Luky, šípy a terče

Tak co, střílíte někdo z luku nebo kuše? A jak? Závodně nebo rekreačně? Podělte se o zážitky nebo zkušenosti.
Autor diskuse: sladoch - Profil , 28.2.2016 všeobecné - ostatní

Jaký používáš druh luku

A) dlouhý12%

B) reflexní50%

C) kladkový4%

D) používám kuš19%

E) nějaký jiný druh (pokud existuje)15%

Od 29.2.2016 hlasovalo 26 čtenářů.

15 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NDenny - Profil | Po 29.2.2016 12:51:17

Chlapi jen par poznamek.Je velmi tezke posuzovat zda je lov lukem humanejsi nez palnou zbrani.Ja si to nemyslim.Videl jsem dost ulovene zvere lukem a take jsem dost zvere ulovil,takze si troufam rict,ze mohu trochu posuzovat.Zalezi na tom,jaka zver je lovena,jakym lukem a sipem,nebo jakou palnou zbrani.Vy co strilite,tak vite o cem pisu.Kdyz budu lovit jelena lukem,tak bude umirat dele,nez kdyz ji dostane na komoru osmou a jeste poloplastem.Kazdy lov ma sva specifika a ti,kdo lovi opravdou zver lukem musi pro to,aby ulovil,udelat,podstoupit,nebo jak to napsat o neco vic,nez lovci s palnou zbrani.V tom je ten lov samotny urcite narocnejsi a dobrodruznejsi.Nicmene,kazdy,kdo by chtel lovit zivou zver by mel mit nejakou licenci,aby luk ovladal opravdu dokonale,stejne tak jako jinou zbran.Nevim,jake je procento zvere,ktera je jen postrelena,nedohledana a umira nekde v bolestech,ale osobne se domnivam,ze lukem je to podstane mene nez palnou zbrani,protoze tam lovci mnohem mene riskujou,jsou to rany na jistotu.Zadny lov neni sportovni,nenamlouvejme si,ze kdyz neco lovime,bez ohledu na to,co a zda se to pusti,necha nekde zavrene treba v ZOO nebo usmrti,ze je to sportovni zalezitost.Nic takoveho u lovu zive koristi neexistuje!!!! Kazda lovena zver nebo jiny zivocich lovem nejakym zpusobem trpi,nebo ji to zpusobuje smrt takze o nejakem sportovnim lovu nemuze byt ani rec.No a co se tyka lovu ryb lukem,neni to o nic horsi nez lov harpunou nebo lovem zvere.Je to hlavne o tom,kdo lovi a jak s ulovenou rybou zachazi.Je zde dost lovcu(pisu umyslne lovcu,protoze to s rybarinou,nema nic spolecneho),kteri takto lovi.Nekteri lovi jen ryby pod hladinou,ale jsou i taci,kteri strili jen ryby ve vyskoku a jiny druh lovu je nezajima.Zucastnili jsme se takoveho lovu jako divaci a I nam bylo nabidnuto si to vyzkouset,ale s diky jsme odmitli,neni to nase parketa.Takze lov lukem ano,je to nadherna zalezitost,kdyz se to umi ale neni to lov pro kazdeho.

Nel.ou - Profil | Po 29.2.2016 16:29:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luk je nejstarší a jeden z nejzásadnějších vynálezů lidstva. Střelbu z něj máme hluboko zakořeněnou v genech po tisíciletí.

Co se týče lovu z něj. Tam kde je povolená, podléhá velmi striktním pravidlům. I když ranivost šípu je po celé dráze letu stejná a nejlepší kladkové luky můžou mít dostřel i 2 km, loví se na velmi krátké vzdálenosti. Většinou 15 - 30m. Na rozdíl od zásahu kulovou zbraní u šípu nedochází k hydrodynamickému šoku u lovené zvěře, který způsobuje vyšší rychlost kule. Zvíře umírá i následkem tohoto šoku. Loví se luky o min. nátahu 60 Ibs. Což v žádném případě nedá amatér. U kuší se nejedná o šíp ale střelu a tato ztrácí energii během dráhy letu.

Je asi zbytečné mít na lov lukem ,,nějaký,, názor, pokud jste ho nikdy nedrželi v ruce.

Z mého pohledu je to výtečný relax a jde o celkovou harmonii střelce. Fyzickou i duševní. K vzhledem k tomu, že nám prošlo rukama x zájemců o lukostřelbu, po prvních zkušenostech s ní nikdo neprojevil zájem o nějaký lov :). Jen model výstřelu se učíte tři měsíce. Zřejmě tušili že by umřeli hlady :).

