostředí”) je docela záživný. Těch telefonu “zkusil jsem někoho navrhnout na karny řízení a ono to funguje, teď to smažte” je denně tak pět. A vysvětlovat že to fakt smazat nemůžeme a ze to muže maximálně prikazce územního svazu zastavit z důvodu důkazní nouze je občas trochu náročný 😃 na druhou stranu- diky bohu, že se s tím postupně lidi učí pracovat.

Thomic - Profil | Út 21.11.2023 18:32:17

computerfish >> jasně že jo. Tam je největší páka v tom, že rybar si muže zpětně kdykoli zkontrolovat, jestli jeho brigáda byla vykázaná jako odpracovaná nebo uhrazená finančně.

computerfish - Profil | Út 21.11.2023 18:27:23

lojzaH >> Znám jeden takový případ, kdy vykutálený funkcionář vykazoval odpracované brigády na rybáře, kteří je zaplatili. Evidence plateb téměř nula, vše se vedlo jen tak halabala na papíře. Na tohle předpokládm i RIS snad bude pamatovat.

lojzaH - Profil | Út 21.11.2023 9:45:11

kakr >> pokud to tak můžu napsat tak tohle je pro mně osobně hlavní přínos RISu kde odpadne dlouhé vypisování v podstatě naskenuji dva kódy dám dvě razítka a dva podpisy a je hotovo! Pokud bude vše fungovat tak jak má tak se vše výrazně urychlí . Držme si palce!

Bulk - Profil | Út 21.11.2023 8:10:04

lojzaH >> Tak kolega Thomic uz to vysvetlil. Zarazilo me to ucetnictvi.

Thomic - Profil | Út 21.11.2023 8:09:55

lojzaH >> stále nechápu, nezlobte se, to fakt neprudím, jenom se do toho snažím proniknout. Členská známka, povolenka i brigády jsou ze zákona díky své formě osvobozeny od daně z příjmů jakožto členský prispevek dle stanov. Pokud platbu za ně odpustím proti práci, jak mi ta částka jde do účetnictví? Stejně jako teď většina MO dává třeba výboru povolenku zdarma (nebo RS..)? Souhlasím s tím že by to musela schválit členská základna na schůzi (jako součást rozpočtu), ale teď schvaluje VČS brigády taky- usnesení, že lze například odpustit až 1500 Kč z členského příspěvku za 15 hodin odvedené práce pro MO by to vyřešilo úplně stejně, ne?

Thomic - Profil | Ne 19.11.2023 17:54:48

computerfish >> Trochu jsem zapátral v IDS, statistika je následující:
V roce 2012 i 2022 je průměrná hodnota brigády téměř totožná (933 v roce 2012, 939 v roce 2022). Nicméně jsou mnohem více rozevřené nůžky mezi jednotlivými MO.
Organizace s nadprůměrnou brigádou (nad 1200 Kč) mají 7,3 krát nižší nárůst členů, než organizace s brigádou nízkou (pod 800 Kč).
Ty, které jsou někde kolem průměru (800-1200 Kč) jsou na tom všechny plus minus stejně.
Každopádně z toho vychází jediné - pokud se omezíme na změny počtu členů levných a drahých MO (z pohledu brigád, průměrné MO vypouštíme), tak za těch 10 let do nich vstoupilo 21807 členů, z toho ale do levných šlo 20017 a do drahých 1790. Počet MO v cenovém pásmu pod 800 Kč je 231, počet MO nad 1200 Kč je 117.
Ten trend je naprosto jasný - a s digitalizací bude exponenciálně sílit.
Mimochodem - 26 organizací za těch deset let zvýšilo počet členů více než pětinásobně. A z těch 26 MO je 24 v tom nejlevnějším pásmu brigád. Naopak, 38 organizací kleslo ve své členské základně na méně než polovinu členů, a z toho 31 je v tom nejdražším cenovém pásmu brigád.
PS: z pohledu zjednodušení metodiky jsem z kalkulace úplně vyhodil MO, které vznikly až po roce 2012 nebo stihly zaniknout před rokem 2022.

