Je RS oprávněna zadržet povolenku k lovu?

Pokud RS používá měřidlo (metr) které nemá atest od příslušné zkušebny údajně porušuje zákon a vyhlášku. Co vy na to???
Autor diskuse: kakr - Profil , 10.8.2020 všeobecné - RŘ, MO, svazy

JaČ - Profil | Út 11.8.2020 15:42:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jen to jen taková vysírka, která má RS zobrazit jako nesvéprávné joudy.
Metr je míra určená mezinárodní dohodou a celosvětově respektovaná.
Rozdíl mezi cejchovaným a necejchovaným je v toleranci milimetrů, takže nechápu důvod k dalším polemikám, když míra ryby je udávaná v celých centimetrech.
Což je možné naměřit i s metrem z Lídlu za 15kč a nemůže to být špatně.
Měřit rybu deklem z kanálu...?
Rybář rybu jednou změří, zapíše si ji a přivlastní a když má toto při kontrole zopakovat, tak už je to neoprávněná buzerace a donucování k přiznání?
Vážně???
Spíš bych dodal, že existence společnosti jako takové se opírá o určité hodnoty a právní normy.
Některé ani nejsou psané, ale jsou o to podstatnější - čestnost, pravdomluvnost, vstřícnost, empatie a podobně.
Pokud se ve společnosti začnou množit jedinci, kteří její hodnoty a normy fungování zpochybňují bez konkrétních příčin.
A je jim umožněno v tom pokračovat beztrestně.
Začne být tato společnost velmi nemocná.
Jsem rád, že jsem zažil dobu, kdy svět byl ještě jakž takž v pořádku.

tonouš - Profil | St 2.9.2020 20:38:43

No každopádně mi dnes tahle diskuze zachránila pokutu. Měšťáci se po mě vozili,kvůli průjezdu 3m u nás v ulici..bylo tam 2,7 tak sem se zeptal,jestli mají certifikované měřidlo a cumeli jak puci. Nakonec to bylo vyřešeno domluvou k oboustranné spokojenosti.

mascha - Profil | Út 1.9.2020 14:52:51

...stařecká demence je sviňa. Bejvaly doby, kdy se příspěvky několika zde dlouholetě přítomných diskutérů daly číst a když ne přímo souhlasit, tak alespoň akceptovat jako platný názor. Ale čas je neúprosný...

mascha - Profil | Út 1.9.2020 10:47:50

MrKos >> SUPER přístup!

Jen osobní poznámka: byl jsem několikrát svědkem přeměřování ryb a vždy to probíhalo tak, že RS vyzvalo rybáře, aby si rybu přeměřil sám svým náčiním. Pokud chyběly milimetry, tak RS dalo jen varování (a pokud byla ryba živá, tak požadovalo puštění). Až při citelném porušení se řešil další postup. Dlužno říci, že vždy šlo o kontrolu víceméně normálních lidí, žádných programových zmrdů.

Rudina - Profil | St 2.9.2020 9:48:43

kakr >> velevážený kmete, ty asi nechápeš o co jde a neustále mícháš jablka s hruškama. Tak jinak. Myslím si, že tu nikomu nejde o to, aby rybáři u vody okrádali a brali si podměrečné ryby. Tady jde o to, aby nepoctiví rybáři nedělali na RS dlouhý nos. Aby se nestalo, že se najdou v dnešní době lidé, kteří se soudí pro kdejakou hovadinu a díky právníkům a nedostatkům v legislativě, jakož i díky pochybení různých orgánů (ať už policie, obchodní inspekce nebo RS) soudy vyhrávají. Takže si myslím, že kolega MrKos jen upozorňuje na jistý nedostatek v práci RS a zároveň nabízí řešení, jak tento nedostatek odstranit. A vy místo toho, aby jste se nad problémem zamysleli, tak jen kopete kolem sebe.
Vy vlastně děláte, že povolenku zadržíte, napíšete hlášenku a pak dál jsme mrtví brouci, protože důkazní břemeno a rozhodnutí o vině či nevině již není naše starost, ale starost někoho jiného. Ať to dopadne jak to dopadne. Ale to je právě špatně, RS by měla mít zájem na tom, aby takový člověk dostal zasloužený trest.

hraji - Profil | Út 11.8.2020 8:18:14

A jak to vypadá v praxi? Pokud mám podezření, že ponechané ryby nedosahují stanovené míry, požádám lovícího, aby je přede mnou vlastním metrem přeměřil. Nesahám na jeho metr, nepůjčuji si ho, jen zkontroluji a fotograficky zadokumentuji průběh měření. Už jsem v životě pár povolenek za podmírové ryby zadržel, a nikdy to nebylo tak, že scházel centimetr. Dovoluji si podotknout, že u vody probíhá naprostá většina kontrol zcela jinak, než popisují někteří kolegové na internetu. Opravdu zcela vyjímečně se stává, že že kontrolovaný rybář briskně argumentoval vyhláškou o měřidlech nebo nebezpečím přenosu nákazy. Většinou dost nesrozumitelně mumlá cosi o tom, že si nepřečetl BPVRP.

sven - Profil | Po 10.8.2020 21:35:31

kakr - >> Podle mého skromného názoru, platí při úředním výkonu úřední osoby, jakým kontrolní měření úlovku nesporně je, zákonná povinnost, použít cejchované měřidlo.
To, že tento fakt nikdo nikdo z RS nerespektuje a nikdo se tím nehodlá zabývat na tom nic nemění.... všeho do času...
Pravě tak jako PČR a MP, smí k měření rychlosti použít pouze cejchovaný radar s platnou zkoužkou.
A nejen úřední osoby... např. i každá švadlena, krejčí, prodavač metráže apod., musí ze zákona používat cejchovaný metr. Ověření státní zkušebnou má platnost dva roky a poté mají povinné osoby na výběr...
Buď si nechat měřidlo znovu ocejchovat nebo musí zakoupit nové, s platným cejchem...
https://www.ohausvahy.cz/uredni-overeni/uredni-over​eni-drevenych-metru/

https://www.sicistroje-shop.cz/dreveny-metr-cejchov​any-a-700802c

Honza7 - Profil | Po 7.9.2020 22:26:52

Brnkoš >> Kolego nechci se Tě dotknout, ale tvůj příspěvek je spíš v rovině dojmů a ne o pojmu. Je to asi tolik společného, že předpokládáš když někdo bude mluvit česky, tak bude automaticky ČECH jako prase.

pepa-č - Profil | Čt 3.9.2020 14:28:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MrKos >> myslím si (a doufám, jako daňový poplatník, že se tak nikdy nestane, a budou se věnovat důležitějším věcem), že kdyby se tím zabýval soud, tak řekne, že je to irelevantní, bo rozdíl mezi certifikovaným a necertifikovaným měřidlem bude u délek, kterých ryby dosahují daleko menší (osobně bych klidně řekl o řád), než rozdíly v měření způsobené tím "jak" to měříš (ten normalizovaný postup).

např: je ryba vodorovně? co je vodorovně (osa těla? nebo podložka?), jak to stanovíš? jak to zajistíš? jak stanovíš bod vepředu od kterého měříš? přes tělo? průmět svislý? jak určíš, co je svisle? má mít ryba hubu zavřenou nebo otevřenou? zadní ploutev rovnat do max délky? roztáhnout? *)

pokud si chcete hrát na certifikované měřidla, měli byste mít do bezvědomí vytuněnou metodologii měření.

fakt vám jeblo

*) sarkasmus (opět si myslím, že v této otázce se už bez vysvětlivek neobejdeme)

MrKos - Profil | St 2.9.2020 17:26:57

Honza7 >> bohužel nebo bohudík jsem v této problematice metrologie a na ni navazující legislativy opakovaně a úspěšně získal určitou kvalifikaci poprve již v roce 2003 a poté periodicky stále dokola, naposledy v roce 2019. O to palčivěji vnímám mezery, které zde například kolega hraji ukázal v plné nahotě, ale na jeho obhajobu musíme říct, že nebyl sám. On taky nemůže každý vědět všechno, to nejde.

Překvapením je pro mne naprostá neschopnost přijmout nejen názor, ale i skutečné znalosti kvalifikovaných lidí a tím teď nemyslím sebe. To je zvláštní a je to asi spíše povahová vlastnost.

sven - Profil | Út 1.9.2020 12:17:01

sumec 1950 >> ty můžeš měřit kapra třeba školním trojúhelníkem :-)
To je v pohodě.
Povinnost používat cejchovaná měřidla má v tomto případě pouze úřední osoba, tedy RS.
Je to srovnatelné, jako kdyby ti policista dal dýchnou do alkoholtestu, který si soukromě koupil na Aliexpresu..