Stran zakoupení luku. Velmi doporučuji nakoupit u někoho kdo vám luk bude servisovat a umí ho seřídit. Neseřízený vám bude k ničemu. Základní sestavu pořídíte kolem 3000 -4000Kč. Tzn, luk, tětivu, 12 šípů, nátepník, rukavici, vosk.. Střílet se dá kdekoli na přehledném místě s volným dopadem šípu 50 m od terčovnice.

Hodně zdaru :)

NBacha - Profil | Po 29.2.2016 18:57:00

Až se divím, kam se diskuze posunula. Jenom se vrátím k tomu usmrcení. Kule většinou zabíjí tzv hydrošokem, kdy náraz kule vyvolá takový tlak, že jeho přenosem tělními tekutinami se zničí většina tkání kolem. K tomu musí střela předat co nejvíce své energie, což se u moderních ráží neděje a to je problém. Při dobré ráně si zvěž ani nestačí uvědomit zásah. Problémem není ani tak trefení či netrefení, jako fakt, v jakém stavu se nacházejí tělní tekutiny. Pokud je zvíře v klidu a nic netuší, je i poněkud hůře umístěná rána rychle smrtelná. Horší to je tehdy, kdy je zvěř tzv rozpumpovaná. Při soubojích, útěku, ale i pouhá samičí říje je překážkou rychlého usmrcení...A bavit se zde o konstrukcích střel či loveckých a neloveckých rážích je nad rámec.
Nicméně jsem si vyzkoušel i lov ryb pod vodou harpunou a nevidím v tom nic nehumánního. A navíc v takovýchto debatách odkazuji zúčastněné na prohlídku jatek, aby si o humánním usmrcení udělali úsudek.

Nkobr.d - Profil | So 5.3.2016 16:40:14


:-))

Njá 2 - Profil | Út 15.3.2016 22:55:24

Pro porovnání video ze závodu ATL

NPitris - Profil | Út 1.3.2016 9:10:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já doporučuju jako první luk nekupovat žádný. Je to nesmysl a největší chyba co člověk může udělat. Přihlásit se do klubu, kde jsou cvičné luky k dispozici nebo se dají pronajmout za pár peněz. Důležitější je, že tam člověk dostane trenéra, který poradí s technikou, což je základ. Všichni co začínají sami si vytvoří špatný návyk, klasické je vysoké a vytažené přední rameno, nevytočený loket, vysoké zadní rameno, špatné zapojení trapézů a chybná geometrie ramen. To vše se za prvních 10 lekcí jakš takš zafixuje a je na čem stavět. Zájemce se také ujasní, jaký styl chce střílet a trochu se zorientuje v tom, co by asi tak po luku chtěl. Navíc nemusí řešit kde a především do čeho střílet, tož je takový lukostřelecký evergreen. Prodat špatně zvolený luk není problém, odstranit chybné návyky je mnohem těžší, ale vůbec nejhorší je, že to kvůli chybám které tím vznikají může člověka od lukostřelby odradit.

NDenny - Profil | Po 29.2.2016 13:26:51

1Mara >> Ne nevidel a musim rict,ze jsem nevidel po zasahu sipem,aby v ohni zustal i mnohem mensi jelenec.Vzdy odbehne nekolik metru,nekdy opravdu jen par a nekdy I nekolik desitek nebo stovek.Jak jsem jiz psal,neni to lov pro kazdeho a tihle lovci by meli byt mnohem zodpovednejsi,na to,kdy vystrelit.Myslim tim podminky a hlavne vzdalenost.
Ja to ale neodsuzuju,je to lov a pokud k tomu lovec pristupuje zodpovedne,tak s tim nemam problem.Ovsem ej zapotrebi si uvedomit,ze v ceskych podminkach by to bylo asi trosku problematicke nez by se upravila legislativa a hlavne dodrzovani vseho potrebneho.A jeste jedna poznamka.Tady jsou ruzne dlouhe doby lovu,ale kdyz se lovi kuli,nesmi se lukem,kdyz maji povoleno treba ti lukostrelci 14 dni,nikoho v lese nepotkas z puskou,kdyz lovi invalide,nesmi lovit nikdo jiny atd,atd.

NCarpkiller - Profil | Út 15.3.2016 12:18:52

A takhle to vypadá, když střílejí ti nejlepší...