Kreja - Profil | Ne 19.11.2023 17:51:56

hraji tu napsal - celá částka za brigády patří spolku.Ale proč by měl mít tyto peníze spolek který nemá žádnou chovnou vodu?Na druhé straně spolek který má hodně chovných rybníků a hodně brigád tak je na tom finančně hůř (pokud pomineme třeba příjem z prodeje ryb).Je to takové zvláštní.

lojzaH - Profil | Ne 19.11.2023 14:24:35

Pokud nastane situace že brigády budou platit všichni v rámci zaúčtování do známky , pak budu muset lidi ,, přinutit '' pracovat jinak buďto jim to budeme hradit a budou se z toho platit daně a nebo z jednoho revíru uděláme RMV který budeme výrazně lépe zarybňovat a do sdružených revirů dáme jen co nařizuje dekret , no a povolenky na RMV budeme prodávat za nehoráznou cenu a dobrovolníkům je budeme rozdávat za odvedenou práci. Vlk se nažere a koza zůstane celá , to bude lumpárna!

Roman 9552 - Profil | Ne 19.11.2023 14:12:03

Ať už jde ČRS do prde.. to je už nemorální takhle zdražovat.

sven - Profil | Ne 19.11.2023 13:02:27

Thomic >> Nevite o jakých zaměstancích mluvím ?
Samozřejmě, že o Vás. Nejprve nikým nevolený tiskový mluvčí a v současnosti nikým nevolený manažer, členskou základnou nevyžádaného projektu RIS.
V obou případech zaměstnanec ČRS, jehož členové vás ze svých příspěvků platí..

Smlouvy ani objednávky není třeba vystavovat na internetu ale pokud není co tajit, není třeba je vydávat za Obchodní tajemství ale lze s jejich obsahem seznámit členské základny kterých se to přímo dotýká, např na VČS, prostřednictvím delegátů z ÚS..
Samozřejmě jste mimo i co se týká té mládeže.
Ne každý student, (možná Vy jste byl výjimkou) disponuje či si může dovolit zaplatit částku 1000 Kč za brigády.
Zvlášt v dnešní době, kdy se nezanedbatelná řada rodin nebo samoživitelů potácí na hranici chudoby.
Navíc pokud má mládežník, který v drtivé většině byl absolventem rybářského kroužku dospět v plnohodnotného rybáře, měl by absolvovat alespoň minimální kontakt s rybářskou praxí. Jinak z něj vyroste jen další lempl a konzument.
Možná Vás to překvapí ale brigády v kolektivu např. při výlovech je baví i si to užívají.
A to byste jim chtěl upřít ??
Navíc mají mládežníci právo účastnit se VČS a možnost diskutovat.
Tedy hlasování "kterým se chlubím" proběhlo s jejich souhlasem a souhlasem zákonných zástupců, členů kterých jsou někteří potomky.
Vaše názory jsou názory asociála, který přes prachy nevidí člověka..
V tomto případě mladého člověka na začátku rybářské kariery...
Kolik mladých rybářů jste vychoval abyste mohl objektivně posuzovat jejich potřeby ?

Čík - Profil | Ne 19.11.2023 12:22:01

lojzaH >> My jsme organizace bez revíru, ale s rybochovem, tudíž nějaké peníze nám budou přerozděleny, o to se nestrachuji. Ale jde mi o to, jak to bude pak účetně? Vezmu hypoteticky, že člen mi odpracuje 100 hodin, já za něj zaplatím povolenku a členství(příspěvek+brigády) a zbyde třeba k proplacení 60 hodin. Na základě čeho já mu to proplatím, budu s ním muset uzavřít třeba DPP, aby to bylo účetně správně?

Thomic - Profil | Ne 19.11.2023 12:17:43

sven >> nezlobte se, ale opět blbost.
Nechápu proč do toho taháte smlouvy, nevím o jediné MO ani jediném ÚS, které by mělo všechny smlouvy a objednávky vystavené na internetu. Zastavte se na Radě se členským průkazem, informace dostanete stejně jako jakýkoli jiný člen, který se zastavil.
Nevím o jakých zaměstnancích mluvíte, tyhle diskuze se vedou na úrovni volených zástupců, tzn. Rady, zaměstnanci můžou maximálně na základě usnesení Rady dělat nějaké kalkulace.
Blbost je i to, že by se to týkalo těch, co si nekupují povolenky. Není to novinka, MRS má taky tenhle model a udržovací členskou známku, západočeši mají SHR které nahrazuje brigády a taky je jenom když chcete povolenku...
A když už něco prohlasujete, a veřejně se tím chlubíte, tak si jen dovolím podotknout, že vaše usnesení je v rozporu se Stanovami, konkrétně s paragrafem 3 odstavcem 5, který explicitně uvádí, že brigády je možné uhradit finančně; protože se týká povinnosti člena, nelze právo možnosti finanční úhrady brigádnické povinnosti členovi odepřít, a to ani tomu kterému je mezi 16 a 18 lety. Tzn, Vaše usnesení je neplatné.
Hezký den.