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 9:52:51

Protože od kolegů hrajiho a kakra jsme se dočkali pouze zesměšňování diskutujících a kolega hraji dokonce napsal, že si vymýšlím, tak jsem vznesl dotaz na místa nejvyšší. Dle platné legislativy je tím místem v naší zemi ČMI.
A platí to, co jsem napsal na začátku této diskuze a tím je skutečnost, že svaz (jeho členové RS) vesele porušují zákony této země. Ovšem asi jim to nevadí.

můj dotaz a následující odpověď

Vaše jméno/organizace: Marek Votava
Váš e-mail: marekvot@seznam.cz
Váš dotaz:
Dobrý den,

jsem členem rybářské organizace (dnes pobočný spolek) a narazili jsme s kolegy na takovou nejasnou věc. Kontrolu dokladů a dodržování pravidel lovu rybářů provádí Rybářská stráž. Ta stejná Rybářská stráž provádí kromě kontroly formální také kontrolu a měření přisvojených ryb. Na základě měřené délky ryby může odebrat povolenku k lovu, následně odeslat záznam o tomto měření na příslušný úřad a tam je rybáři udělena ještě pokuta. Může následovat kárná komise a odebrání povolenky do konce roku a nebo ještě na delší dobu. Stejný postup platí pro kontrolu hmotnostního limitu přisvojených ryb. Dle zákona má každá ryba předepsanou spodní míru a také je limit 7kg ryb na den. Nejmenší možnou sankcí je zápis zjištěné neshody do povoolenky, další sankcí je odebrání povolenky a následuje pokuta.
Z uvedeného se domnívám, že kontrola délky nebo hmotnosti ryby spadá do kategorie dle zákona 505/1990 sb, část I, paragraf 3, odstavec (3), písmeno b). Dle výsledků tohoto měření/vážení a zjistění přestupku je ve většině případů udělena sankce. Logicky by z toho mohlo plynout, že budeme muset členy Rybářské stráže vybavit Stanovenými měřidly a to jak metrem, tak i váhou. A v návaznosti na to nastavit a hlídat periodu ověření dle vyhlášky. Velmi orientačně máme na JM více než 100 spolků a v každém působí více než dva členové RS.
Zároveň se nabízí myšlenka, zda uvedené sankce jsou natolik významné, aby bylo nutné používat Stanovená měřidla.

Prosím váš odborný názor na tuto problematiku. A předem děkuji za váš čas.

Marek Votava
---------------------------------------------------​---------------------------------------------------​----------------------------------

Vážený pane Votavo,

význam vážení a měření, tak jak ho popisujete, tedy kdy mimo jiné výsledek přestupkového řízení závisí na naměřených hodnotách, skutečně odpovídá ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, resp. povinnosti pro taková měření použít stanovená měřidla v době planosti ověření. Nemám představu o četnosti vedených řízení pro porušení hmotnostního limitu nebo spodní míry, ale v řízeních o přestupcích z jiných oblastí, ze kterých také dostáváme množství žádostí o odborné vyjádření, vůbec nepřipadá v úvahu, že by pachatel přestupku byl uznán vinným na základě měření měřidlem nestanoveným ( či bez platného ověření).

Pro měření délky dle vyhlášky č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, se jeví jako nejvhodnější měřická pásma uvedená pod bodem 1.1.2 přílohy vyhlášky. Výhodou kovových pásem je jejich stálost, ze které vyplývá doba platnosti ověření bez omezení. V praxi to znamená, že jednou zakoupený svinovací metr lze používat až do konce jeho životnosti bez potřeby periodického úředního ověřování. Je zapotřebí však používat jen měřická pásma či svinovací metry s příslušným značením, které osvědčuje jejich uvedení na trh jako stanoveného výrobku. Tím je například značka shody. V příloze naleznete přehled metrologického značení, značka shody na metru by měla odpovídat řádku 18, případně by mohl být označen dle směrnic tzv. „starého přístupu“ jak je zobrazeno na řádcích 20 a 21.

Pro měření hmotnosti připadají v úvahu zřejmě váhy třídy III, ve vyhlášce uvedené pod bodem 2.1.2 písm. a). Zde je stanovena doba platnosti ověření na dva roky. Certifikované váhy jsou označeny značkou shody, jenž se sestává ze symbolů uvedený na řádcích 15 a 16 přiloženého souboru. Pro vážení je možné použít měřidlo pracovní nestanovené (bez posouzení shody) pouze v případě, že neexistuje, resp. není na trhu měřidlo vhodné pro daný účel. Ve Vašem konkrétním případě je jasné, že váhy musí být pro použití členem stráže, který si veškeré vybavení musí nést s sebou, protože přístup na místo kontroly není vozidlem realizovatelný, dostatečně kompakní a umožňovat vážení na jakémkoli místě, když ne všude je k dispozici rovina bez sklonu vhodná k umístění pultové váhy. Mezi závěsnými typy vah lze nalézt vhodnější kandidáty pro použití, ale zřejmě nejsou příliš k dispozici certifikované modely, jejichž hmotnost by byla pod jeden kilogram. Takovéto a obdobné důvody by tedy mohly vést k tomu, že Vám nezbude, než využít měřidla nestanovená. I v takovém případě je ale zapotřebí co nejvíce ctít literu zákona a vyvinout veškerou snahu k dosažení jednotnosti a správnosti měření. V praxi by to znamenalo opatření se zaměřením na výběr měřidel s odpovídajícím rozsahem a přesností (alespoň třída III), pravidelné kalibrace (nejlépe v intervalech obdobných, jako u stanovených měřidel - tj. 2 roky pro váhy), systematické sledování stavu měřidel apod.

Budete-li mít zájem, můžeme otázku blíže prodiskutovat telefonicky.

S pozdravem

pan xy (jméno poskytnu na dotaz)
Úsek legální metrologie
ČMI

doliz - Profil | Út 11.8.2020 13:38:49

A co když zrovna bude zima a metr bude trochu kratší? A co když se v letním vedru trochu roztáhne? Teplotní roztažitelnost materiálů je sviňa. Obvykle je metr dělaný na měření při 20 °C. RS by měla sebou nosit komoru na měření ryb, která bude vychlazena, nebo naopak vyhřáta na požadovanou teplotu. Samozřejmě i tato komora by měla mít kalibraci a splňovat veškeré normy.

sven - Profil | Út 11.8.2020 10:15:42

Netuším v čem je problém... každá firma, obchodník nebo jiný živnostník používají ze zákona cejchovanou váhu a míru, policie cejchované radary, motorista absolvuje každé 2 roky STK, v pravidelných intervalech je třeba obnovovat veškeré osobní doklady atd. a nikdo se tomu nediví ani neprotestuje...
Tak proč by právě RS, měla být výjimkou ?
Pokud je některý člen RS takový chudák, že sám nemá na cejchovaný metr nebo je to nad síly jeho zřizovatele, tedy Obce s rozšířenou působností anebo korumpující MO, která mu odměnou za jeho bezmeznou loajalitu hradí povolenku, telefon, uniformu a jiné brebendy, jsem ochotný mu přispět :-)

Tarn - Profil | Po 10.8.2020 23:35:03

pepa-č >> tak mi pane půjčte ten váš jestli naměříme tu míru, když jste to tedy měřil svým ne ? A je po problému :)

Heykal - Profil | Pá 4.9.2020 16:50:31

k aplikaci selského rozumu bezpodmínečně potřebujeme sadu důkazů vyplývajících z pozorování a ze zkušeností s danou problematikou. K závěru na základě selského rozumu je třeba dojít stejným způsobem, jako kdysi došel člověk, který pozoroval jiné lidi, jak šťouchají klackem medvěda a vyvodil, že v absolutní většině případů to končí rozsápáním držitele klacku. Vytvářet tak vlastní nepodložený názor na problematiku, kterou dotyčný nijak neprobádal, není selský rozum.

https://bezfaulu.net/clanky/o-manipulaci/co-je-sels​ky-rozum/

MrKos - Profil | St 2.9.2020 12:45:19

kakr >> četl jsi poněkud nepozorně, psal jsem totiž, že 1x ročně nechávám stroje servisovat a KALIBROVAT, čímž jsem o dva levely dál, než požaduje platná legislativa. Ty dva levely dobrého pocitu stojí čtvrt mega, někdy půl mega.
Rybáři nepotřebují žádný atestovaný metr, to jsi popletl. Certifikovaný metr potřebují pouze členové RS. Musíme být přesní.

Protokoly v tisícinách na "mých" kalibrovaných strojích nikam a nikomu nevydáváme, je to interní měření pouze pro interní potřebu. Vždy a bez vyjímky. I zde musíme být přesní.