NCarpkiller - Profil | So 12.3.2016 15:14:44

Tak závod Litice 3D 3x10 je za námi. Byl to velice těžký závod v náročném terénu, který se těšil početné účasti ve všech kategoriích.
Já střílel nejsilnější kategorii kuše a podařilo se mi porazit i mistra a vícemistra ČR a tím pádem jsem závod ukončil na prvním místě a svou kategorii jsem tak vyhrál!
Na to že to byl můj první opravdový závod a v takové kunkureci si toho neskutečně cením!
Hell yeah!

NCarpkiller - Profil | St 9.3.2016 9:36:21

Info pro všechny fandy 3D střelby, nebo případné nové zájemce. Tento víkend v sobotu, proběhne další 3d závod, tentokrát v Liticích viz odkaz: http://lk-dominik.ondrav.net/zavody/rozpis .
mělo by se zúčastnit minimálně 5 kušistů včetně reprezentantů a samozřejmě spousta lukostřelců.

NCarpkiller - Profil | So 5.3.2016 18:38:33

kobr.d >> :-D tady se podívej, jak to vypadá když to někdo prostě může střílet;-)



NCarpkiller - Profil | So 5.3.2016 12:50:28

Dalas >> zrovna tohohle jelence jménem G4 pár dílů před tím chybil, nadstřelil a prostřelil ho hodně vysoko, proto má na bocích zad ty zranění a šel po něm celou sezonu aby ho ulovil, což se mu tady povede. Oni nestřílí vůbec na větší zvdálenost než 40metrů, ty jelence mají některý pojmenovaný a sledují je od mládí jak rostou, a až dozrajou, tak se je během krátký lukostřelecký sezony snaží ulovit, pěstují jim speciální zvěřní políčka který hnojej tak, aby zvěři lépe rostlo paroží atd, to už je velká hra trvající několit let.
Ne vždycky projde šíp skrz, u lovecký kuše tak v 90%, u luku co tak koukám bych to tipoval někde kolem 40-50%, ale i když moc psy nepoužívají což nechápu, obvykle druhej den vyrazí x lidí na dosled a většinou zvěř najdou, s použitím těch otevíracích loveckých hrotů barví spolehlivě i neprostřelená úplně a když ji prostřelí, neodejde dál než po kulový ráně.
Tady třeba video jak se loví s loveckou kuší, prakticky vždy projde šíp skrz a zvěř daleko neodejde.
Já se bojím si z dobrýho luku zastřílet, abych si ho hnedka nechtěl koupit, spokojím se zatím s tím co mám:-)

NCarpkiller - Profil | Pá 4.3.2016 11:39:52

Mě osobně ale baví nejvíc sledovat tohle:-) tenhle lov má svůj styl,kouzlo, specifika, různé technické disciplíny ale taky pravidla, disciplínu a úctu k lovené zvěři. Navíc takhle profesionálně natočený je to dokonalý.


NCarpkiller - Profil | Pá 4.3.2016 11:32:23

Tak aby to neskomíralo...Asi jedno z nejzajímavějších videí o lukostřelbě, tohle stojí za zhlédnutí.


Nel.ou - Profil | Pá 4.3.2016 6:44:20




Tak aby ti to neutichlo. Lukostřelci určitě znají.

NGašpi - Profil | St 2.3.2016 11:40:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vyšší dívčí ze Sibiře - dívčina nedávno překonala světový rekord ve střelbě z luku nohama :D

NPitris - Profil | Út 1.3.2016 13:12:20

Hawk123 >> Mám pocit, že každý rozdílný názor považuješ na útok, to je trochu škoda pro celou debatu. Já se do tvého pojetí lukostřelby nenavážím, chápu, že to někoho – i tebe, baví a neprohlašuju, že je to nuda a jen to moje pojetí je správné. Opačně to bohužel neplatí, máš zkušenosti, skvělý historický přehled asi jako nikdo, luky děláš parádní, ale nebereš v úvahu, že někdo má jiné priority a baví ho něco jiného. Stejně tak sem nikdy neřekl, že na natažení silného luku není potřeba technika, proč bych tvrdil takovou blbost? U terčovky je podstatná repetice a konzistentnost, tomu je ta technika přizpůsobená. Kdyby bylo cílem natáhnout 100lb luk, asi by vypadala jinak.