TIRO - Profil | Ne 19.11.2023 11:12:01

Thomic >> Takže spolek č. 1 vlastní automobil a užívají si v něm jízdu, bohužel jeho provoz je drahý a protože někteří členové jej nechtějí platit a možná v něm ani nejezdí, proto jdou jinam. Logické. A vy to vyřešíte tím, že ve spolku č. 2 budou platit neexistující automobil a jeho provoz také. No vy jste ale hlava pane vachmajstr!

Thomic - Profil | Ne 19.11.2023 10:36:59

lojzaH >> Vezmu to postupně. Poprosím o vyznačení logické chyby.
1) počet rybářů, kteří jsou vůbec ochotni pracovat v rámci brigád, dlouhodobě klesá.
2) potřeba odvedené práce neklesá, těch revírů je pořád více méně stejně.
3) obecně je zájem, aby ten počet revírů a tedy potřebné práce neklesal.

Je tedy nutné alespoň část práce, kterou neodpracují členové v rámci brigád buď někomu zaplatit, nebo ji vyřešit automatizací (koupím sekací traktor místo toho, aby se dvacet lidí opíralo o dva křovinořezy). A díky klesajícímu zájmu o fyzickou práci se ten podíl práce který bude nutný vyřešit jinak než brigádnickými hodinami bude v čase zvyšovat.
4) zájem o spolkovou činnost ze strany členů (účast na VČS, zapojení do chodu MO...) dlouhodobě klesá úplně stejně jako zájem o brigády.
5) tím klesá i osobní vazba členů na svoji MO a začíná jim být úplně jedno, ve které MO jsou členy - pokud jim poskytnou levnější cenu povolenky nebo lepší servis (otevírací doba, povolenka poštou, platby přes internet...), tak jich čím dál více je ochotno za touto výhodou jít do jiné MO.
6) ...což povede k tomu, že MO s vysokou potřebou práce - a tedy i peněz - o ty členy začnou přicházet, a pokud se s tím něco neudělá, tak jim nezbyde nic jiného než se o ty vody přestat starat.

To není teorie, v pátek jsem mluvil s předsedou nejmenované MO. Před pěti lety měli 200 členů, jsou ve společném hospodaření, ale mají celkem slušné RMV. Zarybňovací plán mají za 110 tisíc, nájem na něj platí 60 tisíc. Povolenky na RMV stály 600 Kč na rok, kupovalo si je 120 členů, brigády měli 1000 Kč, tzn. příjem brigády + povolenky cca 200 tisíc Kč ročně, což jim vykrylo jak zarybnění RMV, tak i nájem. Za Covidu MO která je ve vedlejším městě snížila brigády na 500 Kč a byla ochotná řešit to korespondenčně, udělali si reklamu a odešlo jim 50 lidí a obec zvedla nájem na 80 tisíc. Aby kompenzovali výpadek příjmu, na VČS si odhlasovali v deseti lidech (víc jich nechodí) navýšení brigád na 1500 Kč a navýšení povolenky na RMV na 800 Kč, čímž jim odešlo v dalších třech letech dalších 50, takže nyní mají 110 lidí, z nich si 60 bere povolenku na RMV. Z těch 110 lidí je 40 osvobozeno od brigád (důchodci nad 70 let, ženy, funkcionáři, děti..), takže jejich příjem je ani ne 150 tisíc, ale náklady jenom na ten RMV jsou 190 tisíc, což nedávají ani s podílem ze členské známky a jsou finančně totálně v pytli. A bojí se zdražit, protože opět jim odejdou další lidi a i při zvýšení ceny klesne příjem.
Holt žijeme v době, kdy ten trh se chová úplně stejně k akciovkám jako ke spolkům, a buď nad tím můžeme zavřít oči, nebo s tím zkusit něco dělat.