Na co ISO ? je celá řada odvětví, kde se ISO stává pouze formou alibismu.

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 20:52:20

Honza7 >> zde považuji za vhodné to opakovaně a ve vší slušnosti aspoň zkusit a když nic, tak díky dostupnosti těchto diskuzí to zde zůstane pro příští generace.

Rudina - Profil | Út 1.9.2020 14:59:42

kakr >> velevážený kmete, nejde o rybu a auto, ale o to, že někdo něco změřil necertifikovaným měřidlem a soud rozhodl, že je to špatně. Ale koukám, že to ty pochopit nechceš, protože máš jen tu svou jednu svatou pravdu. Kam se hrabe Hus :-). Odkazů tam najdeš spoustu - třeba měření spotřeby vody, měření a vážení zboží, ale pokaždé je to stejné, není certifikace, je to špatně.
Ostatně mohlo by se napsat, ano RS je oprávněna zadržet povolenku, ale je otázkou jaký bude výsledek, když se narazí na někoho, kdo si to nenechá líbit. Viz např. případ zadržené povolenky Kunovi.

Rudina - Profil | Út 1.9.2020 14:33:56

kakr >> tak tady máš jeden odkaz na Rozsudek nejvyššího správního soudu. jedná se sice o měření rychlosti vozidla radarem, který v době měření neměl certifikaci, ale jinak je to to a samé.

http://www.nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON/2018/0219_9​As__1800036_20180821143427_20180822084054_prevedeno​.pdf

jo tady si můžeš číst celý večer :-)

https://www.judikaty.info/cz/nejvyssi-soud-ceske-re​publiky/meridlo/

Rudina - Profil | Út 1.9.2020 13:35:21

kakr >> bože na to už tady máš milion odpovědí, proč, no proto, ach jo. Tak ještě jednou stručně, rybář nemá zákonnou povinnost měřit cejchovaným metrem. Když si rybu změří metrem co ukazuje o 20 cm víc než je skutečnost a pak mu je ryba přeměřena, tak samozřejmě nese odpovědnost za ponechání si podměrečné ryby. Ale kdo má povinnost cejchovaný metr mít, ti tady už hodně lidí napsalo.

sven - Profil | Út 1.9.2020 13:02:26

kakr >>Já Marka osobně neznám, bohužel.
Leč bych si tradičně dovolil přidat jednu poznámku :-)
Lze předpokládat, že právníci na MZE budou odborníky v oblasti práva, ovšem v oblasti metrologie, budou s pravděpodobností blížící se jistotě, naprosté lamy.
V této oblasti bych vsadil na nepoměrně větší fundovanost strojaře.
Ad právo:
Slovy klasika : „I skladník ve šroubárně, si může přečísti Vergilia v originále“
Je všeobecně známo, že např. největší vynálezce a genius všech dob, fenomenální malíř, sochař a vědec Leonardo da Vinci, získal veškeré své znalosti pilným samostudiem, nikoli odsezením ve školní škamně...
Narozdíl od řady současných držitelů akademických titulů, ziskavšich je s husou v podpaždí na plzeňské Sorbonně na pátý reparát, s odřenýma ušisky a jinými oudy...

petrikveprik - Profil | Út 1.9.2020 11:55:30

kakr >> proč do toho jízlivě vtahuješ jeho pozici, zaměstnání.......jsi normální?

sven - Profil | Út 11.8.2020 15:02:53

kakr >> To je ovšem pouze velmi částečná pravda...
Za 200,- Kč si cizinec či nerybářský našinec, zakoupí rybářský lístek platný pouze 30dní. NIc více.
Není to systémové řešení, proto jsem mu nevěnoval pozornost.
Lístek jak víš, nikoho k lovu ryb neopravňuje.
Nejprve se musí najít darebák z řad Svazu, který za jidášský groš takovému, rybářskou legislativou nezasaženému jedinci, povolenku prodá. Přestože mu to žádná legislativa nenařizuje..
Pak ale není třeba nadávat systému ale ziskuchtivému škůdci z vlastních řad.
Co se týká relevantních odpovědí na téma otázky, považuji je za plně vyčerpané. Především ze strany kolegy MrKos aj. Ovšem nevšiml jsem si, že bys to nějakým způsobem reflektoval, natož ocenil.
Založil jsi otázku k diskusi a pak se ježíš, že diskutující diskutují, namísto aby unisono pokyvovali hlavou nad jedině správným Tvým pohledem na věc.
Ale tak to opravdu nefunguje. To bys mohl za ta léta působení zde už vědět.
Můžeš to ale vyřešit tím, že všem oponentům zavřeš ústa žlutou, případně červenou kartou..to je také řešení ..

MrKos - Profil | Út 11.8.2020 10:21:27

kakr >> ja nemam problem. Jen říkám, že RS porušuje zákon a na začátku diskuze jsem vysvětlil proč a čím konkrétně. To už se teď opakujeme. Jsem ve výrazně jiné roli než je RS takže svého kapra můžu měřit přesně tímto vikem od kanalu. A nic neporušim. Ty jako RS už musíš prokázat, že jsem měřil špatně a kapr neměl míru. A pomůckou ti musi být zákon 505 a navazující vyhláška.

Snímek je aktuální od nás ze vsi. Jdu do krámu pro cibuli.

MrKos - Profil | Út 11.8.2020 9:01:09

hraji >> jestli scházel centimetr a nebo 5 cm, není z pohledu zákona žádný rozdíl a tedy ani argument. A použít k měření metr samotného rybáře je naprosto stejné porušení zákona, jako kdyby jsi kapra měřil prádelní šňůrou a nebo lískovým prutem. Ten rybář totiž kapra neprodává, ani neuděluje sankci, takže ho může měřit třeba víkem od kanálu. Ty jako RS už jsi dle zákona v poněkud jiné pozici a měl bys ten zákon dodržovat.

Ještě bývá taková samolepka se stupnicí na rukojeti podběráků, ta je taky vynikající.

cechura09 - Profil | Út 11.8.2020 7:56:06

_Karel_ >> Za mě, je to v pořádku. Pokud je MO ochotná dotovat řízky a chlebíčky, proč ne kalibraci měřidel.....
I hodinky.
I můj zaměstnavatel mi dává kalibrovat ročně tachograf, i prodejce kaprů na vánoce musí váhu...
Jednou chceš mít právo měřit tak kalibruj ....

Ouťa 27 - Profil | Út 11.8.2020 5:41:29

Kuk na to

Tarn - Profil | Po 10.8.2020 21:53:05

MrKos >> kapr má být přibit na prkno a mumifikován, aby mohl být založen do spisu v případném soudním sporu :))

sven - Profil | Po 10.8.2020 21:52:49

MrKos >> Máš naprostou pravdu.
Tak já to také trošku odlehčím :-)

tomkyč - Profil | Po 10.8.2020 20:28:15

Já na to, že kdo nepytlačí podmírové ryby, ten se nemá čeho bát a nemusí řešit takové sra.ky, aby se vyhnul odpovědnosti. Neříkám, že je to tvůj případ, ale...

MrKos - Profil | Čt 10.9.2020 14:42:50

kakr >> nehledám žádnou obechcávku, nenapsal jsem ani zákon, ani vyhlášku, nesnažím se něco odrbat a obejít. Natož obechcat. Na základě Tebou založené otázky zde pouze diskutujeme o tom, co požaduje zákon 505 a navazující vyhlášky. Je to stejná problematika, na kterou jsem vás čilimníky upozorňoval již v roce 2015 a následně ještě několikrát. Lze doložit. Že ste si z toho 5 let nic nevzali a pouze se tomu vysmívali, za to už nemohu.
Měřidlo pro délku ryby včetně značení zde popsal kvalifikovaný odborník z ČMI a moc nerozumím tomu, proč to mám znova opakovat. Však už sme to tu měli minimálně 3x. Stačí když si to přečteš níže v diskuzi.
To že se nikdy nevracela zadržená povolenka za délku kapra nebo se nikdo za tuto délku nesoudil je stejně nesmyslný argument, jako že se nikdo nesoudil s Albertem kvůli salámu Vysočina a nebo Pařížskému salátu. I přesto si Albert nedovolí použít necertifikovanou váhu.