A ad macho – vždyť ty si o to těmi dovětky, kdy se nezapomeneš pochválit tím, jak ty to natáhneš a já ne prostě říkáš, to uznej 

NPitris - Profil | Út 1.3.2016 12:32:18

Hawk123 >> Ty seš dobře zabejčenej. Ale je hezký, že si o své pravdě tak přesvědčenej, mám rád lidi se zápalem.
Ona většinou prexe sama vytříbí, co je pro ní nejvhodnější, těch cest je mnoho, některé vedou k cíli, některé ne, některé jsou klikaté. Je to jako vy rybaření, sumcař nebude chápat co má kdo na závodní přívlači a obráceně tů může být stejně tak. Já 150 lb nenatáhnu, ani po tom netoužím a pro moje potřeby je to totálně out. Miluju svýho vymazlenýho Hoyta GMX a moje 36lb ramena už mi jsou málo a na venkovní sezónu pudu o trochu výš. Ale jen o trochu a tam na dlouho dobu zamrznu, nejde mi o to prostřelit terč, mít silnější ramena než kolega a chlubit se co utáhnu a jakej sem borec a samec. Mě zajímá technika, snažim se učit poslouchat své tělo a rozlišovat drobné nekonzistence které nastávají, baví mě ten proces učení i tréninku. Pro tebe nuda, pro mě báječná zábava. A tím bychom to asi mohli uzavřít.

NPitris - Profil | Út 1.3.2016 10:42:30

Hawk123 >> Klasika, opět se nepotkáme v tomhle doporučování, ty to bereš z toho tvého pohledu, kdy taháte naprosto šílený síly na flight a někdo tady mluví o olympijským luku. Jsou to dva světy a prakticky rozdílné disciplíny, takže snad z toho nevznikne klasický flame. Ty množství šípů co píše el.ou nejsou mimo a je zbrklé tvrdit, že je to nesmysl, viz třeba
Petr Heinrich, náš v současné době nejlepší střelec jede kolem 300 šípů za trénink, když byli ve Voticích Korejci, tak mluvili o 300-800 šípů denně dle fáze tréninkového cyklu, ale to je extrém. A to do toho nepočítají výstřely s formasterem a SPT. Kisik Lee uvádí, že 200 šípů denně udrží formu a pro zvýšení výkonnosti je to od tohoto čísla nahoru. Frangilli píše, že ročně mu stačí nějakých 28000 šípů, což odpovídá průměrnému dennímu množství cca 180 šípů (netrénuje každý den). V starých metodických pokynech ČLS (tak 1980) se píše o čísle 30000 výstřelů ročně.K té síle - u korejců se začíná na 14-18 lb a skoky se dělají jen po dvou lb, i když ten progres je relativně rychlý. Takže pokud se někdo bude chtít profilovat do terčovky, tak doporučovat 50-60 lb je hodně úlet, zvlášť když taková ramena se ani na tyhle luky nedělají.

NDenny - Profil | Po 29.2.2016 19:02:45

1568 >> Jasne zdejsi lovci neuvazujou o nejake bolesti a stejne tak neuvazujou o b olesti ani jinni lovci se strelnou zbrani.Je to podle me logicke a ja nejsem jiny.Tohle je ciste debata na teoreticke urovni,co kdyby.Oni se take ti profici chovaji jinak na lovu a jinak,kdyz jsou nekde na foru a delaji terba prednasky pro verejnost.To ale neznamena,ze se chovaji nejak spatne.Podle me ta zmena je 100% u kazdeho,jakmile jde lovit,je to pudove a clovek toho predatora ma v sobe.Ja v tomhle nejsem vyjimka.Tede me napadla strasna pitomost.Treba se chova jinak nejaky vegan,ktery vyrazi na lov a kdyz vidi losa,tak se prida k nemu na pasou se spolecne :-)))))))

NWeekend - Profil | Po 29.2.2016 18:59:42

Denny >> Když jsem aktivně střílel ligu ta jsem měl v nátahu 45 liber a kamarád který si to chtěl vyzkoušet to také nedal. Je to pouze o grifu.

Nsladoch - Profil | Po 29.2.2016 18:30:14

Denny >> však on ti jde jenom vrátit šíp :-))))))))))))))

NDenny - Profil | Po 29.2.2016 18:27:20

el.ou >> Vybornej relax je,kdyz blbe zasahnes baribala a on se vyda za tebou na strom :-)) Ja si u toho vzdycky tak odpocinu :-))))))))))

N1Mara - Profil | Po 29.2.2016 13:33:14

Carpkiller >> Ale razance kule na 150m. je téměř úplně stejná, jako na těch 100m. No, za mě šípy na zvěř nebrat.