lojzaH - Profil | Ne 19.11.2023 8:00:06

Thomic >> Mně by jenom zajímalo jak velká náhrada by musela být když práci kterou lidí udělají ,, zadarmo '' budu muset platit. Protože představa že někdo bude dobrovolničit a někdo bude placenej fungovat nebude. První utrpí rybochov , vem si kolik je potřeba práce za ty tři roky co se o rybu staráš. Když si spočítáš náklady na výlovy , krmení a údržbu tak po výlovu zjistíš že ti nezbývá na nákup zajímavějších ryb. Když nebudu mít na nákup solidní (drahé) násady , třeba candát 12 cm stojí i 14 kč , tak nevychovám v rybochovu tržní rybu . Potom budou křičet rybáři že není v revíru dravec , protože organizace budou vysazovat rychlenou štiku a candáta 4-5 cm . Kdo tomu trochu rozumím tak ví kolik a za jak dlouho ryba vyroste do lovné míry. Takže bude muset svaz kupovat drahou rybu od soukromník nebo výrazně dotovat rybochov čímž dojde ke zdražení povolenek! Pak taky může dojít k tomu že některé organizace zruší rybochov protože se to přestane vyplácet. V tom lepším případě udělá z rybochovu revír. , no hurá! Pak ale bude potřeba sehnat více násad do revíru, větší poptávka větší cena , takže zdražení povolenky! Pak ta jednotná povolenka , v naší organizaci prodáme více krajských povolenek a to dvě ku jedné k celosvazovím. Takže většina rybářů si připlatí a kde maš důchodce kteří neplatí brigády? Uděláme z rybařiny zábavu pro vyvolené.

Willow - Profil | Ne 19.11.2023 3:31:55

Thomic >> Ještě jedna technická.Proč Svaz sype na podzim do pstruhovek PD,Si?
Aby měly vydry celou zimu co žrát?Spolky MO nemají dotace jako ZOO,tak to stopněte a zakažte,páky přes zarybňovací plán na to máte. TAK CO TOMU KURWA VADÍ???
Nejsme ZOO!!!

Willow - Profil | Ne 19.11.2023 3:08:22

Thomic >> A ty karpály zaplatí kdo?Kdyby jste byl aspoň jednou!! v lihni,kde se dělá pstruh O. nebo lipan,tak by jste zjistil ,že 500kč/hod je málo, protože zdraví. Kdo Vám to bude dělat za ty peníze a poškození svého zdraví???NIKDO!!!!
A dnes ten vliv na zdraví SVAZ kompenzuje?NE.A kolik generací těch ochotných to zaplatilo jen svým zdravím??Ani nevíte, je vám to u prdele.
Jsem jeden z nich,mám si svazu napsat,že chci,kvůli své blbosti jít dříve do důchodu??
Až skončí ročník 1976-1986 s veškerou činností, tak jako rybáři budeme bezrybky...jako dnes elektřina. Ale MY jim zdražíme povolenky,tak to možná vyjde 0-0 tzw. Zero,no spíše to budou červená čísla. No ,a proč, protože vedení má platy a odvody jako kdyby řídili malý ČEZ. Ale ten výkon a obhajoba akcionářů je proti této firmě absolutně nulová.
Akcionář =rybář s jakoukoliv svazovou povolenkou je vlastně Akcionář.Ale ,kurwa ,kdo je Akcionář RADY ČRS.???NIKDO TO NECHCE.VIZ VAŠE SUPER POVOLENKY.!!A kdo Vám na to soudruzi vydělal, jen ty zasrané malé MO,nikdo jiný.
Kterým jste ukradli vše!!!

Thomic - Profil | So 18.11.2023 20:56:03

sven >> jen doplním ještě jednu statistickou úvahu. Brigády by měly odrážet v současném stavu potřebu práce (!) na revírech - údržbu, čištění, výlovy...
Hektarové zarybnění je plus minus všude stejné, zásadní rozdíly tam skoro nejsou.. navíc to jsou náklady z příjmu z povolenky.
Nájmy revírů mají být součástí ceny povolenky, ty si asi neodpracujete, tzn. neměly by mít s brigádou nic společného.
Náklady na zpracování agendy člena jsou na každého člena taky skoro stejný, velký MO nezabere člen víc času než malý MO.
Čím to je, že některé územní svazy (respektive jejich MO) kumulativně vyberou na brigádách výrazně přes 10 tisíc na hektar, a některým stačí necelé 3 tisíce na hektar?
Jezdím na ryby po celé republice a reálně to fakt nevypadá tak, že by se ty revíry z pohledu jejich údržby nějak zásadně lišily ve smyslu typu péče, kterou můžou dobrovolné brigády nabídnout.
(pro úplnost - tahle diametrální rozdíly platí i při vyloučení velkých nádrží, aby to nevypadalo, že to deformuje statistiky).

sumec 1950 - Profil | Pá 17.11.2023 18:55:45

Uvidíme jak to bude dál. Pravda je, že kdo chce moc, nemusí mít nic.