A po měřidle na kapra a po váze na hmotnostní limit si můžeme ještě popovídat o měřidle na 100m od hráze, o měřidle správného času a o dalších stanovených měřidlech dle patřičného zákona.

bjwir - Profil | Čt 10.9.2020 12:16:51

hraji >> pokud jsem to na wiki pochopil správně tak osoba úřední je část orgánu státní správy...je RS osoba úřední ?
Odpověď myslím každý zná...

kakr - Profil | St 9.9.2020 11:41:45

Honza7 >>
Podle tvé logiky by měly být hodinky také certifikovány. Na základě času (lov po stanovené době) se zadrží povolenka natotata. Čas určuje RS a na hlášení o přestupku uvádí datum a čas kontroly. To evokuje další myšlenku, kdo kontroluje a podle čeho je datum správné??
Pandořina skříňka otevřena-)))))

Honza7 - Profil | Út 8.9.2020 18:54:27

Brnkoš >> To co tady uvedl kolega MrKos, tak to mohu hned podepsat. Policajt ti taky může dát dýchnout do alkohol-testru, ale pokud nebude mít platný certifikát, tak ti ve správním řízení nic nehrozí a kolegové z PČR budou u soudu za pi-t-o-m-ce. Je to o tom, že nikdo si nemůže dělat co chce a jakýkoliv kontrolní orgán musí dodržovat pravidla - standardní postupy.
Nebo chceš tady aby běhali policajti s cinknutým alkohol-testrem?
To víš ono to není jak v ČRS, že ZP je pouze cárem papíru.

nofish - Profil | So 5.9.2020 23:57:29

sven >> Proč bys usiloval o nějaké bločky a uděloval pokuty? Zadržíš povolenku člověku, kterého podezíráš z přestupku na úseku rybářství. Sepíšeš hlášenku, jednu kopii dáváš na MO, další úřadu, poslední dostane "přestupce". K tomu sepisuješ "zprávu", co se stalo. Proč bys měl lidi kasírovat a peníze odevzdávat? RS v drtvé většině nejsou státní zaměstnanci a přitom by měli. Normální člověk, pokud jde o hrubý přestupek a chce mít jistotu, u toho má svědka, ten je tam taky uveden, je jedno jak, jestli dá telefonní číslo, adresu,nebo jen obecné údaj, předpokládám, že už necukne. Nečti rybářský bulvár, je to k ničemu. Reálně, pokud rybář udělá hrubý přestupek, řeší to dozorčí komise MO a úředník na úřadu s rozšířenou působností. Věř tmu, že co jsem slyšel, tak na úřadech už začínají padat fakt vysoké pokuty, v rámci měsíčního platu nás normálních lidí....do toho třeba rok bez povolenky od MO. Fakte chceš trestat lidi co odhalí přestupce a podávat ne něj žaloby za to, že neměl cejchovaný metr, má ponechání ryby v době hájení pokutovat na místě? Nebo místo "zápisu" o "poučen" mu to dát rovnou za 200?
Nebavíš se z blbcem, já si poradil s dopravkou v civilním autě( docela tu řádí ti jejich diplomovaní "tajní"), když na mě zkoušeli nezastavení na stopce a to je docela průser.....
Pořádek u vody je jedna věc, druhá je, dělat blbce z lidí co dělají RS za nic, max povolenku, u nás ani za to, kolikkrát. Prostě mají k danému revíru nějaký vztah a chtějí aby tam platila pravidla.
Pokud chceš absolutní pořádek, musíš protlačit novou instituci. Rybářskou stráž s pravomocí i okolo ochrany přírody, lesní stráží, vlastně to bude policajt co ví jak mají parkovat auta, co je trestný čin a jakou míru má štika. Náš stát tohle očividně nechce, tak co.
Po pravdě, být nějakým aktivním členem RS co fakt jenom kontroluje, nebuzeruje kvůli kravinám, ale má přehled o tom co se u vody děje, po pročtení téhle diskuze se na to rovnou vyprdnu. Všichni ví, jak to děláš špatně a co na tebe vytáhnout aby ti ukázali, že jsi blb.
Sorry, ale realita je jinde. Všichni na mrku volají po pořádku. Ale mrk a realita jsou dvě zásadně rozdílné věci.
Měj se :-)

Honza7 - Profil | So 5.9.2020 12:01:24

nofish >> Kamile, rozumný člověk rozhodně nemůže napsat, že RS je k ničemu. Já za tu už pěkně dlouhou dobu jsem narazil pouze na jednoho jedince z RS, který si přišel honit ego, ostatní byli v pohodě a v mnoha věcech poradili.
Ten kdo ví co se děje u vody, většinou sám přizná, že by bylo zapotřebí, aby RS chodila častěji.

1568 - Profil | So 5.9.2020 11:12:24

kakr >> Důkazní břemeno leží na RS. Pokud. RS předloží necertifikovaný měřidlo, prohraje.

1568 - Profil | So 5.9.2020 11:00:49

nofish >> Tak tomu klidně věř. Pokud bude ryba i o 10cm kratší, změřená necejchovaným metrem, a dojde k soudu, vyhraješ. Soudce zajímají zákony, nikoliv subjektivní pocity.

sven - Profil | Pá 4.9.2020 13:44:51

Theendisnear >> To je pravda..ale dá to fušku.. :-)

Theendisnear - Profil | Pá 4.9.2020 9:22:33

Honza7 >> Že pokud chlap není trouba, tak se dá pochopit každá ženská. Tedy pokud si chlap myslí, že je alfasamec, tak ten ženskou opravdu nepochopí.

Rudina - Profil | Čt 3.9.2020 15:14:00

CoDu >> no nesouhlasím s tebou pane kolego a jen zkopíruji, co jsem již jednou napsal

Myslím si, že tu nikomu nejde o to, aby rybáři u vody okrádali a brali si podměrečné ryby. Tady jde právě o to, aby nepoctiví rybáři nedělali na RS dlouhý nos. Aby se nestalo, že se najdou v dnešní době lidé, kteří se soudí pro kdejakou hovadinu a díky právníkům a nedostatkům v legislativě, jakož i díky pochybení různých orgánů (ať už policie, obchodní inspekce nebo RS) soudy vyhrávají. Takže si myslím, že kolega MrKos jen upozorňuje na jistý nedostatek v práci RS a zároveň nabízí řešení, jak tento nedostatek odstranit. A někdo místo toho, aby se nad problémem zamyslel, tak jen kope kolem sebe.
RS povolenku zadrže, napíše hlášenku a pak dál jsme mrtví brouci, protože důkazní břemeno a rozhodnutí o vině či nevině již není naše starost, ale starost někoho jiného. Ať to dopadne jak to dopadne. Ale to je právě špatně, RS by měla mít zájem na tom, aby takový člověk dostal zasloužený trest.

Honza7 - Profil | St 2.9.2020 16:23:58

MrKos >> Kolega hraji by spíš potřeboval školení metrologa zakončené úspěšným složením zkoušky - poněvadž z krátkého telefonu použije pouze slovní obraty, které potvrdí jeho teorii.

MrKos - Profil | St 2.9.2020 16:08:30

Honza7 >> určitě se shodneme na tom, že 99% rybářů nebude nahánět milimetr a možná dokonce nebude nahánět ani centimetr. A máš pravdu v tom, že si dokážu klidně představit ustřižený ocásek kapra 74 tak, aby se vešel do 69. Lidi jsou různí.

Ve zdejší diskuzi vnímám přínos v tom, že jsme si udělali určitý obrázek o požadavcích zákona a o tom, jak by práce RS pravděpodobně měla v oblasti měření vypadat. Jak se k problematice postaví čilimníci případně zřizovatel, to je věc druhá.

Kolega hraji zajisté pohovoří s kolegy z ČMI, kontakt jsem mu poskytnul, a poté nám napíše jeho názor na problematiku. Dejme mu čas.