Nspeed641 - Profil | Po 29.2.2016 13:33:05

Tet jsem shlédnul to video...Pěknej hnus...
Toto dovedu chápat pouze u nějakých,domorodých kmenů a jiných,etnických skupin obyvatel,kteří takto loví zvěř a ryby,výhradně,pro svou obživu.
Nikoliv z ,,úchylného sportu,, a sadistické zábavy jednotlivců,či skupin.

N1Mara - Profil | Po 29.2.2016 13:23:07

Carpkiller >> Dle mého kule je větší a razantnější nežli šíp. Ještě jsem neviděl zvěř po zásahu šípem , že by zůstala v ohni na což u kule hodněkrát .-)

NDěda Lebeda - Profil | Po 29.2.2016 13:23:01

Ač laik a neznalec, přispěji též, pokud někdo chce lovit lukem zvěř v našich končinách a zároveň odsuzuje lov kapra stejným způsobem, přijde mi to poněkud podivné, neb jak dobře víme, kaprů je u nás podstatně více než jelenů, lišek, apod., nehledě k tomu, že jejich lov u hladiny by se dal provozovat pouze během teplejších měsíců v roce.
Já bych naopak v tomto případě volil spíš lov těch kaprů.
Tímto příspěvkem nemám v úmyslu se kohokoli dotknout, pouze prezentuji svůj úhel pohledu.

NCarpkiller - Profil | Po 29.2.2016 13:08:06

hraji >> spočívá to v tom, co popsal i denny, při lovu šípem, je potřeba se ke zvěři přiblížit na vzdálenost maximálně 55 metrů, tedy na vzdálenost, na kterou je dobrý, a vycvičený střelec vždy schopný spolehlivě zasáhnout zvěř tam, kde po zásahu zemře do několika málo minut. Z palných zbraní se loví na hodně velké, často extrémní vzdálenosti a tím vzniká i mnohem častější netrefení, či postřelení zvěře, která pak v bolestech umírá kdo ví jak dlouho.
dalším faktem je i to, že na 55 metrů dokáže zkušený lovec s jistotou přečíst a obeznat zvěř dokonale, přesně odhadnout její stáří, pohlaví a vhodnost či nevhodnost k odstřelu, stejně tak se loví šípem pouze za světla, naopak u palných zbraní se střílí často na nedokonale obeznanou zvěř, často za úplné tmy atd...
další věcí je to, že po zvěř zasažená šípem mnohem lépe barví, než po vstřelu kulí, čili její následný dosled nebývá problém, a tedy je větší % úspěšně dohledaných a usmrcených kusů.
každý moderní kladkový luk či kuše pro lovecké účely, má se správným šípem takovou rychlost a energii, že v 99% případů projde zvěří skrz, čímž je za A, jasné že zvěř bude silně barvit a za B, je téměř jisté, že po zásahu na komoru zhasne do pár minut.
je toho více, ale je to na článek či knihu než na příspěvek do diskuze, ale to co jsem popsal myslím k obecnému objasnění stačí.

NCarpkiller - Profil | Po 29.2.2016 12:27:59

Heršvec >> na tebe jsme tady čekali, víš o lovu a myslivosti bez tak úplný prd a hraješ si tu na humanistu, než si sem zamotal, probíhala tu normální slušná diskuze, ale právě kvůli lidem tvého ražení a IQ to v diskuzích vypadá, jak to vypadá, nemám nic o čem bych zrovna s tebou odpovídal a budu rád když na mě nebudeš reagovat, děkuji.

NCarpkiller - Profil | Po 29.2.2016 7:33:49

Patˇas >> 3d závody jsou závody ve střelbě na gumové atrapy zvířat rozmístěné po terénu, vetšinou v lese na neznámou vzdálenost a neznámý úhel pod kterým musíš vystřelit, bez použití dálkoměru. Je to nejvěrnější možné napodobení opravdového lovu, jen s tím rozdílem že nic nemusí zemřít.

Narnošt - Profil | Ne 28.2.2016 20:59:22

Já střílím rekreačně vždycky na jaře na Matějské pouti.Na šest šípů sundat čtyři nafukovací balónky.
A musím se pochválit,že se mi to dostkrát podařilo a komediantům jsem odlehčil o pár obřích plyšáků...:)))