potočák 62 - Profil | Čt 16.11.2023 21:47:07

Jen taková poznámka-to,že rybáři by neměli ryby jenom chytat ale i se o ně starat chápali už naši předchůdci a určitá pracovní povinnost byla u rybářských spolků už za první republiky a rakouska-uherska. To,že by se povinnosti-úhrada za brigády měla sjednotit u celého svazu na stejnou úroveń,tak ta myšlenka je správná ale navrhované řešení je špatné. My jsme navrhovali jednotnou úroveń brigád 12-15 hodin nebo úhradu 1200-1500 kč--100kč za hodinu s tím,že MO,které měli větší úhradu by to dostali doplacené,ty,které měli menší úhradu by si ponechali částku,kterou měli do současné doby a rozdíl navíc by odevzdali. Příklad-dosud 700kč,tak by rozdíl navíc odváděli a ty MO,které nemají na starosti žádný revír nebo chovnou vodu by odevzdávali celou částku. A z toho fondu,kam by přišli peníze navíc by šel financovat nákup nových revírů nebo stavba nových,profesionální RS u celého svazu,podpora regionálních líhní,chov ohrožených druhů ryb a td. Jednalo by se ročně o částku několika desítek milionů.Tak by se srovnali podmínky pro všechny,nikdo by na tom netratil,kdo by chtěl pracovat,tak by pracoval,kdo by chtěl platit,tak by platil. a peníze ze srovnaných podmínek by sloužila všem. Za současného stavu je jenom otázka času,kdy stát začne vykopávat rybářské svazy z revírů na tekoucích vodách,protože si neplní to,pro co jim tyto revíry propůjčuje zdarma. Petrův Zdar

DeBe - Profil | Čt 16.11.2023 21:18:25

Martin M. >> No, "u nás" to mají ještě tak, podle mě alibisticky, "vymyšlené", že se vypíšou brigády (a v málo termínech, např. za tento rok jsem zaregistroval dva, jeden na jaře a teď na konci podzimu, a to i ve všední dny) s tím, že, když se nepřihlásí dost lidí, tak se brigáda ruší. A navíc není vůbec uvedeno, co bude předmětem brigády, tak ani případný zájemce neví, jestli na tu danou práci bude stačit ať věkem, kvůli fyzickým omezením ("neruční" práci nepředpokládám), nebo z jiných zdravotních důvodů.
Takže, z mého pohledu, to vypadá, že by byli radši, aby zájemců bylo málo, a dostali "hlavně ty prachý".
Ono i na tom "školení" před testy se vůbec nezmínili o "jejich" revírech, rybochovných zařízeních a s tím, jak se na nich hospodaří (např. aby si budoucí členové mohli udělat představu zrovna o pracích na těch brigádách), včetě možnosti vstupu a využití pozemků a nemovitostí v majetku MO jejich členy. S výjikou nezakryté inzerce "lovu" duháků za peníze !i pro členy! na jednom z rybníků, na kterých jsme, jako "kroužkové děti", brigádničili.
Víc už nebudu komentovat.

Martin M. - Profil | Čt 16.11.2023 20:16:25

DeBe >> co tak koukam kolem sebe, tak i po zruseni brigad porad zkouseji mistni organizace hledat dobrovolniky, kteri jim pomohou, a najdou. Takze ted maji jak penize, tak praci zdarma.
(jmena jsem zamazal, nechci nikoho soudit, uvadim jako priklad, ze penize z brigad se ted pouzivaji na neco jineho nez na zaplaceni prace co se drive uznavala jako brigada - uz se tomu ani nerika penize za brigady ale proste jen clensky poplatek)

lojzaH - Profil | Čt 16.11.2023 17:51:24

Martin M. >> Pokud v MRS funguje zahrnutí brigád do členského příspěvku, tak by mě zajímalo jakým způsobem se řeší práce provedená pro spolek. Je to systémem smlouvy o provedení práce a tedy se to zdaňuje!
Nebo jsou s tím spojené ,, jiné výhody '' ?. Jak je řešeno přerozdělování financí mezi výrobní organizace kde je zapotřebí daleko více práce a organizace která nevlastní rybochovné zařízení a tedy ,, jenom sekají trávu a uklízí bordel'' ? Pokud dostanou všechny organizace stejně, pak nerozumím smyslu začlenění brigády do členského příspěvku. Jediné k čemu to povede že výrobní organizace zruší rybochovné zařízení a tím se zbaví práce a starostí a starost se zarybněním spadne na území svaz!