Rudina - Profil | St 2.9.2020 13:39:16

kakr >> víš, ono zatím nikdo tu míru nezpochybnil, každý věděl určitě proč. On se ten flastr dal nějak přežít. Ale teď se v ČRS chystá nějaké nové disciplinární řízení, kde se háže nějakými částkami, co bude přestupce platit (jak zněla hláška v básnicích V podrobnosti odkazuji na ČRS, já o tom nic nevím) a zanášení do systému hříšníků a to se už asi lidem líbit nebude a začnou kopat kolem sebe. To je jak s pokutama. Dřív řidič dostal pokutu a mlčel. Pak se najelo na bodový systém a najednou objevil někdo kdo začal udělení pokut rozporovat a udělal si z toho živnost. Tak se obávám, že jednou nastane doba, dojde i na rybařinu. Jak říkával první šef FBI, gangsteři mají pistole, my musíme mít samopaly, oni mají rychlá auta, my musíme mít ještě rychlejší auta. Prostě dozor musí mít vždy navrh.
Doufám, že Mrk dostal další penízek. :-)

Robur - Profil | St 2.9.2020 8:23:57

k bizarní situaci dojde, až se někdo odvolá k soudu. Pak si dovolím vyslovit názor, že i když kapr bude mít 30cm, tak pokud nebude změřený certifikovaným měřidlem, tak RS nebude mít důkaz. A takový lidé, kteří se odvolat umí a využívají všech právních kliček, skutečně existují. Mimochodem, náklady na prohraný spor pak zaplatíme z vybraných peněz od členů. Mně je smutno z toho, že vždy slyšíme důvody, jak něco nejde.

bjwir - Profil | St 2.9.2020 7:47:34

kakr >> Já se tedy omlouvám, ale můj názor je stejný jako Mrkosa , pracoval jsem pro firmu Continental která vyrábí přístrojové desky pro automobilky , tyto přístroje jsou vedeny jako informativní(byť jsou kalibrovány dle požadavku norem,zákazníka) pro řidiče a policii je jedno zda mu budete tvrdit že jste jel 48 km/h , nebo 53 km/h pro něho je primární rychlost daná radarem který musí splňovat určité náležitosti dané zákonem..Pokud se opravdu odpoutám od jednotek a typu měření tak bych měl dojít ke stejnému výsledku i u měření ryb..Někdo zde psal že by zřizovatel RS měl přemýšlet o koupi měřidel..Ono je v reálu jedno jaké je to měřidlo(i měřidlo za 20kč může být :) ) duležitý je ten kus papíru od metrologa že měřidlo bylo zkontrolováno na etanolu a je v rámci uvedených tolerancí(pro rychlou kontrolu stačí opravdu kolečko , značka na měřidle do kdy je tato "kalibrace" platná).
Je to jen můj názor, jak zde většina píše musel by rozhodnout soud..Ale vžijme se do situace velmi horlivé RS která naměří svým metrem kapra 39,9cm což je mimo stanovenou míru . Rybář naměří při stejném postupu, svým metrem 40,1 cm čili vše v pořádku..Kdo má pravdu pokud by došlo k zabavení povolenky ? :)Jsou to jen takové ty tlachy na MRKu ale k této bizarní situaci opravdu může dojít :))

petrikveprik - Profil | Út 1.9.2020 22:57:34

MrKos >> Stejně jako Policie je orgán státní správy a policista je úřední osobou. Tak i úřad s rozšířenou působností je orgán státní správy a jím jmenovaný RS je úřední osobou.

Naneštěstí tak jak je u některých lidí (některých úředních osob a asi i Hrajiho) zvykem - jsou si vědomi hlavně svých práv.., svých povinností už moc ne.

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 21:13:24

hraji >> ještě před chvílí jsi tvrdil, že RS neuděluje sankce. Přesně jsi napsal: RS žádné sankce neuděluje. To už neplatí?

Jinak se ptáš velmi hezky, ale na poněkud nesprávném místě. Dotaz prosím směřuj na ČMI a poté nás můžeš, pokud budeš chtít, informovat o výsledku.
Dnešní diskuze je především o tom, co kolegové z ČMI popsali jako povinnost člena RS. Přesně zde: cituji

"význam vážení a měření, tak jak ho popisujete, tedy kdy mimo jiné výsledek přestupkového řízení závisí na naměřených hodnotách, skutečně odpovídá ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, resp. povinnosti pro taková měření použít stanovená měřidla v době planosti ověření. Nemám představu o četnosti vedených řízení pro porušení hmotnostního limitu nebo spodní míry, ale v řízeních o přestupcích z jiných oblastí, ze kterých také dostáváme množství žádostí o odborné vyjádření, vůbec nepřipadá v úvahu, že by pachatel přestupku byl uznán vinným na základě měření měřidlem nestanoveným ( či bez platného ověření) " konec citace

Pokud máš odpovídající vzdělání, informace, zkušenosti a přesvědčení, že problematiku měření ovládáš lépe než kolegové z ČMI, tak se tam prosím zeptej a poté zde můžeme probrat výsledek.

JaČ - Profil | Út 1.9.2020 17:07:38

Je zajímavé, že plnou hubu zákonů a paragrafů má vždycky ten, kdo se s nimi nejvíce snaží vyjebat:-))

sven - Profil | Út 1.9.2020 13:40:29

kakr >> Nikolivěk :-)
Vztahuje se pouze na úřední osoby a právnické osoby.
Pokud by podnikatel/živnostník v oboru rybářství prodával ryby "na míru", musí používat cejchované měřidlo.
Pokud je prodává "na váhu" musí používat cejchovanou váhu. Tu každý obchodník běžně používá a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Sportovní rybář ani neprodává ani neprovádí kontrolní činnost ani z ní nevyvozuje sankce, tedy se na něj zákon nevztahuje.
Mimo to, sportovní rybář nemusí dokazovat, že ryba zákonné míry dosahuje (je-li tato na hraně) ale že ji nedosahuje, musí prokázat kontrolní orgán.
A jak jinak, než úředně schváleným, kalibrovaným a ocejchovaným měřidlem :-)

sven - Profil | Út 11.8.2020 19:06:41

jeden3 >> Ahoj. Věřím, že kakr promine, bo tento příspěvek souvisí s tématem více, než by se na první pohled zdálo.
Do jisté míry lze parkovací plochy sídlišť rozšířit i jaksi svépomocí :-)
A vzhledem k lokaci dění, by Tě to mohlo zajímat, o to více :-)
Ono ne vše, co se laické veřejnosti i místnímu úřadu jeví jako chodník, je skutečně chodník.. Jak vyplývá z judikátu Nejvyššího správního soudu :
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/urady-musi-pri-p​okutach-za-parkovani-na-chodniku-prokazat-ze-jde-o-​chodnik.A081003_154716_domaci_dp

Do té doby i u nás měšťáci pilně plnili obecní kasičku ale od té doby, jako když utne..
Katrastrální mapa totiž prozradila, co do té doby nikdo netušil..., že žádné chodníky nemáme a lze spekulovat, že to co se jeví jako chodník, je v reálu černá stavba bez kolaudace :-)

Knapík - Profil | Út 11.8.2020 13:36:36

Tarn >> rybařící Vietnamci u nás absolutně nerozlišují mezi jesenem., ploticí, tlouštěm, podouství, ostrou apod., berou vše. Tady je spíš otázkou, jak mohli dostat papíry, když neumí ani česky.

MrKos - Profil | Út 11.8.2020 13:32:35

kakr >> už jsem na chvíli zpět. Ano, zákon 505 platí v oblasti měření kapra pouze pro RS, protože RS na základě měření uděluje sankci. Rybář na základě měření kapra pouze žere, takže nemusí mít certifikované meřidlo a zákon 505 tohoto rybáře v žádném paragrafu neřeší. Nerozumím tomu, čemu nerozumíš :-)

Jiná situace by nastala, kdyby rybář jakožto vlastník patřičného ŽL kapra dále prodával a to na základě délky a nebo hmotnosti. V obou případech by musel mít certifikované měřidlo. Zde dochází k zajímavé situaci, při lovu rybáři stačí kapra změřit víkem od kanálu. Při následném prodeji toho stejného kapra už musí změřit odpovídajícícm měřidlem. A je to i logické. Je to ochrana občana nerybáře před ošizením.

nofish - Profil | Út 11.8.2020 12:54:24

tomvec >> já bych sebral papíry všem. Jak zajede splávek pod vodu a člověk zapomene zaseknout, sebrat papíry, neprodleně nemanipuloval :-) Tahle formulace je absolutní blbost, dělám si z toho srandu, nepochopil jsi. Nikdo nemůže nikomu nijak měřit vzdálenost, stejně jako že neprodleně manipulovat nejde, vždy bude nějaká prodleva. Já bych sbíral papíry těm co chrápou ožralí někde ve stanu. tím to končí :-) To je jak s uklizením místa lovu, by mě zajímalo jak velké to místo je, no pokud podle zákonné vzdálenosti mezi rybáři, tak chudáci muškaři.

milanpindryc - Profil | Út 11.8.2020 12:21:41

Kdyz uz resite hovadiny. Tak by me zajimalo jak spravne posoudit lov z hraze na Novych mlynech (Dyje 5)

Zakon rika: V rybářských revírech se zakazuje lov v blízkosti přehradních hrází nejméně 100 metrů od hrázového tělesa

PMO uvadi: Hráz je zemní sypaná se středním těsnícím jádrem. Je dlouhá přes 4,6 km, vysoká 9,8 m a šířka koruny je 5 m.

Takze muze se z hraze chytat nebo ne?

tomvec - Profil | Út 11.8.2020 11:55:37

Je to až skličující, kolik rybářů záměrně, nebo z nedbalosti bere podměrečné ryby a při kontrole místo aby uznali chybu a jako chlapi přijali trest, tak se chovají jako paka a snaží se vyvolat konflikt s RS.

Oskarenko - Profil | Út 11.8.2020 10:59:23

fheavy >> Plně s tebou souhlasím. U nás na firmu chodí obchodní inspekce a kontrolroluje zakoupené kalibrované měřidla, zda májí po dvou letech u odborné firmy provedenou novou kalibraci, postvrzeno dokladem a kulatým razítkem. Nemyslím si, že se pisatelé zbláznily. Mají jen hovno na práci a nudí se.

MrKos - Profil | Út 11.8.2020 10:37:30

kakr >> pořád jen omáčka okolo a pořád spojujes dvě velmi rozdílné věci. Lovit a privlastnovat, nebo kontrolovat a vymáhat. Můžeš poukazovat na topenare, můžeš říkat ze tamten je jeste horsi nez RS. Ale to je chybná argumentace. Zákon je jen jeden a uložit sankci na zaklade měření necertifikovanym meridlem prostě nesmíte. A když to děláte, tak porusujete zákon. To už se opakujeme.

Rudina - Profil | Út 11.8.2020 7:55:04

Pamatuji dobu, kdy jeden pražský advokát ve věcech dopravních nehod u soudů s úspěchem napadal měření vzdálenosti brzdné dráhy vozidla (z čehož se pak počítala rychlost vozidla a další věci) neatestovaným kolečkem . Vím, zde šlo o metry a ne o cm. Jenže RS provádí úřední výkon a jako taková by měla jednat. Sankce za porušení RŘ jsou více než nepříjemné. Navíc nevím, proč bych měl RS půjčovat svůj metr. 1) v dnešní době přenosu různých bacilů bych to pokládal za nehygienické. 2) pokud bych si vzal podměrečnou rybu a měřil jí svým metrem, tak se prakticky sám udám :-) a od toho mam jako podezřelý z přestupku, právo takovou věc odmítnou. Jen tak mimochodem, proč asi Kuna uspěl při svém tažení proti RS? Protože RS jednala stylem jedna paní povídala, asi, možná, třeba. Bohužel žijeme v době v jaké žijeme, soudy se neřídí selským rozumem, ale zákony a jak známo paragrafy jsou klikaté, divili byste se co někteří advokáti dokáží z paragrafů vykouzlit. :-)

pepa-č - Profil | Po 10.8.2020 23:07:17

správně! čím víc cedulí, tím víc příroda!

taky byste se mohli inspirovat na silnici a všechny revíry označit vodorovnými pruhy - plná, přerušovaná, modrá zóna, žlutý pruh.

_____________________
RS: "máte v batohu 40cm štiku"
XY: "vy nemáte cejchovaný metr, nic mi nemůžete"

kontrolní: kdo ve výše naznačeném si počíná neeticky (překlad: kdo je zmrd?)
___________________
svatá noho! tohle je zase otázka.

s takovýmto způsobem přemýšlení (že tohle vůbec někdo řeší a ptá se na to) se nemůžeme nikdy nikam dostat - nebo můžeme, ale do míst, kam nikdo nechce.

(blinkat z tohodle budu už sám, děkuji za optání)

Honza7 - Profil | So 12.9.2020 11:42:34

kakr >> Míra odpovědnosti je nejen na RS, ale taky tomu kdo tyto lidi po personální stránce vybral, školil a v jakých oblastech. Pokud některá chybí, což v tomto případě je ( dlouhodobé podceňování této skutečnosti ), tak si dovedu představit, že bude mela kolem kapra s mírou kolem 70 cm - to jsem zvědavý na ty reakce až zazní výraz nejistota měření.
To co jenom nechápu proč je problém vybavit RS měřidly s certifikátem, když stojí necelých osm pětek.

MrKos - Profil | Pá 11.9.2020 13:34:51

FRANK71 >> jako z principu a z podstaty svojí povahy nepřeji nikomu nic zlého. Zde bych opravdu udělal vyjímku a rád bych viděl, jak by se RS tvářil u soudu, když by jako uživatel měřidla musel vysvětlovat kde ho vzal a proč ho nemá atestované. A kdyby se jednalo o RS z našeho spolku, tak by se mohl odkázat na to, že Kakr nebo hraji přece říkali... :-)

Stačí první hříšník, který se bude v problematice orientovat a bude mu to stát za ten čas. Pravděpodobnost že se takový najde, je velmi malá, to je fakt.

MrKos - Profil | Pá 11.9.2020 12:48:23

kakr >> tak jako jsem poslal kontakt (zatím bez zpětné vazby) kolegovi hrajimu, tak i tobě mohu poslat kontakt na dotyčného zaměstnance ČMI a můžete si spolu o dlouhých večerech vyprávět o jeho stanovisku k měření kapra. I o měřidlech a certifikaci.

Uvědom si jednu věc, před pěti leti a poté několikrát opakovaně jsem vás vrcholné čilimníky našeho PS upozorňoval na to, že pravděpodobně všichni RS porušují zákon. A vysvětlil jsem i čím a proč. Jen ste se mi s hrajim vysmívali. Teď jsi sám osobně založil otázku a zde jsem pouze zopakoval to, co vám říkám přes 5 let. Aby to nebyl jen můj názor, tak jsem k tomu přidal stanovisko nejvyššího orgánu přes měření a certifikace v naší zemi. To jejich stanovisko je shoduje s mým názorem. Oba dva s hrajim (tedy s předsedou PS) zde zatím pouze hledáte kličky, jak zákon obejít neboli odrbat a jak si najít nějaké alibi. Začali ste tím, že si vymýšlím. Poté byl další pokus, že RS neudělují sankce. Další pokus byl, že RS nespadají do žádné kategorie dle zákona 505. Taky ste zkoušeli obejít zákon 505 tím, že není uveden v zákoně 99. Nebo dokonce zde padnul argument, že se kvůli měření kapra nikdy nikdo nesoudil. To bylo obzvlášť vtipné. Teď zkoušíš nějakou novou kličku spočívající v tom, že by v zákoně mělo být uvedeno měřidlo pro délku ryby. Ne, Karle, takhle to nefunguje a dle zákona měříš pouze veličinu. Délka ryby je veličina.
Je mi to v podstatě jedno a je to váš obrázek. Především váš obrázek. Já pouze a jen ocitoval zákon a stanovisko nejvyšší "měřící" organizace v naší zemi. To je celé.

MrKos - Profil | Čt 10.9.2020 10:41:15

kakr >> ono to funguje trochu jinak a trestanec v této oblasti nemusí vůbec nic prokazovat. RS (subjekt) bude muset u soudu prokázat, že všechny požadavky zákona 505 plní/splnil. A opravdu to není jen to měřidlo.
Teoreticky bychom si mohli říct, že RS v klidu počká na okamžik pravdy a těsně před soudním líčením si koupí certifikované měřidlo, které tam slavnostně přinese ukázat. Jenomže ono to asi nestačí, to by tak mohl udělat každý Albert.

Soud pojede striktně dle zákona a bude chtít vidět například plnění paragrafu 18. Tím je kromě jiného i evidence a tedy certifikované měřidlo, datum pořízení měřidla, přidělení nějakého čísla, nějaká kontrola po dvou letech užívání atd. Protože dle zákona je po dvou letech nutná recertifikace. Je to poměrně široká problematika. A trestanec se bude jen usmívat. Navíc může dojít i k tomu, že trestanec bude očištěn a RS (subjekt) dostane flastra za porušení zákona viz níže:

(1) Subjekt se dopustí přestupku tím, že
a) uvedl do oběhu měřidlo, jehož typ nebyl schválen, ač měl být, nebo které nemělo vlastnosti schváleného typu anebo nebylo ověřeno, ač mělo být;
b) použil stanovené měřidlo bez platného ověření k účelu, pro který byl předmětný druh měřidla vyhlášen jako stanovený;
f) neplní povinnosti stanovené v § 18;
(2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 1000000 Kč.

Honza7 - Profil | St 9.9.2020 13:45:30

kakr >> Bohužel Karle, pojem byl zase nahrazen dojmem. Vše vyřeší první kauza u soudu.

Honza7 - Profil | St 9.9.2020 11:32:20

Brnkoš >> Opravdu se budeš řídit vyjádřením měřením času RS, když Ti bude tvrdit, že jsi zahájil lov dříve na základě toho, že bude mít v ruce přesýpací hodiny? Nebo si budeš stát na svém, když máš hodinky,které jsou řízené rádiovým signálem?

sven - Profil | St 9.9.2020 9:45:55

Brnkoš >> Odpověd na dotaz jaký to má smysl, najdeš v zákoně 505/1990Sb., který by sis měl prostudovat dříve, než se tu pustíš do nějakých akcí ...
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1990-505

sven - Profil | So 5.9.2020 21:53:28

nofish >> pokud chceš jako úřední osoba udělit přestupci pokutu, musíš nejen řádně vyplnit příkazový formulář ale toto i řádně zdůvodnit.
Tedy i paragrafově. A tak je to v naprostém pořádku.
Příkazovým blokem končí veškeré srandičky, lidově tvořivé improvizace a selské rozumy.. Proto se většina RS, vyhýbá příkazovým blokům jako čert kříži..
Úřední osoba je představitel státní moci a tedy má nejen pravomoci ale především i povinnosti.
A vůbec před zákonem nerozhoduje, zda za to pobíra mzdu nebo takovou funkci vykonává čestně. To je jeho volba.

nofish - Profil | So 5.9.2020 11:53:08

Honza7 >> Věřím. Hlavně, naše zákony nejsou zákony, ale sepsaná přání lobistů, takže se nedivím ničemu, co se dovím.
Zatím, se poslední dobou dovídám, že RS nemá u vody vlastně co dělat, je to banda neschopných blbů a pokud náhodou odhalí přestupek, tak to nemají řešit, protože se vždycky najde něco, kvůli čemu za to budou mít problémy :-)
Jdu raději dělat oběd, rozumnější zábava na sobotní poledne.

sven - Profil | So 5.9.2020 11:12:13

nofish >> Ale ty přece u soudu nemusíš nic obhajovat ani dokazovat :-)
Ty jako obžalovaný můžeš lhát až se hory zelenají a stejně tak i tvůj advokát..
Čím lépe a věrohodněji umí advokát lhát, tím víc je vnímán jako úspěšnější a potažmo dražší ...
Narozdíl od RS která není účastníkem řízení ale pouhým svědkem a tedy musí vypovídat pouze pravdivě, jinak se dopustí tr.č. křivé výpovědi.
A jak může být výpověd svědka věrohodná, když nedokáže věrohodně prokázat, že použil zákonem předepsané měřidlo a tedy sám upadá v podezření z přestupku či tr.č. proti zákonu ?
Advokát si ho namaže na chleba k svačině :-)

sven - Profil | So 5.9.2020 10:31:48

nofish >> Hoj. Nepřeháním :-)
Ad absurdum...( i když..)
Neschválené měřidlo - žádné měřidlo....neschválený radar-žádný přestupek...nezákonně získané důkazy-žádné důkazy...nedostatek důkazů - žádný trestný čin.. nenalezená mrtvola - žádná vražda...:-)
Ty se dohadovat ani nic dokazovat nemusíš...důkazní břemeno leží na straně žalující :-)
Ovšem není ji co závidět..
ČÁST VI
ÚHRADA A PŘESTUPKY
§ 23
Přestupky
(1) Subjekt se dopustí přestupku tím, že
b) použil stanovené měřidlo bez platného ověření k účelu, pro který byl předmětný druh měřidla vyhlášen jako stanovený;

Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 1000000 Kč.

MrKos - Profil | So 5.9.2020 9:13:42

Theendisnear >> našel by jsi nám prosím ve vyhlášce o provozu na pozemních komunikacích definici toho, jak mají policisté postupovat při měření rychlosti a jaký mají použít radar?

A podobných příkladů jsem schopen vyjmenovat mnoho. Ve všech oblastech platí, že je upravuje několik zákonů a musíš dodžovat všechny. Asi těžko můžeme očekávat, že do zákona o rybářství někdo zahrne vše.

kakr - Profil | So 5.9.2020 8:54:19

Theendisnear >>
Milý mladý kolego,
že MRK nic nevyřeší vím už od doby, kdy jsi tahal kačera. Téma jsem nevymyslel já, ale kolega který tu opakovaně psal i píše, že dle nějakého zákona musí mít RS cejchované měřidlo. Možná je to pravda, možná ne. Diskuze která se tu rozproudila pouze ukazuje stav ve kterém se nachází naše společnost, nejen rybářská. Nejsem žádný představitel MRS, pouze obyčejný hospodář pobočného spolku. Takových je 12 do tuctu.
Pokud máš s tématem otázky problém, tak fakt nechápu proč ni reaguješ.
S legislativním procesem ve tvém podání je to jako pohádka o pejskovi a kočičce když vařili dort.

FRANK71 - Profil | Pá 4.9.2020 18:03:49

Hm 190 povolenek, tak to je celková činnost Rs opravdu bídná. To v našem ÚS, je to teda velká bída, ale tohle musí být ještě více tristní.

petrikveprik - Profil | Pá 4.9.2020 10:05:50

Theendisnear >> nedávno jsem četl pěkný vtip......věřím že chlap, který dokáže pochopit ženskou logiku, umí aji dřevo svařovat..:-))

Honza7 - Profil | St 2.9.2020 16:02:57

MrKos >> Já mám pocit, že drtivé většině lidí je jasné jak to má vypadat. Asi pouze v ojedinělých případech půjde o to , že by někdo bral úmyslně ryby , které nesplňují minimální míru. Větší problém spíš vidím tam , kde je zavedena i míra K-70 - zde lidská závist možná by vedla k boji i o jeden mm. Bohužel kolega hraji mi jak už bývá zvykem neodpověděl - asi by mu vyhovoval doktor, který by mu měřil teplotu přiložením své ruky na čelo.

MrKos - Profil | St 2.9.2020 13:51:16

kakr >> a zkus si představit takovou situaci, že by všechny subjekty i členové RS, kteří mají dodržovat zákony, tyto zákony nedodržovali s tím, že čekají na stížnost nebo soudní spor. To by to panečku vypadalo. Máme štěstí, že těch čekatelů na stížnost je zanedbatelné procento a majoritní většina se tomu snaží předcházet. A přiznám se, že se taky chovám jako většina a nečekám na soud :-)

MrKos - Profil | St 2.9.2020 13:18:54

kakr >> a pro rozšíření tvých obzorů i znalostí zdejších čtenářů můžu ukázat i kousek kalibračního protokolu. Celý kalibrační protokol k jednomu měřícímu stroji má přesně 64 stran, vyzobnul jsem jeden díl popisu provádění samotné kalibrace a pro doplnění i část naměřených hodnot. Můžeš na něm vidět i datum poslední kalibrace a v posledním sloupci odchylky od nominálu.
Několik dní práce několika techniků a 64 stran protokolu ve formátu pdf. A to se stále bavíme o jednom jediném měřidle.

retrívr - Profil | Út 1.9.2020 17:23:05

MrKos >> Taková slátanina, jako jsou " pravidla rybaření" a pravídla hospodaření vyjadřují jen celý bordel. Ono vlastně nikde nic neplatí ale kontroluje se to. Opravdu se tím dlouho bavím, nemám chuť ani sílu se tomu věnovat.

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 17:22:51

A ještě drobná poznámka k poněkud detinske argumentaci v tom smyslu, že RS žádné sankce neudeluje. Ono i to měření radarem velmi často postihuje až správní úřad ve správním řízení. A dle logiky popsané některými cilimniky by zde ani ten policista vlastně vůbec nemusel mít certifikovany radar. To by vypadalo. Pekna paralela s členem RS .

cechura09 - Profil | Út 1.9.2020 16:12:45

sven >> Porovnej počet povolenek vydaných grátis nebo počet řízků připravených na výroční členskou schůzi s počtem volbyschopných účastníků této schůze a výsledek je zřejmý.
Hraji s Kakrem to maj doživotně... :)

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 16:06:20

hraji >> vaše postupy udělení sankce jsou vaše postupy a pokud neodpovídají zákonu 505, je to taky váš problém. Že udělujete sankci až po orgánu státní správy je sice hezké, ale neomlouvá vás to. Neomlouvá to ani členy RS.

Jak jsem napsal, odvádíš pozornost jinam, než znělo zadání otázky. Hovořme o tom, zda RS porušují zákon. A pokud měří, tak porušují.

Obecná formulace o tom, že zákon platí pro subjekty, jak se to zrovna hodí... asi raději bez komentáře. Dle odpovědi z ČMI platí pro všechny a bylo by bláhové si myslet, že tam budou vypsány všechny profese, které se s měřidlem mohou potkat.

boticar - Profil | Út 1.9.2020 15:51:02

kakr - >> Podle celé diskuze to vypadá, že to nikdo pořádně neví a budeš to muset zjistit sám. To pro Tebe znamená nechat si změřit ulovenou rybu přibližně v délce stanovené nejmenší délky, následně si tu rybu nechat změřit rybářskou stráží necertifikovaným měřidlem tak, aby měla o centimetr méně, a potom podat odpor proti příkazu o přestupku, odvolání proti rozhodnutí a popohnat to až ke správnímu soudu a tak dále. Pokud to "zjištění RS" kdokoliv ze státních orgánů shodí, bude tu precedens a bez certifikovaného měřidla nebude možno porušení zákona prokázat.

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 15:50:30

kakr >> to přece není vůbec podstatné, jestli měříš rybu, rychlost vozidla a nebo jestli vážíš salám vysočinu. Jen jsem uvedl na pravou míru to, že jsi spojil kalibraci měřidel se systémem kvality ISO, což spolu nesouvisí.
V tom Zetoru ste to dělali správně a vysvětlím i proč. Totiž teprve v okamžiku, kdybyste prodávali byť jednu malou část traktoru na váhu, tak byste museli mít tu váhu certifikovanou. Ta logika je velmi jednoduchá.

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 15:29:06

kakr >> jen pro přesnost, první Zákon o metrologii platil od roku 1962 a to přesně zákon č. 35/1962 Sb. zastřešoval to tehdy tuším Československý metrologický ústav. Ovšem již dávno předtím byl založen Ústřední československý inspektorát kalibrační služby V Botanice 1504/4, 150 72 Praha – Smíchov - založen 1918
následně v r. 1922 ČR podepsala Metrickou konvenci.

Nemá to nic společného se systémem jakosti ISO, není tam žádný vztah. A zlatí komunisti přišli už k hotovému a jen to převzali. Že o zákonném požadavku na kalibraci měřidel u vás na svazu ještě nevíte, to v podstatě nic neznamená. Platí to teprve něco málo přes sto let :-)

kakr - Profil | Út 1.9.2020 14:30:20

Rudina >>
Zadarmo to nedělám, je potřeba udržovat oheň pod kotlem.

Knapík - Profil | Út 1.9.2020 14:02:11

kakr >> míra pro řadového rybáře není nijak přesně definovaná, může to být cokoli, klidně ten trojúhelník s nejdelší stranou 20cm. Smyslem ustanovení je, aby si rybář neponechal rybu podměrečnou a k tomu stačí jakékoli orientační měřidlo.
A nevím o nikom, že by zapisoval míry přesně na milimetr nebo o tom, že by to svaz potažmo MO požadovaly. Možná, že si někdo vymění kapra 40,8cm za kapra 41,2cm, ale to opravdu nevidím jako problém. Pokud bys chtěl být opravdu přesný, musel bys počítat s nadmořskou výškou, tlakem, vzdušnou vlhkostí a dalšími proměnnými.

hydrolog - Profil | Út 1.9.2020 13:10:22

sumec 1950 >> v dnešní době se často premeruji nastrazni rybky a řekl bych že víc prohřešku je tady než u k40, někteří RS Jsou drsnaci a nechají stáhnout i zavezene sumcobojky na což samozřejmě mají právo.

MrKos - Profil | Út 1.9.2020 11:08:01

mascha >> už moc nedám na tady ty oblíbené čilimnícké výkřiky a snahu o bagatelizování docela jednoznačné problematiky. Zákon je zákon a platí pro všechny. To by si měli uvědomit především čilimníci podle toho se chovat.

Pokud přijde RS k nebohému členovi s měřidlem bez tohoto označení, nebo dokonce pokud si bude chtít půjčit měřidlo od samotného člena (to je obzvlášť vtipná varianta), tak je to lidová tvořivost a RS jednoznačně porušuje zákon 505. Jednoduché, jasné, tečka.

Jinak souhlasím a osobně jsem nikdy neměl v saku rybu na hranici minimální míry nebo pod mírou. Ani se to nikdy nestane. Zároveň svým příspěvkem neříkám, že RS jsou opice nebo něco horšího. Stále se bavíme pouze o tom, že existují určité požadavky zákonů a tyto požadavky svaz a RS prostě neplní.

tomvec - Profil | Út 11.8.2020 18:54:42

Oskarenko >> ona už ta samotná otázka je vpodstatě pí...vská.

kakr - Profil | Út 11.8.2020 15:17:57

sven >>
Povolenku pro nečlena mu prodá každá výdejna povolenek a že jich v ČR je. Je to byznys. Prosadil to ČRS by vyšel vstříc cizincům,neb cizinec není našinec.
Kolegu Mrkose znám osobně velmi dobře, bohužel už nechte trpět pod jhem MRS a s rybařením končí, to co se tu odehrává je taková labutí píseň. Jinak jsem se královsky pobavil, MRKu přinesl pár kliknurí a vo tom to je.
Zcela jasně se tu ukázalo, že českomoravský rybolovec najde problém všude i tam kde žádný není.

Rudina - Profil | Út 11.8.2020 14:55:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak mi to hezky dneska uteklo, mějte všichni hezký den

FRANK71 - Profil | Út 11.8.2020 14:47:49

MrKos >> na odtažení vozidla cejchovaný metr nepoužívám.🤗

kakr - Profil | Út 11.8.2020 13:31:11

Každý normálně uvažující rybář ví, že rozdíl mezi necejchovaným a cejchovaným metrem je pár desetin milimetru, což je hodnota pro měření ryby zcela zanedbatelná.
Něco jiného je způsob měření, tam může docházet k poměrně značným disproporcím. Pokud rybu měřím "obloukem" přes břicho mohu naměřit i o pár cm více. Jediná přesná metoda je měření na podložce pomocí úhelníku, ale přesná v úvozovkách.
Neměříme nehybný kus železa na třidéčku jak kolega MrKos, ale živého tvora, který neleží bezvládně.
Kvůli cm žádná RS povolenku nezadrží, ale když má ostroretka 28cm na revíru kde platí míra 35 tak je něco špatně a rozhodně to není metrem.
Celá zdejší diskuze je žabomyší válka o tom, kdo má většího pinďoura.

drvoštěp - Profil | Út 11.8.2020 12:49:16

nofish >> Takhle ?😂😂

fheavy - Profil | Út 11.8.2020 10:48:05

Mně přijde ze jste se tady zbláznily??))
Kdyby měla mit RS cejchovane měridlo tak by se muselo nevim přesně jak dlouho placnu po 2 letech přecejchovat anebo si pořidit novy,ten certifikat ma svou dobu platnosti fakt vymýšlite ptakoviny,ve strojařině dělam už roky a kluci s OTK za mnou na stavby jezdi takže přesny info si můžu zjistit ,ale na rybach to je už absurdum fakt🤣

boticar - Profil | Út 11.8.2020 10:35:31

MrKos >> Tak některé kontrolní orgány působící v jiných oblastech používají úplně běžně i obyčejné hliníkové pravítko, které je schváleno od ČMI. Měření předmětu slizkého, pohybujícího se a se značně proměnlivým tvarem je ale nepřesné samo o sobě. Navíc si může o vezírek poškodit ploutve a podobně, takže opakované měření téměř nikdy nedopadne stejně. Pokud použité měřidlo nebude mimo o víc než 0,5 cm, a měřená ryba bude o 10 cm kratší, než je zákonná míra, pak asi nebude problém uložit pokutu. Jinak pokud bychom chtěli slovíčkařit, tak vyhláška stanovuje pouze způsob měření dálky ryb. Tedy "od vrcholu rypce po konec nejdelších paprsků ocasní ploutve". to proto, že se velmi často v praxi ryby měří pouze po konec násadce ocasní ploutve (např. pro vědecké účely, ploutev se totiž obrušuje nebo může být snadno poškozena). Povinnost mít míru pro zjištění délky ryb vyplývá až z bližších podmínek, pokud jsou vůbec stanoveny. Dle mého názoru existují situace, kdy není rybář povinen vůbec žádnou míru pro zjišťování délky ryby u sebe mít. Je to například rybář, který je držitelem územní povolenky k lovu zakoupené od Jihočeského územního svazu, který loví na revírech Rady ČRS. V těchto povolenkách jsou totiž stanoveny společné bližší podmínky pouze pro revíry JčÚS, nikoliv pro revíry Rady. Pan Koranda z JčÚS a pan Zdvořáček ČRS již tuto informaci mají, nemusíte je kontaktovat.

MrKos - Profil | Út 11.8.2020 10:23:55

sven >> zde vidíme nazornou ukázku toho, jak se sami cilimnici a členové RS stavi k dodržování zákonů. A podle toho to pak i vypadá.

Osobně na cejchovany metr také přispěju. Zdá se, že je to na místě.

Rudina - Profil | Út 11.8.2020 10:17:38

kakr >> nehledej odpověď v zákoně o rybářství, jsou i jiné zákony a myslím si, že zcela jednoznačně na tuto odpověď MrKos odpověděl hned na začátku diskuze

Červené karty: cechura09